Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Külföldi bankfiókban nem mindenütt drágább az ATM-nél a pénzfelvét
2012. június 11.

Egyre több bank ismeri fel, hogy a gyakran külföldre járókra is érdemes figyelni. Külföldön automatából akár ingyen juthat pénzhez már három bank ügyfele, de az OTP is kihasználja a csoportja adta lehetőségeket. A pénzfelvétel díjában egyébként 100 eurónál is ötszörös lehet a különbség.

A CIB aranykártyás és Visa Inspire plasztikkal rendelkező ügyfeleit "kényezteti" díjmentes külföldi készpénzfelvétellel. Ez csak az anyabank bankjegykiadó automatáira (ATM) vonatkozik. Az olasz tulajdonos nevét persze nem minden magyar ügyfél ismeri. A CIB éppen ezért olyan ingyenes ATM kereső alkalmazást készítettek okostelefonokra, melynek segítségével 11 külföldi országban lehet keresni az Intesa Sanpaolo tartozó közel tízezer bankjegykiadó automatája között. Ilyen elnevezési nehézségek akadhatnak azért az OTP-nél is (a DSK-ban és a Komercijalna elnevezésben nehéz ráismerni). A legnagyobb magyar bank mintegy a hatodát számítja fel a kinti készpénzfelvétel normál költségének, ha valaki a csoporthoz tartozó ATM-et csapol meg. Saját automata használatáért egyáltalán nem kér pénzt az Erste és az UniCredit. Nem árt azonban figyelni arra (mielőtt a sokat utazók közül valaki rohanna ezekhez a pénzintézetekhez számlát nyitni), hogy a kedvezményeknél minden hitelintézet feltünteti, hogy azokat csak akciósan nyújtja. (A kinti pénzfelvételi díjaknak itt nézhet utána.)

A Budapest Bank legutóbbi díjváltoztatásánál a külföldi ATM használatának költségét csökkentette, így már szinte nincs különbség a kinti bankfiók vagy automata között. A K&H-nál viszont, ahol szinte minden díj változott most júniusban, a fix költség 587 forinttal emelkedett (a mostani hazai számlaköltségeket itt kontrollálhatja).

Nem árt utazás előtt tisztázni azt is, pontosan mely országokban, milyen berendezéseknél vehető igénybe a díjmentesség. Az Ersténél az ausztriai utazásoknál lehet nyerő a magyar kártya. Az UniCredit leírja, hogy a csoporthoz tartozó bankok a betéti kártyákkal az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét biztosítják a következő országokban: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.

Ahol kérnek pénzt a kinti ATM-használatért, ott a díjak között már száz eurónál is ötszörös lehet a különbség. (Ennél nagyobb összegnél még jelentősebb az eltérés, hiszen több banknál alkalmaznak arányos mértéket, felső korlát viszont sehol sincs.) A legolcsóbb az AXA, a legtöbbe pedig a Citibank kerül. Tény viszont, hogy a Citinél két alkalommal ingyenesen juthatnak az ügyfelek (persze szintén a hálózathoz tartozó ATM-ekből) pénzhez.

Meglepő módon egyébként nem egy banknál a fiókban az ATM-díjnál alig többért vagy majdnem ugyanannyiért vehet fel valaki pénzt (Magyaroszágon belül egyáltalán nem ez a helyzet). A bankfiókoknál felszámított költségeknél "csak" nem egészen háromszoros a költségek terén a különbség. Ez azonban száz eurós ügyletnél majdnem háromezer forintos eltérést jelent. A legolcsóbb a Volksbank (ahol az ATM is ugyanennyibe kerül), a legdrágább pedig a K&H. forrás: www.azenpenzem.hu