Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nem lesz áttörés az amerikai vízum ügyében
2007. augusztus 07.

Hiába adja meg a vízummentességet az Egyesült Államok Magyarországnak, még nem biztos, hogy könnyebben lehet majd beutazni, mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

A következő egy-másfél évben nem várható áttörés az amerikai vízummentesség ügyében, annak ellenére, hogy George Bush elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a vízummentességi program kiterjesztését - mondta. Egyrészt azért nem várható gyors előrelépés, mert az amerikai adminisztráció malmai általában lassan őrölnek, másrészt ma már mindenki a jövő évi kongresszusi és elnökválasztásra készül az Egyesült Államokban. Ráadásul a vízummentességnél sokkal jelentősebb kérdésekkel van elfoglalva az USA és az Európai Unió egyaránt, mondta Magyarics Tamás.

A szakértő szerint, ha a kelet-közép-európai országok szeretnék is gyorsítani a folyamatot, nehéz lesz partnert találniuk ehhez az Egyesült Államokban. A régió hét országának közös lobbicsoportja ugyanis az egyetlen olyan erő, amely érdemben képviseli ezt a kérdést az államokban, de a kelet-közép-európai országok még együtt sem jelentenek túl nagy súlyt. (MTI)

forrás: www.turizmuspanorama.hu