Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A természet ajándéka: a méz
2007. december 01.

A mézet a természet ajándékának szokták nevezni, ám a méhek mellett azért a méhészek is jócskán megdolgoznak érte, hogy a cukrokból, vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből, savakból és aminosavakból álló természetes édességből elkészülhessen az ünnepi mézeskalács és még sok más finomság.

A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is - állítja az egyik szakmai szervezet honlapja. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.

A mézet érdemes megbízható helyről vásárolni! Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja idézi egy bolti felmérés eredményét, amely szerint a ma forgalomban lévő mézeknek mintegy 70 százaléka hamisított vagy nem pontosan azt tartalmazza, ami rá van írva. Olyan termékre is bukkantak a bolti vizsgálódás során, amelyet bár mézként forgalmaztak, nem tekinthető a szakemberek szerint eredeti méznek.

Aki teheti, vásároljon bioterméket, de figyelni kell rá, hogy az üveg címkéjén olvasható-e valamilyen biominősítő szervezet neve, mert önmagában a bio szó még nem garancia a megbízható, jó minőségre és eredetre a méz esetében sem.

Egy szép üvegben tárolt, ragyogó, aranysárga lépesmézdarab gyönyörű dísze a konyhának is - amíg el nem fogy.

A mézet Magyarországon a legtöbben teába, cukor helyett és sütemények alapanyagaként fogyasztják, pedig számtalan egyéb módon használható még. Megbecsült alkotórésze lehetne egyes húspácoknak: a mézes-csípős sült csirke nemcsak ázsiai konyhák kedvenc fogása. Salátaöntetbe csurgatva értékesebb, mint a fehérített répacukor.

Önmagában, azaz reggelire, vajas kenyérre kenve is finom, sokan újból felfedezik és joggal-okkal, mert egészségesebb, mint némely felvágottak, májat alig látott májkrémek vagy egyes tejnélküli sajtfélék.

A karácsony elengedhetetlen része a mézeskalácssütés, amelynek fűszeres illata hozzátartozik az ünnephez. De nemcsak sütemény, hanem karácsonyfadísz is készülhet a mézesekből.

A méz sok sütemény alkotórésze, főleg a keleti konyhák alkalmazzák édességeikhez bőven a mézet.

A mézbor különösen a nők körében kedvelt.

Házi ajakápoló is készülhet a méhek ajándékából, akárcsak arcpakolás és kézápoló krém, különféle más alapanyagokkal keverve.

forrás: www.Stop.hu