Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

EP-jóváhagyás a schengeni bővítéshez
2007. november 16.

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta Magyarország és másik nyolc uniós tagállam (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Málta) csatlakozását a schengeni övezethez, ezzel újabb feltétel teljesült ahhoz, hogy megszűnjön a belső határellenőrzés többek között a magyar-szlovák, a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon.

A jogszabály megszületésének feltétele a parlament véleménynyilvánítása, az EP tehát tegnap formailag a saját véleményét összefoglaló Coelho-jelentésről szavazott. November 8-án az uniós tagállamok bel- illetve igazságügy-miniszterei is megállapították, hogy a kilenc ország felkészült a bővítésre, így - a parlamenti vélemény elfogadása után - a Európai Tanács december 6-7-én végleg jóváhagyhatja, hogy 2007. december 21-étől megszűnjön a belső ellenőrzés a szárazföldi és vízi határokon. A repülőtereken 2008. március 30-án lépnek életbe hasonló szabályok - áll az EP honlapján. A jelentéstevő Carlos Coelho az általa írt indokolásban Magyarország esetében figyelmeztet: "ez az ország komoly kihívással néz szembe, hiszen a Schengen-övezet jövendő közép-keleti határának mintegy 15 százalékáért válik felelőssé". Coelho dicsérően szól a magyar határigazgatásról, a dolgozók szakértelméről, a légi határok őrzésének szervezését pedig a legjobb példák közé sorolja. Kritizálja ugyanakkor a magyar vízumkiadás gyakorlatát: szerinte a biztonsági kockázatok, a vízumigénylők számához képest kevés személyes interjú, valamint az alacsony elutasítási arány a magyar jogszabályok átalakítását teszik szükségessé.

A tervek szerint a portugál miniszterelnök, José Sócrates, aki jelenleg az Európai Tanács soros elnöke, valamint José Barroso és Franco Frattini, az Európai Bizottság elnöke, illetve alelnöke december 21-én és 22-én személyesen vesz részt a határnyitási ünnepségsorozaton. A helyszínek: a Baltikum, a cseh-német-lengyel, valamint az osztrák-magyar-szlovák határ, valamint az Olaszország és Szlovénia közötti határszakasz.

forrás: www.turizmusonline.hu