Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Édességek, desszertek a Távol-Keletről
2000. november 20.

Amikor távoli országok népeivel szeretnénk megismerkedni, kézenfekvőnek kellene lennie a gondolatnak, hogy a gasztronómia egyike azon területeknek, melyeken keresztül a legközvetlenebb módon "megízlelhető" egy-egy nép kultúrája, életvitele. És tegyük rögtön hozzá, mi mással lehetne legtöbbünket a legkönnyebben megfogni, mint éppen édességekkel! Persze sokkal kényelmesebb meg simább a nagymami jól bevált receptjeire hagyatkozni évről évre és hónapról hónapra, de akkor hol marad a felfedezés öröme? Hát éppen erre nyújthat lehetőséget egy kis távol-keleti desszert-kitérő. A következőkben főként japán, kínai, valamint thaiföldi édesség-specialitásokat találhatunk, melyeknél ügyeltünk arra is, hogy a hozzávalók köre igazodjon az itthoni beszerzési lehetőségekhez.

Jó étvágyat!

Déligyümölcs-saláta

hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv (darabolt), 2 banán, 50 dkg őszibarack vagy 1 üveg őszibarackbefőtt, 1 szelet sárgadinnye, 4-5 levél kínai kel, néhány szem meggy és cseresznye, néhány gerezd mandarin, fél citrom, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál majonéz

A banánokat karikákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. A gyümölcsöket 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Egy üvegtálat kibélelünk a kínai kel leveleivel, majd a gyümölcsdarabkákat vegyesen belerakjuk. A majonézt az ananászkonzerv levével és a mézzel elkeverjük, tálaláskor ezzel öntjük le a gyümölcsöket.

Kínai sült ananász

hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv (körszeletes), 1 tojás, 15 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 evőkanál rum

Az ananászkarikákat lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. A panírozáshoz összekeverjük a többi hozzávalót, - a cél az, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Beleforgatjuk az ananászdarabokat, majd felforrósított olajban megsütjük. Melegen tálaljuk, mézet adhatunk hozzá.

Thai fekete rizs mangóval

hozzávalók: 20 dkg fekete ragacsos rizs, 10 dkg pálmacukor, 1 dl tejszín, 6 dl kókusztej, 1 teáskanál só, 2 nagy mangó

A rizst nagy tálba tesszük, annyi sós vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Egy éjszakán át állni hagyjuk, majd a sós vizet leöntve róla lobogó forró vízbe szórjuk. Lassú tűzön, kevergetés mellett 15 perc alatt puhára főzzük. A kókusztejet és a pálmacukrot is hozzáadva még 15 percig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Mangószeletekkel és friss tejszínnel kínáljuk.

Japán puding

hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv (körszeletes), 10-20 szem meggy (mirelit vagy kompót), 1 zacskó főzés nélkül elkészíthető vaníliaízű pudingpor, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 1 evőkanál cukor, néhány babapiskóta, vaj és cukor a forma kikenéséhez

Egy kerek, kb. 18 cm átmérőjű formát vajjal kikenünk, majd cukorral megszórunk. A közepére egy egész ananászkarikát fektetünk, ezt követően félbevágott karikákkal kirakjuk a forma oldalát, a lyukakba pedig meggyszemeket helyezünk. A pudingport a használati utasításnak megfelelően a tejjel elkeverjük, és a cukorral ízesített, keményre vert tejszínhabbal fellazítjuk, majd szétmorzsolt babapiskótát keverünk bele. Az így kapott pudingot a formába öntjük, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük; ezután egy lapos tálra kiborítva tálaljuk.

Töltött alma

hozzávalók: 4 nagy alma, 10 dkg cukor, 10 dkg őrölt dió, 5 evőkanál méz, 4 dl vörösbor, 3 evőkanál narancsszörp, fahéj;
a tésztához: 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál sütőpor;
a krémhez: 2 dl tejszín, 2 evőkanál cukor

A tésztához a lisztet összekeverjük a tojással, a felolvasztott vajjal, a cukorral és a sütőporral. Jól eldolgozzuk, kinyújtjuk, és 1 cm vastag, 8-9 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezalatt foglalkozunk az almákkal: meghámozzuk és keresztben félbevágjuk őket, majd kiszedjük a magházukat. A vörösborba belekeverjük a narancsszörpöt, a cukrot és kevés őrölt fahéjat, majd az almákat néhány percig gőzöljük fedő alatt ebben a borban. A tejszínbe kevés cukrot teszünk, és összekeverjük a mézzel. Mikor megsült a tészta, néhány percig hűlni hagyjuk, közben az almákat megtöltjük a dióval, tetejükre egy-egy kanál tejszínhabot teszünk, és habbal lefelé a tésztakörökre helyezzük. Hidegen tálaljuk.