Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hollandia útmutató turistáknak
2000. augusztus 24.

Általános ismeretek:
Hollandia egy kis ország Európában, olyan országokkal körülvéve, amelyek jóval kevesebb sajtot termelnek a lakosság számarányát tekintve. Az ország egynegyede a tengerszint alatt fekszik. A hollandusok sok földet hódítottak vissza a tengertől úgy, hogy szélmalmokat, szivattyúkat és csatornákat építettek, amelyek látványa vonzza a turistákat, akik elköltik a pénzüket az örömlányokra, akik itt adót fizetnek, majd ezt az adót beinvesztálják szarvasmarhákra, azok meg annyi vizet isznak, hogy igazából visszaszorítják a tenger vizet. Egy bámulatos elmés megoldás, ha tekintetbe vesszük, hogy az eső állandóan esik az említett eljárás alatt. Az ország gazdag kulturális örökséggel gyarapította a nyugati civilizációt, többek között fapapucs, facipő, bicikli utak, Rembrant, legális prostitúció és különböző történelmi épületek, amelyek a tűz áldozatai lettek évtizedekkel ezelőtt vagy a háborúban pusztultak el, majd újjáépítették őket, hogy legyen mit nézni.

Nyelv:
A hivatalos nyelv holland, de annyi eltévedt turista mászkál össze-vissza állandóan kérdezősködve, hogy az angolt már mindenki ketyegi egy kicsit. Általában minden kérdésre az a válasz, hogy: "Onnan már látni". Na persze onnan nem lehet látni, hacsak nincs körülvéve turistabuszokkal - ami biztos jele, hogy jó helyen jársz. A holland nyelvet különösen nehéz megtanulni, mert a "g" hangot úgy kell kiejteni, hogy a taknyod kijön közben, erősen köhögve, gyomorcsikarással egybekötött szellentéssel próbálva utánozni az abc eme holland betűjét. És ez csak a kezdet: ugyanis a holland lehetővé teszi, hogy saját magad alkoss összetett szavakat mindenfajta szünet és kihagyás nélkül. Például a holland szó a "meglátogatni a szépségszalont" az "schoonheidsbehandelingen". Más fontos szavak még - azoknak akik terveznek egy hollandiai utat - a "midgetgolf" ami miniatűr golfot jelent, és "hand" ami azt jelenti hogy hand.

Biztonság:
Annak ellenére, hogy alacsony a bűnözés, nyugodtan számíthatsz rá, hogy már az első napokban ellopják a zsebtolvajok, táskakirángatók és más jeles egyének a legértékesebb dolgaidat, talán éppen mikor a repülőtérről utazol néhány percig vasúton az Amszterdam Central Station-ba. Annak ellenére, hogy kábítószerekhez könnyű hozzájutni, a holland törvény tiltja, és akik mégis használják gyakran elegáns vigyorral beleesnek a mindenhol jelenlevő csatornákba. Csak nagyon kevesen tudják, hogy a szúnyogháló mindenhol tiltott, tehát hacsak nem viselsz valami állati büdös vegyszert magadon, állandóan, az összes véred a moszkitók vacsorája lesz, nem beszélve az egész állati zümmögésről, amitől annyira fáradt leszel, hogy másnap biztos belesel valamelyik közeli csatornába. Megemlítendő még, hogy semmiképp ne kerüljünk olyan helyre, amely beleesik egy 2000 kilométeres rádiuszba amely origójában labdarúgó mérkőzés folyik. Ugyanis ebben az esetben a már kigyógyultnak hitt migrénünk újból kiújul az egész nap és éjjel tartó folyamatos "Olay olay, olay olay olay" kiáltásoktól, amelynek ellensúlyozására mégiscsak veszünk egy kevés kábítószert és vigyorogva beleesünk a csatornába.

Közlekedés:
Az utak és a helyi közlekedés fejlett, emellett egy átfogó bicikliút hálózat könnyíti a pedálozást ide-oda. Ellentétben az amerikaiakkal - akik csak a garázs díszítésére használják a biciklit (hollandul: fietsen). Tehát nagyon figyeljünk, ha átmegyünk az úton, nehogy a fietsenek áldozatai legyünk, különösen Amszterdamban, ahol a fietsenek arányszáma az ott élő lakossághoz képest 327:1 . Itt mindjárt megjegyezhetjük azt is, hogy a bringák és a villamosok versenyben vannak, hogy melyik üti el a legtöbb turistát, akiket baromi könnyű megkülönböztetni a helyi lakosságtól, mert csak ők viselnek tornacipőt. Autót vezetni is lehetséges Hollandiában, de parkolni nem lehet sehol. Tehát vagy körkörösen folyamatosan haladunk járművünkkel, vagy pedig elhagyjuk az országot. Az illegális parkolást kegyetlenül büntetik, beleértve a halálbüntetést a visszaeső bűnösöknek. Ezenkívül, ahogy megmozdul egy kicsit a forgalom, az biztos, hogy jön egy hajó a kanálisban, és fel kell húzni a hidat, ami órákra visszaveti a folyamatos haladást. Az az egy pozitívum, hogy még mindig jobb mint Angliában, ahol is meg kell tanulnod vezetni az út rossz oldalán. Mivel az ország kicsi, sokan a gyaloglást választják inkább. Itt azonban rögtön hozzá kell tennünk, hogy igaz, hogy sok a bicikli, de kutya még annál is több van, tehát a gyaloglás is körültekintő koncentrációt kíván a halandótól.

Étkezés:
A hollandok többsége az úgynevezett Febo-nál étkezik, amelyek meleg kaját kiadó automaták. Különleges gyomor szükségeltetik ennek az elfogyasztásához, tehát ragaszkodjunk a külföldi egzotikus éttermekhez, mint McDonald's, Burger King vagy Pizza Hut. Ha mégis meg akarjuk kóstolni az igazi holland kaját, akkor rendeljünk french-friest majonézzel, de csak keveset. Továbbá ne keverjük alkohollal és egyéb kábítószerekkel, mert előfordulhat, hogy ezek kölcsönös reakciói olymértékben hatványozódnak, hogy teli hassal a csatornába esünk, és akkor elvisznek minket a veszélyes anyagok depójába méregtelenítés céljából. A holland sör, - amely általánosan ismert és elismert - általában melegen, jósok habbal és mindössze két decis pohárban kerül az asztalunkra. Ha van négy óra szabadidőd veszekedni a pincérekkel akkor talán el tudod hitetni velük, hogy te ennél szomjasabb vagy. A kávét még ennél is kisebb kiszerelésben szervírozzák, de ennek ellenére 27-szer több koffeint tartalmaz, mint amelyet bárhol máshol Európában ihatsz. A szó: "service" tulajdonképpen semmit sem jelent, illetve azt, hogy bemész a bárba, beállsz a sorba, és nyugodtan vársz a sorodra órákig, majd megkapván az italod visszamászol a helyedre, majd fizetsz egy dollárt, hogy használhasd a WC-t. Az igaz, hogy a borravaló nem elvárt dolog, viszont meghalhatsz az étteremben, ha arra vársz, hogy a fizetőpincér magától odajön.

Konklúzió: Hollandia egy fejlett kis ország, amely minden kényelmet megad a turistának, és emellett rengeteg tulipánt is láthatsz. Egy érdekes hely kirándulni, feltéve, hogy viszel magaddal néhány utazótáska esőkabátot, gumicsizmát és viharlámpát. Legjobb, ha vissza tudod tartani a wc-re menést, amíg haza nem érsz, és ha óvatos vagy és nem esel a csatornába...

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Hollandia