Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hol érdemes valutát váltani?
2012. július 18.

Gyűjtésünkből kiderül, nem minden esetben igaz, hogy a pénzváltók olcsóbbak a bankoknál, a forgalmas hely jobb a kiesőnél. Több mint tucatnyi pénzváltó hálózat és tíz bank valutaárfolyamait megnézve kiderül, hogy 150 ezer forint ellenében húsz euróval vagy 280 horvát kunával lehet rövidebb, aki a váltóhelyét rosszul választja.

Indul a nyaralási szezon, ami felpörgeti a valutaváltási forgalmat. Általános vélekedés szerint annak, aki jobb árfolyamokat szeretne elérni, nem szabad bankba mennie. Sokan gondolják azt is, hogy a pénzváltók közül is olyant érdemes választani, amely frekventált helyen található. A közzétett árfolyamok és saját gyűjtésünk alapján úgy látjuk: az utóbbi mindenképpen tévhit, és az előbbinél sem annyira egyértelmű a helyzet. Legalábbis jelenleg, amikor meglehetősen stabilnak tekinthető a forint.


Több mint tucatnyi pénzváltó hálózat és tíz bank valutaárfolyamait gyűjtöttük a hétvége előtt össze. A bankoknál az euró átlagos eladási árfolyama 6,5 forinttal volt magasabb. A legolcsóbb pénzváltó és a legdrágább bank közötti különbség nem érte el a 12 forintot. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 150 ezer forintért akar euró bankjegyekhez jutni, akkor 20 euróval kap kevesebbet. A pénzváltóknál eurónként mintegy négy, a bankoknál azonban nyolc forint az eltérés.

Összességében azonban egyértelműnek tűnik, hogy a közös európai valutát elsősorban pénzváltóknál érdemes beszerezni. Ebben az esetben azonban érdemes figyelni arra is, hogy ha a bankszámláról kell ehhez pénzt felvenni, az milyen költséggel jár (ennek díjait itt kalkulálhatja). Könnyen lehet ugyanis, hogy amit valaki a réven (a jó árfolyam) nyer, azt bukja a hitelintézeti vámon.

A horvát kunánál csak filléres az átlagok közötti különbség

Az azért elgondolkodtató, hogy nem találtunk egyetlen bankot sem, amely ne adta volna az eurót drágábban a pénzváltóknál. Egyáltalán nem ez azonban a helyzet a horvát kunával. Ezt az is mutatja, hogy a kuna átlagos eladási árfolyamánál a két csoport között csak filléres különbséget számoltunk. Az előbbi példánál maradva, a legolcsóbb pénzváltó és a legdrágább bank esetén a 150 ezer forint majdnem 280 kunával érhet kevesebbet. A különbség mértéke közel nyolc százalékos.

A pénzváltóknál a forint erősödése megugrasztotta a valuták iránti keresletet (Madarász szerint az eladás akkor élénkül meg, mikor az euró árfolyama átlépi a 300 forintot). A nyaralásra a főszezonban készülőknek érdemes több dologra figyelniük. Az IMF-hitel elérhetőbbé kerülése tovább erősítheti nemzeti devizánkat. Ha a kereslet és kínálat felborul, az viszont magasabb marzsokat hozhat. Az árfolyamok pedig (még a bankoknál is) napon belül is rendre változnak. (Táblázataink és számításunk is csak egy pillanatképnek tekinthető.)

Az egyedi ajánlatok alapján öt banknál is kevesebbért árulták a kuna bankókat, mint amilyen árfolyamokat a drágább pénzváltók alkalmaztak. Utóbbi csoportba pedig többnyire a különösen forgalmas helyen (turistaközpontokban, a határok mellett) működők tartoznak (A számításhoz használt táblázatokat itt nézheti meg.)

Madarász Gyula, a legnagyobb hazai pénzváltó hálózat, az Exclusive-csoport vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: az árfolyamok váltóhelyenként alakulhatnak. A vételi és az eladási árfolyam közötti különbséget (marzs) pedig jelentősen meghatározza a forgalom és a lokális verseny. Mint hangsúlyozta, az Exclusive 280 tagú hálózatot jelent az országban, így nekik lehetőségük van az átlagolásra. Ő is elismerte azonban, hogy ahol jelentős számú a "beeső" ügyfél, ott vastagabban foghat a ceruza.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a neten közzétett árfolyamokat (nagyon sokat mi is onnan vettünk) nem minden esetben szabad készpénznek venni. Sokszor előfordul ugyanis, hogy nem sikerül a kinézett áron valutához jutni. "Éppen most fogyott el" - mondják. (Ahogy a viccben: ha nálam sem lenne, én is tudnám annyiért árulni.)

A pénzváltók jobb árakat az ügyfelekről vett valuta révén kínálhatnak (egyébként ezek a vállalkozások banki ügynökök, tehát azt tudják árulni, ami a hitelintézettől szereznek be). A főszezonban, júliusban és augusztusban, azonban az adásvétel Madarász szerint meglehetősen egyirányú. Mindenki veszi a valutát. Ilyenkor nem ritka, hogy valóban kifogynak a készletek. Hiány esetén pedig a váltó csak a partnerbanktól vásárolhat valutát. forrás: www.azenpenzem.hu