Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bankkártya
2006. március 22.

A nyári bankkártyahasználatról

A nyár és az utazások alkalmával aktuális kérdés a bankkártyhasználat. Mindenek előttellenőrizzük, vajon érvényes-e még a kártya. A lejárati időt a"valid thru" a "good thru" és az "exp. end" feiratoknál lehet megtalálni. A bankkártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes, ezután az elektronikus eszközök (automaták, POS terminálok) nem fogadják el.

Ha a kártyája lejárt de erről nem kapott értesítést, számlavezető fiókjánál érdelkődjön. A kártyákat már két héttel lejárat előttát lehet venni, ez az általános eljárás. A kártyák újranyomása automatikusan történik, persze csak azok számára, akik "háza táján" nem volt probléma a számlavezetéssel.

Bankkártya vagy készpénz?

Ha valamelyik európai ország az úticélunk, a határ átlépésekor majdnem biztos, hogy a bankkártyát elfogadják mint fedezetet, ezzel igazolni lehet, hogy van elég pénzünk az ott tartózkodáshoz. A kártya egyenlegét általában nem szokták külön ellenőrizni.

Ha bankkártyája csak Magyarországon érvényes ("Valid only in Hungary), akkor külföldön az elektronikus pontokon nem használható, a dombornyomású kártya használatát pedig tiltja és bünteti a törvény.

Játék határok nélkül

Külföldön találkozhat az alacsony kártyahasználati limit problémájával. Fontos előre gondolkodni, különben kínossá válhat egy külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés. Függetlenül attól, hogy a vásárlásra a legtöbb banknál (pl.OTP) nincs limit, az sok helyen korlátozva lehet. A készpénzfelvétel pedig biztos, hogylimitálva van. Előfordulhat, hogy a kártyahasználati alkalmak is korlátozvavannak.

Dombornyomású vagy elektronikus?

A bankkártyákat sokféleképpen lehet csoportosítani, az egyik alapvető felosztás (dombornyomással kiemelkedő vagy a kártyalapba süllyesztett kártyaszám) épp arra utal, hogy a kártya milyen pontokon, vagyis hány helyen használható.

Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban rendkívül széles elfogadóhelyi hálózat van (itt nem jelenthet problémát az elektronikus bankkártya használat).

Európában, illetve a fejlett infrastruktúrájú országokban nem igazán lehet gondja az elektronikus kártyákkal, de mindenhol figyelembe kell vennie a speciális szabályokat; erre jó példa, hogy Finnországban pl; a Cirrus-Maestro kártyák nem használhatóak.

A kártyák elő és hátoldalán megtalálható rengeteg logoja között bizony nem egyszerű feladat eligazodni. A Cirrus logo jogosít fel minket készpénzfelvételre bankjegykiadó automatából, ennek a Földközi-tenger térségében megfelelő logoja az 'ec'. A Maestro, illetve a Cirrus-Maestro logo arra utal, hogy kártyánkat a bankjegykiadó automatákon kívül Európa közel két és fél millió, és természetesen a világ összes többi POS terminálja is elfogadja.

A Földközi-tenger térségében a Cirrus-Maestro, ilietve a Maestro logo megfelelője az 'edc' logo. A MasterCard logo jelöli a készpénzfelvételt és a vásárlási pontokat az egész világon. A kártyáján lévő logót feltüntető üzlet általában köteles elfogadni az adott tipusú bankkártyát.

MMM: Mindezt Most Mennyiért?

Itthon néhány bank saját bankjegykiadó automatában használható kártyája (pl. BNP-Dresdner, HypoVereinsbank, Inter-Európa Bank, Magyarországi Volksbank) díjmentesen használható. A széles hálózattal rendelkező ABN Amro Bank minden saját automatája is ingyenesen vehető igénybe, de csak a Cirrus-Maestro kártyákkal. Ugyanez elmondható a már kellő lefedettséget elért CIB és a RaiffeisenBank saját ATM hálózatáról is amelyekben a készpénzfelvétel szintén ingyenes, sőt, ennél a két banknál a havi zárás is ingyenes.

A Citibank betétszámlához kötött konstrukcióját fontos még megemlíteni. A Cirrus és Cirrus-Maestro kártyái ugyanis nemcsak a saját, de az összes bankjegykiadó automatában ingyen használhatók. Ennek persze ára van,2.500 Ft havi számiavezetési díj 600.000 Ft átlagos számlaegyenteg alatt,viszont efelett díjmentes. Ezek különösen kedvező konstrukciók külföldre utazók számára, ugyanis külföldön is korlátlan számban ingyen használhatók.

Készpénzfelvétel külföldön

A Magyarországi Volksbank ajánlata a legkedvezőbb. Egy külföldi készpénzfelvétel Visa Electron kártyájukkal sokkal olcsóbb, mint bármely más banknál ( 2,14 USD készpénzfelvételenként, ami alig több mint 600 Ft).

A kártyás vásárlás a Commerzbank egyik típusú számlája kivételével az összes banknál dijmentes, külföldön és belföldön egyaránt érdemes élni vele!

Külföldön nem találkozunk magyar ATM feliratokkal, ezekre tehát érdemes itthon felkészülni.

A kártyatársaságok abban a devizanemben számolnak el az Ön bankjával, amelyben az kéri. Ez általában USA dollár, német márka vagy euró.Az euró számlapénzben, azaz devizában már jelen van EurópábanHa az Ön bankja euróban számol el és Ön az adott európai országban eurós fizetésre "berendezkedett" kereskedőnél vásárol, akkor konverzió akkor kerülhető el teljesen, ha Ön is euró alapú kártyaszámlát vezet a bankjánál. Ekkor semmilyen kanverzió nem történik.

További információért kérje számlavezető bankja tanácsát.

Biztosítás

Már majdnem minden banknál van lehetőség arra, hogy bankkártyájához biztosítást is kössön. Ezek a legtöbbször az éves kártyadíjba foglalt szolgáltatások teljes mértékben egyenértékűek a külföldi utazásokhoz gyakran külön megkötött biztosításokkkal.

A bankkártyához kapcsolt utazási biztosítások általában betegség, baleset és poggyászbiztosításokat foglalnak magukban. Több biztosításhoz ún. asszisztencia, azaz segítségnyújtási biztosítás is tartozhat.

Ha már megtörtént a baj...

Soha ne hagyja őrizetlenül kártyáját és soha ne írja mellé a PIN kódot. Ne változtassa meg a kódot irányítószámára vagy születési évére. Ne feledje, a kártya eltűnése, elvesztése után azonnal megkezdődnek a visszaélések.

Nagyon fontos tudni tehát, mi a bankkártya letiltási telefonszáma. Az itthon használatos kék és zöld számok külföldről általában nem hívhatók, így ezeket tanácsos indulás előtt lecserélni a noteszban a külfödről is tárcsázható számokra.

A CITIBANK, az OTP Bank, az ING Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank egyes országokból díjmentesen hívható telefonszámokat üzemeltet.

Szerencsés esetben persze nem lesz szükség ezekre a telefonszámokra, de jobb mindenre felkészülni előre.

Dombornyomású kártya eltűnése esetén egyes bankok külföldön is pótolják a kártyát, illetve egyszeri rendkívüli pénzfelvételre van lehetőség. Ennek díja azonban nagyon magas, érdemes alaposan átgondolni, valóban szükség van e rá.

Van másik?!?

Több bank (pl. Budapest Bank, ING Bank, OTP Bank, Citibank) is alkalmaz sürgősségi kártyagyártást, amennyiben az ügyfélnek nincs ideje kivárni az általában 2-3 hetes kártyagyártási folyamatot. A Budapest Bank megjelölt fiókjában, illetve az ING Banknál ezek a szolgáltatások egy nap alatt, vagy egy napon belül igénybe vehetők! A többi bank meggyorsított kártyagyártási ideje általánosan 1 hét.

Nyáron is leljék örömüket bankkártyáikban!