Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mit ér a forint külföldön?
2008. március 25.

A Travelline turisztikai portál több szempontot („Big Mac index”, benzinár, szállodai szobaár, belépőárak) figyelembe véve összehasonlítást készített hazánkról és néhány kedvelt turisztikai desztinációról, hogy kiderítse honfitársaink forintjai a nyaralásuk során hol mennyit érnek.

A pénz értékének mérésére, illetve az árak nemzetközi összehasonlítására az 1980-as években találták ki az úgynevezett Big Mac indexet. A ma már a világ 120 országában kapható hamburgert mindenütt ugyanazokból az alapanyagokból készítik el, így az ára elvileg alkalmas egy valuta erősségének vagy gyengeségének a pontos meghatározására. A hazai Big Mac mindössze 7 százalékkal olcsóbb az Amerikában gyártottnál, de messze felülmúlja a magyarok által gyakran látogatott országok legtöbbjének Big Mac-árait.

Hasonló képet kapunk a benzinárak összevetése során is. A 2008. márciusi adatokat figyelembe véve Magyarország vezető helyen áll a térségben, és felülmúlja Ausztriát is. Az írás szerint a szálláshely-költségek a hazai árakhoz viszonyítva Európában szinte mindenhol magasabbak, kivéve Bulgáriát.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország