Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

1 hónap múlva nyitja meg kapuit a heathrow repülőtér 5. terminálja
2008. március 05.

Új korszak kezdődik a British Airways életében

1 hónap múlva, március 27-én nyitja meg kapuit a Heathrow Terminál 5, így a British Airways magyar utasai is az elsők között tapasztalhatják meg a modern terminálkomplexum által nyújtott szolgáltatásokat. Azok az utasok, akik március 27-én, Ferihegyről, a BA869 számú járattal, 14:30-kor érkeznek meg a Heathrow Terminál 5-re, az elsők között léphetnek Anglia legnagyobb egymagában álló épületének területére, amelyet a híres építész Sir Richard Rogers tervezett. Az épület tökéletesen ötvözi a funkcionalitást az esztétikummal, így a Budapestről érkező utasoknak is nyugodt és problémamentes utazási élményben lehet részük.

Március 27-től a British Airways utasok már e világos, tágas, és modern terminál komplexum által nyújtott szolgáltatások széles tárházát vehetik igénybe. Anglia legnagyobb egymagában álló épületének méreteit jól mutatja, hogy a 43 méter magas és 400 méter hosszú terminál fő épületének homlokzatát több, mint 30.000 négyzetméternyi üveggel borították.

Az új terminálról induló utasok a check-in-nél várhatóan rövidebb sorokkal, a csomagkezelés kapcsán javuló pontossággal és csökkenő csomagátvételi idővel találkozhatnak majd. A British Airways várakozásai szerint a Heathrow Terminál 5-re érkező utasok 80 százaléka már a repülőtérre való érkezést megelőzően a ba.com oldalon keresztül, vagy a repülőtéren kihelyezett 96 önkiszolgáló check-in automata egyikénél jelentkezik majd be a járatára, és kinyomtatja beszállókártyáját. Így az utasok „indulásra készen” érkeznek a terminálra, csomagjukat pedig egyszerűen csak leadják a 96 csomagleadó pult egyikénél. A csomagok ezt követően megkezdik saját „utazásukat” a modern csomagszállító rendszerben, amelytől a British Airways a csomagkezelés pontosságának jelentős javulását várja.

A Heathrow Terminál 5 területén, mintegy 20.000 négyzetméteren, az utasok több időt tölthetnek vásárlással a világ legexkluzívabb üzletközpontjában. A Heathrow Terminál 5 területén összesen 144 üzlet és étterem kapott helyet. Az utasok itt olyan világmárkákkal találkozhatnak, mint a Tiffany’s, Harrods, Paul Smith, Mapin and Webb, Links of London, Mulberry, Caviar House and Prunier, Starbucks, és a világhírű brit konyhaművész Gordon Ramsey is itt nyitja meg első repülőtéri éttermét.

Az új, kizárólag a British Airways utasai által használt terminálban 6 új üzleti váró létesült. A „Galleries” várókban a légitársaság First, Club World és Club Europe osztályának utasai, valamint az Arany és Ezüst kártyás törzsutasok a luxus és kényelem új dimenzióit tapasztalhatják meg.

A 4.3 milliárd font értékű beruházással felépült modern terminál, mely évente 30 millió utas kiszolgálására lesz képes, páratlan lehetőségeket kínál a British Airways számára ahhoz, hogy tovább modernizálja és bővítse jelenlétét a Heathrow repülőtéren.

A Heathrow Terminál 5 egyedi jellemzői
 
  • A Heathrow Terminál 5 a British Airways új otthona, mely 30 millió utas kiszolgálását tudja biztosítani.


 
  • A Heathrow Terminál 5 Anglia legnagyobb önmagában álló épülete. A terminál fő épülete 40 méter magas, 396 m hosszú és 176 m széles. A két szatelit terminál épület közül az első egy föld alatti tranzit rendszer segítségével kapcsolódik a terminál fő épületéhez.


 
  • A Heathrow Terminál 5 egyedülálló csomagkezelő rendszere Európában a legnagyobb egy épületen belül működő csomagkezelő rendszere. A rendszer két alrendszerből, egy csomagválogató és egy nagy sebességű csomagszállító hálózatból áll. A rendszer 18 kilométer hosszú csomagszállító szalagjai a legmodernebb számítógépes vezérlőrendszer utasításainak megfelelően, csúcsidőben akár óránként 12.000 csomagot is képesek lesznek a feladás helyétől a repülőgépek gyomrába juttatni.


 
  • A Heathrow Terminál 5 közvetlen összeköttetésben áll a londoni metróval és a Heathrow Expressz-el, melyek egyenesen London központjába szállítják az utasokat.


 
  • A British Airways várakozásai szerint az utasok 80%-a már otthon bejelentkezik a járatára a ba.com oldalon keresztül vagy a repülőtéren kihelyezett 96 önkiszolgáló check-in automata segítségével teszi ezt meg, amikor megérkezik a repülőtérre. A gyors csomagleadó pultok szintén a legújabb technológiát képviselik, amelyből 96 darab áll majd az utasok rendelkezésére. Emellett 96 önkiszolgáló jegykiadó automata, 140 kiszolgáló pult is az utasok rendelkezésére áll majd. Az utasok épületen belüli mozgását a légitársaság szakemberei folyamatosan nyomon követik annak érdekében, hogy a terminál minden pontján a minimálisra csökkentsék a sorban állással töltött időt.


 
  • Az új terminál fűtési energiájának 85 százaléka a már üzemelő terminálok fűtőműveinek, valamint a repülőtér erőművének hő melléktermékéből lesz fedezhető.


 
  • Az új terminál mintegy 70 százalékkal kevesebb vizet használ majd fel, amelyet úgy ér el, hogy a tervezők a hagyományos vízellátó rendszer mellé kiépítettek egy esővízkezelő rendszert is, amely felfogja, megtisztítja és hasznosítja a terminálépület 10 focipálya nagyságú tetejére hulló esővíz több, mint 80 százalékát.


A T5 terminál honlapja: http://www.terminal5.ba.com

forrás: British Airways