Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ökológiai illetéket szednek a montenegróiak
2008. június 08.

A montenegrói hatóságok korlátozzák az országba bevihető élelmiszer mennyiséget, a gépjárművek után pedig úgynevezett ökológiai illetéket kell fizetni. Az erről szóló rendeletek várhatóan június 15-étől lépnek életbe.

A személyautók után kategóriától függően 10-15 eurót kell fizetni. Ezért egy olyan ökológiai engedélyt adnak ki a határon a montenegrói hatóságok, amely egy évig, tehát több beutazásra is érvényes. Az autóbuszok vagy teherautók után már ennél sokkal borsosabb összeget, 150-200 eurót kell fizetni. A montenegrói idegenforgalmi miniszter azt is bejelentette, hogy a bevihető élelmiszerek és italok kapcsán is szigorításokat vezetnek be. Eszerint egy ember legfeljebb 5 liter vizet, 2 liter üdítőt és 1 liter alkoholt vihetne be az országba. Gyümölcsből is csak 1 kilónyit lehet átvinni a határon, azt is szárított vagy tartósított formában.

A kempingezőknek tehát fel kell készülniük arra, hogy az élelmiszert helyben kell beszerezniük. Az ökológiai és az élelmiszer-behozatalt korlátozó rendeletet eredetileg június 1-jétől akarták bevezetni Montenegróban, a hatóságok azonban nem tudtak felkészülni erre a határidőre. A korlátozás várhatóan június 15-étől lép életbe. (Inforádió)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Montenegro