Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Hatvan helyszínen zajlik a Kutatók éjszakája
Idén csaknem hatvan helyszín csatlakozik a Kutatók éjszakája programjaihoz pénteken, az érdeklődők kora estétől hajnalig válogathatnak az ingyenes bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között országszerte.A központi budapesti programnak a Műjégpálya ad otthont, amely erre az egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik: az előadások, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások mellett mókás fizikai játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik a kínálatot.Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint száz programmal készül: az érdeklődők benézhetnek az egyetem tudományos-kulturális műhelyeibe és laboratóriumaiba, botanikai időutazáson vehetnek részt, megismerkedhetnek a játékelmélettel, kipróbálhatják a tekintetkövetés-laboratóriumot és mikroszkópos kőzetpreparátumot készíthetnek. A Kármán Környezeti Laborban homokvihart szimulálnak, az informatikai kar robotépítéssel is készül, a kémiai intézet látványos kísérleteit hét törpe mutatja be. Az oktató-kutatókkal az interaktív előadások mellett a helyszínek között ingyenesen közlekedő Tudásjáraton is találkozhatnak a látogatók - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.A Semmelweis Egyetemen a több ezer éve halott és az élő emberi test rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének oktatólaborjában bárki megnézheti, milyen egy működő atomreaktor. Megnyílik a közönség előtt a Bay Zoltán Nonprofit Kft. lézercsarnoka, ahol ipari lézerrel lehet vágni, lőni, írni. Az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karán a közönséggel közösen barkácsolt diszkólézerrel villantanak a résztvevők és az első magyar űrhajós. Az esemény fesztiváljellegét erősítik a Schönherz Mátrix fényei, a jövőkutatáshoz kapcsolódóan lesz pszicho- és gyerekszínház, a Planetáriumban űrhajóskiképzés és űrvacsora.A Debreceni Egyetemen a 100 év 100 program mottójú éjszakán a résztvevők a vér sejtjei között végezhetnek mikroszkópos nyomozást, Egerben a Károly Róbert Főiskolán bolygóközi kolonizációt szimulálhatnak robotokkal, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen egy éjszakára bárki komoly meteorológussá válhat. A győri Széchenyi István Egyetemen a programok a sport és tudomány köré szerveződnek, érdekes lesz például a Szemelvények a Forma1 fizikájából egy mérnök-autóversenyző segítségével című program.A csillagászat változatlanul az egyik legnépszerűbb tudományterület a Kutatók éjszakáján: a szeptemberi égboltot több városban is távcsövekkel és szakértők segítségével kémlelhetik az érdeklődők.Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon található.
Új helyet keres a Csodák Palotája
Szeptember 30-án bezár a Csodák Palotája a Millenárison, miután nem hosszabbította meg szerződését a Millenáris Nonprofit Kft. A hét éve megnyílt népszerű tudományos kiállítás új helyszínt keres.Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiállításnak október 15-ig kell kiköltöznie a Millenáris területéről, és már keresik az új helyszínt, ahol megújult formában újranyithat az interaktív tudományos játszóház. Mint fogalmazott, az új hely adottságaitól függően néhány hét alatt ki tudják építeni a tárlatot.Arra a kérdésre, hogy miért nem hosszabbított szerződést a Millenáris, Mizda Katalin csak annyit közölt, több bérlő is jelentkezett és az üzemeltető nem őket választotta.Az MTI megkeresésére a Millenáris Nonprofit Kft. stratégiai vezetője, Benyák Zoltán elmondta: "olyan jelentős mínusszal járt az együttműködés a Millenáris számára, amelyet már nem lehetett tovább fenntartani". A vezető szerint a játszóház fenntartása az üzemeltetőnek éves szinten több tízmillió forint költséget jelentett, a Millenáris biztosította például a pénztárosokat, az őrzést, fizette a közüzemi számlákat.Benyák Zoltán hangsúlyozta: támogatás híján a Millenárisnak "a saját lábán kell megállnia", ezért nem tudja a jövőben tovább finanszírozni az évek óta veszteséges kiállítást.Arra a kérdésre, hogy mit képzelnek el a játszóház helyére, a vezető egyelőre nem kívánt válaszolni. "Megkerestek bennünket többféle lehetőséggel" - fogalmazott Benyák Zoltán, hozzátéve, hogy a tárgyalások kezdeti stádiumára tekintettel ennél többet nem árulhat el.
Augusztus utolsó péntekjén lesz az Állatkertek Éjszakája
Éjszakázoo néven először rendezik meg a magyarországi állatkertek és vadasparkok éjszakáját augusztus utolsó péntekjén.A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) kezdeményezésére a részt vevő állatkertek augusztus 31-én este 7 és 11 óra között is fogadják a látogatókat, akik egészen éjfélig tekinthetik meg az éjszakai élet kínálta látnivalókat - hangzott el a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.A kezdeményezéshez a szövetség hat tagja csatlakozott: a győri, a debreceni, a miskolci, a jászberényi és a budapesti állatkert, valamint a Budakeszi Vadaspark. A szövetségen kívül a Campona Tropicarium és a poroszlói Ökocentrum vesz részt a programban, érdekes élményeket kínálva a különleges élményre vágyóknak.A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kezdeményezésük kísérleti jellegű, sikere esetén ugyanolyan hagyományt szeretnének teremteni, mint a már országos ismertségnek örvendő múzeumok éjszakája.Minden állatkert más és más programot állított össze, ezért mindenkinek javasolják, hogy a meglátogatni kívánt intézmény honlapjáról előzetesen tájékozódjon.Előzetesen elárulták, hogy a budapesti állatkertben testfestést szerveznek, és fáklyákkal világítják meg a tereket. A Tropicariumban bemutatják azt a szűrőt, amely a több millió liter tengervizet tartja tisztán. A poroszlói Ökocentrumban a vállalkozó kedvűek búvárruhát öltve, karnyújtásnyi távolságból figyelhetik meg a vizák életét.A budapestiek és a főváros környékén élők némi előnyt élveznek, mert egy kedvezményes jegy megváltásával léphetnek be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Budakeszi Vadasparkba és a Campona Tropicariumba. Azért, hogy mindenkinek elégséges idő jusson mindhárom intézményre, a budakeszi park már reggeltől nyitva tart.A sajtótájékoztatón külön kérték a szülőket, hogy a sötétség miatt jobban figyeljenek gyermekeikre, ne hagyják őket "külön utakra tévedni".
Kihirdették az idei Ország Tortáját!
Augusztus 20-a az államalapítás évfordulója, és ilyen értelemben Magyarország születésnapja. A születésnapok egyik központi szimbóluma, amellyel az ünnepeltet köszöntik, a születésnapi torta. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága most már hagyományosan idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét "Magyarország Tortájának" megalkotására.A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei győztest, mely nem más, mint a SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben idén meghirdette a "Magyarország Cukormentes Tortája" pályázatot is, melynek győztese a CUKORMENTES ALMATORTA EGRESSEL, a budapesti Zila Cukrászdából.A finomságokat augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.
Megnyílt a Nyugat-dunántúli régió legújabb turisztikai attrakciója
Augusztus 17-én nyitotta meg kapuit Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. Délután 14 órakor került sor a projekt záró rendezvényére a projektben résztvevő szakemberek körében, majd este 21 órakor a látogatóknak is átadták az épületet.A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont az Európai Unió 1,26 milliárd forintos támogatásával több, mint másfél milliárdos költségvetésből jött létre. Egy 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épület felújítása és átépítése után szórakoztató és oktatási élményközpontnak ad otthont.A 2000 négyzetméteres kiállító terében több mint 50 játék és közel 100 játékelem áll a tanulni, szórakozni, kikapcsolódni vágyó vendégek rendelkezésére. A központ elsődleges célcsoportja a diákok, pedagógusok és a családok, akik számára a fizikai törvényszerűségeken alapuló játékok kipróbálása nem csupán szórakozás, hanem a játékos tanulás élményét is adja. A FUTURA száz fő befogadására alkalmas, Simonyi Károly fizikus nevét viselő auditóriuma a tananyaghoz kapcsolódóan, akár egyedi kérésre, különleges kísérletek, lebonyolítására is igénybe vehető. A négyszintes épület a négy őselem, azaz a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz jegyében készült a Szigetköz természeti értékeinek és a modern tudomány eredményeinek bemutatásával. Az élményközpontban többek között van Dunakutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium rendszer, óriás orgona, monocikli, Holdséta, mobil planetárium, Boeing 737-es repülőgép szimulátor, meteorológiai állomás és mindezzel összhangban él a valamennyi szinten, 50 méter hosszan feltűnő dél-amerikai levélvágó hangya kolónia. Nagy érdeklődés követi a 40 m2-es Mini Space World, mozgó űrbázist. A FUTURA épületegyüttes jelképe a 12 méter magas, Lenzsér Péter tervei nyomán készült köztéri alkotás, a tensegrity.2012. augusztus 17-én délután a projekt záróünnepsége keretében az ötleten, a pályázaton és a projektben dolgozó szakembereket köszöntötték, majd a záró ünnepség keretében átvágták a nemzeti színű szalagot. A FUTURA ünnepélyes nyitó ceremóniájára este 21 órakor került sor, ahol Dr. Nagy István polgármester és Dr. Pacher Tibor fizikus, a FUTURA Németországi Követe köszöntötte az első látogatókat. A Hang-Fény-Tánc showt követően a látogatók birtokba vehették a FUTURA-t és egészen éjfélig megtapasztalhatták a négy őselem természeti csodáit.
Keresik a főváros legbarátságosabb pincérét
Elkezdődött Budapest felszolgálóinak megmérettetése, szeptemberig bárki szavazhat kedvenceire. A "Legbarátságosabb pincér" versenyre bármilyen magyar felszolgálót nevezhetnek az étteremvezetők egy egyszerű adatlap kitöltésével a világhálón, a legjobbak pedig kollégáikkal és munkáltatóikkal együtt értékes nyereményekhez juthatnak - írja a Mix Online.A "Legbarátságosabb pincér" versenyre augusztus végéig bármely budapesti étterem nevezheti felszolgálóját az akció weboldalán (www.legbaratsagosabbpincer.hu) kitöltött egyszerű adatlap segítségével. A felszolgálók ugyanitt augusztus végéig várják a vendégek értékeléseit, mindenki egy gombnyomással szavazhat favoritjára. A legbarátságosabb pincérek, kollégái és munkáltatóik végül értékes nyereményekhez jutnak majd a szervezők és támogatók jóvoltából. "Azt remélem, hogy ez valaminek a kezdete, és az elkövetkezendő években a felszolgálók és az éttermek is presztízs kérdést csinálnak majd a versenyre való nevezésből, na meg persze a kimagasló szereplésből" - meséli Horváth Tibor, a Pincér Akadémia ügyvezető igazgatója, aki szerint a megfelelő vendéglátói képességek elsajátításának egyik legegyszerűbb módja egy intenzív tanfolyam elvégzése, amely szakavatott tanárok segítségével rávilágít a felszolgálók mai feladataira, megismerteti őket a gasztronómia világával és felkészíti őket váratlan szituációkra is.
Magyarország leglátogatottabb települései 2011-ben
A KSH publikálta a legnépszerűbb városok végleges vendégéjszaka-számok alapján felállított sorrendjét, amely szerint a legnépszerűbb tíz település köre összességében nem változott 2010-hez képest. Az első három helyen változatlanul Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló állt, a belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Siófok követte. A külföldiek körében Budapest mellett 2011-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek - tájékoztatta szerdán a Turizmus Online-t a Magyar Turizmus Zrt.A 2010-es sorrendhez képest az első tíz helyen számottevő változás összességében nem történt, Sárvár felkerült a 9. helyről a 7. helyre. A vendégéjszakák száma Sárvár (+14,8%), Budapest (+8,9%), Eger (+8,0%), Hévíz (+6,1%) és Zalakaros (+5,5%) esetében nőtt 2010-hez képest.A belföldi utazók körében Siófok felkerült a 4. helyről a 3. helyre, Gyula pedig a 10. helyről a 9. helyre a 2010-es sorrendhez képest. A vendégéjszakák számának bővülése Gyula (+13,2%) és Budapest (+7,9%) esetében volt a legjelentősebb.A Magyarországra látogató külföldiek körében a 2010-es sorrendhez képest Sárvár a 7. helyről felkerült a 4. helyre. A vendégéjszakák száma Sárvár (+32,1%), Zalakaros (+15,7%), Győr (+11,0%), Budapest (+9,1%) és Sopron (+7,8%) esetében nőtt számottevő mértékben az előző évhez képest. Bár a külföldiek körében a főváros mellett jellemzően fürdővárosok és balatoni települések a legkedveltebbek, a TOP 10-be bekerült 8. helyezettként Győr és 10. helyezettként Sopron is.
Augusztus 20: minden, még év fagylaltja is lesz
A hagyományokat követő, de számos új elemet is tartalmazó kétnapos programmal készülnek a szervezők a közelgő nemzeti ünnepre - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága kedden.Az először 2010-ben megrendezett Magyar Ízek Utcája nagy sikerére tekintettel, idén még több finomság várja az ünneplőket és ezúttal is jótékonysági célra, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány támogatására fordítják a bevételek egy részét. A budai Duna-parti falatozást koncertek is kísérik. Az aratómenetet, a Szent István napi misét és Szent Jobb- körmenetet követően természetesen idén is lesz tűzijáték. Az Olimpia évére tekintettel az ünnepi programok része lesz a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a Londonból hazatérő olimpikonokat is üdvözölni lehet.Már augusztus 19-én vasárnap délben megnyílik a Magyar Ízek Utcája, az ennivaló vásárfiák az Erzsébet híd budai lábától egészen a Bem térig sorakoznak majd. Közel száz, az ország különböző részeiről érkező kiállító készül ínycsiklandozó finomságokkal. Köztük magyar termelők kínálják majd az általuk termelt gyümölcsöket, sajtot, mézet, kolbászt, lekvárokat. A sétányra üres hassal érdemes érkezni, a készételek mellett ugyanis természetesen megkóstolható lesz Magyarország Tortája, sőt idén először bemutatják Magyarország Cukormentes Tortáját és az Év fagylaltját is.ZenebonaFalatozás közben az Alagútnál, a Clark Ádám téren és a Bem téren lehet majd egy kis szünetet tartani, ahol vasárnap este nyolc órától koncertek lesznek. Fellépnek: a Keresztes Ildikó Band, Mókus és a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, a Mystery Gang, Odett és nem utolsó sorban a vintage punk rock and roll trió, a The Silver Shine. A műsor másnap is folytatódik, a Clark Ádám téren Vitéz László bábelőadás, színházi előadás, néptánc bemutató, délután jazz koncertek lesznek (Bársony Bálint és a Sunshine Love, Hot Jazz Band). A Bem téren hétfő délután a Nemzeti Rézfúvós Kvintetté és a Pénzügyőr Zenekaré a színpad. A program elmaradhatatlan része ezúttal is az összefogás, amely a 2010-es rendkívüli árvíz helyzet idején szervezett augusztus 20-a óta már hagyománynak számít. Mindenki, aki a Magyar Ízek Utcájára ellátogat és vásárol egyúttal támogatja a nehéz helyzetben lévő gyermekek étkeztetését a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül.Katona bácsi haptákba'...Augusztus 20-án, reggel a Kossuth téri díszünnepség nyitja meg az ünnepnap programjait. A ceremónián katonai tiszteletadás kíséretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját, majd ünnepélyes keretek között felavatják a frissen végzett honvédtiszteket. Az eseményen beszédet mond Áder János államfő. Az ünnepségen fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Rádió Zenekara, a Bihari János néptáncegyüttes, valamint Tata, Makó városok és Csepel gyermek néptánccsoportjai.Délelőtt tíz órakor a Duna fölött egyórás légi parádé lesz katonai és civil gépekkel. Délután egy órakor az Ország Háza ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt; este nyolc óráig lehet megtekinteni a Parlament épületét. A programok ideje alatt a Duna-partra látogatókat az esemény médiapartnere, a Petőfi Rádió rendezésében zenei kívánságműsor szórakoztatja.A hagyományokhoz híven délután három órakor a Clark Ádám téren tartják az ökomenikus kenyéráldást, majd elindul az Aratómenet a Lánchídon át a Szent István Bazilikáig, ahol 5 órakor az ünnepi szentmise, azt követően pedig a Szent Jobb körmenet veszi kezdetét.Olimpiai lázAz Olimpia évének jegyében rendhagyó módon a nemzeti rendezvényhez kapcsolódik a Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíj is, amelyen olyan atléták vesznek részt, mint Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető vagy az amerikai Sanya Richards-Ross, aki női 400 méteres síkfutásban nyert aranyat Londonban. A sportesemény augusztus 20-án délután négy órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban, ahol megjelennek a magyar olimpikonok is.Nem csak piromániásoknakEste kilenc órától kezdődik az augusztus 20-i programok elmaradhatatlan eleme, az ünnepi tűzijáték. Idén a Dunán - a Margit híd és a Szabadság híd között elhelyezkedő - három uszályról lövik ki a rakétákat, a Citadella helyett pedig a Lánchídról. A Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által július 14-én 150 millió forintos keretösszegre kiírt gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárásra egy konzorcium - a tavalyi tűzijátékot is szervező Pyro1 Kft. - nyújtott be pályázatot. A nyertes a tűzijáték műszaki lebonyolításáért, a teljes körű rendezvénybiztosításért és az ezzel kapcsolatos tömegtájékoztatásért felel.Jók voltatok gyerekek?A nap folyamán a Parlamentben a legrangosabb állami kitüntetéseket is átadják. Áder János köztársasági elnök 11 órától Orbán Viktor felterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Kitüntetéseket, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár 13 órától a Külhoni Magyarságért Díjakat adja át.
Újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó
Négy év után újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó a jövő héten - tájékoztatta a beruházó Sziszi Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-t.A vasárnapi műszaki átadás után a jövő héten megnyílhat a látogatók előtt a Balaton egyik jelképévé vált, négy éve lezárt, uniós támogatással felújított balatonboglári Gömbkilátó, míg a fejlesztési projektbe tartozó kalandpark és bobpálya csak jövő nyárra készül el - mondta el Csiszár Szilárd.Beszámolója szerint a Várdomb tetején található, ipartörténeti emléknek és turisztikai látványosságnak számító Gömbkilátót négy évvel ezelőtt azért zárták le, mert veszélyessé vált rossz állapota miatt. Most felújították a kilátó teljes szerkezetét, padozatát, korlátjait.A program megvalósítása adminisztrációs nehézségek és egy fővárosi nyaralótulajdonossal támadt vita miatt csúszott két évet. Az eredeti terveket menet közben módosítani kellett, így a kalandpark és a bobpálya valamivel távolabb kerül a Várdomb védett részétől.Csiszár Szilárd cége, a boglári Sziszi Kft. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, vállalva a tetején lévő kilátó felújítását, és egyéb fejlesztések végrehajtását.A beruházás részeként jövő nyárra a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bobpályát, valamint kötélpályákból, mászófalakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát építenek ki a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével.A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, ami a költségek 50 százalékát fedezi.
Ökoturisztikai fejlesztés a lillafüredi erdei vasútnál
A tizennégy hazai erdei vasút közül az Északerdő Zrt. tulajdonában levő Lillafüredi Állami Erdei Vasút a zászlóshajónak számít - mondta Turizmus Online-nak Mátrai Imre üzemigazgató.Hozzáfűzte: az évente szállított utasok számában ugyan a Szilvásvárad-szalajkavölgyi túlszárnyalja a lillafüredit, amelyen évente kétszázezer turistát szállítanak a Bükk fokozottan védett területén. A lillafüredi vasút 14 kilométer hosszú hegyi fővonalának környezetében található turisztikai attrakciók (a diósgyőri vár, a miskolci vadaspark, a garadnai pisztrángtelep) azonban kiemelkedők.Mátrai Imre arról is tájékoztatott, hogy nemrég fejeződött be az a 230 millió forintos program, amely az erdei vasút ökoturisztikai fejlesztését szolgálta. Ehhez 206 millió forint támogatást nyertek el, amelyet pályázat útján az Európai Unió biztosított.A program keretében két ökoturisztikai központot alakítottak ki. Lillafüreden az állomás épületét felújították és a vasút garadnai végállomásán pedig új épületet emeltek. Mindezeket kiegészítette az a műszaki fejlesztés, amellyel elkészült a világ jelenleg egyetlen, úgynevezett hibrid hajtásrendszerű mozdonya.Az üzemigazgató elmondása szerint Miskolc környezetének a barlangfürdő után a második látványossága az erdei vasút, amely ezzel a fejlesztéssel még vonzóbb lett a turisták körében. A működtetése környezetvédelmi szempontból az említett mozdonnyal kíméletesebbé vált. A felújított lillafüredi állomás ad helyet a Bükki Nemzeti Park térségi központjának, egy kiállító térben mutatják be a turistáknak a Bükk múltját. Az alsó szinten tizennégy színes tablón mutatják be a hazai erdőket, valamint a lillafüredi vasút pályája mellett található turisztikai értékeket és a több mint kilencven éves vasút történetét.
Idegenforgalmi attrakció lesz Siófok megújult víztornya
Szombaton bejárhatta a nagyközönség Siófok 420 millió forintból megújult jelképét, a 99 éves víztornyot; a glóbuszába kerülő étterem és interaktív üzenőhely, valamint a torony lábánál helyet kapó turistairoda 2012 májusában nyílik meg.Balázs Árpád polgármester a város főterén álló, helyi védettségű ipartörténeti emlék bejárása alkalmából emlékezetett arra, hogy a több évtizede már nem működő víztornyot egy ideig a lebontás réme fenyegette. Miután azonban önkormányzati tulajdonba került, élni akartak azzal, hogy ragyogó kilátás nyílik belőle, és központi helyzetéből fakadóan ideális helyszíne lehet a turisztikai irodának. Mivel a torony állapota folyamatosan romlott, halaszthatatlanná vált a felújítása. A 420,9 millió forintos projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja nyújtott 300 milliós támogatást, a többi költséget a helyi önkormányzat állta.A mai szabályozás szerint már nem lehetne ilyen magas létesítményt építeni vendéglátóhelyként a Balaton partján, de egy réginek a felújításával megvalósulhatott egy ilyen egyedülálló attrakció, amely a következő nyárra igazi meglepetés lesz a városba érkezők turistáknak is.A felújítás során lebontották a kétszázötven köbméteres betontartályt, felülvizsgálták a víztorony szerkezetét, amely aztán karbonszálas megerősítést kapott.A torony földszintje üvegfalú körépülettel bővült, ott a helyi Tourinform-iroda kap a korábbiaknál tágasabb, százharminc négyzetméteres területet. Az épület északnyugati oldalán két panorámalifttel lehet feljutni a kávézó egyes szintjéig. A panorámát üvegfalú körteraszról is meg lehet csodálni, a glóbuszban pedig kiállítótér és kávézó várja majd a vendégeket. A legfelső szint egy része folyamatosan forog majd. Erről a polgármester egyelőre csak annyit árult el, hogy oda tizenkét "technikai világújdonságnak számító" berendezést akarnak telepíteni, és mindez része lesz egy interaktív információs és üzenőközpontnak.
Nem érezni javulást
A nehéz gazdasági helyzet a lakosság fogyasztásában, ezen belül a szabadidő eltöltésének egyik jól körülírható szegmensében, a turizmusban is tükröződik. A turisztikai utazási aktivitás, a turizmusra fordított idő és a turisztikai fogyasztás 2011 I. félévében sem érte el a 2008. évi szintet. A magyar lakosság utazási aktivitása európai összehasonlításban alacsony, és egyelőre a javulásnak nincsenek kézzelfogható jelei, áll a Központi Statisztikai Hivatal a lakosság többnapos belföldi turisztikai utazásainak jellemzőiről kiadott Statisztikai Tükör kiadványában.2011 I. félévében a népesség 23%-a vett részt a belföldi idegenforgalomban, azaz legalább egy alkalommal tett többnapos belföldi utazást. Az utazások száma (8,7 millió) és az azokon eltöltött idő (32,1 millió nap) 10, illetve 9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de még így is több mint 10%-kal elmaradnak - a válság előtti - 2008. évi adatoktól. A fiatalabb korosztályok és a kisgyerekes három-négytagú családok mobilabbak, az egyedülállók, valamint a nagycsaládos háztartások az átlagosnál lényegesen kevesebbet utaznak. A fővárosban és a középdunántúli régióban élők turisztikailag kb. kétszer olyan aktívak, mint az alföldi régiók lakói. A lakosság - folyó áron - az előző évinél 4%-kal többet, 104 milliárd forintot költött el, így a turisztikai fogyasztás hasonló mértékben nőtt, mint az infláció. Szálláshely-szolgáltatásokra 34, vendéglátó-szolgáltatások és élelmiszerek vásárlására 26, közlekedésre (beleszámítva az üzemanyagvásárlásokat is) szintén 26 milliárd forint jutott. A turisztikai fogyasztás közel harmada a budapestiektől származott, és több mint negyede a Balaton régióban valósult meg.Az 1-3 éjszakás (hétvégi típusú) utazások jellemző2011 első félévében hétvégi típusú utazáson a lakosság 18,5%-a vett részt, ami közel ugyanannyi volt, mint egy évvel korábban. A fővárosiaknál 28%, a Közép-Dunántúlon élőknél 24%, az ország más területeinek lakossága körében 12-21% volt ez az arány.Az utazási aktivitás szoros kapcsolatban van a háztartások anyagi helyzetével. A hétvégi házzal, nyaralóval rendelkező háztartásokban élők fele tett az időszak során 1-3 éjszakás utazást. A személygépkocsit haszná- lók 21, a többieknek azonban csak 14%-a utazott belföldön ilyen időtartamra. A gazdasági aktivitás hatásának jelentőségét mutatja, hogy míg a dolgozóknak 22, a nyugdíjasoknak csupán 15%-a utazott hétvégén.A saját anyagi helyzetüket jónak vagy átlagosnak ítélők 25%-a, a szerény, illetve nagyon szűkös anyagi helyzetűeknek mindössze 13%-a volt belföldi utazáson a vizsgált időszakban.A lakosság az év első hat hónapjában összesen 7,2 millió 1-3 éjszakás utazást tett, ami az előző évinél 14%-kal több, és 20,5 millió napot töltött el. A legjelentősebb célrégió Budapest-Közép-Duna-vidék, ahol az eltöltött idő közel negyede (4,8 millió nap) realizálódott. A hétvégi típusú utazások esetében is elsősorban a régión belüli utazások a jellemzők, bár figyelmet érdemel, hogy a budapestiek közel 1 millió napot töltöttek a Balatonnál.Az utazások fő motivációja a rokonok, ismerősök meglátogatása, az idő több mint felét ilyen célból töltötték el az utazók, számottevő a szórakozás, pihenés, városnézés, természetjárás (31%) is, az utazáson töltött idő 5%-a pedig hobbi jellegű munkavégzéshez, kertészkedéshez kapcsolódik.A négy- és annál több éjszakás belföldi utazásokA turizmust, a szabadidős utazásokat elsősorban a hosszabb, a négy, vagy annál több éjszakát magába foglaló utazások jellemzik. Ilyen utazáson a magyar lakosság 8,4%-a vett részt 2011 I. félévében legalább egyszer, ezen belül igen jelentősek a regionális eltérések. A fővárosban és Pest megyében lakók körében az utazáson részt vevők aránya 14, míg az ország többi területén mindössze 4,1-7,4% volt. A területi különbségek az elmúlt évben tovább nőttek.A saját anyagi helyzetüket átlag felettinek értékelők 14%-a tett négynaposnál hosszabb belföldi utazást, míg a nagyon szűkös körülmények között élőknek közel 5%-a. A nyugdíjasok valamivel nagyobb arányban (9,1%) vettek részt hosszabb utazáson, mint a dolgozók (8%). A nyaralóval, hétvégi házzal rendelkező háztartások tagjainak 40%-a vett részt ilyen utazáson, a második otthonnal nem rendelkezőknek csupán 6,1%-a.Hasonlóan jelentős kapcsolat figyelhető meg a személygépkocsi-használat és az utazási aktivitás között. A személygépkocsit használó háztartások tagjainak 9,3, a többieknek 6,8%-a számolt be négy napnál hosszabb belföldi utazásról.Az 1,5 millió utazás során a lakosság összesen 12 millió napot töltött el, 1,1%-kal többet az egy évvel korábbinál. Az átlagos tartózkodási idő 7,6 nap volt, ennél lényegesen hosszabb ideig tartott a tanulás (13,2 nap), a munkavégzés (11,9 nap) és a hobbimunka (8,3 nap) miatti utazás.Az utazásoknál személygépkocsit 68, vonatot 18, autóbuszt 14%-ban vettek igénybe az utazók. Az utazáson eltöltött időt tekintve a leggyakoribb motiváció a szórakozás, pihenés, városnézés vagy természetjárás, 28%-ot képviselt a rokon, ismerős meglátogatása.Az igénybe vett szállástípusok közül 34%-ot képvisel a rokon, ismerős által biztosított szállás, míg saját második otthont 27%-ban vettek igénybe az utazók, a szállodák részesedése 20% volt.Az utazások negyedét a 25-44 éves korosztályba tartozók tették, közel annyit, mint a 45-64 évesek. A legtöbb hosszú utazás (29%) a 65 évesnél idősebbekhez kötődik.Az utazásoknak két kiemelt célpontja volt: a Balaton, valamint Budapest- Közép-Duna-vidék, az összes utazásra fordított idő 44%-a realizálódott itt. Észak-Magyarország részesedése 14% volt a teljes belföldivendég-forgalmon belül, az úti cél leggyakrabban a régión belüli utazás.A hosszú belföldi utazásokon a lakosság fogyasztása 36 milliárd forintra becsülhető, ami jelentősen (12%-kal) elmarad az előző évitől. A kiadásokból szállásra 15, étkezésre 10, közlekedésre 6 milliárd forintot költöttek az utazók. Egy turista egy nap alatt átlagosan 3143 forintot költött el, ami 13%-kal kevesebb, az egy évvel korábbinál.
Debrecen az elvarázsolt expresszen
A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület Debrecen Megyei Jogú Város és Hortobágy község önkormányzatával közösen az országos hatókörű médiumok munkatársainak meghívásával kívánja a belföldi utazók figyelmébe ajánlani 2011. évi marketingakcióját. Debrecen várossá válásának 650. évfordulójához kapcsolódva egy varázslatos vonatút során adnak ízelítőt a desztináció történelmi örökségéből, kulturális hagyományaiból, a térségre jellemző ételekből. Az akció időtartama 2011. július 14. - augusztus 14. Az akció alatt heti kétszer (csütörtök, vasárnap) összesen kilenc alkalommal a Budapest Nyugati-pályaudvarról induló és Debrecenben is megálló InterCity vonathoz kapcsolt "Debrecen Expressz" múltidéző kocsiján hangulatos környezetben utazhatnak az érdeklődők a cívisvárosba. Az akcióban a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület 11 tagszállodája vesz részt az alábbiak szerint: (Aquaticum Termál és Wellness Hotel****, Auguszta Hotel***, Best Western Kálvin Hotel***, Campus Hotel ***, Hotel Divinus*****, Hunguest Hotel Nagyerdő***, OEC West Hostel, Kossuth Lajos Kollégiumok, Hotel Lycium Debrecen****, Hotel Platán****, Sport Hotel ***+ )A szálláshelyadók az akció időtartama alatt speciális csomagajánlattal várják a látogatókat, mely ajánlatokat megtekinthetik az www.iranydebrecen.hu honlapon. A csomag tartalmazza 4 nap 3 éjszakára szóló vagy 5 nap 4 éjszakára szóló kedvezményes szállást reggelivel vagy félpanzióval, illetve szálláshelytől függően eltérő további szolgáltatásokkal (Welcome drink, frissítő masszázs, stb.), a több mint 50 %-os kedvezményt adó vonatjegyet oda-vissza útra, ízelítőt a hajdúsági ételekből az utazás alatt (pl. Hortobágyi húsos palacsinta, debreceni töltött káposzta), kóstolót helyi sajtkülönlegességekből és debreceni mézeskalácsból a Budapest-Debrecen útvonalon. A csomag tartalmaz továbbá egy alkalomra szóló városnézést idegenvezetővel Debrecenbe. Debrecen és Hortobágy számos rendezvénnyel várja az érdeklődőket: pénteken éjszakai fürdőzés, vasárnap vízi zumba az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben. Hármashegyalja az ország legrégibb kisvasútjával a "Zsuzsi" erdei kisvasúttal érhető el, ahol kerékpáros, lovas és gyalogos túralehetőségekre is lehetőség nyílik. Hortobágyon Pusztaszafari, Mátai lovasfogatozás, Hortobágy Halastavi Kisvasút. Június 15. és július 20. között "Debreceni Nyár" hűsítő programokkal, július 17-29. között Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, július 20-24. Campus Fesztivál izgalmas koncertekkel, július 30-31. Mézeskalács Fesztivál, augusztus 4-7. között a Debreceni Borkarnevál csábít Debrecenbe. A város egyik legjelentősebb rendezvénye, a Debreceni Virágkarneváli és karneváli hét külföldi és hazai művészegyüttesekkel várja a látogatókat augusztus 15-21. között A Hortobágyi Hídi Vásár színes fogataga augusztus 19-21. között látható. Az érdeklődők a fent említett honlapon tájékozódhatnak az akció időtartama alatt zajló debreceni és hortobágyi programokról, valamint kiválaszthatják a számukra legideálisabb szálláshelyet. A vonatútra a helyet - az ülőhely kapacitás koordinálása, nyomonkövetése végett - a helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet információs irodájában, a debreceni Tourinformban foglalja le a vendég, de a csomag költségét közvetlenül a szálláshelynek kell fizetni. Az őszi időszakra "650 év ízei 650 Ft-ért" elnevezésű akcióval készülnek. A tervezett akció időtartama alatt - 2011.október 01. és november 13. között - a térségre jellemző hagyományos ízekkel, ételekkel várjuk majd a vendégeket. A kampányhoz csatlakozó szálláshelyeket igénybe vevő vendégek 650 Ft-ért választhatnak a debreceni és hortobágyi ételkülönlegességek kínálatból.
Napkollektorok és hőszivattyúk hűtik-fűtik az Aphrodite/ Hotel/Venust Zalakaroson
Napokon belül befejeződik a zalakarosi Hotel Venus uniós pályázatból finanszírozott energiakorszerűsítése. A lefúrt csöveken a föld hőjét hasznosítják, az épület tetején lévő napkollektorok pedig a fényt alakítják át, hogy a szálloda összes létesítményét ezzel lehessen hűteni és fűteni. A város szívében elhelyezkedő családbarát szálloda szobáiban is mennyezet-padozat és fal hűtés-fűtés van, amely egészen más hőérzetet biztosít, mint a hagyományos radiátor-klíma/ eszközök.108 m2 napkollektor lett felszerelve. Naponta 6000 l meleg viz előállítására alkalmas a renszer és ~30 C-ra fűtik 2 db 100 m3 szabadtéri-és fedett medence vízét.3 db hőszivattyú is beüzemelésre került a talajszondákkal együtt. A kollektorok tehát a meleg vizet és medence fűtését végezik, míg a hőszivattyúk hűtik és fűtik a szállodát gázenergia nélkül.Amint Dr.Virágné Bálint Mária a szálloda igazgatója elmondta a tudósítónak, a 60 milliós pályázati összeg néhány év alatt megtérül.A családi vállalkozás másik pillérét képező - a fél éve új szárnnyal bővített szállodát kiszolgáló - saját farm termelése is egyre bővül. A megnövekedett számú vendég számára ugyanis növelni kell a saját állatállományt és a zöldséges kertet is, hiszen egyre nagyobb mennyiségű, házi termesztésű zöldségre és gyümölcsre és húsra van szükség a konyhán. Nem véletlenűl lett a szálloda szlogenje: Aphrodite****Hotel, ahol a farmunk az éléskamránk.A főszezont már megszépült, kizöldült parkkal, a kicsik számára kialakított játszótérrel, szabadtéri úszómedencével és napozóterasszal várják a szálloda vezetői. A Garaboncon lévő farmon további beruházásokkal kívánják bővíteni a vendégek szórakozási és szabadidő eltöltési lehetőségeit. Az Echos szekerezés, lovaglás-pónizás és állatsimogatás már 2011-ben is elérhető a Zalakarosra látogató turisták számára.