Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Programok - Magazin
A rovat további hírei
Sétáló fényfestés lesz Budapesten
A Főváros és BVA közös projekjében a főváros címerállata, az oroszlán lesz a főszereplő.A Duna pesti oldalán található belvárosi házak falán megelevenedő grandiózus fényfestést a 2016. októberében indított Neked mit jelent Budapest? szógyűjtő kampány keretein belül rendezik meg, amely a főváros első, közösségi művészeti projektjeként indult útjára. December 5-én a Szabadság híd és a Margit híd közötti szakaszon, a rakparton sétálva bárki nyomon követheti majd Budapest címerállatának és a logóban is szereplő oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét, a vetítés 19:00 és 19:30 között lesz - olvasható a közleményben.A kampány művészeti partnere, a LaLuz Visuals fényfestő-csoport. A fényfestés során az alkotók egy sétahajóról vezénylik a vizuális élményt és fantasztikus mozgóképekkel lehetünk tanúi a 20 méter nagyságú oroszlán útjának, melynek kultúrtörténeti jelentőségű képei között villannak fel a lakosság által beküldött szavak is."Az emberiség a kezdetek óta tiszteli az állatok által megszemélyesített archetípusokat. Az oroszlán felfedezhető ősi rítusokban, várost védő erőállatokként, különböző kultúrákhoz kötődő jelképekben, egyetemes szimbólumokként. A vetítés során ezekre reflektálunk. Az animációkészítést mindezek mellett a lakosság által beküldött szavak is inspirálták. Az első szakaszon az oroszlán belső evolúcióját, kiteljesedését követhetjük nyomon. A másodikon pedig művészettörténeti utalásokkal találkozhat a közönség az sétáló fényfestés során." - foglalta össze az esemény célját Megyeri András, a LaLuz Visuals csoport alapítótagja. A Neked mit jelent Budapest? kampány zárásaként december 13-án, a BVA által működtetett Budapest Projekt Galériában nyíló kiállítás kelti életre a szógyűjtés eredményét, ahol, ha valaki lemaradt volna Budapest címerállatának útjáról, felvételről újra megtekintheti - írják.Az egyedülálló program megvalósításához megfelelő időjárási viszonyok szükségesek, ezért a Kövesd az Oroszlánt! sétáló fényfestés rossz idő esetén elmaradhat, és egy későbbi időpontban rendezik meg. Az esetleges változásról a szervezők az esemény Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.
Ingyenes múzeumlátogatás advent idején Székesfehérváron
Az adventi időszakban a Szent István Király Múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.December 23-ig minden látogató térítésmentesen nézheti meg a Pelikán Galériában a Téli tárlatot, a Városi Képtár - Deák gyűjteményben a Képpárok című fotókiállítást, a Csók István Képtárban a Múzeum akt műveiből összeállított alkotásokat, az Országzászló téren pedig az '56-os kiállítás áll nyitva a közönség előtt.Az adventi múzeumlátogatás előtt vagy után pedig érdemes ellátogatni a város rendezvényeire is. Színes ünnepi programkínálattal készül második adventi hétvégéjére Székesfehérvár. December 2-án, pénteken sötétedéstől várják a karácsonyra készülő vendégeket a megyeszékhely belvárosában, a Hotel Magyar Király előtti téren, ahol karácsonyi 3D-s animációs vetítéssel készülnek.Ezt követően egy kis decemberi séta következhet a csodásan feldíszített belvárosban, ugyanis a sétálóutca másik végén, a Városházánál és a zeneiskolánál fényfestéssel ejtik ámulatba a járókelőket. Ez a két színes esemény szombaton és vasárnap is várható sötétedés után. A fehérvári adventi gyertyagyújtáson hétvégente kétszer is részt vehetünk: a püspökségen szombat délutánonként, a Városház-téri színpadon vasárnap gyúlnak fel advent fényei.Karácsonyig minden hétvége tele lesz eseménnyel a belvárosban, mindenki válogathat kedvére: http://turizmus.szekesfehervar.hu/rendezvenyek
14 ezer forintért megnézheti Ceausescu palotáját és bunkerét
Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.A nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor állítólagos atombunkereiről, valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában. A Primaverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet.Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől, a belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért (14 ezer forintért) a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár - Nicolae és Elena Ceausescu - életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.Kárpitozott ajtó takarja a bejáratotA bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet. Vegyi- és atomtámadások híján Ceausescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primaverii palotával, a jelek szerint most a "Drakula-bizniszhez" hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét.A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a "túlélőszobát" és az ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát - állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban - sebtében befalazták, hogy Ceausescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.
Pozsonyi karácsony: jégpálya, mézbor és advent a várban
Pozsonyi kiflit, puncsot, forralt bort, karácsonyi mézbort, palacsintát, forró grogot és sült kolbászt is kínálnak Pozsonyban a karácsonyi vásári forgatagban.Sikeresek a hagyományos nemzeti ételek, többek között a káposztaleves, az édességek sorát pedig a mézeskalács nyitja, majd a legkedveltebb az ostya és a laska.Az eddigi statisztikák alapján Pozsonyban idén soha nem látott tömegben szórakoznak a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárvárosban. Két karácsonyfát díszítettek fel, a Fő téren egy 17 méter magas lucfenyő, az óvárosi önkormányzat vásárán pedig egy 16 méteres ezüstfenyő magasodik, és mutatja az utat a vásározóknak.Korcsolyapálya és a pozsonyi várA vidéki kézművesiparosok fűzfavesszőből, fából, bőrből, üvegből és méhviaszból készült termékeiket kínálják a pulton. A nagyszínpadnál a rendezvény idején több száz előadó lép fel.A vásár központi helyszínének tőszomszédságában, a Prímási téren jégpályán is róják a köröket a korcsolyázók.Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztették, ahol a történelmi épület udvarán hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt november 27. és december 18. között.A vásár, amely idén a szokásosnál csaknem egy héttel korábban kezdődött, december 23-ig tart, hazánkból vonattal két és fél óra alatt oda érhetünk.
Örök szerelmet ígér a pozsonyi karácsonyi vásár „kívánságok utcája
A pozsonyiak közös karácsonyfáján és az annak közelében kialakított "kívánságok utcájában" elhelyezett díszkivilágítás felkapcsolásával hivatalosan is megnyílt pénteken a karácsonyi vásár a szlovák fővárosban.A vásár, amely idén a szokásosnál csaknem egy héttel korábban kezdődött, december 23-ig tart. A rendezvény központi helyszíne ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros, illetve az előbbi helyszínen felállított nagyszínpad, ahol a rendezvény idején több száz előadó lép fel. A vásár központi helyszínének tőszomszédságában, a Prímási téren jégpályát is igénybe vehetnek a látogatók.A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt az óvárosi önkormányzat üzemeltet egy csaknem ötvenstandos vásárt és egy másik szabadtéri jégpályát.Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A szlovák törvényhozás kezelésébe tartozó történelmi épület udvarán Andrej Danko parlamenti elnök kezdeményezésére, hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt november 27. és december 18. között.A karácsonyi hangulathoz idén először az "kívánság utca" is hozzájárul, ezt az egyik környező utca fenyőágakkal és fagyöngydíszítéssel való befedésével alakították ki, s a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.
Ha tél, akkor Szlovákia
A legismertebb és legkedveltebb három szlovák téli úti cél, Donovaly, a Magas-Tátra, és az Alacsony-Tátra kínálatát mutatta be a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal.A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete november 16-án, szerdán Szlovákia téli úti céljait és síközpontjait bemutató sajtótájékoztatót szervezett a fővárosban a Károlyi Étterem és Kávéházban, amelyre meghívták északi szomszédunk vezető téli síközpontjainak képviselőit, hogy bemutassák téli újdonságaikat és ajánlataikat. A legismertebb és legkedveltebb három téli úti cél Donovaly, a Magas-Tátra, és az Alacsony-Tátra.Síelés és élményfürdő a Magas-TátrábanEurópai turisztikai központtá vált a Magas-Tátra, Poprád nemzetközi repülőterének köszönhetően egyre többen érkeznek ide a világ minden tájáról - hangzott el az eseményen. A 2015/16-os statisztikák szerint a legtöbben szlovákok, majd magyarok, harmadikként pedig a lengyelek töltik legtöbben szabadságukat az itt található síterepeken, ahol azok is jól érezhetik magukat, akik nem hódolnak a síelés szenvedélyének. Utóbbiak számtalan program közül válogathatnak, többek közt élményfürdők várják őket, a gyerekek szórakozásáról pedig több animációs központ is gondoskodik.A Tátra-kártya különböző kedvezményeket nyújt a Magas-Tátra régió bejelentett szállóvendégei számára az aquaparkokban, kötélpályákon, múzeumokban vagy kiemelt sportüzletekben és vendéglátóegységekben.Chopok: a 49 kilométernyi sípályaA Jasná Alacsony-Tátra síközpontban a Chopok lejtőin 49 km jó minőségű sípályát készítenek elő a szezonra. 30 kötélpálya és felvonó óránként csaknem 34.400 személyes kapacitással, köztük a korszerű Twinliner sífelvonó, a szélnek ellenálló, 24 férőhelyes Funitel kabin és a Chopok északi és déli oldalát átkötő 15 férőhelyes gondolák maximális kényelmet nyújtanak a sízőknek.A tájékoztatón a Felsőgaram-mente régió ajánlatáról is beszámoltak, ahol szintén van régiós kártya, családbarát síközpont várja a vendégeket, síóvoda, diszkók, koncertek, golfpálya, éjszakai síelés, szánkózás és 30 kilométeres sífutópálya.Donovaly: a legnagyobb funparkDonovaly marketingvezetője arról számolt be, hogy 100 ezer eurót költöttek el a téli felkészülésre, amelyet főleg a technikai hóágyúzásba fektettek. Itt található Közép-Európa legnagyobb funparkja, ahol a már meglévő két varázsszőnyeg-felvonó még hét szalaggal bővült. Az esti síelést karácsonytól vezetik be, nagy vonzerő, hogy itt nyolc éves korig a gyerekek ingyen síelhetnek. Donovaly Budapesttől csak 200 km-re található, hangulatos síparadicsom. 16 felvonó, 11 km hosszú sípálya, síkölcsönzés, síoktatás, korcsolyázás, szánkózás, bobozás várja a téli sportok szerelmeseit. A Cartour utazási iroda buszával már december 30-ától szombatonként néhány óra alatt Donovalyba utazhatunk.A Magyar Síszövetség hivatalos versenyéről, a Hórukk 2016 amatőr családi síkupáról Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke, Fehér Gyula pedig a HONDA kupa szervezéséről számolt be.
Porsche múzeumot kapott csehországi szülőfalujában
Az új Porsche Múzeum hivatalos megnyitója pénteken lesz - közölte csütörtökön Anna Frydlova, a Mladá Boleslav-i Skoda Múzeum vezetője. Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban - 2013-2014-ben - a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, ahol három régi Porsche autó is látható volt, de azt a helyi lakosok között a névadó náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. századvégi állapotra emlékeztetve felújíttatta. Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában.A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak ki. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktábla van elhelyezve, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a II. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.
Ötven napos fesztivállal lendítenék fel Isztambul turizmusát
A turizmus és a kereskedelem fellendítését célzó, 50 napon át tartó kulturális fesztivál kezdődött szerda este Isztambul szívében, a Taksim téren.A Beyoglu Fesztivált most először rendezik meg. A következő hetekben Törökország minden tájáról érkeznek ide antikváriusok, könyvkereskedők, dizájnerek, tervezőgrafikusok, kézművesek és a különféle tudományok képviselői. A szervezők mintegy 100 ezer érdeklődőt várnak a térre szeptember 28. és november 12. között.Ahmet Misbah Demircan, Beyoglu körzet polgármestere az Anadolu állami hírügynökségnek arról beszélt, hogy a Taksim tér "Törökország színpadává" válik, és azzal, hogy "a városrész gazdagságát kirakatba helyezzük", az egész országot inspiráljuk.A Taksim környéke a török metropolisz éjszakai életének színhelye, de itt található a művészet és a divat központja is. Ám több bolt, étterem, kávézó, valamint galéria bezárt az öngyilkos merényletek, illetve a július 15-i puccskísérlet gazdasági hatásának következtében. Augusztusban 38 százalékkal kevesebb külföldi látogatott Törökországba, mint 2015 azonos hónapjában, a magyarok aránya 61 százalékkal esett vissza.Talat Turnalar, aki régi lemezjátszókkal kereskedik, elmondta: korábban félelem nélkül jöttek ide az emberek, nem tartottak terrortámadástól. "Szeretnénk, ha Beyoglu olyan lenne, mint a régi szép időkben" - fogalmazott.
Barlangoljuk végig a világot!
Keveseknek jut eszébe a nyári napsütésben barlangászni, pedig megéri, hiszen hihetetlen élményekben lehet részünk a föld alatt. Összegyűjtöttük a világ 11 legkülönlegesebb barlangját, köztük a legnagyobbat, a legmélyebbet és a legveszélyesebbet.A világ legnagyobb barlangjaA Vietnamban található Hang Son Doong a legnagyobb ismert barlang a világon. Több kamrából áll, amelyek közül a leghosszabb öt kilométeres, 200 méter mély és 150 méter széles, azaz akár egy felhőkarcoló is elférne itt. A barlang egy részében utat vájt magának a dzsungel és a víz, így zöld környezetben, vagy éppen vízesésben barangolhatunk a mélyben.Barlangvasút visz a cseppkövek közéEurópa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja a Szlovéniában található Postojnai-barlang. Már az odaút is különleges, az érdeklődőket ugyanis barlangvasút viszi le a föld alá. A hatalmas, különös formájú cseppkövek impozáns látványt nyújtanak, az embert szinte megrettenti a természet ereje.Mesebeli világ a márványbarlangbanDél-Amerika egyik legnagyobb édesvízi tavában, a chilei General Carrerában található az a világhírű márványbarlang, amelynek falait a víz formálta az idők során. A víz által kivájt alagutakon csónakkal lehet bemerészkedni a barlangba, ahol egy kékbe borult, mesebeli világ tárul a látogatók elé.A világ egyik legszebbjének kikiáltott barlangjaAz izraeli Avshalom-barlang a Júdeai-hegység nyugati lejtőjén található. A szakértők szerint már 25 millió éves és a világ 10 legszebb barlangjának egyike. A cseppkövek különleges alakokban képződtek, és a mai napig formálódnak, olykor szőlőfürtre vagy kagylóra emlékeztetve, a különleges megvilágítás pedig csak fokozza a páratlan élményt.A barlang, amelynek hangja vanA skóciai Fingal-barlangot a tenger vájta a vulkanikus eredetű bazaltba. A különleges képződmények, a bazaltorgonák közt kialakult üregekben felerősödő, visszhangzó hullámverés hangja számos zeneszerzőt megihletett, köztük Mendelssohnt is.Barlangtemplom a mélybenAz egyik legősibb barlang a 400 millió éves Batu Caves Malajziában, Kuala Lumpurtól nem messze. A mészkőbarlang mára az egyik legnépszerűbb hindu szentéllyé vált Indiában. A barlangban ennek megfelelően közel száz évvel ezelőtt templomot alakítottak ki, amelynek hatalmas, boltíves mennyezete nagy látványosság.Jégbarlanggá vált lagúnaAz izlandi Skaftafellben található jégbarlangnak tulajdonképpen egy megfagyott lagúna a Svínafellsjökull-gleccser mellett. Évszázadokon át folyt lefelé a víz az Öraefajökull vulkán lejtőin, a gleccser pedig szépen-lassan tömör jéggé alakult. A barlang csodálatos kék fényben pompázik, olyan, mintha a víz a fejünkre folyna.A világ egyik legveszélyesebb barlangjaA mexikói Cueva de los Cristales elnevezésű kristálybarlang csodálatos, gipszkristályos képződményei akkor kerültek elő, amikor bányát nyitottak a területen, és a vizet kiszivattyúzták a sokáig víz alatt lévő barlangból. Azonban akkora itt a páratartalom és a hőmérséklet, hogy csak speciális öltözetben lehet megközelíteni, így turisták nem látogathatják.A világító barlangAz új-zélandi Waitomo-barlang egyedülálló a világon, mivel arról híres, hogy az itt élő szentjánosbogarak lárvái bevilágítják az egész, háromszintes barlangot. A turisták csónakon tudják végigbarangolni a mészkőképződményt, amelynek mennyezete a sok kis világító kékségtől olyan, mint a csillagos ég.A világ legmélyebb barlangjaA Krubera-barlang a Kaukázus nyugati vonulatában, az Arabika hegy mélyén húzódik. Csak a legbátrabbaknak ajánlott a megtekintése, és nekik is csak nagy tapasztalattal és speciális felszereléssel, ugyanis több mint kétezer méterével ez a legmélyebb barlang a világon. Ráadásul a barlangászást meredek sziklafalak, szűk járatok és jéghideg vízzuhatagok nehezítik.Közép-Európa legnagyobb barlangrendszereAz Aggteleki-cseppkőbarlang világhírű képződmény, a világörökség részévé nyilvánították. A fehér, vörös, narancs és citromsárga színben pompázó cseppkövek varázslatos látványt nyújtanak. A hatalmas sziklacsarnokok és különleges cseppkőalakzatok mesebeli hangulatot teremtenek.
Ilyen egy ezeréves katedrális háromszázezer legókockából felépítve
Három év alatt, 300 ezer legókocka felhasználásával építették meg az északkelet-angliai Durham székesegyházának kicsinyített mását - olvasható a katedrális honlapján.Az ezeréves katedrális replikája 1,7 méter magas, 3,84 méter hosszú és 1,53 méter széles. A templom munkatársai szerint ez a legnagyobb legómakett, amely közösségi összefogással valaha épült. A projektet ugyanis a világ minden tájáról érkezett egyfontos felajánlások tették lehetővé.A minireplika a székesegyház új, több mint 14 millió fontból megvalósult Open Treasure nevű állandó kiállítóterében kap helyet, ahol a templom történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.Az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó katedrális több ezer érdeklődőt vonz évente és az új kiállítótér várhatóan 120 ezerrel több embert csalogat majd a székesegyházba.A román stílusú katedrálist Szent Cuthbert ereklyetartójának otthonául emelték egy korábbi templom helyére, amelyet a középkori Anglia egyik legfontosabb szentjének számító angolszász szerzetes tiszteletére építettek.A legóépítés 2013 júliusában indult és a hétfőn elkészült mű immár olyan relikviák mellett magasodik, amelyek még a katedrális megépítése előtti időkből származnak.A makett utolsó darabját egy hétéves kislány rakhatta fel a szomszédos Newcastle-ből, aki egy vetélkedőn nyerte meg a háromszázezredik építőkocka elhelyezésének lehetőségét.Sőt, az új kiállítótér megnyitásának alkalmából egy ötrészes videóban mesélik el a Durham székesegyház történetét, természetesen legóváltozatban:
8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról
Nézzünk szembe a ténnyel: Horvátországba leginkább azért megyünk, mert a tengerparton szeretnénk süttetni a hasunkat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a szárazföld belseje ne rejtegetne izgalmas látnivalókat. Bemutatjuk a nyolc legkihagyhatatlanabbat.A trakostyáni várkastélyHa egy tengerparti kitérőhöz keresel programot, akkor Trakostyánt felejtsd el, ugyanis a Zágrábtól 90 kilométerre, a szlovén határtól nem messze fekvő település távol esik minden tipikus horvátországi turistacélponttól, viszont ha csak Zágráb felé kerülnél egyet, megéri rááldozni azt a plusz időt. A Draskovich család XIII. században épült várát ugyan belülről is teljesen felújították, és látogatható, mégis leginkább kívülről hagy bennünk maradandó élményeket. A körülötte lévő parkkal és az alatta fekvő tóval együtt tündérmesébe illő látványt nyújt.MotovunAz erődszerű város látképe a meredek dombtetőn már önmagában megéri a látogatást Isztria legismertebb szárazföldi településén, ami leginkább azért vonzza a turistákat, mert a középkori jellegét mindmáig megőrizte. A város azonban nem adja magát könnyen: a lenti parkolóból meredek séta vezet felfelé a csúcsig, így a legmelegebb órákban nem feltétlenül érdemes elindulni, de a távolról látható harangtoronyért, a Szent István-templomért és a pazar kilátásért azért megéri kockáztatni. A környéknek híresen jók a borai, szóval aki teheti, álljon meg egy kóstolásra.Plitvicei tavakA magyarok kedvenc megállóhelyét a horvátországi tengerparthoz vezető úton talán kár is bemutatni, annyian jártak már arra, de én nem érezném a listát kereknek nélküle, annyira gyönyörű látnivaló ez a 16 tóból álló, az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható nemzeti park. A tórendszert 92 lehengerlően szép vízesés köti össze ebben a meseszerű völgyben, ahol leginkább hajóra szállva érdemes megcsodálni mindezt. A tavak és vízesések hálózatát csodaszép, gazdag élővilágú erdő veszi körbe. A szerencsésebbek vidrát, medvét, vagy akár még farkast is láthatnak.Festini cseppkőbarlangA Festini királyságnak nevezett cseppkőbarlangrendszer ideális rejtekhelynek bizonyul a nap elől azoknak, akik túlságosan leégtek Isztrián nyaralva. Királyságnak azért becézik a helyet, mert a hely első látogatói főként kalandvágyó gyerekek voltak, akik a furcsa alakú cseppkövekkel borított óriási termet afféle középkori királyságnak nézték, amikor a XX. század első felében felfedezték a helyet. Csak 2008-ban nyitották meg a látogatók előtt, ezért lehet az, hogy sok Isztria-veterán sem ismeri a helyet.Zágráb - Gornji GradA magyarul csak Felsővárosnak hívott negyed Zágráb óvárosának központja - a másik régi negyedet Káptalandombnak hívják -, amit még a középkorban alapítottak, és ma is jó néhány templom, palota, kolostor, múzeum és számos barokk kori épület található benne. A Lotrąčak-bástya biztosítja a legjobb kilátást Alsóvárosra, és még egy jó kis libegőt is találhatunk a környéken. A negyed központja a nyüzsgő Szent Márk tér, amit a Szent Márk-templom látványa ural, és ideális hely a városnézésünk elindításához.DobrinjA Krk szigetén nyaralók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy van egy-két olyan izgalmas település a szigeten, ami nem a tengerparton fekszik. Ezek egyike a parttól öt kilométerre eső Dobrinj, ami alig ezer lakosával maga a nyugalom szigete nyáron a turistáktól nyüzsgő tengerparti városokhoz szokott szemnek. Dobrinj ráadásul egy erdővel borított, jókora magaslaton fekszik, aminek köszönhetően a templom mellől a fél szigetet belátni, és én akár órákig el tudnék gyönyörködni a látványban. A város kis parkja és régi lakóházai a kilátással együtt simán megérnek egy kétórás kitérőt.VarasdHa a magyar ember Horvátország északabbi részén szeretne várost nézni, de Zágrábot már látta, akkor mentőövként bármikor be lehet dobni Varasdot. Prága után a kelet-európai régió második legfontosabb barokk központja, ahol az épületek állagát máig kiválóan őrizték meg. Varasd teli van hangulatos, magukból a történelem illatát árasztó utcácskákkal, csillogó palotákkal és látványos templomokkal, azonban a turisták nagy része a teljes egészében felújított, XII. században épült vár miatt érkezik.Krka Nemzeti ParkHa ©ibenik közelében nyaralunk Horvátországban, mindenképp érdemes egy pár órás kitérőt tennünk a Krka folyó mentén megcsodálható nemzeti park irányába, ugyanis a hely legendásan szép vízesésekkel van teli, és ha hoztunk magunkkal fürdőruhát, itt-ott még csobbanni is van lehetőségünk. Egy gyalogösvényen a teljes vízesésrendszert körbe tudjuk járni, és még egy óra sem kell hozzá. A fő attrakció az úgynevezett Nagy-vízesés, ami tizenhét kisebb vízesésből áll össze és eszméletlen látványt nyújt. Aki itt még nem telítődött a szépséggel, az a Roski-vízesésnél található hajókikötőből ellátogathat a Visovaci ferences kolostorhoz is, ami egy páratlanul szép szigeten fekszik, és hibátlan nyugalmat áraszt magából.