Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Rózsaszörpikék
2000. október 03.

Az ősz keservei mellett, élvezetekkel is járhat... talán sikerül megszerettetnünk ezt a szerintünk érdekes, ám ezzel együtt is rettenetes évszakot, azzal ha pár könnyen elkészíthető, alkoholos-, és üdítőital receptet közlünk kedvenceink közül, amiknek ősszel szedhető dolgok az alapanyagai.

Felhívom az Olvasó figyelmét a Rózsaszörp nevű italra, amit kötelező kipróbálnia!! 

CSIPKEBOGYÓBOR

Másfél kg cukorból 3 1 vízzel szirupot főzünk. Langyosan ráöntjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük, és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva leszűrjük. A seprőjét ismét felöntjük 1 kg cukorból 2 l vízzel főzött sziruppal, és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Hűvös helyen tartsuk.

FÜGEBOR

Harminc dkg fügét egészen apróra vágunk, egy kétliteres uborkásüvegbe tesszük 5 g apróra morzsolt élesztővel vagy egy evőkanál sörrel. Egy l vízzel felforralunk 25 dkg cukrot, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük papírral, és három hétig meleg vagy napos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, merőkanállal óvatosan leszűrjük (az üveget ne döntsük meg, hogy a lé zavarossá ne váljék), azután sűrű vásznon vagy szűrőpapíron átszűrjük egy másik edénybe, majd ha leülepedett, újra átszűrjük. Az így készített fügebor színe és íze az aszúborhoz hasonlít.

CSIPKEBOGYÓSZÖRP

A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk. Egy 1 gyümölcsre 21 vizet öntve, lassú tűznél felmelegítjük, utána 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük, és minden 1 léhez 80 dkg cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, feloldjuk benne a borkősavat, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk.

(A szűrőben maradt bogyókból áttörve, cukrozva lekvárt főzhetünk.)

RÓZSASZÖRP, avagy a legtitkosabb keleti ital receptje

A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük. Harminc dkg szirmot 2 1 hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk.

Eleven