Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Hírek, aktualitások - Magazin
A rovat további hírei
Öt új úti cél Budapestről a téli menetrendben
A nyári időszakban bevezetett 19 új járat után a Budapest Airport most további 5 új útvonalat szerepeltethet a téli menetrendben a Wizz Air, a Ryanair és az easyJet jóvoltából. A téli időszakban hagyományosan sokkal kisebb volt a forgalom még évekkel ezelőtt, mostanra azonban ez a szezon sem marad el sokkal a nyári kínálattól - hangsúlyozta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. A szakember szerint ma már sokkal több lehetőség van, ha pár napra, vagy egy-két hétre magunk mögött akarjuk hagyni a hideget, ráadásul Európán belül is óriási a választék a városok között.A Wizz Air heti három járatot kínál Budapest bolgár testvérvárosába, Szófiába, heti egyet-egyet pedig két kanári-szigeteki desztinációba: Fuerteventurába és a hét nagy sziget közül a legkeletebbre fekvő Lanzarote-ba. Ezekkel együtt a Wizz Air már a hétből három kanári-szigeteki célállomásra repíti el utasait: a sort Tenerife kezdte tavaly áprilisban. A fuerteventurai járat október 30-án startolt, a lanzarote-i járat pedig pár nap különbséggel november 2-án követte.Október 31-től heti három alkalommal, hétfőn, csütörtökön és szombaton közlekedik az easyJet járata Velencébe. A legnagyobb brit diszkont-légitársaság az utazástervezést is megkönnyíti: mindhárom napon más-más időpontban, egyszer kora reggel, egyszer kora délután, egyszer pedig késő este közlekedteti járatait, így az utasok akár kényelmi szempontokat figyelembe véve is választhatnak a menetrend kínálatából.Februárban egyébként újabb easyJet-járat indulása várható: amszterdami úti céljával együtt a légitársaság nyolc járatot kínál Magyarországról.A Ryanair november 1-jétől működteti nürnbergi napi járatát, amire egyébként régóta erős igény mutatkozott: Bajorország második legnagyobb városában mintegy 60 ezer magyar él, így mind személyes, mind üzleti szempontból fontos célállomás. Nürnbergi járatával együtt a Ryanair összesen húsz útvonalat kínál Budapestről.
Tovább fiatalítja flottáját az Emirates
Kivonta a forgalomból utolsó A330-as és A340-es gépét az Emirates, így flottája most már kizárólag A380-as és B777-es gépekből áll.Az Emirates a közelmúltban vonta ki a forgalomból az A6-EAK jelzésű repülőgépet, amely a légitársaság korábban szolgáló, 29 darabból álló A330-as típusú gépparkjának utolsó tagja volt. A flottához 2002-ben csatlakozott A6-EAK a 14,5 év alatt több mint 60 ezer órát töltött a levegőben, és mintegy 45 millió kilométert tett meg. Az Emirates a flotta utolsó A340-es típusú, A6-ERN jelzésű repülőgép működtetését is leállította. Az 1999-ben gyártott gép 2004-ben került a légitársaság flottájába.2015 januárja óta az Emirates összesen 18 darab A330-ast és 5 darab A340-est vont ki a flottájából. A társaság e géptípusokat átlagosan 16,5 évig üzemeltette, ami jóval kevesebb, mint az iparágban jellemző 25 éves átlag. A 2015 januárja óta kivont gépeken kívül az Emirates 2017-2018-ban további 25 repülőgép működtetésének leállítását tervezi.Az idősebb gépek kivonásával párhuzamosan fiatalabb, modernebb gépek érkeztek a légitársaság gépparkjába. Ennek eredményeképp az Emirates rendelkezik a légiipar egyik legfiatalabb, 5,2 éves átlagéletkorú flottájával. Legfiatalabb gépe a 2016 októberében átvett újgenerációs, az Emirates 85-dik A380-asa, valamint 125-dik, kevesebb mint kéthetes Boeing 777-300ER típusa. Az Emirates kizárólag A380-as és B777-es gépekből álló flottájának kisebb a környezeti hatása, mivel a kivont gépekhez képest mindkét típusnak kedvezőbb az üzemanyag-hatékonysága és alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása.A 2016-os naptári évben az Emirates számára összesen 36 új gépet - 20 darab A380-ast és 16 darab B777-est - szállítanak, beleértve a 2016 novemberétől érkező újgenerációs Boeing 777-300ER géptípust is, amely továbbfejlesztett business osztályú ülésekkel és többek között alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással működik majd.Jelenleg az Emirates az Airbus 380-as és a Boeing 777-es géptípus legnagyobb működtetője: flottája 85 darab A380-assal és 160 darab B777-essel rendelkezik. A megrendelt további 234 darab gépből, amelyek összértéke meghaladja a 112 milliárd dollárt, 150 darab az új, 2020-tól érkező Boeing 777X. A géptípus számos utasközpontú fedélzeti szolgáltatással működik majd, így például nagyobb ablakokkal, belmagassággal és szélesebb utastérrel várja az utasokat mindamellett, hogy az idősebb gépekhez képest kedvezőbb üzemanyag-hatékonysággal üzemel.
Először nyert díjat magyar sör Európa legnagyobb sörversenyén
Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.A 2004 óta minden évben megrendezett European Beer Star a világ egyik legnagyobb és legismertebb sörszakmai seregszemléje, amelyre idén a világ 44 országából 2103 sört neveztek.A European Beer Star elismertségét többek között szakértő és szigorú bíráinak köszönheti. Idén 124 fős szakértői kör vakkóstolással értékelte a sörök szín-, illat-, ízvilágát és az összbenyomást. A harminc országból érkező bírák között sörfőző mesterek, ismert szakemberek és sörsommelier-k szerepeltek.Más versenyekkel ellentétben a European Beer Staron kategóriánként csupán egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben a zsűri nem talál olyan sört, amely elérné az elvárt szintet, az adott érmet abban az évben nem osztják ki.Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa elmondta, a rangos nemzetközi versenyre már több magyar sörfőzde is nevezett, de közülük a HopTop tudott először érmet elhozni. Az augusztusban indult sörfőzde vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarországot ma elsősorban borairól ismerik, az ilyen sikerek azonban segítenek felhívni a nemzetközi közönség figyelmét arra, hogy az országban már kiváló minőségű sörök is készülnek.A szerdai nürnbergi díjkiosztón elismert Midnight Express a sörfőzde jellemzése szerint igazi, hamisítatlan fekete sör, bársonyos krémes habbal. Hidegen a pörkölt, kávés, füstös illatok, ízek jellemzik, és ahogy lassan enged fel a hidegségéből, úgy jönnek elő a csokoládés ízek
Lifttel a Hiltonba egy 300 ezer éves barlangon át
Augusztus elseje óta a nagy buszokkal érkező csoportok a Hunyadi János út felől, egy 300 ezer éves barlangrészen átsétálva, majd lifttel érkezhetnek a group check in lobbihoz, ami nem csak különleges, de impozáns látvány is.Ilyen az, amikor szükségből sikerül erényt kovácsolni - mondta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a Hilton Historic Lounge nevet viselő group check in lobbijának avatásán, október 11-én. Hozzátette: olyan megoldás született, amely segít megóvni a történelmi budavári épített örökséget, s közben a korábbinál is magasabbra emeli a Hilton szálloda szolgáltatási színvonalát. Örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat hozzájárulhatott a beruházáshoz azzal, hogy uniós forrásból alakították ki a szálloda alatti buszfordulót, s ugyanilyen pénzből végezték el a környezet rendbetételét, felújítását.A Danubiusnak az esemény kapcsán kiadott közleményéből megtudhattuk, hogy a Budavári Önkormányzat már korábban szorgalmazta, hogy a vár területén minimálisra csökkenjen a buszforgalom, így a Hilton Budapest szálloda számára is megoldandó feladattá vált, hogy buszos vendégei részére a lehető legkényelmesebbé tegye az érkezéssel illetve távozással együtt járó ki- és beszállást.A Danubius Hotels Group végül arra az elhatározásra jutott, hogy a szállodához busszal érkező vendégeket ezentúl egy új bejáraton keresztül, a várfalon belüli terület érintése nélkül érkezteti. A beruházás során a sziklába bányászati munkával süllyesztett aknán keresztül két 26 személyes hidraulikus felvonó szállítja a vendégeket a várfal tövétől az újonnan kialakított vendégfogadó térbe.Érdekesség, hogy az újonnan kialakított lobbi szintről a Parlament látványa tárul a vendég elé. A Historical Lounge recepciójára érkezve az angol Goddard & Littlefair tervező iroda által kialakított elegáns, modern és komfortos belsőépítészeti megoldásokkal találkozhattak.A csoporttal érkező vendégek, mint jelen esetben az estre meghívottak is, teljes körű kiszolgálást kaptak: a ki- és bejelentkezés mellett, akárcsak a főbejáratnál található recepció esetében, itt is mód van a poggyászok tárolására, továbbá teakonyha és illemhelyiségek teszik kényelmessé a várakozás perceit. A bejelentkezés után a vendégeknek nincs más dolguk, mint a kerengő oldalából induló új liftekkel feljutni az emeleti szobájukhoz.
A legszigorúbban őrzött helyek a nagyvilágban, ahová biztosan nem engednek be
Filmekből, könyvekből, újságcikkekből tudjuk, hogy több, egyszerű földi halandók által megközelíthetetlen, titkos és rendkívül jól védett hely létezik manapság bolygónkon. Íme néhány, ahová nem sokan tehetik be a lábukat - és ők is kizárólag különleges engedélyek birtokában!Vatikáni Titkos Levéltár, Róma2012-ben volt 400 éve, hogy leválasztották az Apostoli Könyvtártól a különleges és titkos iratok számára létrehozott központi adattárt. Becslések szerint a polcok hossza nagyjából 85 kilométer, ezeken tárolnak 35 ezer dokumentumot - köztük Galilei perének anyagát -, míg az 1939 utáni darabokat a pincében őrzik. Ide nem léphet be akárki, a kutatók közül is csak az, aki speciális engedélyt kap, és szigorúan korlátozzák azt is, hogy mely iratokhoz jár a hozzáférés (a pincében tárolt anyaghoz nem férhet hozzá látogató).Az 51-es körzet, Nevada, USAA titokzatos katonai bázis megnyitását - amely fölött állandó repülési tilalom volt a külvilág számára érvényben - 1955-ben maga Eisenhower rendelte el, és létezését a kormány hivatalosan csak 2013-ban ismerte el. A légi támaszpontot egy kiszáradt tó medrében hozták létre, és különleges repülőgépek titkos tesztelésére használták. A leggyorsabban és legmagasabban, olykor a radar számára csaknem 100 százalékig észlelhetetlen felderítő- és lopakodó gépeket a hivatalos vélemény szerint tévesen észlelték azonosítatlan repülő tárgyakként (ufó).Azonban még a légi támaszpont megnyitása előtt, 1947-ben Roswell városának határában a helyiek állítása szerint egy repülő csészealj csapódott az egyik farmer földjébe, benne három idegen lény holttestével. A maradványokat órákon belül a legközelebbi katonai bázisra szállították, később pedig az 51-es körzetben tárolták. A hivatalos verzió meteorológiai ballon lezuhanásáról beszél, ugyanakkor az ufóhívők szerint az, hogy a Roswell-akta továbbra sem hozzáférhető - még az amerikai szenátorok számára sem -, bizonyítja az idegen lények létezését.A világ aranytartalékát őrző páncélterem, New York, USAA Liberty Street 33. szám alatt őrzik - 25 méter mélyen - 100 ország 6400 tonna súlyú aranytartalékát (ez a világ jegybanki aranytartalékainak 22 százaléka). A legszigorúbb óvintézkedések - zárt láncú kamerarendszer és az elektronikus felügyeleti szisztéma - védik a Szövetségi Tartalékbank épületét és az ott tárolt, téglaformába öntött nemesfém letétet, melyet robotszerkezetek mozgatnak, és mesterlövészek biztosítanak.Koreai demilitarizált övezetÉszak- és Dél-Korea között húzódik a világ egyik legjobban őrzött határsávja. A 257,5 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, mindkét oldalról szigorúan védett övezetbe ritkán teszi be a lábát ember, így lassan természetvédelmi övezetté alakul át.A mormon egyház titkos tárolója, Utah, USAEgyesek barlangként, mások pinceként emlegetik a mormon egyház 1962-ben megépült tárolóját, amelyről nagyon nehéz fotót találni. Az ép ésszel felfoghatatlanul agyonőrzött és -hallgatott helyen genealógiai és történelmi feljegyzéseket tárolnak, ezeket hőmérséklet-szabályozó, mozgás- és hőérzékelő is védi az erős őrségen kívül.Fort Knox, USABár filmen már majdnem sikerült behatolni az Amerikai Egyesült Államok különleges kincstárába és kifosztani azt (James Bond ezt személyesen akadályozta meg), valójában halvány esély sincs a megközelítésére sem. Az USA aranytartalékát és néhány különlegesen fontos és értékes dokumentumot helyeztek el itt, melyeket katonaság és egy robbanás- és bombabiztos, 22 tonnás ajtó őriz. Közkeletű tévedés azonban, hogy itt található a Függetlenségi nyilatkozat eredeti példánya is, az ugyanis a Nemzeti Archívumban, Washingtonban tekinthető meg.Szaddám Huszein hajdani bagdadi bunkere, IrakA nem is olyan régmúlt legjobban őrzött, legbiztonságosabbra épített és egyik legtitkosabb helye volt a bukott diktátor, Szaddám bunkere, melyet úgy terveztek, hogy még egy nukleáris támadást is átvészeljen. 50 embert tudtak elszállásolni 30 méter mélyen, és a menedék sikeresen esett át 7 bomba- és 20 cirkálórakéta-támadáson. A diktátor további sorsát mindnyájan ismerjük...
Kevesebb külföldi, több belföldi éjszaka júniusban
Júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégeké 4,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a teljes forgalom 1,5 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit, a májusi 1 százalékos növekedés után - jelentette a KSH.A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 2,9 százalékkal nőtt, és elérte a 35,9 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 4,2 százalékkal, 21,570 milliárd forintra emelkedett, a vendéglátás bevétele 0,7 százalékkal csökkent és 7,209 milliárd forint volt, az egyéb bevételek 2,7 százalékkal, 7,087 milliárd forintra emelkedtek.A szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 58,5 százalékra nőtt a tavaly júniusihoz képest.Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 0,5 százalékkal kevesebbet, 1,488 milliárd forintot költöttek júniusban. Az első fél évben viszont 6,9 százalékkal nőtt a SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek összesen 7,469 milliárd forintot költöttek.A kiadható szobákra jutó átlagos szobaár bevétel (REVPAR) júniusban 10 ezer 728 forint, az egy szobára jutó teljes bevétel (TREVPAR) 17 ezer 839 forint volt, 4,7, illetve 2,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.Január-júniusban a szálláshelyek 4,5 százalékkal több, 10 millió 979 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 3,4 százalékkal, a belföldi vendégek 5,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az első fél évben az előző év azonos időszakához képest.Az első fél évben a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,6 százalékkal nagyobb, 168,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ebből a szállásdíj 96,094 milliárd forint volt, 8,4 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 1,7 százalékkal, 35,756 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,7 százalékkal, 36,604 milliárd forintra emelkedtek.Júniusban a legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 8,5, 13 és 3,9 százalékkal emelkedett, a német turisták viszont 11, a lengyelek 16, az osztrákok és az oroszok pedig egyformán 15 százalékkal rövidebb ideig maradtak.
Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött
Brazília második legnagyobb városában újra karneváli hangulat uralkodik: világraszóló megnyitó ünnepséggel megkezdődött a XXXI. nyári olimpiai játékok, melyet a nyári paralimpiai játékok követnek. Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, ahol ilyen nagyszabású sportesemény zajlik. Hallottunk a finanszírozási nehézségekről, a problémás olimpiai faluról, a szennyezett vízről. Most azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy az izgalmas versengések mellett mi az, amit semmiképpen nem lehet kihagyni, ha Rióban jár az ember.A Megváltó Krisztus szobraNem csupán a város és az állam jelképének tartják, de a világon ez a legismertebb Krisztus-szobor, és egyedüli 20. századi építményként került be a világ hét csodája közé. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban áll a 700 méter magas Corcovado-hegyen az art deco szobor, melyet a lengyel és francia származású szobrász, Paul Landowski tervezett, Heitor da Silva Costa brazil és Albert Caquot francia mérnök épített. 1922 és 1931 között készült el a brazil katolikusok adományaiból. 220 lépcső vezet fel Krisztus lábához, de a kényelmesebbek mozgólépcsővel is megtehetik az utat. A 30 méter magas, beton és zsírkő műalkotás 700 tonnát nyom (a 8 méter magas talapzat, amely egy kápolnát rejt magában még 300 tonna), autóval, busszal, fogaskerekűvel és gyalog közelíthető meg, évente kétmillióan keresik fel. Ez a szám nemsokára minden bizonnyal megdől.Copacabana BeachA 4 kilométer hosszan elnyúló, fekete-fehér kövekből álló híres copacabanai sétányt 1930-ban hozták létre. Hullámszerű érzést kelt a szemlélőben. Amint felkel a nap, a mintegy száz méter széles homokos strandot kocogók és jógázók lepik el, alkonyatkor pedig itt rúgják a bőrt a futball szerelmesei (nem egy nagy focisztár pályafutása kezdődött itt el). A város szívében lévő homokos tengerpart mellett párhuzamosan meghúzódó kisebb utcák évszázados épületeket, előkelő szállodákat és hangulatos éttermeket és kávézókat rejtenek. A híres Copacabana Palace az 1933-ban forgatott filmben is szerepelt, és azóta is filmsztárok kedvenc helye.Botanikus Kert (Jardim Botanico)A Rodrigo de Freitas Lagúna (melyet parkok és sportklubok vesznek körbe, és gyakran zajlanak regatta versenyek a vizén) nyugati oldalán található Rio egyik legfőbb nevezetessége, az 1800-as évek elején létrehozott, a világ több mint 7000 növényfaját összegyűjtő Botanikus Kert. A varázslatos természeti környezetben megcsodálhatjuk az Amazonas (a világ leghosszabb folyója!) vidékének különlegességeit, köztük a méltán híres tavirózsákat is egy japánkert víztükrében, gyönyörködhetünk 600 orchideafajban, sétálhatunk óriásra nőtt pálmafák, művészi szobrok és szökőkutak között. Einstein életének egyik legnagyobb élményeként tartotta számon itteni látogatását.Cukorsüveg-hegy75 férőhelyes, drótkötélpályán közlekedő üvegkabin visz fel a város jelképe, a 394 méter magas gránittömb, a híres Cukorsüveg-hegy tetejére. A lélegzetelállító utazás alatt madártávlatból felejthetetlen kilátás nyílik Rio összes nevezetességére.Maracana StadionMivel a foci messze a legnépszerűbb és legfontosabb sport Brazíliában, ez a stadion egykor a világ legtöbb nézőt befogadó sportlétesítménye volt: egyszerre 200 ezren nézhettek itt meccseket, amikor 1950-ben megnyitotta kapuit. Ma már ez a szám lecsökkent 80 ezerre a biztonsági előírások szigorú betartása érdekében, valamint azért, mert minden néző számára ülőhelyet akartak biztosítani a 2014-es futball-világbajnokságra készülődve. Jelenlegi méreteivel Dél-Amerika legnagyobb stadionja.Selaron-lépcső1990-ben egy chilei származású művész a háza előtti hosszú lépcsősort elkezdte csempével, kerámiával és tükördarabokkal mozaikszerűen díszíteni főként a brazil zászló színeit (kék, zöld és sárga) használva. A műalkotást köszönetül szánta választott hazájának. A 125 méter magas, 250 lépcsőből álló építményhez Jorge Selaron építkezésekről gyűjtögette a díszítőanyagot, később olyan híressé vált az alkotás, hogy a turisták ajándékba hoztak magukkal otthonról egy-egy darabot. Ma már több mint 60 országból származó burkolati elem díszíti az egyedülálló lépcsősort, 2013-ban munka közben itt érte a halál a nagylelkű művészt.Szent Sebestyén Székesegyház (Catedral de São Sebastião)1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján az Új Katedrális, Rio modern székesegyháza, amelyhez a tervező az ihletet a maja piramisok értelmezéséből merítette. A 96 méter magas belső térrel rendelkező épület 4 nagy, 64 méter magas üvegablaka gondoskodik a természetes nappali megvilágításról, míg az 5000 férőhellyel büszkélkedő katedrálist éjszakára belülről világítják ki, állítólag felejthetetlen látvány.Tijuca Nemzeti ParkA 3300 hektáros Tijuca Erdőség a legnagyobb területű, városban található erdő, amelyet megóvtak a kávéültetvények miatti pusztulástól. Őshonos fajok élnek itt, többek között a brazil mosómedve, a kapucinus majmok, a sólymok és a ragyogó kék pillangók otthona. A nemzeti parkban több festői vízesést is találunk, látványos hegyeket (a bátrabbak megmászhatják többek között a legmagasabb csúcsot, a Pico da Tijucát, ahonnan kilátás nyílik a Guanabara-öbölre), de ellátogathatunk a Mayrink Kápolnába is, amelyet a híres brazil festő, Cândido Portinari freskói díszítenek.Szamba és koktélok - Lapa-negyedSemmiképpen nem szabad Rióból hazatérni úgy, hogy nem kóstolunk meg egy brazil koktélspecialitást, vagy nem érezzük néhány percre a szamba lüktetését és hangulatát! A pezsgő éjszakai életéről ismert Lapa egykor piros lámpás negyed volt, az 1800-as években épült házak nagy része ma étterem és bár, ahol a brazil konyha legfinomabb fogásait kóstolhatjuk meg a cukornádból és lime-ból készült nemzeti ital, a Caipirinha-koktél kíséretében, miközben szambatáncosok szórakoztatnak minket, de ha kedvünk van, akár magunk is táncra perdülhetünk!
Az orosz turisták visszatérésében bíznak a törökök
Több mint 40 százalékkal esett vissza a Törökországba érkező külföldi turisták száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest, májusban pedig 34,67 százalékos volt a visszaesés. Az adatok még értelemszerűen nem mutatják a júliusi sikertelen puccskísérlet esetleges negatív hatását, ahogyan azt sem, hogy az orosz turisták viszont újra visszatérhetnek az országba.A török kulturális és idegenforgalmi minisztérium csütörtöki jelentéséből kiderül, hogy a török vendégforgalom nagy részét korábban az orosz és a német turisták jelentették, akik száma júniusban 93,01, illetve 37,89 százalékkal zuhant, de Magyarországról is 57,55 százalékkal kevesebben utaztak Törökországba, mint egy éve.Míg 2015 júniusában több mint 20 ezer magyar utazott Törökországba, az idén júniusban már csak 8875, az első fél évben 45 százalékkal kevesebb magyar látogatott az országba, mint 2015 első hat hónapjában.Júniusban 2,44 millió külföldi érkezett Törökországba, míg egy éve 4,12 millió, de a júniusi adat a nyár beköszönte ellenére alacsonyabb a májusi 2,49 milliónál is.Ankara és Moszkva között a diplomáciai kapcsolat azután jutott mélypontra, hogy a török légierő tavaly november 24-én - légtérsértésre hivatkozva - lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő orosz vadászbombázót. Az eset nyomán Oroszország szankciókat vezetett be Törökország ellen, többek között korlátozták a török turisztikai csomagok eladását Oroszországban. Júliusban azonban Vlagyimir Putyin elrendelte a Törökország elleni idegenforgalmi szankciók feloldását, így az orosz turisták visszatérhetnek az országba.A sikertelen puccskísérlet után július 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki Törökországban, a török nagykövetség közleménye szerint azonban a rendkívüli állapot nem lesz hatással az odalátogató turistákra. "Az alkalmazásra kerülő biztonsági intézkedések semmilyen formában nem lesznek hatással a török állampolgárok mindennapi életére, valamint az országunkba látogatók utazására és szabadságára, továbbá semmilyen akadályt nem jelentenek a nemzetközi turizmusra és légi közlekedésre nézve. Nem áll fönn olyan helyzet sem, amely negatív befolyással volna arra, hogy vendégeink biztonságos módon töltsék el szabadságukat Törökországban" - olvasható a közleményben.Bár a puccskísérletet követően a tengerjáró hajók egy ideig nem kötöttek ki Törökországban, azóta ezen a téren is visszaállt a rend és újra befutnak az ország kikötőibe, a hajókon érkező - főként európai és orosz - turisták száma így visszatért a hatalomátvételi kísérletet megelőző szintre.
Franciaország: biztonsági kisokos turisztikai szakembereknek
A turisztikai szakma képviselői számára adott ki hivatalos kiadványt a Francia Külügyminisztérium, mely a legfőbb biztonsági kérdéseket és információkat veszi sorra.A kiadvány segít a turisztikai szakembereknek - többek között az utazásszervezőknek - abban, hogy ügyfeleik kérdéseit megválaszolják, ha a franciaországi biztonsági helyzetről érdeklődnek. Megemlítik azt is, hogy a szükségállapotot 2017. január 31-ig hosszabbították meg az országban.Általános biztonsági intézkedésekA szükségállapot bevezetését Franciaország elnöke rendelte el annak érdekében, hogy az országban tartózkodó emberek biztonságban legyenek. Ez az intézkedés azt takarja, hogy sűrűbben futhatunk bele biztonsági ellenőrzésekbe és erősebb a rendőri jelenlét az országban.Mind az ellenőrzések számát, mind a személyzetet megnövelték a tömegközlekedési eszközökön és a nagy tömegeket vonzó helyszíneken, beleértve a turisztikai attrakciókat is. Ezen kívül a turisztikai szektor minden ágában új alkalmazottak felvételével bővítették a biztonsági személyzetet.A csoportos utazókra vonatkozó speciális intézkedéseket nem vezettek be, de kérik a turistákat, hogy a hatósági előírásokat mindig tartsák be.A Franciaországba való belépés és utazás az országon belülA Francia Külügyminisztérium kiemeli: minden külföldinél - függetlenül attól, hogy az Európai Unión belülről vagy kívülről érkezik - lenni kell a személyazonosságot igazoló dokumentumnak, vagyis útlevélnek vagy személyi igazolványnak. A rendőrség bármikor és bárkitől kérheti ezt akár országon belül, akár az országba való be- és kilépéskor. Hozzáteszik, hogy a megerősített biztonsági intézkedések miatt nem kell sokkal többet várakozni a repülőtereken vagy állomásokon. A nem EU-ból érkezők számára megjegyzik, hogy a vízumkiadási feltételek nem változtak a korábbiakhoz képest.KözlekedésAz országban fokozták az ellenőrzéseket a beszállást megelőzően a repülőgépek és a nemzetközi vasútvonalak esetén. Emellett felügyeleti és ellenőrzési intézkedéseket vezettek be a tömegközlekedési eszközökön is, vagyis a rendőrök mind az utasokat, mind a csomagjaikat ellenőrizhetik utazás közben is. Különleges intézkedésként a rendőrség fenntartja a jogot, hogy adott esetben megtiltsák bizonyos, veszélyesnek ítélt csomagok szállítását.Szállodák és éttermekA francia törvények értelmében a szállodák minden külföldi vendéggel kötelesek kitöltetni egy rendőrségi formanyomtatványt. Ezen felül az összes létesítményt felhatalmazták arra, hogy szükség esetén biztonsági ellenőrzéseket végezzenek. Az éttermek, bárok és klubok nyitva tartanak és a megszokott rend szerint üzemelnek, ellenőrzéseket ezekben az egységekben is végezhetnek, ami a csomagok, táskák átvizsgálását is magában foglalhatja.Turisztikai attrakciók és vásárlásSzámos kulturális intézmény fokozta a biztonsági vizsgálatokat, amely kiterjedhet a táskák áttekintésére és a motozásra, de azt is megtilthatják, hogy valaki például nagyobb bőrönddel lépjen be bizonyos helyiségekbe. Adott esetben rendőri vizsgálatot vagy erősítést is kérhetnek. Ugyanez vonatkozik az üzletekre és bevásárlóközpontokra is.Események, vásárok és kiállításokA közterületen tartott rendezvények engedélyezve vannak Franciaországban, de természetesen ebben az esetben is különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Előfordulhat persze, hogy eseti elbírálás eredményeként bizonyos rendezvényeket lemondanak. A július 14-i nizzai eseményeket követően Párizsban még inkább megnövelték a rendőri jelenlétet a tömegrendezvényeken és a magasabb kockázatú, nagyobb tömegeket vonzó helyszíneken. Néhány, előre beharangozott rendezvényt viszont le kellett mondani Párizsban, többek között az augusztus 7-ére tervezett autómentes napot a Champs-Elysées-n vagy a júliusi és augusztusi szabadtéri mozifesztivált Párizs kertjeiben és parkjaiban.
Látogatható lesz a római Colosseum arénája
Kísérleti jelleggel megnyitják a látogatók előtt a római Colosseum arénáját, vagyis a turisták az ókori amfiteátrum közepén lévő színpadra is kimehetnek az egykori gladiátorok útját követve.Az aréna július 15-től október végéig látogatható félórás vezetéssel. A látogatás legfeljebb ötven fős csoportokban zajlik, az előzetes helyfoglalás kötelező. A belépőjegy ugyanannyiba kerül, mintha a látogató a Colosseum más részébe váltaná meg (12 euró), de az arénába készülők külön kapun lépnek majd be az amfiteátrumba.A látogatók ugyanazon az útvonalon juthatnak be a Colosseumba, mint egykor a gladiátorok. Az amfiteátrum közepén lévő színpadról beláthatják az egész ókori épületet, az aréna bejárása után pedig eldönthetik, hogy megnézik-e a Colosseum más részeit is, vagy távoznak.Francesco Prosperetti, a római régészeti felügyelőség vezetője az olasz sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az új látogatási útvonal a Colosseum egy eddig nem látogatható részét kívánja megmutatni a nagyközönségnek, másrészt a műemlék gyorsabb megtekintését is kínálja azoknak, akik nem akarnak hosszasan ott időzni. Elsősorban azokról a turistacsoportokról van szó, amelyek a tengerjáró hajókkal a Róma közeli kikötőkbe érkezve csak a Colosseumot akarják megnézni az örök városban, de ezt sem órákon keresztül.Francesco Prosperetti hangsúlyozta, hogy a tavalyi 6,5 millió látogatójával - a kínai nagy fal mögött - a világ második legnépszerűbb szabadtéri régészeti emlékének számító Colosseumban nem a látogatók számát, hanem a látogatás rugalmasságát és biztonságát kívánják növelni azzal, hogy felszámolják a műemlék előtt egész évben kígyózó sorokat. Ezt az előre megszervezett, csoportos és gyorsabb látogatások teszik lehetővé.