Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hogyan repüljünk gyerekkel?
2011. június 22.

Gyakran repülő rutinos anyukák közösségi oldalt indítottak, hogy másokkal is megosszák a zökkenőmentes gyerekes utazások titkát. Trükkök és tippek akár 8 órás repülőutakra is. Megrendelhető kellékek és kiegészítők, néhány ezer forintnak megfelelő összegért kifejezetten a repülőn és a reptéren töltött órákra.

Nemcsak a szülők, de az egész fedélzet utazását képes megkeseríteni egyetlen síró gyerek. A kényesebbek még felszállás előtt átültetik magukat egy másik helyre, ha látják, hogy a közelben kisgyermekesek is utaznak.

Az utasok valójában a türelem és az empátia legkisebb jelét sem mutatják, ha kisgyerekekről van szó, derül ki a londoni Business Travel&Meetings Show legutóbbi felméréséből. Az üzleti utazók csaknem 80 százaléka egyszerűen kitiltaná a fedélzetről a gyerekeket. Egy másik, a SkyScanner által készített közvélemény-kutatásban az utasok 59 százaléka jelezte, hogy örülne, ha a repülőgépeken léteznének "csak családi" részlegek is, ahol szeparáltan utazhatnának a gyerekesek.

Szakértők szerint egyre nagyobb a nyomás a légitársaságokon, hogy szolgáltatásaik között ne csak ingyen pelenka, és bébiszitter szerepeljen, hanem speciális, kifejezetten gyerekkel utazók számára elkülönített rész, esetleg hangszigetelt kabin is elérhető legyen. Ez persze rengeteg repülésbiztonsági kérdést vet fel, ráadásul az átalakítások komoly összegeket emésztenének fel. Mit tehet a szülő, ha kénytelen a gyerekkel utazni?

Nem ordít, nem nyafog, nem hisztizik

Utazni márpedig kell, vallják a szülők, akiknek nagy része nem kifejezetten nyaralási szándékkal ül gépre. A külföldön élő és dolgozó párok egy évben legalább kétszer utaznak, így semmi meglepő nincs abban, hogy rutinos utazókként igyekeznek a tapasztalatokat másokkal is megosztani. A Flyingwithkids oldalon szinte hetente kerülnek fel újabb beszámolók és trükkök. Ugyanezen az oldalon találunk érdekességeket a gyerekesekre vonatkozó légi etikettről, és arról is, hogy például miként lehet sterilizálni a cumisüveget a repülőgépen.

Az anyukák beszámolói szerint a gyerekek meglepő módon olyan játékokkal is eljátszanak a fedélzeten, amelyekkel normális körülmények között nem biztos, hogy ellenének. Ilyen például a színes (könnyen téphető és lehúzható) ragasztószalag, amivel órákig képesek "dekorálni". Meglepően újszerű élményt jelenthet a gyerekeknek a mozgatható üléskarfa és a biztonsági öv csatja is.

A megszokott kedvencek mellett a meglepetés-játékok szintén jól beváltak. Ezek olyan mütyürök, amiket trafikban vagy 100 forintos boltban szereznek be az anyukák és legalább egy marékkal bekészítenek belőlük az útra.

Nagy bömböléstől kíméljük meg az utastársakat, ha fel- és leszállás közben a kisebbeket cumiztatjuk, a nagyobbaknak olvadós rágót vagy cukorkát adunk. A gyerekek füle ugyanis különösen érzékeny a zajra és a nyomáskülönbségre. Megoldás lehet a füldugó is. Egyéb praktikákról kérjük ki a gyerekorvos véleményét.

Néhány légitársaság honlapján külön rovat foglalkozik a gyerekekkel utazók igényeivel és a nekik szóló általános tudnivalókkal. Általában a "FWK" (Flying With Kids) címszó alatt lehet jelezni, hogy például igénylünk-e mózeskosarat, vagy egyéb segítséget.

Landolás után a nagyobb repterek határátlépő pontjainál, külön sorban ellenőrzik a gyerekeseket, vagyis nem kell feltétlenül órákig várakozniuk a be-, illetve kilépésre. Érdemes érdeklődni a földi személyzettől, mert olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, amelyekről esetleg nem is tudunk. Hordárok segíthetnek, de elektromos autóval is átszaladhatnak velünk egyik terminálból a másikba, ha szükséges.

Kis beruházás, nagy kényelem: kütyük és segédeszközök gyerekes repüléshez

A kettő az egyben elvén alapuló bőrönd-babakocsi ötlet gyakorlatilag minden szülő dolgát könnyíti a tranzitban. Bármilyen bőröndre felszerelhető, lábtartós-fejtámlás "kempingszék" babakocsiként funkcionál, amely a bőrönd kerekeit használja ki. A lényeg, hogy a gurulós bőröndnek elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy a gyerek súlyát elbírja. A bőrönd-babakocsi mózeskosaras változatban is rendelhető. Ára 44 dollár.

A nyakba akasztós névtábla és gyerekigazolvány az egyik legelterjedtebb segédeszköz. Sok szülő házilag készíti el úgy, hogy egy igazolvány méretű nejlontasakba egy információs kártyát csúsztat, amelyre akár kézzel is ráírhatók a gyerek legfontosabb adatai. Általában a név, a születési idő és a nemzetiségen kívül a szülők elérhetőségét, szálloda címét és a szobaszámot szokták feltünteti.

A névtáblák legújabb változatai, színes tetoválásra vagy sebtapaszra hasonlító matricák, amelyre a szülők általában csak egy telefonszámot írnak arra az esetre, ha a gyerek a nagy reptéri forgalomban elcsatangolna. Az azonosító matricákat már egészségügyi okokból is használják, allergia és más betegség feltüntetésére. A matricákat általában a gyerek alkarjára ragasztják. A szülők szerint nem csak a reptéren, de az egész nyaralás alatt érdemes fennhagyni a tapaszokat, főleg ha olyan forgalmas helyekre készülünk, mint amilyen a strand vagy az állatkert. A matricák kisfiús és kislányos mintákkal, 30 darabos csomagban, 20 dolláros áron rendelhetők.

A pelenkacserélő szett könnyen letörölhető, használat után, mint egy kisebb terítő összegöngyölhető, ugyanígy használat előtt kiteríthető. Előnye, hogy könnyű, nem foglal sok helyet és a legtöbb fedélzeti pelenkázó asztalra pont ráillik. Az oldalon egyébként szintén megrendelhetők a vécében is lehúzható pelenkák. A pelenkacserélő szett ára 20 dollár.

Szintén nagyon hasznos a fedélzeti babafüggőágy. Az ágyat az anyuka saját dereka és az előtte található ülés háttámlája közé feszíti ki. Előnye, hogy a vászon pont olyan széles, mint az ülések háttámlája, és pont olyan szögben dől, hogy a baba már képes elaludni. Mielőtt felszereljük és altatásba kezdünk, érdemes elintéznünk a kis-és nagydolgokat. A függőágy 40 ára dollár. forrás: www.origo.hu