Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ingyen bicikli Londonban is
2008. február 14.

Az európai nagyvárosok egy részében bárhol elérhető és igénybe vehető kerékpárok sikerei láttán London polgármestere 75 millió fontos (27 milliárd forintos) beruházást hirdetett az ottani induló infrastruktúra kiépítésére.

A kezdetben hatezer bicikliből álló járműparkot a belvárosban egymástól nagyjából 300 méternyire lévő – az autóparkolók helyén kialakításra kerülő – dokkolópontokon helyeznék el, de az igény ismeretében számukat később akár a többszörösére is lehetne emelni, írja a Világgazdaság.

A francia fővárosban tavaly nyáron elindult és hamar népszerűvé vált hasonló rendszerben nagyrészt a kerékpárparkoló helyekre kitett reklámok bevételeiből működtetik a kölcsönzőket, Londonban azonban már a kezdeti beruházási költségeket is adófizetői pénzekből állják.

A 2010-re tervezett start után az vehet részt az adott szolgáltatásban, aki vállalja, hogy a szabályok megszegése esetén akár száz fontot is leemeljenek a számlájáról. A bejegyzett felhasználók számára az első félórában ingyenes lesz a kerékpárok használata, további félórákért pedig 1-1 fontot kell fizetni, míg a harmadik óra után meredeken emelkedni kezd a használati díj. Ez utóbbi szabály arra szolgál, nehogy valaki tartósan „ráüljön” egy-egy bringára.

A rendszerbe bejelentkezett személyek egy kártya behelyezésével és egy személyi azonosító szám beütésével köthetnek el egy biciklit a megengedett időre.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia