Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hiányos az angolok és az amerikaiak alapvető földrajzi ismerete
2008. május 28.

Nézzünk szembe a tényekkel: nem mindenki lenne képes közülünk akár térkép segítségével több országra rámutatni mondjuk az afrikai kontinensen. Mostanság került napvilágra egy kutatás megdöbbentő eredménye, miszerint a britek nagy része még a saját kontinensének országait sem tudja körülhatárolni. Ez valamelyest érthető, figyelembe véve, hogy az Egyesült Királyság népességének több mint a fele (egészen pontosan 62%) válaszolta azt a LateRooms.com által készített felmérésben, hogy nem is emlékszik arra mikor volt térkép előtte utoljára.
19%-uk még azt sem tudta, hogy Nagy-Britannia tagja az Európai Uniónak.
Ezekre természetesen nincs mentség. Még Európa legfelkapottabb desztinációit (célországait) - úgymint Svájc vagy Spanyolország - sem ismerték fel néhányan a térképen. Meglepően a britek 45%-a egyáltalán nem ismerte fel Svájcot.

Még több aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb brit még olyan helyeket sem talált meg a térképen, ahol előtte már jártak, úgymint Costa del Sol vagy mondjuk Bretagne. Nem érdekelte őket, hogy egyáltalán hol található a hely, ahol a szabadságukat töltötték.
Mindössze 19% tudta hol van Litvánia és csupán 20%-uk volt tisztában, hogy hol található Szlovákia.
Nevetséges, hogy több mint 2/3-uk gondolta, hogy Moldova valahol Ázsiában helyezkedik el.

Ennek ellenére a britek még így is zseninek számítanak a földrajzi tudásuk alapján, ha összevetjük az Atlanti-óceán túlsó felén lévő Egyesült Államokkal.
Az amerikaikak a 193 országból a 117. helyre rangsorolhatók földrajzi tudásuk alapján, mely igen alacsony szintnek mondható, figyelembe véve az ország gazdasági mutatóit.
A felmérésben részt vevő 18-24 év közötti amerikai lakosság 2/3-a annak ellenére, hogy az országuk erőteljes befolyást gyakorol Irakra, meg sem tudta mutatni az országot Ázsia térképén. 30%-uk pedig azt gondolta, hogy a legjobban védett határ a világon Mexico és az USA között helyezkedik el.

forrás: www.nagyutazas.hu