Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

2000 kilométer a monszunban: újra indul az indiai autoriksa futam
2007. május 04.

2007. augusztus 5-én startol a világ legrázósabb futamaként is emlegetett Indian Autorickshaw Challenge. A maximum három fős csapatoknak 13 nap alatt kell eljutniuk egy autoriksával Chennaiból (Madras) Mumbaiba (Bombay).

Az autoriksa a hagyományos riksa motorizált változata, a legkedveltebb közlekedési eszköz Dél-Ázsiában. A háromkerekű járművet egy 150 köbcentis kétütemű motor hajtja, utazósebessége 50km/óra, maximum három ember fér el benne. A riksákat a szervezők biztosítják, igény szerint kidekorálják, és bármilyen extrával (hi-fi, wifi stb.) fel tudják szerelni. A versenyzőknek 2000 kilométert kell megtenniük a hosszútávú közlekedésre tökéletesen alkalmatlan járművel.

A futam ötlete a Budapest-Bamako fapados ralit is kitaláló Villám Gézától származik. Az ex-rádiós elindul a versenyen, de a szervezésben nem vesz részt. Tavaly öt magyar csapat indult, idén legalább tízre számítanak a rendezők. A túra kelet-nyugati irányban szeli át az indiai szubkontinenst. Áthalad többmilliós nagyvárosokon (Banglore, Manglore), nevezetes történelmi emlékhelyeken (Vellore, Hassan), zarándokközpontokon (Sravanbelagola, Karwar), átvág két hegységen, és érinti Karnataka és Goa érintetlen tengerpartjait.

Az idei túra sokkal nagyobb kihívás lesz, mint a tavalyi első Indian Autorickshaw Challenge. 2006. augusztusában 16 autoriksa vágott neki az 1000 kilométeres Chennai - Kanniyakumari (Cape Comorin) távnak. Egy kivételével minden riksa célba ért, bár a rali után szinte mindegyik jármű jelentős javítása szorult. Idén a riksások dolgát India nyugati partján a monszun is nehezíti, helyenként akár fél méter mély spontán patakokon is át kell kelniük. A verseny során fel kell küzdeniük magukat az 1372 méteres magasságon fekvő Mahabaleshwarba, ahol az esős évszak alatt átlag hat méternyi csapadék esik.

A futamon több indiai celebritás és nemzetközi tévés csapat is elindul, az etapokat helyi hírességek nyitják meg. A rali teljesen non-profit rendezvény, a szervezők minden nyereséget a jobb oktatásért küzdő indiai alapítványok támogatására fordítanak. "A jótékonysági szervezetek szponzorálásán kívül egy újabb akciót, a Fogadj örökbe egy falut! programot is beindítottunk" - nyilatkozta Aravind Kumar Bremanandam, a rali fő szervezője. A rendezők minden csapat számára kijelölnek egy falut, amelyet a futam alatt meg kell látogatniuk, és gyógyszereket, játékokat, tanszereket kell adományozniuk. A csapatoknak lehetősége nyílik arra, hogy a falu vezetőivel a verseny előtt megbeszéljék, mire lenne a falunak a legjobban szüksége. "Reméljük, hogy a a rali igazi győztesei az indiai gyerekek lesznek" - tette hozzá Bremanandam.



Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
India