Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Őfelsége, II. Erzsébet királynő nyitotta meg a heathrow terminal 5-t
2008. március 17.

Hamarosan az utasok is birtokba vehetik az új komplexumot

Március 14-én Őfelsége II. Erzsébet Királynő nyitotta meg hivatalosan a BAA 4,3 milliárd fontos beruházással felépült új terminál komplexumát, melyet kizárólag a British Airways használ majd. Az új terminál, mely adott határidőre és költségvetéssel készült el, március 27-től, megnyitásának első napjától készen áll majd arra, hogy évente akár 30 millió utas kiszolgálásáról gondoskodjon. A Királynő már nem először lát el ilyen ünnepi feladatot Heathrow-n, hiszen ő avatta fel 1995-ben, a fél évszáddal ezelőtt elkészült Európa épületet (Terminal 2), mely a repülőtér első utas terminálja volt.

A királyi vendégek mellett az eseményen részt vett még Hon Ruth Kelly, a Közlekedési Minisztérium nyugalmazott államtitkára, Rafael del Pino, a Grupo Ferrorival (a BAA tulajdonosa) ügyvezető elnöke, valamint a British Airways elnöke, Martin Broughton és a British Airways vezérigazgatója Willie Walsh is.

A ceremónia nyitó beszédében Sir Nigel Rudd kiemelte: “A Heathrow Terminál 5 nemcsak Heathrow számára, de repülőteret üzemeltető BAA és a British Airways utasok milliói számára is új korszak kezdetét jelenti. Az épület egymaga szimbolizálja az ambíció, az együttműködést és az elkötelezettséget, amely a mai megnyitót lehetővé tette. A Heathrow Terminál 5 új dinamizmust hoz a repülőtér életébe, és fémjelzi azon törekvéseinket, amelynek célja, a repülőtér többi részének átalakítása, valamint Heathrow globális utazásban betöltött globális szerepének erősítése.

“A Heathrow Terminal 5 hamarosan rengeteg izgalmas utazás kiinduló,- és visszatérések boldog pillanatának helyszíne lesz. Ma még, mielőtt átadnánk az épületet, még megállunk egy percre és megcsodáljuk ezt a hatalmas épületet, amelyre nemcsak a BAA, de mindenki más is büszke lehet, aki részt vett megvalósításában és létrehozásában.” – tette hozzá Sir Nigel Rudd.

A Heathrow Terminal 5 megnyitó ünnepségére a Királynő mintegy 800 vendéget hívott meg, köztük a parlament tagjait, a légiközlekedés vezető alakjait, üzletembereket és repülőtéri dolgozókat, akik együtt hallgathatják majd meg a híres zeneszerző és zenész, Steve Sidwell által vezetett 30 tagú kórus műsorát, az ünnepség záró akkordjaként. A kórus kifejezetten az ünnepségre komponált zeneművet, adott elő.

A levegős és tágas új Heathrow Terminál 5 létrehozásával a British Airways légitársaság célja, hogy teljes mértékben átalakítsa az utasok Heathrow repülőtérről alkotott eddigi véleményét. Az új terminál már a check-in-től kezdve, egészen a Fast Bag Drop-on (gyors csomagleadó pultokon) át egészen a repülőtér modern biztonsági és poggyász kezelő szolgáltatásáig bezárólag egyszerű és stressz mentes utazást biztosít.

"A Heathrow Terminál 5 egy fantasztikus létesítmény, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy élvezzék a hatalmas teret, valamint az épület által nyújtott kényelmet. Légitársaságunk a terminál kizárólagos használója, ezáltal pedig tovább fejleszthetjük szolgáltatásainkat. A Heathrow Terminál 5, vélhetően minden más repülőteret felülmúl majd az utasok által elérhető szolgáltatások területén.” – mondta Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója.

"A Heathrow Terminál 5 megnyitásával a British Airways-nek és BAA-nak lehetősége lesz arra, hogy az Egyesült Királyságba utazók vagy onnan induló utasok számára nyugodtabb, pihentetőbb utazási élményt biztosítson. Célunk az, hogy teljes mértékben kihasználjuk az új komplexum által nyújtott előnyöket és már alig várjuk, hogy első utasainkat itt köszönthessük." – tette hozzá Willie Walsh.

A Heathrow Terminal 5 építésén, mely 2002-ben kezdődött el, 60. 000 szakember mintegy 100 millió órát dolgozott. A Heathrow Terminal 5-ön dolgozó csapat sikeresen életre hívta Anglia legnagyobb egymagában álló épületét; a repülőtéren át a helyére szállította az új, 87 méter magas, 900 tonna súlyú irányító tornyot, létrehozott egy 13 km hosszú vasúti és csomagszállító rendszert; elterelt 2 folyót és több mint 30.000 m2 üveg panellel borította be az épületet. A Heathrow Terminál 5 a repülőtér nyugati részén, a két kifutópálya között helyezkedik el, és közvetlen kapcsolatban van az M25-ös autópályával.

A Heathrow Terminal 5 komplexumhoz, amely – 60 új repülő állást foglal magában – két szatelit épület is tartozik, amelyek közül a második 2010-re készül majd el. A terminál összeköttetésben áll a londoni metróval és a Heathrow Expresszel, valamint rendelkezik egy hatalmas, többszintes parkolóval.

A terminált a Stirling Díjas Sir Richard Rogers tervezte. Az épület belső tereinek kialakítása már az épületbe való belépés pillanatától kezdve egészen a repülőgépbe való beszállásig igazodik az utasok igényeihez. Az épületben utasok olyan logikus és könnyen átlátható útvonalon haladhatnak végig, amely útvonal minél több ponton rálátást biztosít az utazás egyes folyamataira és magára a repülőtérre. Sir Nigel Rudd hozzátette: “Ez a projekt minden szempontból mérföldkőnek számít és büszke vagyok arra, hogy új trendeket állított a légiközlekedési ipar számára.”

forrás: British Airways

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia