Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Jóga praktikák utazóknak
2000. augusztus 24.

A Nadi-Sodan panayana gyakorlat


Az utazás a legjobb dolgok egyike, ám gyakran a nagy távolságok megtétele kimerítő, fárasztó, az esetleges klíma,- vagy időzóna-változások okozta kényelmetlenségekről nem is beszélve. Egyszerűen az történik,hogy néha úgy érkezünk meg valahová, mint akit fejbe vágtak. Nem tudnám Önöket egy több mint 4000 éves, tradicionális tanításba bevezetni egy pár sorral, sőt veszélyes is lenne. A jóga szó szerint eggyé válást, egyesülést jelent.Szanszkrit nyelven, több ezer éve mester-tanítvány láncolatokon, több fő irányvonalat követve fejlődött. Mégis egységes maradt a törekvésekben, hogy testünk, lelkünk és szellemünk egységbe forrva érje el önmaga igaz belső valóját,mely békével, szeretettel, fénnyel tölt fel, és elvezet egy helyes, értelmes élethez. Mint mondtam, ez egy komplex rendszer, nem vallás, mindenki számára elérhető. A jóga útján megtett minden lépés értelmet nyer, és előbbre visz. Nem arról van szó, hogy mindenkinek a Himalája lejtőin kellene meditálnia, míg meg nem világosodik, hiszen akkor ki dolgozna? A jóga szerint minden ember számára a saját feladatának jól végzése, amely helyes irányban történik, ugyan olyan lelki fejlődéssel jár. Ahogy Swami Maheswaranandadji, egy mai igen ismert jógi mondta: "Ha te énekes vagy, menj a színpadra, és énekelj, és tedd boldoggá az embereket, ez a jóga a te számodra!"

És most csak egy apró, ámde mégis hatalmas erejű praktikát osztok meg Önökkel, a jóga egyik gyakorlat fajtájának, a légzésgyakorlatnak (pranajama) egyikét, a Nadi-sodan nevű légzésgyakorlatot, amelyet arra használunk,hogy: - belsőkben csendet, békét teremtsünk - feltöltődjünk energiával - elűzzük a negatív érzéseket - megszüntessük a rossz álmainkat - nyitottá és határozottá váljunk

A gyakorlat igen egyszerű:

1. Helyezkedjünk el úgy, hogy se hangos zaj, se mozgás ne zavarjon minket.

2. Üljünk le bárhogyan, egyetlen lényeges dolog van, a gerincünk, a nyakunk és a fejünk egy vonalban egyenesen, függőlegesen legyen. A gyakorlat kb. 5-8 perc, aki nem bír ilyen hosszú ideig megerőltetés nélkül,mozdulatlanul, egyenes gerinccel ülni, az üljön egy fal tövébe, és támassza gerincét a falnak. Figyelem! Ez egy kezdőnek, aki sosem ült egyenesen, mozdulatlanul, kihúzott gerinccel, nem könnyű feladat. Használjuk bátran a falat segítségképpen.Miután megtaláltuk egyenes, középponti ülőhelyzetünket, lazítsuk el izmainkat, de tartásunk maradjon egyenes.

3. Mindkét kezünk a térdünkön, tenyérrel felfelé, hüvelyk és mutató ujjunk érjen össze úgy, hogy kört képezzen, a többi ujjunk legyen nyújtva. Ez az ún. Chin-mudra, hagyományos indiai kéz- és ujjtartás.

4. Néhány percig üljünk ebben a helyzetben, és figyeljünk normális légzésünkre.

5. Ezután emeljük fel jobb kezünket, tegyük mutató és középső ujjunkat homlokunk közepére. Hüvelyk és gyűrűs ujjunkkal érintsük oldalról orrunkat. Ez, a váltott orrlyukas légzés hagyományos kéztartása, azorrjáratok elzárását könnyíti meg.

6. Hüvelykujjunkkal oldalról zárjuk el a JOBB orrlyukat.

7. A nyitott bal orrlyukon keresztül - anélkül, hogy a normális légzésen változtatnánk - végezzünk 20 ki és be légzést, miközben figyeljük hasfalunk mozgását.

8. A 20 ki és be légzés után kezünket helyezzük a térdünkre Chin-mudrába, és egy-két percig csukott szemmel továbbra is végezzük a normál, két orrjáratos légzést.

9. Emeljük jobb kezünket ismét, mint az 5. Pontnál, ám most zárjuk el a BAL orrlyukat jobb gyűrűsujjunkkal, és így a nyitott jobb orrlyukon keresztül végezzünk 20 ki- és belégzést.

10. Majd kezünket helyezzük vissza térdünkre Chin-mudrába, és üljünk csukott szemmel pár percig, és lélegezzük be a békét, amit megteremtettünk magunkban.

A gyakorlatot naponta legfeljebb háromszor ajánlatos végezni, teljes koncentrációval.

Eleven