Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Horvátországi határkérdések
2008. június 05.

Az élelmiszer beviteli szabályok nem annyira szigorúak, mint ahogy az elmúlt napokban egyes médiumokban megjelent hírek állították, és a nem szülővel utazó gyermekek beutazásánál is valahol a korábbi nyilatkozatokban szereplő megoldások között kell keresni a megfelelő eljárást - tudta meg az Útikalauz.hu szerkesztősége a zágrábi magyar nagykövetségen.

A horvátországi magyar képviselet ügyeletes munkatársa elmondta, hogy június 1-jén valóban életbe lépett a horvát mezőgazdasági minisztériumnak az a szabályzata, amely megtiltja minden hús, tej és belőlük készült termék, valamint tojás bevitelét az országba. A jogszabályt az uniós szabályokhoz való igazodás céljából alkották, hisz ugyanilyen korlátozás van például nálunk is.

Valótlan az a múlt héten megjelent hír, hogy a jogszabályt a hatályba lépése előtt, illetve most vissza akarnák vonni, az várhatóan a jövőben is érvényben marad. A magyar turisták számára akkor oldódik majd fel a korlátozás, ha Horvátország is belép az Európai Unióba.

Ugyanakkor alaptalanok azok a hírek is, hogy akár egy szendvics vagy Túró Rudi már gondot okozhatna a határon. Az országba a közvetlen utazáshoz - tehát nem a nyaraláshoz - szükséges mennyiségű élelmiszert továbbra is be lehet vinni probléma nélkül.

A nagykövetség ügyeletese elmondta azt is, hogy újabb információt kértek a nem a szüleikkel, illetve törvényes képviselőjükkel utazó 18 év alatti személyek beutazásának feltételeiről.

A horvát külügyminisztérium szerda délután megerősítette, hogy a jogszabályban eredetileg előírt hivatalos fordítású, közjegyzővel hitelesített dokumentum helyett megelégszenek az érintett szülők, illetve törvényes képviselők által készített okirattal is.

A nagykövetség munkatársa ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy egy csak magyar nyelven megírt nyilatkozat biztosan nem lesz megfelelő, mert a magyarul nem tudó határőrök nem tudják értelmezni.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Horvátország