Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kívül-belül megújult a pécsi Zsolnay Múzeum
2007. október 02.

Szeptember 29-én ünnepélyes keretek között ismét megnyitotta kapuit a pécsi Zsolnay Múzeum.

Az elmúlt időszakban az épület teljes rekonstrukciója zajlott Kistelegdi István DLA (Doctor Liberalium Artium) tervező elképzelései szerint. A 415 millió forintot meghaladó értékű beruházás 2005-ben indult, amelyből 372,5 millió forint címzett támogatás, a Baranya megyei Önkormányzat önrésze pedig majdnem 42 millió forint volt.

A megújult épületben kibővült a kiállítótér, korszerű elhelyezést nyert a díszkerámia raktár. A kiállítás tartalmi megújulásának is szemtanúi lehetnek a látogatók. A földszinti kiállítótermekben a Zsolnay építészeti kerámia fejlődését kísérhetik nyomon a historizáló díszítményektől a nagyszabású egyedi munkákig. A kiállítás újdonsága a Steindl Imre féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza tervezte Kacsás kút és a festőien dekorált falburkolólapokból összeállított válogatás. Az emeleti kiállítótermekben az 1870-es évektől az államosításig terjedő időszakban készült tárgyak kaptak helyet.

A legkiválóbb tervezők elképzelései alapján készült gazd ag formavilágú, jellegzetes technikájú korai népies korsókat, az irizáló fényű eosin díszedényeket és a két világháború között készült porcelán plasztikákat tekinthetik meg a látogatók. Ismét látható lesz a népszerű Zsolnay emlékszoba, megnyílik a látogatók számára is a Zsolnay kerámiákkal díszített belső kert is.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pécs
Magyarország