Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazás hullámvasúttal Budapestről Párizsba
2000. augusztus 29.

Európa legromantikusabbnak kikiáltott városa tárt karokkal fogadja az oda érkezőket és sok meglepetést tartogat. Így történt ez velem is, fantasztikus egy hónapot töltöttem ott. Az utazással kapcsolatban akadt azért néhány kaland...

Utazás, érkezés

A gépem egy óra késéssel indult és leszállás előtt 15 perccel viharba került, aminek következtében majdnem lezuhant. Páran sikítoztak (tisztára mint a filmekben) a gép pedig leginkább egy BKV busz és a hullámvasút keverékéhez hasonlított - mármint a mozgása. Nagy nehezen sikerült kikecmeregni belőle - tíz évet öregedtem - és este tízkor landoltunk. Utána úgy kellett beszállnom a taxiba, hogy előre tudtam, nem tudom majd kifizetni, mert csak utazási csekkem volt (lehet hogy jó lett volna némi készpénzt is vinni?)... Mindenesetre jobb, mint a reptéren aludni. Gondoltam, a megadott címen lesz valaki, mint tavaly amikro ott jártam, és segít, mert neki elvileg az a dolga. A megadott cím rossz volt. Azt kihagytam, hogy utazásom napján zajlott a foci EB döntő, francia győzelem, ünneplés. Számomra ez annyit jelentett, hogy dugó volt, ismeretlen emberek akartak beszállni mellém (a sofőr egy diszkrét mozdulattal bezárta az összes ajtót) majd sörösüvegeket és focilabdákat dobáltak a kocsira és csapkodták a tetejét. A franciák mindig megadják a módját, ha ünneplésről van szó, a fociért pedig rajonganak. Klassz! Végül egy iskolai segítő éjjel egy felé értem jött, vitázott a taxissal. Nem tudom pontosan miről folyt a vita, mert már félig aludtam, de az lett a vége, hogy engem mindketten imádtak (még a taxis is!) de egymásra irtó dühösek voltak. Éjjel fél kettőre kerültem ágyba. 

Nyelv, avagy kommunikáció

Hivatalos nyelv természetesen a francia . A nyelv bármilyen alapfokú ismerete hasznos, mert általában szívesen fogadják, ha a szerencsétlen utazó legalább próbálkozik. Ha nem megy, jön a kéz, majd a láb, utána az angol...Ők maguk nem szívesen próbálkoznak más nyelv használatával. Lehet, hogy azért mert hiábavaló lenne? Némi gúnyt érzek az utolsó mondatban...áááá, nem is. Fő szerepet játszik még a non-verbális kommunikáció is, ez sűrűn tapasztalható pl. séta közben. Kedves fiatal és nem fiatal emberkék gyakran adnak le félre nem érthető jeleket becses látószerveikkel a nem hímnemű egyedek irányába... Bár a másság is elfogadott, azért az előbbi eset gyakoribb. Tehát, ha valaki csupán NEM férfi, számíthat arra, hogy csábítására a legkülönbözőbb eszközöket vetik be esetleg az ott töltött napok alatt. Ez a nyugis negyedekben kevésbé jellemző, annál inkább fellelhető éttermekben (a pincérek "hivatalból" is bókolnak) bárokban, és a Pigalle környékén.

Közlekedés

Metró, metró és metró! Párizs egészen pontosan 14 metróvonallal rendelkezik. Javasolt, hogy az első pár napban szánjunk több időt az utazásra és ne lepődjünk meg ha eltévednénk, ez természetes. Egy-egy átszállás kisebb gyalogtúra lehet, hiszen a vonalakat hosszú folyosók és rengeteg lépcső köti össze, mozgólépcső meg hát ugye nem mindenhol van. Viszont: gyakorlatilag bárhova el lehet jutni metróval! (piros pont) Ja! És ez embert nem zaklatják ellenőrök minden pillanatban, személy szerint én az egy hónap alatt egyszer hallottam hogy valaki látott egyet... (dupla piros pont!) Vannak még buszok is, és taxik. Este taxit fogni az útszélérőlleintős módszerrel elég nehéz, telefonon utcáról hívni pedig még nehezebb, sok szerencsét!

Étkezés

Az iskola közelében található pékség minden igényt kielégítőnek bizonyult. Remekjófinomnagyszerű szendvicsek és fánkok, sütik és nem utolsó sorban pincérek voltak ott. Kedves pincérek.

Hasonló kellemes élményben volt részünk a Montmart-on található Fondue étteremben (ez itt a reklám helye) ahol a kétféle (hús és sajt) fondue mellé fél literes cumisüvegekben szolgálják fel a bort. (metrómegálló: Abesses) 

Ami szem-szájnak ingere, az Párizsban megtalálható. Van még ezenkívül sajt, sajt és sajt.

Kultúra

Kulturális éhségünket az első három hét alatt annyira jóllakattuk, hogy végül már a "múzeum" szó puszta elolvasása is hisztériás rohamot váltott ki belőlünk. Rengeteg látnivaló van, a Louvre-t semmiképp ne hagyjuk ki, de ne magas sarkú cipőben menjünk, aznap estére pedig felesleges programot csinálni mert annyira fáradtak leszünk, hogy úgysem lesz kedvünk elmenni.

Időjárás

Bár nyár volt, az első két héten mégis hideg volt, pulcsit kellett hordani. Néha eső, néha napsütés, tehát meglepetésekre Párizsban is kell számítani, az időjárás itt sem viselkedik mindig jól.

Összegzés helyett...

Az erkélyről, minden este bámulhattam "Eiffel bácsi tornyát" és okosodtam, tapasztaltabb lettem. Barátokat is szereztem, ha minden jól megy jövőre ugyanott találkozunk csak nem suliba fogunk járni, hanem dolgozni megyünk. Összességében mindenképpen megérte elmenni! Remélem jövő nyáron újra ugyanott...!

Persze

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Párizs
Franciaország