Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Programok - Magazin
A rovat további hírei
Estikétől nefelejcsig
Estike napján, azaz hétfőn megkezdődött az augusztus 20-i virágkarnevált felvezető kulturális programsorozat, a karneváli hét Debrecenben.Az idén először a karneváli hét napjait egy-egy virágnévre keresztelték át, amely jelképezi az aznapi programokat is - jelentette be a helyi Kölcsey központban tartott hétfői sajtótájékoztatón Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.A karneváli hét estikének nevezett hétfői nyitónapján a virágok vannak a középpontban egyebek mellett a 80 éves Debreceni Fotóklub kiállításán, valamint a kaktuszbemutatón, a III. Debreceni Virágkötészeti Versenyen, de természetesen a helyi Tiszta udvar - Rendes ház díjátadó ünnepségen is.Orgona napján - kedden - Somogyi-Tóth Dániel és Sárosi Dániel orgonaművészek közreműködésével komolyzenei hangversenyt rendeznek a 200 éve született Liszt Ferencre emlékezve, de ezen a napon lesz a helyi ifjúsági fúvószenekar és a mazsorett csoport közös műsora is.Viola napja - szerda - főként a táncosoké: 650 táncos közreműködésével rendeznek táncházat Debrecen főterén, pipacs napján - csütörtökön - pedig egyebek mellett virágos hajkarnevál, divatshow, lovagi torna és tánckavalkád várja az érdeklődőket a cívisvárosban.A virágkarnevált megelőző nap - péntek - névadója a királyliliom, amikor is "nagy Lajos király és udvara" fogadja a karneválra érkezőket; a programban a Szent György Lovagrend és a Primavera tánccsoport tagjai is közreműködnek.Augusztus 20. százszorszép napja lesz Debrecenben: előbb katonai tiszteletadással felvonják az országzászlót, majd old timer autók és virágokkal feldíszített kerékpárok menetével megkezdődik a virágkarneváli felvonulás. A több millió szál virág felhasználásával feldíszített 13 virágkocsi között a menetben 13 külföldi és 9 magyarországi művészeti csoport szórakoztatja produkciójával a közönséget.A karneváli menet a debreceni Nagyállomástól a Nagytemplom mellett elhaladva érkezik majd meg a Nagyerdei Stadionba. A karnevál résztvevőinek biztonságára több száz rendőr, biztonsági őr, polgárőr és közterület-felügyelő vigyáz - hangzott el a sajtótájékoztatón.A százszorszép napi programok este tűzijátékkal és utcabállal fejeződnek be, a karneváli hét azonban vasárnap, nefelejcs napján is folytatódik egész napos programsorozattal. Az utolsó "karneváli virágnap" a szervezők reményei szerint azt is sugallja majd a résztvevőknek, hogy ne felejtsék el a debreceni virágkarnevált, s ha tehetik, jövőre is vegyenek részt a színpompás virágünnepen.
Már Magyarországon is ropják a country linedance-t?
Mi is a linedance? A linedance vonaltáncot, sortáncot jelent, amit a táncosok sorokba rendeződve country zenére ropnak. Eredete az Amerikai Egyesült Államok, e táncformát sokszor a vadnyugat világához kötik. A linedance-típusú táncok már az 1970-es években kapcsolódtak a különböző ismert zenei stílusokhoz, amibe beletartozott a swing, a rock'n'roll és a disco. A sortáncok variációi és népszerűsége a 20. század végétől, a 21. század elejétől datálható. Az egyszerűen tanulható és partnert nem kívánó linedance hamar nagy népszerűségre tett szert világszerte. Sok országban, különösen Európában, az ott állomásozó amerikai katonák osztották meg a line és country táncot a helyiekkel. Már több éve Magyarországot is elérte e vidám és életteli, kiváló szórakozási lehetőséget nyújtó táncforma. Nem is voltak restek a country tánc szerelmesei ünnepélyes keretet adni kedvenc elfoglaltságuknak és 2009 óta éves rendszerességel rendezik meg az Országos Linedance & Country Fesztivált. Immár 3. alkalommal kerül megrendezésre az egyre nagyobb sikernek örvendő fesztivál, ahol a legjobb linedance csapatok és country zenét játszó zenekarok mutatkoznak be. A fesztivál lehetőséget biztosít mindegyik csapat számára, hogy megismertessék magukat illetve megismerjék a jelen lévő klubokat, akiknak száma évről évre nőtt és mára már elérte a 19-et. Hogy kik is Ők? Bővebben ITT olvashat a csapatokról.A fesztivál érdekessége, hogy egyszerre több mint 200 táncos ugyanazt a táncot mutatja be! Egy kis ízelítő a tavalyi hangulatból: Klikk ide Nézzen bele a hazai country közösség lüktetésébe Facebookon is! Örömmel értesítünk minden érdeklõdõt, hogy idén is megrendezésre kerül az Országos Linedance & Country Fesztivál.A helyszín: 1044 Budapest, Megyeri út 6. Tungsram csarnok. Idõpont: 2011.február .26, 12.00h. Jegyárak: 2500 Ft illetve 3500 Ft( VIP jegy mely korlátozott számban igényelhető a küzdőtér mellett felállított 8 személyes kerek asztalokhoz)Jegyinformáció: Lendvai Gábor 06-30-932-3472, Görög Csaba 06-70-292-8384Egyéb információ ITT.Likeolja a NagyUtazás.hu Facebook oldalát és válaszolja meg a Facebook oldalunkon feltett kérdést, hogy Ön is részese lehessen a country hangulatnak anélkül, hogy messzire kellene utaznia. Azonban ha kedvet kapott és belekóstolna e hobbi hazájának világába nézze meg utazási kínálaunkat!
Ismerd meg a városodat - 2011. február 27.
Idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődőknek vasárnap az Idegenvezetői Világnapon.A részvétel szinte valamennyi programon ingyenes - közölte a szervező Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Az autóbuszos túrák a Műcsarnok Dózsa György úti kis parkolójából indulnak 9 és 16 óra között minden órában. Kerekesszékkel közlekedő vagy a normál autóbuszokra felszállni nem képes mozgáskorlátozott utasok számára külön túrákat szerveznek speciális busszal; a 10, 12.30 és 15 órakor induló járatokra csak előzetes jelentkezés alapján tudják fogadni a résztvevőket. A kerékpáros túrák 10, 12 és 15 órakor indulnak a Hősök tere főbejárata előtti térről, a 10-kor és délben kezdődő hajós kirándulásra előzetes regisztráció szükséges. A 6-os villamosra a Moszkva téren 10, 12 és 14 órakor, a Móricz Zsigmond körtéren 11, 13 és 15 órakor, a 2-es villamosra csak a Jászai Mari téren szállhat fel az utazó közönség 10 és 15 óra között óránként. A programok között gyalogostúrák, bringóhintós városnézés látássérülteknek, tematikus és alternatív séták, a Fuga Építészeti Központban fotókiállítás és előadások is szerepelnek, a Hősök terén pedig kézműves kirakodó nap és vásár várja a látogatókat. Igény esetén az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetők vezetésével is indulnak séták. Budapesten 11. éve ünneplik az idegenvezetők ezt a napot, amelynek szervezését 8 éve a BKIK végzi. Az egész világon február utolsó vasárnapján az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerhessék a helyi nevezetességeket, látványosságokat.Bővebb információ és jelentkezés ITT.
Maskarás tömeg Köln utcáin
A kölniek számára a tavasz mindig varázslatos meglepetéseket rejt, hiszen ekkor kerül megrendezésre a híres kölni karnevál. A gyakran "ötödik évszakként" emlegetett karneváli időszak 2011-ben március 3-9. között várja vendégeit, hogy elkápráztassa őket mesebeli világával. A karneválok szerelmeseinek szinte kötelező ellátogatniuk Kölnbe, hiszen a vidám hangulatú felvonulások, bálok és egyéb mulatságok évente közel 1 millió turistának nyújtanak felejthetetlen élményt.A kölni karnevál 1823-ig visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. Az egyhetes mulatság ünnepélyes megnyitójára 2010. március 3-án, 11 óra 11 perckor kerül sor az óvárosi Alter Markt-on. Ezen a napon a hölgyek egész nap díszes jelmezt viselnek. Nem kétséges, hogy a karnevál csúcspontja idén március 7-én lesz, amikor a hagyományok szerint megtartják a Rózsák Hétfőjét. Ezen a napon egy hatalmas, 12.000 fős felvonuláson vehetünk részt. A látványos tömeget 500 ló és több, mint 100 karneváli kocsi és zenekar gazdagítja.Március 8-án szintén izgalmas látnivalóban lesz része a látogatóknak, ugyanis ekkor a jelmezbe öltözött karneváli társaságok Köln külvárosának utcáin bolondoznak végig, a közönséget szórakoztatva. Aznap éjjel pedig sor kerül az ilyenkor tradicionálisan megrendezett hatalmas szalma figura elégetésére, ezzel jelképesen megsemmisítve a karneváli "őrült" napok bűneit. A többnapos mulatság Hamvazószerdán, március 9-én ér véget: ekkor mindenki egy hagyományos, ínycsiklandó halból készült vacsorával ünnepli a karnevál végét, melyet minden étteremben és pubban felszolgálnak ilyenkor a városban. Kiváló alkalom lehet ez a nap arra is, hogy ellátogassunk a Karnevál Múzeumba, mely a kölni karnevál fejlődésének izgalmas történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig.A Germanwings légitársaságnak köszönhetően a magyar utazók is egyszerűen eljuthatnak a márciusi vigadalomba: a légitársaság napi járatokat közlekedtet Budapest és Köln között. Jegyek és szállás a www.germanwings.com honlapon foglalhatók.
Múzeumok Éjszakája
Június 19-én megbolydul az ország, és várhatóan megint több százezer ember indul el az éjszakába, hogy betérjen valamelyik múzeumba - lehet, hogy csak egy múzeumba, az is lehet, hogy nem is csak egybe. Ahogyan mondani szokás: "ezen a különleges éjszakán feltárul a múzeumok mélye". A Múzeumok Éjszakája programsorozat célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek mögül. Váljanak a múlt tárgyai a jelen élményeivé, szólítsanak meg bennünket, beszéljenek hozzánk, meséljenek régmúlt időkről és emberekről: emlékezésnek, értékőrzésnek így van igazán értelme. A program népszerűsége meglepőnek mondható, talán mondjuk a Bankok Éjszakája vonzhatna még ennyi érdeklődőt, a felnyíló trezorok rejtett kincseinek váratlan megmutatásával. De hiszen a múzeumok is egyféle bankok - lehetne mondani, ha manapság nem épp a bankok számítanának a legrosszabb hírű helyeknek. Biztos helyre menekíteni az értéket, egyben az értékek cseréjének hajtómotorjává lenni, ez a múzeumok küldetése - a szó legnemesebb értelmében vett tezaurizálás, s a kincsek felmutatása mindazok számára, akik részesülni szeretnének abban az élményben, hogy egy mérhetetlen gazdagság örökösei. Egy mérhetetlen szellemi vagyoné, amely feldarabolhatatlan, de szétosztható. Szétosztható, de kisajátíthatatlan. Kisajátíthatatlan és kimeríthetetlen. Mindenkié, aki részesülni szeretne benne. Juhász Ferenc így értelmezi a gyűjtemények ontológiai üzenetét A múzeumok szerelme című írásában: "Nem az idő kriptái a múzeumok! Nem a történelem halottas-könyvei! Nem a múlandóság szarkofágjai! (...) A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember. A múzeumok éppúgy lét-önmagunkat őrzik, mint a mítoszok, az őskönyvek és az époszok. Nemcsak a természet kőzet-maradványait, a kővé-vált csontokat, tollakat, pikkelyeket, leveleket, virágporokat és koponyákat, nemcsak az ősi tegnap kő-üzeneteit őrzik, de őrzik az emberiség tegnapi-önmagát is: az álmokat, hiteket, vágyakat, mámorokat, bűnöket, önzéseket, tébolyokat, gyalázatokat, szerelmeket és halálokat." Az ország új kormányzatának célja a magyar múzeumi rendszer értékeit megőrizni, továbbfejleszteni, szervesen bekapcsolni ezeket az élő kultúrába és e célokhoz új finanszírozási rendszert, új jogszabályi környezetet teremteni. Fejlesztési programokat indítunk. Épület-felújítások és a szellemi örökség példátlan volumenű és minőségű digitalizálása előtt állunk. A múzeumi szakemberek bevonásával újra fogjuk gondolni és meg fogjuk erősíteni a szaktárca jelenleg is működő közgyűjteményi pályázati rendszerét. Nagyobb intézményi autonómiát kívánunk biztosítani a szakmának, miközben folyamatosan erősödő organikus partnerségre törekszünk a minisztérium, az intézményfenntartók és a látogatók között. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat egyik fő üzenete: a nyitás. A nyitott égbolt, a nyitott határok, a nyitott elmék és nyitott lelkek átvitt értelmű szellemében.
A szovjetek a hétvégén beveszik Szolnokot
Szovjet Járművek találkozóját, túráját és bemutatóját rendezik június első hétvégéjén az Alföldi Veterán Börze (AVB) szervezői Szolnokon. A találkozóra mintegy ötven jármű, a bemutatóra pedig további harminc-negyven lábbal hajtós, szovjet játék érkezését várják.Szolnokon vasárnap reggel a Tiszaligetből indul a Szovjet Járművek Találkozóján résztvevő személyautók, motorkerékpárok és teherautók felvonulása. A megújult belvárost is érintő menetben mintegy ötven járműre számítanak a szervezők, akik ritkán látható csemegéket - különleges Moszkvicsokat, Volgákat és teherautókat - is várnak a találkozóra. A felvonuló járműveket vasárnap délelőtt a Cora áruház (Szandai-rét) parkolójában tekinthetik meg az érdeklődők, akik egyben a 31. Alföldi Veterán Börze kínálatából is válogathatnak. A találkozó már pénteken délután elkezdődik - mondta Ifj. Kánya Zoltán szervező. - A régi szovjet járművek tulajdonosai akkor érkeznek Szolnokra, akikkel először a megyei levéltár "Amikor én még kissrác voltam" című, a Kádár-kort idéző kiállítását nézzük meg. Másnap egy Jász-Nagykun-Szolnok és Békés Megyét érintő túrára indulunk, aminek a végállomása a Szolnoki Repülőmúzeum lesz. A vasárnapi felvonulás után a börze melletti téren lesznek kiállítva az egykori Szovjetunióban készült járművek, illetve a gyermekkorunkat idéző, lábbal hajtós, szovjet játékok is. Ezek egy részét a gyerekek ki is próbálhatják majd.Az AVB nem először köti össze börzéjét különleges járművek bemutatásával és veterános találkozóval. Tavaly ősszel a Minik szerelmesei, nyár elején a magyar motorkerékpárok ősszel pedig az amerikai autócsodák kedvelői látogattak Szolnokra. A szervezők ígéretei szerint az idei év a "kétpólusú" világ jegyében telik, hiszen miközben a Szovjet Járművek Találkozója zajlik a Tisza-parti városban, az AVB szervezői már az őszi, újabb amerikai járműtalálkozóra készülnek.
Sárkányhajósok csapnak össze Fadd-Domboriban
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Fadd-Domboriban a Sárkányhajó Fesztivál.A Dragon Aktív Kft. a Magyar Sárkányhajó Szövetség szakmai támogatásával és további közreműködők segítségével rendezi meg Fadd - Domboriban, 2010. június 4-6. között a IV. Fadd-Dombori Sárkányhajó Fesztivált és egyben a VIII. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot.A szervezők célja az eseménnyel, hogy a Tolna-megye kedvelt üdülőterületére ismét ráirányítsa a figyelmet egy látványos, sok embert mozgató sportág bemutatásával. Az öt fesztiválból álló országos kör második állomása lesz Fadd-Dombori rég elfelejtett kajak-kenu pályája.A környék településeinek diákjai (Fadd, Tolna, Bogyiszló) - a hivatalos versenyt megelőző napon - pénteken ismerkedhetnek meg a sportággal. A rendezők számítanak a környező települések polgáraira, vállalati csapataira diákokra, sportolók és baráti társaságok részvételére, de az esemény országos meghirdetésre is kerül.A sárkányhajó egy 12,5 méter hosszú, 115 cm széles kenu típusú hajó, amelynek az elejét egy színes sárkányfej, a végét egy sárkányfarok díszít. A hajóban 16-18 lapátos ül, és egy-egy rövid kenulapáttal, a hajó orrában ülő dobos adta ütemre evez. A hajó végében egy kormányos áll és egy több mint 3 méter hosszú kormánylapáttal tartja egyenesben a hajót. A sportág Kínából származik.