Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Zdravsztvujtye, Ural Airlines!
2012. október 15.

Új, hetente közlekedő légijárat indult a közelmúltban Budapest és Jekatyerinburg között.

Október 10-én, a második járattal érkezett hazánkban az útvonalon repülő Ural Airlines vezérigazgató-helyettese, Alekszej Fomin, aki a reptér illetékeseivel közösen sajtótájékoztatót tartott a járatindításról.

A járatot ünnepélyes keretek között, diadalív-vízsugárral köszöntötték a Liszt Ferenc repülőtéren, az utasok apró ajándékokat kaptak a reptér munkatársaitól.

Az orosz nagyváros távolabb van, mint elsőre gondolnánk, négy és fél órás a repülőút Budapest és Jekatyerinburg között. Ennek ellenére 2007 és 2009 között már volt légi összeköttetés a két város között, az utolsó Malév-gép három és fél évvel ezelőtt közlekedett.

Alekszej Fomin emlékeztetett arra, hogy a Malévval korábban jó kapcsolatot ápoltak, mi több, évekkel korábban az Ural Airlines charterjáratokat is indított Magyarországra. Az Ural Airlines az idén mostanáig egyébként 2,5 millió utast szállított, és év végéig a 3,5 millió elérését tervezi. Fomin szerint elképzelhető, hogy - az Oroszország és az Európai Unió közötti "nyitott égbolt"-tárgyalások alakulásától függően - belépnek valamelyik globális légi szövetségbe, attól kezdve pedig az átszálló utasok még több lehetőség közül választhatnak majd.

Az Ural Airlines Magyarországról jekatyerinburgi átszállással számos oroszországi és délkelet-ázsiai célállomással kínál remek összeköttetést. Jekatyerinburg a Transzszibériai Vasútvonalon fekszik Európa és Ázsia határánál és Oroszország egyik legjelentősebb vasúti csomópontja, amelynek központi pályaudvaráról 7 fővonal indul a térség nagyvárosaiba (pl. Perm, Cseljabinszk, Tyumeny). Az Ural Airlines így az egész szverdlovszki régió számára kényelmes és gyors csatlakozást kínál Budapestre, továbbá átszállással Nyugat-Európa nagyvárosaiba.

A járat célközönsége így elsősorban a szverdlovszki régióból az üzleti céllal Európába látogató utasok, illetve a Magyarországon pihenni és gyógyulni szándékozó turisták.

"Örömmel üdvözöljük az Ural Airlinest Budapesten" - köszöntötte a légitársaságot a járatnyitó ünnepség alkalmával szervezett sajtótájékoztatón Kam Jandu, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatója. Hozzátette: "Biztosak vagyunk benne, hogy az új járat rövid idő alatt nagyon népszerű lesz az utasaink körében, hiszen ez a régió régóta hiányzott a Budapestről elérhető városok térképéről." Kiemelte, hogy mindent megtesznek a járat sikere érdekében, és bíznak abban, hogy a jövőben tovább bővül az oroszországi járatok száma Budapesten. Igény esetén akár heti több slotot is tudnak adni a légitársaságnak, tette hozzá.

Lukács Ferenc, a hévízi Hotel Carbona igazgatója is üdvözölte a járatnyitást, és elmondta, hogy a Balaton-melléki településen üdült eddig is "fél Jekatyerinburg", de ezentúl nem kell átszállással bajlódniuk, hogy eljussanak hozzánk.

Az Ural Airlines központja a jekatyerinburgi Kolcovo Nemzetközi Repülőtér, a légitársaság innen mintegy 54 célállomásra - köztük Budapestre - kínál közvetlen összeköttetést. Az Ural Airlines flottáját ma már kizárólag az Airbus A320-as család gépei alkotják, miután az elmúlt években nyugdíjazták a régebbi orosz gyártmányú repülőgépeket. A légitársaság 15 darab A320-200 típusú repülői 159 ülőhelyes konfigurációban közlekednek, 15 business osztályú üléssel felszerelve, ilyen közlekedik Budapestre is. A cég emellett 9 darab nagyobb kapacitású, A321-200 típusú géppel is rendelkezik.

A légitársaságot Magyarországon a Robinson Tours utazási iroda képviseli. Alekszej Fomin kérdésre válaszolva elmondta, hogy éves szinten 60-65%-os átlagos töltés mellett nyereséges lesz a járat üzemeltetése, ezt a célt már az idén szeretnék elérni.

Jakócs Áron, a Robinson Tours egyik ügyvezetője hozzátette, hogy már most vannak olyan járatok, például a katolikus, illetve az ortodox karácsony és újév időszakában, amelyeken minden hely elkelt. Véleménye szerint Budapest és a hazai gyógyfürdők mellett Bécs, valamint az osztrák és szlovák síterepek is érdekesek lehetnek az orosz vendégek számára. Már csak azért is, mivel Jekatyerinburgból nincs közvetlen légi járat az osztrák fővárosba. Bár a járatokon elsősorban a beutazó forgalom lesz a meghatározó, magyar üzleti utazókra, horgász- és vadászturistákra is számítanak.

Palkó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. légügyekért felelős munkatársa kiemelte, hogy a nemzeti turizmusmarketing társaság már két tanulmányutat szervezett a hazai látnivalók bemutatása céljából.

Szántó Zoltán, főszerkesztő forrás: www.turizmusonline.hu