Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazási csekk
2006. augusztus 01.

Az utazási csekk különböző csekktársaságok, bankok és pénzintézetek által kibocsátott, fix címletű, nyomdai úton előállított csekk, amely rendelkezik a csekkre előírt törvényes kellékekkel, azonban a kiállítás helyének és keltének feltüntetése - kevés kivételtől eltekintve - nem kötelező.

Az utazási csekket a csekkbirtokos vásárolja meg és saját költségeinek fedezésére használja fel.

Az utazási csekket is a biztonság fokozásának szándéka hozta létre. A külföldre történő utazások számának növekedése tette szükségessé a turisták és üzletemberek anyagi biztonságának, kényelmének megoldását utazásuk során. Maga e csekk jellemzően az egy-egy külföldi utazás során felmerülő szokásos költségek kiegyenlítésére szolgál. Készpénzt helyettesít, mert közvetlenül lehet vele fizetni számos szállodában, étteremben, áruházban. Emellett pénzintézetnél, pénzváltásra felhatalmazott egységeknél készpénzre váltható. A devizanemek és címletek széles választéka biztosítja, hogy akkor és olyan mértékben kerüljenek a csekkek beváltásra, amilyen ütemben és mértékben a csekk birtokosának erre szüksége van.

Az utazási csekk - néhány kivételtől eltekintve - a világ bármely országában és időkorlátozás nélkül érvényes. Amennyiben a kibocsátó az érvényességet időben vagy területileg korlátozni kívánja, úgy azt a csekken (nyomdai úton, bélyegzővel, kézírással...) feltünteti. Időbeli korlátozásnak minősül az is, ha a csekken a kibocsátás kelte feltüntetésre került. Ilyen csekk a keltezéstől számított 1 éven belül fogadható el azonnali beváltásra.

Az utazási csekk használatának biztonságát növeli, hogy elvesztésük vagy ellopásuk esetén a csekkbirtokos teljes összegű kártérítésben részesülhet, ha a csekket annak megvételekor egyszer aláírja és a vásárlást igazoló bizonylatot megőrzi. A kártérítést a csekket kibocsátó társaság biztosítja. A kárbejelentési és kártérítési igények fogadására és kártalanításra szerte a világon széles körű hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére. Az igényt befogadó bankok, utazási irodák stb. ezt a szolgáltatást az utazási csekk kibocsátójával kötött külön megállapodás alapján nyújtják.

A forgalom biztonságát szolgáló eljárás az is, hogy a csekk birtokosa a második aláírást a beváltáskor, a pénztáros előtt végzi el, így a beváltó meggyőződhet az előzetesen, nem előtte történő aláírás egyezőségéről.

Ezért soha ne írjuk alá előre mindkét helyen az utazási csekket!

De ugyanilyen veszélyes, ha egyik helyen sem írja alá a csekkbirtokos a csekket, mert azt más személy pótolhatja.

Váltson utazási csekket, amely általában
  • korlátlan ideig érvényes
  • elvesztés esetén nem károsodik, 24 órán belül, térítésmentesen pótolható az egész világon
  • kisebb lesz az átváltási vesztesége, mindig csak a minimális készpénzre van szüksége
  • valutaszámláját (utazási számláját) vezető bankjában válthatja ki, sokféle címletben és különféle valutanemekben. Magyarországon többféle utazási csekk (Travellers-check) váltható. Legismertebbek az AmericanExpress, a VISA, az Eurocheck és a Thomas Cook. USA dollárban, márkában vagy svájci frankban. Külföldre viteléhez a készpénzhez hasonlóan, kiviteli engedélyre van szüksége.

Vigyázzon! Készpénzét, utazási csekkjeit bankokban és hivatalos pénzváltó helyeken váltsa be így elkerülheti a hamisítás, a csalás veszélyét, és az Ön számára legkedvezőbb árfolyamon válthat.