Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egyiptom
2000. augusztus 24.

Az ókori egyiptomiak a föld első civilizált népei közé tartoztak. Az ótestamentumi Ábrahám idejében írott törvényekkel és törvényes kormányzattal rendelkeztek.

Az országuk akkor is olyan szép és páratlan volt, mint ma: sivatagos, kopár dombokkal kísért, lapos és keskeny, de hihetetlenül termékeny völgy a Nílus két oldalán, valamint a Nílus-delta.

A nap szinte állandóan tűz a tájra, melynek éltetője a Nílus. Mivel a folyó látszólag csodálatos módon minden évben áradt, az egyiptomiak úgy hitték, valamikor nagyon régen Ízisz istennő a Paradicsomban elvesztett férjét, Oziriszt siratja. Az ő könnyei kényszerítik a vizeket, hogy a Nílusba folyjanak.

Az évente ismétlődő áradás elöntötte a partokat, bő üledéket rakott le a növények számára, majd visszahúzódott.

A folyó mentén virágzó városok fejlődtek; bennük ragyogó templomok, szobrok, emlékművek, lazuritsztélék (vésett kőtáblák), arany és ezüst berakástól csillogó obeliszkek.

Az egymást követő uralkodók tovább szépítették a városokat. Bőkezűségük híre terjedt.

Természetes, hogy amikor az emberekben kialakult az utazási vágy, elmentek Egyiptomba megcsodálni Homérosz százkapujú városát,és Memphiszt, a Nílus-delta nyugati felén terjeszkedő ősi fővárost.

A hatalmas templomok és sírok, valamint a Nílus-völgy piramisai az utóbbi 3000 évben elbűvölték és lelkesítettékaz utazókat.

A mai kor turistája számára kétségtelenül szembetűnő az új és az ősi keveredése.

A modern Kairó felhőkarcolói és a tévétorony tövében találjuk a régi mecseteket és aKhan el Khalili kereskedőutcáit, ahol az ügyes kézművesek őseik mesterségét űzik. Mindez az egész országban így van.

Az ősi oly élesen válik el az újtól, mint a Delta a sivatagtól.

A városnézés után a látogatók számos helyen pihenhetnek vagy szórakozhatnak.

A Fajjúm-oázis a sportolók paradicsoma, és Kairótól gépkocsival egy délelőtt elérhető; vannak napfényes strandok, mint Marsa Matrűh halványsárga homokja; a Vörös-tenger páratlan lehetőséget nyújt búvárkodásra és mélyvízi halászatra.

A szenvedélyes turistákat várja a Sínai-hegy, ahol Mózes átvette a Tízparancsolatot, az alexandriai katakombák, a Görög-Római Múzeumban kiállított finom tanagya szobrocskák, a híres strandok.

A látogatók többsége talál Egyiptomban valami ízlésének megfelelőt.

A régészet iránt érdeklődők számára ez a legjobb hely ókori műemlékeivel és ősi történelmével.

Akit inkább a mai kép érdekel, gyönyörködhet Kairó világvárosi forgatagában, semmihez sem hasonlítható egzotikus éjszakai életében és a folklórműsorokban.

A változatlan falusi életforma a Nílus mentén él tovább.

Akit a technika köt le, látogassa meg az Asszuáni-gátat; a vízi sportok kedvelői pedig bőséggel találnak lehetőséget a mélyvízi halászatra, könnyű- és mélyvízi búvárkodásra és széllovaglásra.

Eleven

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Egyiptom