Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Dubai
2000. november 02.

Címszavakban

1. sejkség, az Egyesült Arab Emirátusok szövetségi állama;
területe: 3.750 km2
lakóinak száma: 419.000 fő

2. a sejkség azonos nevű fővárosa;
lakóinak száma: 260.000 fő;
közigazgatási, kereskedelmi és pénzügyi központ, emellett igen jelentős kőolajkitermelése és vegyipara, de hagyományos iparágak is megtalálhatók; korszerű kikötővel, nemzetközi repülőtérrel, egyetemmel rendelkezik.

Az Egyesült Arab Emirátusok és Dubai mint szövetségi állam

Az Egyesült Arab Emirátusok (más néven az Arab Emírségek) a közel-keleti térség kis területű, ám igen meghatározó gazdaságú állama, amely az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl DK-i partvidékén található. Dubai az országot alkotó hét emírség közül a fővárost is képező Abu-Dhabi után a második legjelentősebb.

Az Egyesült Arab Emirátusok területe túlnyomórészt (sivatagos) síkság: homoksivatagok, sós lapályok és - főleg az északkeleti országrészekben - dúsabb növényzetű, leginkább pálmák alkotta oázisok váltakoznak. Éghajlata az év egészében forró és száraz, trópusi-sivatagi; a tengerparton elhelyezkedő térségek időjárása viszont párásabb. Így - északi, északkeleti és tengerparti fekvésének köszönhetően - Dubai a legkellemesebb éghajlatú területek közé tartozik.

A terület arab népességhez tartozó népcsoportjai először i. sz. 190-ben vívták ki önállóságukat és egyesültek közös emír uralkodása alatt. A 7. században kerültek iszlám befolyás alá, és ekkorra tehető a mainak megfelelő államszövetséget alkotó, azonban gyakorlatilag még erős törzsi megosztottságban élő muzulmán emirátusok kialakulása. A jelenlegi tagállamok a 11-16. századra alakultak ki.

A 17. század elejétől viszont egyre erősödő nyugat-európai (előbb portugál, majd később angol) befolyás alakul ki a térségben. A 16. században portugál gyarmatosítók foglaltak el néhány kikötőt, az állandósuló török támadások miatt azonban ekkor még nem virágzik fel a kereskedelemre épülő gazdasági élet. A 18. századra kerül angol "védelem" alá a partvidék és vonzáskörzete: katonai támaszpontok létesülnek abból a célból, hogy az itt elhaladó, India irányába tartó, fontos kereskedelmi átjárónak tekintett partszakasz biztosítható legyen. Nagy-Britannia 1820 és 1892 között szerződések révén ismertette el a helyi törzsek vezetőivel a brit fennhatóságot (a külpolitika brit ellenőrzés alá került, ugyanakkor minden egyes emirátus megtarthatta saját uralkodóját - ez az igazgatási rendszer működött Szerződéses Omán néven).

Jelentős gazdasági és államirányítási fordulatot jelentett a kiterjedt kőolajmezők feltárása a 20. század ötvenes éveitől kezdődően. Az emírségek közötti együttműködés szorosabbá vált, a gazdaság óriási növekedésnek indult, a brit kormány pedig 1968-ban kimondta a protektorátus felszámolását, amit 1971-re katonai erőinek teljes kivonása követett. Ekkor alakulhatott meg az önálló emirátusi államszövetség mai formája.

Ma az Egyesült Arab Emirátusok tagja az ENSZ-nek, az Arab Ligának és az Arab Olajexportáló Országok Szervezetének.

Minden egyes emirátus monarchia, uralkodóik alkotják a Legfelsőbb Tanácsot; az emírek maguk közül választanak szövetségi elnököt és elnökhelyettest, valamint kinevezik a 40 tagú parlamentet.

Az Egyesült Arab Emirátusok egyéb adatok tükrében:

területe: 83.600 km2
népessége: 2.000.000 fő (növekvőben)
átlagos népsűrűsége: kb. 24 fő/km2 (terülenként erősen eltérő)
születéskor várható élettartam: férfiak 70 év, nők 74 év
hivatalos nyelv: arab; emellett az üzleti életben használatos az angol
etnikai összetétel: arab 87,1%; pakisztáni és indiai 9,1%; perzsa 1,7%; egyéb (az őshonos arab lakosság számaránya erősen lecsökken a munkavállalóként bevándorló népességgel szemben)
vallási megoszlás: 95% muzulmán; 3,8% keresztény
nemzeti ünnep: december 2.

pénznem: 1 dirham = 100 fil
GDP: 16.600 US $/fő

januári középhőmérséklet: 18 °C
júliusi középhőmérséklet: 32 °C

távolsága Budapesttől a földgömbön mérve: 4000 km
zónaidő-különbség Budapesthez viszonyítva: +2 óra

- cp -