Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Februártól országos a Pécs2010 InfoPont hálózat
Az Európa Kulturális Fővárosa programban kulcsfontosságú szerep jut a kommunikációnak, február elsejétől országossá bővül az EKF program népszerűsítésére, a lakosság és a turisták tájékoztatására létrehozott Pécs2010 InfoPont hálózat.A Pécs2010 Menedzsment Kft. együttműködve a Kulturális Központok Országos Szövetségével (KKOSZ) a művelődési intézmények történetében egyedülálló országos rendszert épített ki. Az együttműködésnek köszönhetően több mint 44 közművelődési intézmény csatlakozik az InfoPont hálózathoz, amelyek a székhelyük szerinti települések testvérvárosaiba is továbbítják az információkat. A két szervezet által aláírt megállapodás értelmében a KKOSZ vállalja, hogy ellátja az országos InfoPont hálózat koordinációját, valamint az ahhoz közel eső területen a Pécs2010 programhoz kapcsolódó rendezvények, lakossági fórumok szervezését. E mellett folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, s bevonja a civil szervezeteket a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvényekbe.Az első InfoPont még 2007-ben Pécs belvárosában nyílt meg, megelőzve más kulturális fővárost. A Széchenyi téri helyszín 2009. márciusában újabb hat InfoPonttal bővült pécsi városrészekben, majd tavaly 14 regionális InfoPonttal egészült ki, lefedve az egész Dél-Dunántúlt. A bővítés utolsó állomásaként országossá válik a hálózat a Kulturális Központok Országos Szövetsége közreműködésével. Az együttműködésnek köszönhetően több mint 44 közművelődési intézmény csatlakozik az InfoPont hálózathoz, amelyek a székhelyük szerinti települések testvérvárosaiba is továbbítják az információkat.A Pécs2010 Menedzsmentközpont január 27-28-án a Pécsi Kulturális Központban kétnapos konferencia keretében fogadta a február 1-jétől felálló országos hálózatban tevékenykedő intézményvezetőket, az InfoPontok leendő munkatársait.Egy másik fejlesztés is része az EKF programok mind szélesebb körben történő megismertetésének. Mint Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Microsoft magyarországi leánycégével való együttműködés eredményeként a legújabb technológiákat alkalmazva újult meg az EKF honlapja. Ennek köszönhetően többek között speciális galéria segítségével a látogatók virtuális körsétát tehetnek Pécsett, de alkalmas az EKF programok élő, online közvetítésére is. Az új honlap a felhasználók igényei, érdeklődési köre szerint alakítható, valamint a világhálóról bárhonnan, egy kattintással elérhető, rákereshető a Pécs2010 web-oldalon szereplő adatokra. Akár egy zenei oldalról is megtudható, egy adott zenész vagy együttes fellép-e Pécsett 2010-ben. Arról is tájékozódhatnak, hogy miként juthatnak el Pécsre, s ott hol szállhatnak meg.
Számos balatoni település várja a korcsolyázókat
A tartós hidegnek köszönhetően megfelelő vastagságúra hízott a jég a Balatonon: a tíz-tizenkét centiméteres jégpáncél már alkalmas a sportolásra, de természetesen nem árt az óvatosság!Az MT Zrt. Regionális Marketing Igazgatósága összegyűjtötte a balatoni korcsolyázási lehetőségeket: Balatonfüreden az Esterházy strandon, illetve a móló bejáratánál, a Vitorlás étterem előtt lesz péntektől korcsolyapálya – mindkettő ingyenesen látogatható. A füredi pályákon esti világítás, meleg büfé és fakutyakölcsönzés is várja a szórakozni vágyókat.Balatonalmádiban a Wesselényi strandon nyitják meg a települési kijelölt korcsolyapályát. Várhatóan a napokban Révfülöpön is megnyílik egy jégpálya, Balatonbogláron pedig már lehet korcsolyázni a Sziget és a Platán strandok jegén. Csütörtökön nyitottak Siófok, Balatonfűzfő, Balatonföldvár kijelölt jégpályái. Balatonföldváron a Fesztivál tér irányában található partszakaszon próbálhatják ki a jeget a tél szerelmesei, itt szombaton jégkarnevál is lesz! Zamárdiban péntektől, minden nap délutánonként 16 órától estébe nyúlóan lehet meghódítani a jeget, a korcsolyázókat kivilágítással, ingyen szolgáltatásokkal (fakutya és korcsolyakölcsönzés) várják. Fonyódon szombaton nyit a kijelölt korcsolyapálya, Balatonberényben vasárnap. Garaboncon a Villa Natura Hotel taván adódik korizásra lehetőség. További információ a balatoni téli turisztikai lehetőségekről a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának honlapján: www.gyereabalatonra.hu/tel (Magyar Turizmus Zrt.)
A Csabai Kolbászfesztivál az első kiváló minősítésű gasztrofeszt
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében végzett fesztiválminősítés keretében a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet. A kolbászfesztiválnak köszönhetően egy olyan rendezvény jött létre Békéscsabán, amely bemutatja a térség gasztronómiai, kulturális hagyományait, és lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvény szervezői egyre több mindent adtak hozzá a kolbász tematikához: az őrölt paprikakészítést és a helyi kismesterségek bemutatását, a disznóvágási hagyományokat, a hurka- és cigánykakészítést, a borkóstolást és a helyi pálinkakészítést, a térség turisztikai adottságait, kulturális értékeit, mindezt népünnepély hangulattal fűszerezve. Érződik, hogy a fesztivál a térség élelmiszeripari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává fejlesztett rendezvény autentikusan és igényesen ötvözi a gasztronómiai értékeket a viharsarki tájegység néprajzi, gazdasági „ízeivel”, színeivel, szokásaival. Kulturális programkínálatában magyar előadókra építenek: az igényes szórakoztató programok mellett a helyi népművészet értékei dominálnak. A kísérő kiállításokon számtalan minőségi magyar termék megjelenik, a mezőgazdasági termékektől a népi iparművészet számos remekéig. A magyar pálinka, bor, rétes, a pirospaprika mind meghatározója a fesztiválnak. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Békéscsaba jellegzetes szlovák-magyar gasztronómiai és művészeti, tárgyalkotó népművészete más-más összetételben jelenik meg minden évben. Békéscsaba városa nagyon büszke erre a kiemelkedő elismerésre. Az önkormányzat továbbra is mindent elkövet, hogy a tizenhárom éve hagyományteremtő céllal életre keltett Csabai Kolbászfesztivál, s ezzel együtt a megyeszékhely látogatottsága és ismertsége az elkövetkező években is tovább nőjön - adta hírül közleményében Békéscsaba polgármestere, Vantara Gyula.
Februárban nyílik a füredi Anna Grand kistestvére, az Ipoly Residence
A luxuslakosztályokkal kialakított Ipoly Residence Balatonfüred reformkori városrészének legfrekventáltabb részén, az Anna Grand Hoteltől 150 méterre, egy 120 éves eklektikus műemlék épületben kap helyet.A fejlesztés fő célja a kiemelt minőségű turisztikai férőhelybővítés, emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fejlesztéssel egy 120 éves, leromlott műszaki állapotú, műemlék jellegű épületet sikerült megmenteni. A szálloda külső felújítására már 2007 során sor került. 2009-ben lezajlott belső rekonstrukciójának összköltsége 383 millió forintot tett ki, amelynek 30 százalékát ROP-os pályázatból fedezték az üzemeltetők. A Kisfaludy utcában álló önálló épületben 8 különböző méretű designer lakosztályt és 6 prémium szobát alakítanak ki, amely összesen 44 fő részére biztosít magas színvonalú szálláslehetőséget. Kiszolgálásához étterem kis különteremmel, 50 négyzetméteres konferenciaterem, wellness szolgáltatások (jacuzzi, infra-, és finnszauna) állnak rendelkezésre. Az Ipoly Residence Balaton-parti közelségével, impozáns külső és belső megjelenésével, lakosztályaival és egyedülálló szolgáltatásaival jól kiegészíti a nagyobb testvér, az Anna Grand Hotel szolgáltatásait, de önállóan is megállja a helyét: a csendes, nyugodt, exkluzív környezet az elvonulni vágyók számára lehet ideális. Az Ipoly Residence reményei között szerepel, hogy a szálloda, akár kizárólagos használattal, felsővezetői meetingek, négyszemközti tárgyalások, incentive programok kedvelt helyszíne lesz. A várhatóan február 15-én nyíló Ipoly Residence-t az Anna Grand csapata üzemelteti majd.
A forráselvonások ellenére megújul a keszthelyi belváros
Keszthely mintegy 8 milliárd forintos költségvetéséből a jelenlegi koncepció alapján még 2,5 milliárd forint hiányzik, a fejlesztési elképzelések ennek ellenére idén beérhetnek - közölte a város polgármestere az MTI-vel.Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában úgy látja: az ország költségvetésének megszavazásával Keszthelyt újabb nehézségek sújtják, mivel a város kistérségi központként kiterjedt intézményhálózatot működtet. Az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés felére csökkentése több mint 60 millió forint kiesést jelent 2010-ben, de az üdülési csekk megadóztatása - a belföldi turizmus ellehetetlenítése miatt - további jelentős károkat okozhat. A város költségvetési koncepciójának jelenlegi állása szerint összesen 2,5 milliárd forint hiányzik a teljes büdzséből, a hiányt pedig úgy kell elfogadható szintre lefaragniuk, hogy beruházásokra is jusson. Keszthely hitelfelvételre kényszerül, de a fejlesztésekre fordított összeget a jövőnek szóló befektetésként értékelik - írta a polgármester. Ruzsics Ferenc megítélése szerint a nehézségek ellenére, az utóbbi évek tervező és előkészítő munkájának köszönhetően most indul Keszthely fejlődése. Látványos változásokra készül a Balaton-parti település, amelynek belvárosa teljesen megújul a már elnyert uniós források és a tervezett második ütemre szóló pályázat révén. Élhetőbb, kellemesebb köztér jön létre a város szívében, sétatér és ideális rendezvényhelyszín alakul ki, az átalakuló piacon gyalogos sétányt hoznak létre. A főtér mellett egy második városközpontot is kialakítanak a Balaton partján, ahol uniós források bevonásával meghosszabbítják a parti sétányt a Libás strandig, megújul a sétány melletti játszótér, de a közeli Helikon-park fejlesztését is tartalmazzák a tervek. Felújítják a város által fenntartott vendéglátó-ipari középiskolát, amelyre 200 millió forintot fordítanak. A Zala megyei önkormányzat anyagi hozzájárulásával várhatóan tavaszra elkészül az egykori városi mozi átalakításával a Mozgás háza, amely a Vajda gimnázium tornatermi gondjait enyhíti, de más célokra is használható lesz. Ugyancsak megyei támogatás jóvoltából hamarosan megkezdődik a városi tanuszoda építése is. Keszthely polgármestere kitért a térségi összefogással született eredményekre. A települési turisztikai szervezeteknek szóló uniós pályázatokból 60 millió forinthoz jutott a zalai Balaton-part. Szintén közös pályázati eredményként csaknem 100 millió forintos költséggel tavaszra készülnek el a környék buszváróinak felújításával - sorolta eredményeiket Ruzsics Ferenc. (MTI)
Új szövetségben a fürdők
Január végén új szövetséget hoznak létre a hazai gyógyfürdők: a Nemzeti Fürdőszövetséget (NF) azért alakítják meg, mert nem elégedettek a hazai uszodákat, fürdőket és wellnesshoteleket tömörítő Magyar Fürdőszövetség (MF) eddigi munkájával és lobbitevékenységével.Kovacsics Imre, a kilépők egyike szerint az MF az elmúlt években nem tudta képviselni a közel kétszáz tag - köztük száz fürdő és uszoda - érdekeit, és a tavaly decemberi közgyűlésen sem történt érdemleges előrelépés. Szükség lenne a fürdőszolgáltatások forgalmi adójának csökkentésére, mert a 25 százalékos áfa súlyos versenyhátrányt jelent a magyar cégeknek - véli a nyolc hazai fürdőkomplexumot vezető Kovacsics. Az új szervezet egyik alapítója szerint az MF gyenge érdekérvényesítő tevékenységének tudható be az is, hogy az OEP a tavalyi 5,1 milliárd helyett idén csak 3,5 milliárdos támogatást ad a hazai gyógyfürdőknek, ami azt jelenti, hogy a vendégeknek és gyógyulni vágyóknak mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, ha jegyet váltanának a mintegy ötszáz hazai fürdő valamelyikébe. A forráselvonás nehéz helyzetet teremt az önkormányzati fenntartású intézményekben is, ezek 70-80 százaléka már eddig is veszteséges volt. Kovacsics szerint beláthatatlan következményekkel járhat az üdülési csekkek megadóztatása - a fürdők bevételeinek 40 százaléka tavaly az üdülési csekkekből származott, ám ez eddig adómentes volt. Nem tudni, hogy az új helyzetben a cégek mennyi csekket vásárolnak dolgozóik számára, s abból mennyit költenek majd el a fürdőkben. Az új szövetséghez a jelek szerint 15 fürdő csatlakozik az induláskor, de a párhuzamos tagság lehetőségével élve gyorsan növekedhet az NF létszáma. (Napi Online)
Megnyílt a Pécs2010
A város eseménydús történelmét és etnikai sokszínűségét látványosan bemutató műsorral vette kezdetét Pécsett vasárnap a magyar, a horvát és a szerb kulturális miniszter jelenléte mellett az Európai Kulturális Fővárosa évad, a Pécs2010.A video jockey-k impozáns kivetítései és a jól megkomponált zenék által kísért performanszokkal előadott megnyitó műsor sokak várakozásait felülmúlta. A 2005. július 14. óta 8 programigazgatót és három polgármestert „elfogyasztott” EKF felkészülés során felmerülő nehézségek és visszásságok következtében a pécsi Széchenyi téren megjelent tízezres tömegben persze joggal merülhettek fel kétségek a megnyitót illetően - is.”Amikor az építés a tét, a magyarok össze tudnak fogni” - mondta Bajnai Gordon, kormányfő vasárnap a Pécs2010 ünnepélyés megnyitója alkalmából a pécsi Palatinus szállodában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök kijelentésével próbált utalni arra, hogy szerinte mind Pécs önkormányzata mind a kormányzat az utolsó pillanatban összekapta magát, és végül tető alát látszanak kerülni a kulturális fővárosi évad létesítményei és programjai.Bajnai értékelte Páva Zsolt, Pécs Fideszes polgármesterének erőfeszítéseit, hogy a Pécsett tervezettek határidőre megvalósuljanak. Jóllehet, a Pécs2010 kulcsprojektjeinek átadása még várat magára. Elsőként leghamarabb április 15-én nyílhat meg a Nagy Kiállítótér, de a korábban az események központjának szánt Zsolnay Kulturális Negyed csak az évad végeztével, 2011-ben nyitja meg kapuit.A túlnyomórészt uniós támogatásból megvalósuló rendezvényhelyszínek hosszútávú kihasználását és üzemeltetését illetően Antonia DeBlasio, Pécs megyei jogú város képviselője a Napi Turizmus érdeklődésére elmondta: a létesímények fenntartása érdekében mind a kormány, mind a város önkormányzata kész a szerepvállalásra, valamint jelentős érdeklődés mutatkozik a porgramszervezők részéről is.Pécs a 2010-es évben a Ruhr-vidékkel és Isztambullal együtt tölti be Európa kulturális fővárosának szerepét.
Márciusban újabb négycsillagos hotel nyílik a Velencei-tó partján
A Velencei-tóval és a környékkel harmóniában álmodták meg és alakítják ki a Vital Hotel Nautis****superior –t Gárdonyban.A hajóformájú, egyedi formatervezésű szálloda a vendégeket 81 nem dohányzó szobával és a 4 luxus apartmannal várja, amelyek mindegyike erkéllyel, zuhanyzóval, WC-vel, telefonnal, TV-vel, minibárral, széffel felszerelt. Az étteremben kínált finomságok, a bár, a kávézó, a grillkert, a borospince és a söröző széles étel- és italválasztéka biztosítja a kulináris élvezeteket. A házban kétszintes wellnesscentrumot is kialakítanak medencékkel, szaunákkal, „Sweet Harmony” szobával. A beauty részlegen különböző masszázsok, pedikűr, manikűr, fodrászat, kozmetika szolgáltatásai állnak a vendégek rendelkezésére. Aktív kikapcsolódást biztosít a sportpark, a teniszpálya, a squash, a bowling, a fitnesz terem, a játszótér, a világítótoronyhoz kapcsolódó csúszda, amely a kinti medencébe fut. A kertben a medencék mellett, a fák alatt egy kis oázist alakítanak ki függőágyakkal, csobogóval, amely a vendégek nyugodt pihenését szolgálja. A szállodában helyet kap több konferenciaterem - összesen 550 m2-en –, melyek 100-400 fős rendezvényekhez természetes fénnyel és minden szükséges technikával biztosítanak helyszínt, és igény szerint akár szekcionálhatók is.A hotel elsődlegesen a magasabb költési hajlandósággal rendelkező, exkluzív szolgáltatásokat igénylő vendégeket célozza meg, akik az egészségtudatos életmódot, a tartalmas pihenést tartják szem előtt. A szálloda a rendezvény-, konferenciaturizmus és az üzleti élet résztvevői részére is komplex szolgáltatásokat nyújt.Az összesen 1,2 milliárd forintos ráfordítással, 264 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással épülő szálloda a tervek szerint 2010 márciusában nyitja meg kapuit. A hotelt a Nautis Hotel Kft. építi és üzemelteti majd, amelynek tulajdonos-ügyvezetője egy beutaztató iroda és egy balatoni négycsillagos wellness és konferenciaszálloda tulajdonosa. A ház önerőből és uniós támogatásból épül. Behán István a hotel leendő igazgatója egyelőre a beruházást koordinálja, és a menedzsment összeállításán dolgozik. A szakember korábban Ausztriában és Németországban szerzett szállodaüzemeltetési tapasztalatokat, majd a siófoki Hotel Azúr front office menedzsereként tevékenykedett.
Új szárnnyal bővül a zalakarosi Hotel Venus
A zalakarosi háromcsillagos szálloda jövőre már négycsillagos szobákkal is és új szolgáltatásokkal várja a vendégeket.A Venus Hotel - jelenlegi formájában - mintegy 8 éve kínálja wellness-üdülő szolgáltatásait Zalakaroson. Nyolc esztendő után a szálloda arculata megért a változásra. Ezért a hotel tavaly megkezdte az új, immár ¬négycsillagos, mélygarázzsal is rendelkező APHRODITE szárny építését, mely több mint 30 új lakosztállyal gazdagítja a szálloda kínálatát. Egy év múlva, 2010 decemberében már az új APHRODITE&VENUS név alatt köszöntik a vendégeket. Az új szállodai szárnyban squash-pálya is helyet kap majd. A két szárny közül az APHRODITE "Premium", a VENUS viszont változatlan "Classic" árakkal fog üzemelni. Az Aphrodite szárny szobáinak belsőjét antik tematika szerint alakítják ki, akárcsak a 2009 év végén nyíló, római kori stílusban kialakított, freskókkal díszített élményfürdőt. Az ókor és a reneszánsz lakomáit idézi - szintén már ez év végétől - új éttermük, széles és ízletes választékával, svédasztalos reggeli, és vacsora, valamint a'la carte típusú ebédkínálatával. Mint wellness hotel nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és kalóriákban szegény táplálkozásra. Három szakácsuk és a konyhai személyzet egyik erőssége, hogy a legváltozatosabb, akár népies ételeket és a számtalan házi süteményt is teljes kiőrlésű, bio- és zsírszegény alapanyagokból alkotják meg. 2011-től tervezik megvalósítani azt a pályázatukat, melynek keretében a hotelben vendégeskedő gyermekek számára a közeli Garabonciás biofarmon honfoglaláskori jurtatábort, valamint múzeum- panoptikumot építenek. A jurtatábor nappali elfoglaltságot kínál a gyermekeknek. Lesz palánkvár /persze várostrommal/, íjászat és-íjkészítés, lovaglás, népvándorlás-korabeli kézművesség, öltözködés, sütés-főzés. A múzeumban makettek és egy "Feszty-körkép"-hez hasonlatos történelmi tabló segítségével mutatják be honfoglaló eleink életét, természetesen szakképzett személyzet segítségével.A felnőtt vendégek számára rövidesen könyvtár-DVD-tárat is biztosítanak. A nagykorú vendégeknek lesz lehetőségük ókori ékszerkészítésre, fegyver-és hajó makettezésre, medencében vívott tengeri csatára, ásatási játékra /a "leletek" hazavihetőek/. A játékos "történelemórák" hitelességéről itt is szakember gondoskodik.
Idegenforgalmi Adó: Fizessenek a nyugdíjasok!?
Egy jogszabályváltozás értelmében jövőre lesznek olyan települések, ahol a 70 év felettieknek is kötelező lesz idegenforgalmi adót fizetniük, míg más üdülőhelyek továbbra is mentességet adnak az IFA alól a szépkorúaknak.Az eddigi szabályozás szerint idáig idegenforgalmi adókötelezettség terhelt a 18 év alattiak és a 70 év felettiek kivételével minden olyan magánszemélyt, aki nem állandó lakosként egy adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltött. Mivel a helyi adókról szóló törvény módosítását követően megszűnt a 70 év feletti személyek mentessége, ezért ők 2010. január 1-től kötelesek idegenforgalmi adót fizetni. A szabályozás azonban a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a döntést, és lehetővé teszi, hogy a települések eltérjenek ettől, és helyi rendeletükben a 70 év felettiek számára továbbra is adómentességet állapítsanak meg.A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) ezért felhívja szállásadó tagjai figyelmét arra, hogy érdeklődjék meg a helyi önkormányzatnál, hogy ők milyen gyakorlatot alkalmaznak, illetve a szövetség arra bíztatja a tagokat, hogy kezdeményezzék a képviselő-testületeknél a mentesség fenntartását.A Napi Turizmus arról értesült, hogy Zalakaroson úgy döntött az önkormányzat, hogy 18 éves kor felett mindenki - tehát a 70 év felettiek – után is felszámítja az IFÁ-t, amelynek mértékén azonban nem változtat, jövőre is 385 forint/fő/éj lesz. Ezzel szemben Gyulán a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján a 70 év felettiek továbbra is mentességet élveznek az IFA alól, igaz, annak mértéke közel 12 százalékkal 340 forintról 380 Ft/fő/éj-re emelkedik.Az önkormányzatok vagy az ifa növelésével, vagy az adófizetők körének szélesítésével, esetleg mindkettővel próbálják meg jövőre növelni bevételeiket, de arra törekedniük kell, hogy a változtatással lehetőleg ne riasszák el a vendégeket. A bevételnövelésre nagy szükségük van, tekintve, hogy jövőre felére csökken az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételének (ifa) költségvetési kiegészítése: a jelenlegi két forint helyett 2010-ben már csak egyet kapnak az államtól.
Intimszauna is van már a gyulai fürdőben
December 13-án 140 millió forintos beruházás eredményeként megnyitotta kapuit a Castello Szaunapark a Gyulai Várfürdőben.A Gyulai Várfürdő Kft. 3-5 éves megtérülési időre, és évi 50 millió forintos bevételre számít. A Castello Szauparkkal a Várfürdőben a szezonalitás hatásait szeretnék csökkenteni. A park szolgáltatásai között lesz két 10-12 személyes infrakabin, 16 személyes, hangulatvilágítással rendelkező gőzkabin, 30 férőhelyes finnszauna, Casanova intimszauna ledes fényjátékkal és ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnnal, egyedileg kiépített, kertpanorámás, sótéglával díszített szaunaház, tágas merülőmedence, lábfürdő, Kneipp-taposós skótzuhany, 2 hatszemélyes jakuzzi, régi korokat idéző merülő fadézsák, dézsazuhanyok, infralámpákkal melegen tartott pihenőterasz, ahol a vendégek puha takaróval melegedhetnek, szabadtűzzel rendelkező kandalló tengerparti hangulatot idéző kényelmes fotelekkel, nyugalmat árasztó pihenőszoba látványkandallóval, fűtött padokkal, hang-, és fénytechnikai effektusokkal, melyek garantálják a vendégek relaxációját, minden igényt kielégítő, központi vendéglátó egység koktélokkal, forralt borral, vitamindús italokkal és egészséges ételekkel. A szaunaparkban mindennap különleges szaunafelöntéseket, -szertartásokat (pl. sörös, sós, mézes, stb.) „celebrálnak” a szaunamesterek. A szaunapark mindennap 9-től 19 óráig tart nyitva. A korábbinál sokkal több és színvonalasabb élményt nyújtva újra elindul az éjszakai wellnessfürdőzés is. December 18-ától minden pénteken és szombaton 20 órától 24 óráig a kupolás wellness és a teljes Castello Szaunapark egy belépővel vehető igénybe. Karácsonyi vendégvárásként december 25-étől december 30-áig minden este éjszakai wellness várja a Várfürdő látogatóit.
Újabb milliárdos fejlesztések a sárvári fürdőben
Csaknem 3 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre 2010 végéig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben, a projekt megvalósítása 899 millió forint támogatást nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretében. A támogatási szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írták alá.A beruházás közvetlen célja, egy olyan többgenerációs fürdő és egészségturisztikai központ létrehozása, ahol a fiatalok és idősek, valamint a kisgyermekes családok egymástól elkülönítve, mégis együtt tudnak pihenni, regenerálódni - mondta el az MTI-nek még a szerződés aláírása előtt Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. A fürdőfejlesztés meghatározó eleme egy egész éven át működő új családközpontú fedett fürdőszárny, amelyben a gyerekzóna részeként pancsolómedencét, két csúszdával és játékokkal felszerelt gyermekmedencét, ehhez kapcsolódóan pedig a szülők számára egy olyan pezsgőmedencét alakítanak ki, ahonnan figyelemmel kísérhetik gyermekeik fürdőzését - fűzte hozzá. Vancsura Miklós elmondta azt is, hogy az épületszárny emeleti részén kiépülő pihenőrészben lehetőség nyílik majd pihenőrészben filmek nézésére, zenehallgatásra, de a helyiség átmenetileg lezárva alkalmas tehető akár kisebb szakmai tanácskozások, konferenciák megtartására is. Szintén a beruházás részeként átépítik a jelenlegi szabadtéren lévő óriáscsúszdákat, a régi kör alakú hullámmedence átépítésével egy gyermek-élménymedencét alakítnak ki, és egy újabb külső gyógymedencével is kiegészül a létesítmény. Bővül a fürdőben lévő szaunavilág is, további finn szauna, jégbarlang, sókamra, jakuzzi medence és élményzuhany épül, valamint egy vitaminbárt is kialakítanak és bővítik a szaunavilághoz tartozó mediterrán hangulatú pihenőteret is. Vancsura Miklós hangsúlyozta: az építkezés ideje alatt a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő továbbra is fogadja majd a látogatókat és mindent megtesznek azért, hogy a vendégek pihenése zavartalan legyen. (MTI)
Tovább szépül a szombathelyi belváros
Folytatódik Szombathely belvárosának funkcióbővítő megújítása, a fejlesztésre a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből elnyert 875 millió forintos támogatással együtt 1 milliárd 490 millió forintot fordítanak 2011 novemberének végéig.A támogatásról szóló szerződést csütörtökön írta alá a szombathelyi városházán Ipkovich György polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint a pályázatban közreműködő konzorciumi partnerek képviselői. A tervek szerint tovább folytatják a Fő téri burkolatfelújításhoz illeszkedően a Kőszegi utca, a Király utca, valamint a Szent Márton utca burkolatfelújítását, és elkészül a Gyöngyös patak menti belvárosi területek rehabilitációja is. A Kossuth Lajos utca 7. számú műemléki épület felújításával bővül a polgármesteri hivatal, az épület földszintjén ugyanis egy uniós és városfejlesztési információs pont nyílik. A Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. a projekt keretében felújítja a Savaria Art Mozi árkádjai alatt lévő kiskereskedelmi üzleteket, a Kossuth Lajos utca egyik felújításra kerülő épületében pedig újabb üzlethelyiségeket alakít ki. A civil szervezetek kulturális-közösség erősítő programok megvalósításával támogatják a projekt megvalósítását. Ennek részeként a történelmi belvárosban 13 program indul a kulturális élet felpezsdítésére. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a projekt keretén belül a város fenntartható fejlesztésével kapcsolatos ismeretterjesztő programokat szervez, a Savaria Tendency Art Group pedig koncerteket és kiállításokat szervez majd a belvárosban. (MTI)