Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Fura tengeri lények: medúzák
2000. augusztus 24.

Fura Tengeri Lények, avagy a tengerben fürdőzők mumusai a valóságban...

Az ember az idők kezdete óta bizalmatlanul tekint a vizek mélyén lakó teremtményekre. Hatalmas szörnyek, embereket elnyelő bálnák, hajókat roppantó polipok, titokzatos félig szörny, félig gép lényekkel népesítettékbe az óceánok és tengerek vizeit. Ennek oka igen egyszerű, hiszen az ókortól kezdve, a hajókon és kikötőkben élő emberek termékeny képzeletében ismeretlen régió volt a víz alatti birodalom. Így hát a tenger veszélyekkel teli világában a magányos, kiszolgáltatott hajós eltúlzott félelmei, felületes tapasztalásai, megfigyelései szájról szájra terjedve elképesztőbbnél elképesztőbb lényeket, és azokról szóló történeteket szültek. Mióta a modern természet tudomány lehetőségeinek köszönhetően a tenger élővilágát egyre jobban megismerjük, sok legenda valóságtartalmára derült fény, kiderültek a félreértések.

Mindannyian ismerjük az érzést, mikor a hűsítő vízbe lépve a lábunkhoz ér egy nyálkás, hideg valami.

Vannak emberek akik egyenesen irtóznak a tengereket benépesítő " mindenféle ocsmányságok"-tól, sőt van akinek víziszonyát ezek a számunkra kevésbé ismert lények okozzák. Találkoztam emberekkel akik a 40°C-ban inkább a szálloda hideg vizű medencéjét használják, minthogy belemerészkednének a tenger, élőlényekkel teli vizébe..

Persze akadnak olyanok is akik pontosan azért mennek a tenger közelébe nyaralni, mert fel akarják fedezni a víz alatti élet rejtelmeit, pénzt, időt, és fáradságot nem kímélve napokat utaznak hogy a kék birodalommegfelelő kapuján léphessenek be. Őket ugyanolyan kínosan érinti mikor olyan partszakaszt találnak ahol a turisták és fürdőzők kedvéért különböző módon kiirtották, sterilizálták a tengert, ami manapság egy üdülőövezet számára elengedhetetlen.

Nézzük meg közelebbről milyen lények ezek amelyek ennyi undort ill. csodálatot váltanak ki belőlünk.

Ha jobban belegondolunk, a legfinnyásabb, legfélénkebb fürdőző is szívesen nézi a televízióban a víz alatti világot bemutató természetfilmeket. Amit tehetünk az mindössze annyi ,hogy megmutatjuk, nem is olyan félelmetesek ezek az élőlények, sokszor jobban félnek tőlünk mint mi tőlük, illetve felhívjuk a figyelmet a valós veszélyekre, és azokra a dolgokra amikre oda kell figyelnünk. Így nyugodtan élvezhetjük azt a közeget is amelyben első hónapjait töltöttük,jobb barátságba kerülhetünk lakóival, és talán egyszer a félénkebbeknek is kedvük támad felkapni egy búvárszemüveget, és megismerkedni azokkal az "izékkel". A most induló rovatunk ezeket a lényeket szeretné bemutatni, esetleg megszerettetni...

Sosem felejtem el, mikor 6 éves koromban a Fekete-tenger mellett üdültem, és a parti homokban egy áttetsző kocsonyás valamit piszkált egy nálam idősebb srác. Egyikünk sem tudta eldönteni mi az, ám egy arra fürdőzőasszonyság elmagyarázta, hogy semmi különös, csak egy nejlonzacskó tele vízzel, amiben valakinek az uzsonnamaradékai látszanak még. Ezt már akkor sem hittem el.

A medúzák szinte minden tengerben megtalálhatók, bár akadnak szándékosan "medúzátlanított" partszakaszok, a finnyás fürdőzők számára.

A csalánozók törzséhez tartozó állatok testének több mint 98%-át víz alkotja, rendkívül sok színben és formában léteznek. Tény, hogy az emberek általában nem szívesen tapintanak egy számukra idegen kocsonyástestű állatot, főleg ha nem biztosak abban, hogy rájuk mennyire veszélyes az az állat. A medúzák planktonnal, a nagyobb fajták esetleg kisebb rákocskákkal táplálkoznak oly módon, hogy karjaikkal vizet áramoltatnak testük fő része felé,amely egy korong alakú test, ebben található emésztőszervük , amely beszippantja és kiszűri a táplálékul szolgáló planktont.

A félelmünk oka abban keresendő, hogy a medúzák csalánozók, csalánsejtekkel rendelkeznek, melyek segítségével képesek megbénítani apró áldozataikat.

A medúzák három fő fajtája:

1. Füles medúza Fehéres színű 10-40 cm átmérőjű. Négy patkó alakú fülszerűen hajlott ivarszerv, nem hallószerv, mint a neve alapján gondolnánk. Hosszan fodrozott karjainak száma négy.

2. Szemölcsös medúza Korongszerű ernyője középen kidudorodik, sárgásbarna színét a benne élő moszatok okozzák. Nyolc karja van, de sokkal feltűnőbbek az ibolyaszínű, szemölcsökben végződő szájfüggelékek.Az Adria leggyakoribb medúzája, megfigyeltek már több kilométer hosszú és széles rajokat is. Átlagos átmérője 5-40 cm.

3. Gyökérszájú medúza Áttetsző harang alakú ernyőjének átmérője olykor a 80 cm-t is meghaladja, Sajátos szerve a karok összenövésével kialakult szájcső, mely segítségével, nagyobb falatokkal is meg tudbirkózni. Az előző fajhoz hasonlóan nyolc, aránylag rövid karja van. Főleg az északi tengerektől a Fekete-tengerig található. Télen és tavasszal rajzik. Az Adriában az Isztriai-sziget környékén figyelték meg a legtöbbet. Emberre teljesen ártalmatlan.

Néhány tanács:

Bizony, vannak medúzák, amelyek képesek égető, viszketésszerű érzéssel járó csípést okozni. Felismerésükhöz szélesebb körű zoológiai ismeretekre lenne szükség, és általában nem áll rendelkezésre elegendőidő, hogy a csípés előtt megállapítsuk: veszélyes egyeddel van dolgunk. Az én tanácsom: kerüljük a sötétebb, piros - lila - bordó közepű medúzákat. Nem fognak üldözőbe venni.

Ha egy medúzát szárazra viszünk, hamar elpusztul. Ha medúza csípett meg valakit és a felület vörös és duzzadt, keressünk fel orvost, aki hamar enyhíteni fogja a kellemetlen, ámde teljesen veszélytelen sérülésünket.Én úgy szoktam elkerülni a "medúzába úszást", hogy félig a víz alatt tartom a fejem, és búvárszemüveget viselek, így meglátom, és elkerülöm őket. Hacsak nem akarom közelebbről megfigyelni őket, amit igencsak ajánlok mindenkinek.

Eleven