Tequilázzunk!
2008. július 31.
Képgaléria - Tequila
Valljuk be őszintén, hogy Mexikó leghíresebb alkoholos nedüje nálunk is nagy népszerűségnek örvend. De tulajdonképpen mi van a pohárban és hogy isszák azt a mexikóiak?
Tequila. Egy védett név, melyet kizárólag öt mexikói államban (Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guanajato, Tamaulipas) készült, egyedi elkészítés útján nyert ital viselhet. Természetesen a recept titkos, de egy biztos: kék agave lepárlásából készül.
Több változata létezik -nálunk 2 típus terjedt el- a silver (Mexikóban a puro/blanco nevet viseli) és a gold. Az első változat (puro) takarja a "tiszta" tequilát, melyet a lepárlás után nem ízesítenek és érdekes módon csak Mexikón kívül fogyasztják citormmal és sóval. De miért?
Mivel a külföldiek számára (főleg amerikai turisták ízlelőbimbóinak) túl erősnek bizonyult a mexikói "frissítő", így próbálták számukra is fogyaszthatóvá, élvezhetővé tenni.
Tudni kell azonban, hogy az ital szülőföldjén tisztán fogyasztják (só, citrom, kísérő nélkül) és ritkán kerül koktélokba a mexikóiak kedvence. (a kevert italokba nem a 100% kék agavéből készült változatokat, hanem az ún. Mixto-t. Ez tartalmazhat max. 49% más agavefajtát, vagy a 100%-ossal ellentétben készítéséhez felhasznalhatják a növeny levelét is.)
A gold tequila íze azért "édeskésebb", mert a lepárlás után karamellel ízesítik. Ha a lepárlás után érlelésen is átesik a nedü, akkor a reposado (pihentetett) elnevezés illeti őt, ha pedig ez a folyamat 1-3 éven keresztül történik, "anejo" -val van dolgunk. Ezen kívül még létezik estra anejo változat is, melyet 3-5 éven keresztül érlelnek.
Most akkor kérjünk sót és citromot hozzá vagy igyuk mexikói módra? :)
forrás: www.spanyolportal.hu
Tequila. Egy védett név, melyet kizárólag öt mexikói államban (Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guanajato, Tamaulipas) készült, egyedi elkészítés útján nyert ital viselhet. Természetesen a recept titkos, de egy biztos: kék agave lepárlásából készül.
Több változata létezik -nálunk 2 típus terjedt el- a silver (Mexikóban a puro/blanco nevet viseli) és a gold. Az első változat (puro) takarja a "tiszta" tequilát, melyet a lepárlás után nem ízesítenek és érdekes módon csak Mexikón kívül fogyasztják citormmal és sóval. De miért?
Mivel a külföldiek számára (főleg amerikai turisták ízlelőbimbóinak) túl erősnek bizonyult a mexikói "frissítő", így próbálták számukra is fogyaszthatóvá, élvezhetővé tenni.
Tudni kell azonban, hogy az ital szülőföldjén tisztán fogyasztják (só, citrom, kísérő nélkül) és ritkán kerül koktélokba a mexikóiak kedvence. (a kevert italokba nem a 100% kék agavéből készült változatokat, hanem az ún. Mixto-t. Ez tartalmazhat max. 49% más agavefajtát, vagy a 100%-ossal ellentétben készítéséhez felhasznalhatják a növeny levelét is.)
A gold tequila íze azért "édeskésebb", mert a lepárlás után karamellel ízesítik. Ha a lepárlás után érlelésen is átesik a nedü, akkor a reposado (pihentetett) elnevezés illeti őt, ha pedig ez a folyamat 1-3 éven keresztül történik, "anejo" -val van dolgunk. Ezen kívül még létezik estra anejo változat is, melyet 3-5 éven keresztül érlelnek.
Most akkor kérjünk sót és citromot hozzá vagy igyuk mexikói módra? :)
forrás: www.spanyolportal.hu
Kapcsolódó linkek
Ide utaznék! |
Mexikó |
kapcsolódó ország
Mexikó
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.