Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Jeges széllel szemben küzd a budapesti szállodaipar
A sok újonnan nyíló szálloda, az elhúzódó kedvezőtlen gazdasági környezet a már bevezetett szállodáknak is nehéz helyzetet teremt. Az elmúlt években kemény munka árán elért kihasználtságot most nagyon nehéz tartani. A gazdasági problémák európai megjelenése óta jeges széllel szemben küzd a budapesti szállodaipar- nyilatkozta Robert Jöbstl a Starlight Suiten tulajdonosa Budapesten. A trend 2011-ben, a következő üzleti évben is folytatódik. Az árak esése sajnálatos módon minden szegmensben és kategóriában jellemző. A legkönnyebb út, hosszú távon a leginkább meggondolatlan lépés, a komplikált gazdasági helyzet ellen csupán az erőteljes árcsökkentéssel és nagy árengedményekkel védekezni. Bár tendencia, hogy a szobaárak a szállodák ádáz árversenyének esnek áldozatául, néhány profi módon üzemeltetett szálloda mégis elmondhatja, hogy sikeresen zárta az elmúlt éveket. A Mérleg utcában található Starlight Suiten Hotel Mérleg teljesen más irányt próbál mutatni. A ma már 10 éves múltra és kitűnő üzleti eredményekre visszatekintő 54 szobás hotel, szilárd helyet szerzett magának a budapesti 4 csillagos üzleti hotelek között. A Starlight a válság kezdete és az eredmények visszaesése óta messzebbre tekintő vállalkozói szemlélettel, célzottan a szálloda minőségébe fektet, arra helyezve a hangsúlyt. Úgy gondoljuk, emelte ki Madarász Melinda a hotel igazgatója, hogy az adott gazdasági helyzetben a Business Suite minőségen túl, egy motivált, szakmailag magas szinten képzett személyzet is segíti a vállalatot, nemzetközi törzsvendégeinek megtartásában, valamint új partnerek szerzésében. 2010-ben stratégiánk sikerét a 70 %-os éves kihasználtság, a terméknek megfelelő átlagár és mindenekelőtt az elégedett törzsvendégek bizonyítják. A hotelek rövidlátó vezetői döntései átgondolatlanok, évekbe telhet majd a szolgáltatást megfelelő, a befektetők elvárásait is kielégítő szintre hozni. Ugyanakkor a jóval alacsonyabb szobaárak mellett nehezebb lesz a megszokott szállodai színvonalat is fenntartani - tette hozzá Robert Jöbstl.
Elbánt az idei szezon a balatoni hajózással
Szokatlanul rossz nyári szezont zárt idén a balatoni hajózás.A Balatoni Hajózási Zrt. személyhajóin augusztus végéig 13,9 százalékkal kevesebben utaztak, a diszkóhajók forgalma 6,2 százalékkal csökkent, a gyerekhajó-programokon 17,3, az egyéb programhajózásokon 24,7 százalékkal kevesebben vettek részt, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a legkevésbé a kerékpáros- és vitorlásturizmust tépázta meg a rossz időjárás és a gazdasági válság.Horváth Gyula, a 22 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott pénteken: 40 éve nem volt ilyen rossz szezon. A rossz idő miatt elmaradt több nagy balatoni rendezvény, a május közepi rendkívüli vihar megszaggatta a cég kikötői védműveit.A hajózási cég főbb üzletágai a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötők üzemeltetése. A társaság 22 személyhajó-kikötőjében 23 személyhajó, 1 gyorshajó, 4 komp és egy kalandvitorlás közlekedik.Az idei hajózási főszezonban 17 útvonalon, napi 91 hajójárat közlekedett, az utasok háromnegyede volt belföldi turista, kétharmaduk fizetett üdülési csekkel. A cég vezetése az idei évre 1,9 milliárd forintos forgalmat tervezett, amiből várhatóan 1,77 milliárdot sikerül majd teljesíteni. A kiadások maximális lefaragásával is csak "jó ha a felét sikerül teljesíteni" a tervezett 95 millió forintos adózás előtti eredménynek - mondta Horváth Gyula.Jól megy a kerékpárnak és a vitorlázásnakA legkevésbé a kerékpáros-, és vitorlásturizmust tépázták meg az idei év nehézségei: a személyhajókon augusztus végéig több mint 9.200 kerékpárra váltottak jegyet, a kompokon pedig 30.714 kerékpárt szállítottak, ami az előbbi esetben 2,5 százalékos csökkenést, az utóbbiban 1,3 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. A társaság kikötői ágazata szerepelt a legjobban, árbevételük 9,4 százalékkal nőtt.Idén - az országos tendenciáknak megfelelően - visszaesett a Balatonon is a rendezvényforgalom. A hajón megtartott, vendéglátást is igénylő rendezvények bevétele a hajózási társaságnál 30,6 százalékkal volt kevesebb, mint a bázisidőszakban.A Szántód-Tihany között járó kompok 725 ezer utast, és 245 ezer járművet szállítottak, ami az előbbi esetben 5,2, az utóbbiban 6,7 százalékos visszaesést jelent.A cég szálláshelyein - a siófoki Móló Hotelben, a balatonszemesi Hattyú kempingben és a balatonboglári Sellő kempingben - a vendégforgalom 9,4, míg a vendégéjszakák száma 16,1 százalékkal csökkent a 2009 évi adatokhoz képest.
Nyit a Saliris Resort****
Európa egyetlen sódombja mellett fogadja vendégeit június hatodikától a Saliris Resort**** Spa & Conference Hotel Egerszalókon. A 2005-ben elindított beruházás eredményeként megvalósuló komplexumra érdemes volt ennyit várni, a szokatlanul csendes, fenyõerdõkkel körülvett 17,5 hektáros területen elterülõ, a páratlan környezethez méltó, színvonalas létesítmény egyedülálló élményekkel gazdagítja az odalátogatót. A megvalósítás során komoly hangsúlyt fektettek a természettel való harmóniára, a szállodába belépve hatalmas belsõ terek fogadnak, melyeket átjár az óriási ablakokon beáramló természetes napfény. A berendezés stílusa a klasszikus elegancia jegyében született, Kiss Zoltán szállodaigazgató elmondása szerint nem is véletlenül. A manapság divatos élénk színek és vonalak helyett a "békebeli" igényesség megteremtése volt a cél, ennek szellemében a természet színei, és a természetes anyagok dominálnak. A Saliris Resort**** voltaképpen három fõ részbõl áll, a hotel mellett thermal spa és thermal strand áll a látogatók részére. Mint megtudtuk, a névválasztás is az igénybe vehetõ szolgáltatások sokszínûségére utal, a latin "sale", azaz "só", illetve az "iris", vagyis "szivárvány" szavak egyesítésébõl született. És valóban, szolgáltatásokban nincs hiány, 203 szoba (köztük elnöki lakosztály, 9 apartman, valamint 3 akadálymentesített, mozgássérültek számára kialakított szoba) várja a vendégeket 32" televízióval, minibárral, szobaszéffel, telefonnal, nagy sebességû internet-kapcsolattal, valamint elõkerttel, illetve terasszal. A rendezvényszervezõk sem szûkölködnek a lehetõségekben, összesen 11 terem 790 m2-en fogadja a konferenciára, találkozóra érkezõket, a 300 fõt befogadó étterem pedig garantálja, hogy nagyobb csoportok esetén se okozzon gondot a kényelem biztosítása, pláne hogy 100 m2-es exkluzív terem, továbbá egy 250 és egy 230 m2-es különterem is csatlakozik hozzá.A koronát a világszínvonalú gyógy-, és wellnesfürdõ helyezi fel, összesen 1900 m2 vízfelület, 17 kül- és beltéri medence, gyógyvizes ülõmedence, barlang medence, pezsgõfürdõ, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp medencék és visszhangmedencék exkluzív szolgáltatásokkal kiegészülve biztosítják a kellemes idõtöltést valamennyi korosztály számára.
Elkészült a vasfüggöny túraútvonal második magyarországi szakasza
Elkészült a vasfüggöny nemzetközi túraútvonal második magyarországi szakasza, melynek részeként átadták a velemi látogatóközpontot is - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Lukács Gábor, a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) munkatársa, a túraútvonal létesítésének egyik szervezője.A túraútvonal Fertőrákostól Felsőszölnökig vezető első szakaszát még 2006 augusztusában avatták fel és várhatóan május közepére készül el teljesen északon Fertőrákostól Rajkáig, délen pedig Felsőszölnöktől Gyékényesig vezető szakasz is járhatóvá válik a "bakancsos turisták" számára - mondta. Hozzáfűzte: a túraútvonalat fehér alapon zöld színű sáv jelzi, a becsatlakozó útvonalakat és közeli turisztikai látványosságokra, például várromokra a szokásos turista jelzésekkel és információs táblákkal hívják fel a figyelmet. Lukács Gábor elmondta azt is, elsősorban a fiatalok számára szolgál az a látogatóközpont, amelyet az MMIK volt velemi alkotóházában alakítottak ki 4 millió forintos költséggel, ahol tablók, térképek és fényképfelvételek és egy oda telepített szerver segítségével mutatják be a "vasfüggönyt" vagyis az egykori keleti blokkot Nyugat-Európától elválasztó technikai határzárat. Az Európai Parlament még 2005-ben hozott határozatot arról, hogy a volt vasfüggöny nyomvonalán a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig 6800 kilométeres hosszúságban létesüljön egy túraútvonal. Lukács Gábor szerint ennek a tervnek a megvalósítása akár még évtizedekbe is telhet, hiszen az útvonal olyan országokon is áthalad, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak, illetve azon belül schengeni övezetnek. (MTI)
Nyitott Lovardák – Lovaglás az egészségért
A Lovasok.hu szervezésében 2010. április közepétől a nyári szünet kezdetéig, az ország 70 lovardájában, 140 alkalommal kínálnak ingyenes lovaglási lehetőséget. A 2010-ben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Lovardák program lényege, hogy a résztvevő lovardák előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára.A létesítményekben nem csupán lóra, vagy fogatra ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is. A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, a nyílt napok helyszínei és időpontjai a Lovasok.hu oldalon találhatók. Az egymásért és az állatokért való felelősségvállalás jegyében a szervezők arra bíztatják a programsorozatra látogatókat, hogy fejenként 100 forintos jelképes adománnyal járuljanak hozzá a rászoruló gyermekek terápiás lovagoltatásához. A lovaknak pedig - ha tehetik - vigyenek köszönetképpen egy-egy répát, almát. Aki lóra ül, saját egészségéért teszi a legtöbbet, mert a lovaglás bizonyítottan javítja a tartást, kondíciót, erőnlétet, egyensúlyérzéket. A lóval való munka önbizalmat ad, oldja a stresszt, fejleszti az empátiát és a felelősségérzetet.
Ókeresztény bazilika maradványai Pécsett
Ókeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsett egy beépítésre váró területen végzett feltárás alkalmával.Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője elmondta: a Janus Pannonius Múzeum Tóth Zsolt vezette régészcsoportja két éven keresztül dolgozott a Jókai és a Rákóczi utca sarkán található telken.Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a III-IV. században háromhajós bazilika állt.A dokumentálás, a leletek kiértékelése még folyik, s ahogy a szakemberek haladnak, úgy nyílik lehetőség egy, a római középület formáját, méretét, elhelyezkedését szemléltető háromdimenziós rekonstrukció elkészítésére.Mivel a felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, melyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett, kezdeményezték a műemléki védelmét, és gondolkodnak a hasznosításán, nagyközönségnak való bemutatásán is.A befektető irodaházat tervez építeni a területen, de nem zárkózik el a nagyközönségi bemutatástól. Ehhez azonban többletforrást kellene előteremteni, és olyan megoldást találni, amely az épülő ingatlan használata mellett a műemléki funkcióknak is megfelel.Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára. (MTI)
Debrecen Turisztikai Kártya
A Debrecen Turisztikai Kártya (DTK) számos kedvezményt nyújt a Kártyatulajdonosoknak és hozzátartozóinak Debrecenben és Hajdú-Bihar megye egész területén. A DTK így Hortobágyon, Hajdúszoboszlón és más megyei településen is hozzásegíti tulajdonosát a takarékos üdüléshez, sőt néhány távolabbi helyszínen is, mint például a Tisza-tavon és Tokajban is kedvezményeket biztosít.A Debrecen Turisztikai Kártya (DTK) kiemelt partnere a Magyar Turizmus Kártyának (Hungary Card)! A DTK-val 20%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg a Magyar Turizmus Kártyát, ugyanakkor a Magyar Turizmus Kártya tulajdonosai az arra kijelölt értékesítési pontokon -50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a DTK-t!A Debrecen Turisztikai Kártyát és Partnereit bemutató kiadványban részletesen megismerkedhet azokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket a kártya felmutatásával, vagy a kártyához tartozó szelvénytömbben található szelvény leválasztásával a múzeumokban, szórakozóhelyeken, szálláshelyeken, éttermekben, borozókban, fürdőkben, állatkertben, ajándékboltokban, sport- és wellness központokban, az állatkertben és a jégcsarnokban, illetve közlekedés során kedvezményesen vehet igénybe. A felsorolt kedvezmények érvényesítéséhez legtöbbször elegendő a kártyát felmutatnia vagy a szelvénytömbben lévő szelvényt leválasztania. A szolgáltatások igénybe vétele előtt, kérjük, jelezze, hogy Debrecen Turisztikai Kártyával rendelkezik. A kártya által biztosított kedvezmények más kedvezményekkel, akciókkal nem vonhatók össze.A kedvezményadók folyamatosan bővülő körét a www.iranydebrecen.hu oldalon naprakészen megtekintheti.Az Elfogadóhelyek 2010 katalógus tartalmazza a több, mint 100 elfogadóhely bemutatásátÉrtékesítő helyek: Tourinform Iroda (Debrecen, Piac u. 20. Tel: 52/ 412- 250)Tourinform iroda (Hortobágy, Petőfi tér 5-7. Tel: 52/369-140)M3 Archeopark (Polgár, M3-as autópálya Polgár leágazásánál)DKV Jegypénztár (Debrecen, Petőfi tér)Egyes kedvezményelfogadó helyek (érdeklődjön a Tourinform irodában, Piac u. 20.)
Megnyílt a bikali reneszánsz Élménybirtok
Közel négyéves előkészítés után csütörtökön megnyílt Magyarország első tematikus élményparkja az észak-baranyai 800 lelkes Bikalon. A 7,5 hektáron, ötven százalékban uniós támogatással, közel kétmilliárd forintból megvalósult bikali reneszánsz Élménybirtokot Kollár László cégvezető mellett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Herczog László szociális és munkaügyi miniszter avatta fel Pataky Attila közreműködésével. ”Kellenek a megszállott emberek, mert csak így tudunk előrejutni” - hangoztatta megnyitó beszédében Gráf József Kollár László cégvezetőre utalva. Mint mondta, az európai modell szerint az agyonhajszolt turisták inkább vágynak a nyugodt, vidéki környezetbe, mint a nyüzsgő városokba. Herczog László kiemelte: a bikali beruházás bizonyíték arra, hogy a legelmaradottabb térségekben is lehetőség van a fejlődésre. A regionális munkaügyi központ által közel száz munkavállaló számára sikerült képzést biztosítani, akik most az élménybirtokon helyezkedtek el mint szakács, pincér, lótartó, szállodai szobaasszony, vagy animátor. A középkori viseletbe öltözött Kollár László a bikali Puchner-kastély szomszédságában található élménybirtok kapcsán elmondta: Magyarország első, klasszikus értelemben vett tematikus élményparkjára külföldön már számos példát találhatunk, például Angliában a Camelot tematikus park, vagy Ausztriában a Varnatum. Hozzátette: a beruházás része a Pécs-Orfű erdei bicikliutat, az orfűi víziturisztikai központot, valamint a mecseknádasdi borfalut is magában foglaló Baranyai élménykörút elnevezésű turisztikai fejlesztésnek, melynek célja Baranya turisztikai vonzerejének növelése. Az élménybirtok középkori hangulatát korabeli mesterségek bemutatásával, történelmi események, legendák felidézésével és vendéglátással biztosítják. A létesítmény öt egységből áll: középkori falu, óváros, palota, madaras színpad és lovagi küzdőtér. Az élménybirtok működtetésében színészek, statiszták, animátorok, kézművesek, oktatók, madarászok, lovasok vesznek részt, ezzel válik teljessé a látogató számára a középkori időutazás. Kollár László reményei szerint a programok három generációnak nyújtanak érdekes és tartalmas szórakozást, a látogatók száma pedig az évi 200-250 ezret is meghaladhatja majd. Ez azt jelentené, hogy a beruházás tíz év alatt térülne meg. (MTI)
Átadták a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet
Átadták az ország legnagyobb, 30 ezer négyzetméteres alapterületű éves üzemeltetésű fürdőjét csütörtökön Szegeden.A Napfényfürdő Aquapolis Szeged 8 milliárd forintos beruházással épült fel. A létesítmény új lendületet ad Szeged egyébként is dinamikusan fejlődő idegenforgalmának - mondta Botka László (MSZP) polgármester a turisztikai létesítmény ünnepélyes átadásán. A beruházáshoz szükség volt a város akaratára, az Európai Unió és a kormány 3 milliárd forintos támogatására, és arra, hogy a létesítmény megépítéséhez és üzemeltetéséhez a város megfelelő szakmai partnert találjon, a legnagyobb hazai tulajdonú szállodaláncot, a Hunguest Hotels Zrt.-t – fogalmazott a polgármester. Az új szegedi fürdő nemcsak a legnagyobb az országban, hanem a legszebb elhelyezkedésű ilyen létesítmény is, ahonnan néhány perces sétával elérhető a történelmi belváros – mondta a politikus.Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a fürdőfejlesztés teljes értéke 8 milliárd forint, ebből 6,5 milliárd forint az új beruházás, 1,5 milliárd pedig a korábbi fejlesztések és a telekapport. A költségekből 3 milliárd forintot uniós támogatás, s ugyanekkora összeget a Magyar Fejlesztési Bank hitele fedezett. A Napfényfürdő Aquapolis Szegedet beruházója és a fürdő működtetője a szegedi önkormányzat 80 és a Hunguest Hotels Zrt. 20 százalékos tulajdonában álló Ligetfürdő Kft. A 3,5 hektáros területen felépített fürdő üzemeltetői évente legalább 400 ezer vendégre számítanak. A 4,5 ezer négyzetméteres vízfelületű fürdőben a hagyományos szolgáltatások mellett családi wellness részleg, a szegedi termálvizet használó gyógyászati részleg, és egy csendes relaxációs zóna is várja a vendégeket. A fürdőben csúszdapark is épült, tizenhárom, összesen ezer méter hosszúságú csúszdával, köztük a 30 méteres toronyból induló 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszdával, amely Európa egész évben üzemelő vízi testcsúszdái között a leghosszabb. (MTI)