Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Világunk örökségei
2008. július 11.

Világunk tele van szebbnél szebb tájakkal, amiket mindenképpen látnunk kell. Már ha éppen arra járunk, de ha nem, akkor is megéri arra venni az irányt. Az UNESCO világörökség listáján jelenleg 885 táj és építmény szerepel. A „kivételes egyetemes értékek” száma most több mint negyvennel bővül.

A csúcstartó Spanyolország, harmincnyolc örökségével, Franciaországban harmincegy, hazánkban tíz gyönyörű hely kapta már meg a „kitüntetést”. És most itt van négy új. Az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete döntése alapján ezentúl Mauritius-szigetén a Morne-hegy, az iráni örmény monostorok, a szaúd-arábiai al-Hidzsr régészeti lelőhely, illetve a Kínában található Fujian tartomány földházai is örökségnek számítanak.

A legújabb örökségek
Mauritius szigetén a 18-19. században az 550 méteres Morne-hegyre menekültek a szökött rabszolgák. A dél-kínai Fucsien tartományban a Tulunak nevezett területen összesen 46, az elmúlt nyolcszáz évben épült földház maradt fenn. Irán Azerbajdzsán tartományából a 7. századból való Szent István és Szent Tádé monostorok, valamint a Dzordzori Szent Mária kápolna bizonyítják a bizánci, görög-keleti és perzsa kultúra közti cseréket.

Kelet-Szlovákiában, a Kárpátokban találhatók azok a kis fatemplomok, amelyek a Világörökség Bizottság hétfői döntése alapján rákerülnek az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára. A 16-18. századból származó fatemplomok között van Hervartó és Turdossin római katolikus, Késmárk, Lestin és Garamszeg evangélikus, valamint Rózsadomb, Ladomér és Oroszsebes görögkatolikus temploma.

Az egyedülálló épületek a nyugati és keleti kultúra összeérésének bizonyítékai, egyúttal jól példázzák a népi és hivatásos építészeti eljárások és stílusok közti kapcsolatot – hangzik az indoklás. A szlovák fatemplomokon kívül az UNESCO lista új tagjai lettek: Stari Grad városa Horvátországban (Hvar szigetén), a Vauban által tervezett 17. századi francia erődítmények és San Marino történelmi központja.

A negyedik jelölt, az al-Hidzsr, az első szaúd-arábiai emlék a világörökség listáján. Persze nem ezért került a sorba. Mindinkább azért, mert a legjelentősebb nabateus régészeti lelet a jordániai Petrától délre.

forrás: www.csakjohirek.hu