Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Euróváltásnál javítottak a bankok
2012. augusztus 14.

A forint erősödése miatt olcsóbbá vált a nyaraláshoz szükséges valuta beszerzése. Az eurónál azonban a bankok ebből többet juttatnak ügyfeleiknek, mint a pénzváltók. Átlagosan. A legjobb és legrosszabb ajánlat között ugyanis az egy hónappal ezelőtti 3,5 százalékról négy százalék fölé nőtt a különbség.

Bekövetkezett, amit korábban írtunk, hogy a nyaralási főszezonban egyes pénzváltóknál akadozhat a valutaellátás. Ez azonban csak rövid időre szóló, esetenkénti hiányt jelenthet, hiszen a váltók partnerbankjuktól könnyen beszerezhetik a szükséges bankjegyeket. Mindez nem hatástalan viszont az alkalmazott árfolyamokra. Előző piaci körképünk óta eltelt bő hónap alatt az euró (a jegybank által közzétett árfolyam szerint) mintegy kilenc forinttal vált olcsóbbá. Az átlagárak alapján ennek kétharmadát érvényesítették a pénzváltók, a banki árfolyamokban pedig majdnem 85 százalékos mértékben köszön vissza. Így mára akadnak bankok, amelyeknél kedvezőbb árfolyamon lehetett a hétvége előtt a közös európai valutához jutni, mint a drágább váltóhelyeken (előző összehasonlításunkban erre nem volt példa).

A legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között 150 ezer forint esetében az eltérés az általunk megfigyelt körben (erről a régebbi és az újabb felmérést is tartalmazó adatokat itt találja) majdnem 21 euróra emelkedett. A legjobb és legrosszabb ajánlat között így az egy hónappal ezelőtti 3,5 százalékról négy százalék fölé nőtt a különbség. De még nagyobb is lehet.

Mint ugyanis portálunk érdeklődésére kiderült: akadnak váltóhelyek, ahol valutához a kiírtnál kedvezőbb áron juthatnak az ügyfelek. Kedvezményt már akár 200 euró vagy 1500 kuna váltása esetén is lehet kérni és kapni. Persze ehhez az kell, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban. A frekventáltabb idegenforgalmi helyeken pedig - tudtuk meg - nem volt, és jelenleg sincs ilyen zavar.


A kunánál egészen más a helyzet

A forint erősödése a horvát kuna árfolyamát is lejjebb vitte. Az 1,1 forinttal javuló árfolyamot viszont a pénzváltók érvényesítették nagyobb mértékben. A korábbi 40 forint helyett a váltóhelyeken jelenleg átlagosan 39 forintért lehet kunához jutni - szemben a banki 39,70-nel. A kunánál tehát a korábbinál is jobban résen kell lennie annak, aki jól szeretne járni. A már említett 150 ezer forintos váltás esetén a legjobb és a legrosszabb ajánlat között már majdnem 300 kuna a különbség (egy hónapja ez még 280 volt). A differencia tehát mára nyolc százalékos, ami azért még egy nem túl hosszúra tervezett nyaralásnál sem elhanyagolható.

A korábbi és a mostani kép is jól mutatja, hogy annak, aki ügyelni akar pénzügyeire, nem lankadhat a figyelme. A pénzváltók előtt nem egyszer kialakuló sorokban állóknak pedig érdemes lenne (lett volna) gondolni arra is, hogy a forint folyamatos erősödésénél - mint az látszott most - a legjobban a külföldön inkább kártyát használók járnak. Pontosabban: jártak eddig. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a nyár végéig is folytatódik a forint erősödése. forrás: www.azenpenzem.hu