Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Közelebb a kaptárkövek titkához
Egyedülálló természeti látványosságot csodálhatnak meg a turisták július végétől Egerszalókon, ugyanis bejárhatóvá válik a sódomb, valamint az Egertől mintegy 6 kilométerre lévő község határában a kutatók számára eddig ismeretlen célt szolgáló kaptárkövek.A kaptárkövek a bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. A 10 vagy akár 20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok néhány helyen keményebbé tették, így alakultak ki az úgynevezett tufakúpok. A kaptárfülkéket ezekbe a tufakúpokba vájták, máig ismeretlen céllal. Jelenleg 471 fülkével 73 kaptárkövet ismerünk- amelyek közül három válik közelről felfedezhetővé Egerszalókon. A fülkék valódi használatáról több száz éves feljegyzések és a szájhagyomány is eltérő elképzeléseket közvetít. Bizonyos elképzelések szerint a kaptárkövek barlanglakásként szolgáltak, az egészen régi feljegyzések szerint pedig az egerszalóki kaptárkövekhez hasonló riolittufa kúpok belsejében tették hamvasztás után a Szent István korabeli zendülések elesett vezetőinek holttestét. I. Szent László király törvénykönyve alapján - amely megtiltja a fáknál, köveknél történő pogány áldozatokat - feltételezhető akár, hogy pogány oltárkőként szolgáltak a miocén korszak riolittufái. A kaptár szó miatt felmerülhet az a megoldás is, hogy a fülkék méhkaptárok voltak. A riolittufa képződményekhez kiépült egy sétaút, amely illeszkedik az egri bükkaljai Kő-Túra tematikus útvonalába. Az Európában egyedülálló egerszalóki sódomb és a környezetében található kaptárkövek természeti és turisztikai értékeinek és látogathatóságának infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projekt 2004-ben - 15 millió forintos önrész mellé - közel 600 millió forintos támogatást nyert a Regionális Fejlesztés Operatív Programtól.
Egerszalóki élményfürdő nyitány
Július 13-án megnyitotta kapuit a 4,3 milliárd forint beruházás nyomán elkészült egerszalóki gyógy- és élményfürdő. A 4,3 milliárd forintos beruházáshoz 800 millió forintnyi állami támogatást is kaptak a befektetők a Széchenyi-terv keretében. Az új fürdővel mintegy 70 munkahely jön létre a településen. A 11 ezer m2 alapterületű létesítmény Európa egyik legnagyobb fürdője, ami a beruházó szerint 4,3 milliárd forintba került. A négyszáz méter mélyről feltörő 70 fokos termálvizet tizenhét medencében élvezheti a közönség, a létesítményben fitness- és wellness központ, szépségcenter és gyógyászati centrum is működik. A mintegy 2000 m2-es vízfelületű élményfürdő egy nagyobb fejlesztés első üteme, a továbbiakban strand és ötcsillagos szálloda is épül a területen, összességében mintegy 11 milliárd forintból. Csőke László, a beruházó Szalók Holding Zrt. igazgatóságának elnöke az átadáson hangsúlyozta, hogy miközben a beruházási költségek megegyeznek egy nyugat-európai hasonló létesítmény kivitelezési értékével, a szolgáltatások mintegy 30 százalékkal olcsóbbak lesznek, mint például Ausztriában. A beruházás megvalósítására létrehozott cég 49 százalékban a Magyar Fejlesztési Bank tulajdona. Az merikában bejegyzett HH Global Capital Partners 44 százalékot, a szintén amerikai Grubbi Investment Ltd. 5 százalékot birtokol, a fennmaradó 2 százalék kisrészvényeseké. (Index)
Megnyílt a bánki Tó Hotel
Féléves átépítései munka után a korábbi három csillagos kategória után ***+ színvonalon nyitott meg június 11-én a Tó Hotel Bánkon. A beruházás eredményeként régi szobák és az étterem új designt kaptak, s az épülethez új szárnyat is kapcsoltak. A szálloda azok kényelmét szolgálja, akik Budapest közelében keresnek csendes, természetes környezetet kikapcsolódásra. A frissen felújított, légkondicionált hotel 36 szobával (melyek közül 5 családi szoba) várja a vendégeket. A Bánki-tó partján található hotelt a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítették. A gasztronómiai élvezetekről a szálloda 90 főt befogadó étterme és kávézója gondoskodik. A Dixy, Jazz és Swing különtermek maximum 80 főt tudnak fogadni együttesen. A rendezvénytermek légkondicionáltak, természetes fénnyel ellátottak, és a szükséges technikai eszközökkel felszereltek. A hotel wellness-részlegében külső és belső élménymedence, pezsgőfürdő, finn- és infraszauna, gőzkabin, tepidárium, Kneipp-taposó, masszázs, különböző wellness gépek és fitness terem áll rendelkezésre, ezen kívül gyermekfoglalkoztató és játékterem is elérhető. A környék felfedezéséhez a vendégek kerékpárt bérelhetnek. A szálloda elsősorban a wellness centrum széleskörű szolgáltatásai által is vonzott egyéni vendégekre és - kihasználva Budapesthez közeli kedvező fekvését - a céges rendezvényekre kíván koncentrálni.
Debrecen: több parkolóhely, gyorsabb kijutás a repülõtérre
Újabb fejlesztéseket valósított meg az Airport-Debrecen Kft. a tavaly több mint 40 ezer utast fogadó Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.Az állandó vámúttal és nemzetközi légi határátkelőhellyel rendelkező repülőtéren folytatódott a parkolók bővítése. A 369 személygépkocsi és 16 busz várakozását biztosító parkolót térítésmentesen használhatják a Debrecenből utazók, illetve az ide érkezők. Az utasparkoló mellett 2007 nyarára elkészült a szolgálati parkoló is, mely 61 gépkocsi befogadására alkalmas. Tovább folytatódott a repülőtér biztonsági rendszerének kiépítése is, a légikikötő teljes területén járőrutat építettek ki. A 2006-ban 3500 m2 nagyságúra bővített utasforgalmi terminál számítógépes utas- és poggyászkezelési rendszerrel működik, az utazók 6 check-in pultnál vehetik fel beszállókártyájukat. A napokban elkezdték egy új bekötőút építését, amely jelentősen lerövidíti az utasterminálhoz vezető reptéri utat. Az útépítés miatt és a jelenleg még használatos régi bekötőútnál is folyamatos a terület rendezése. A terminálban megkezdődött a vendéglátó-egységek, ajándékbolt és duty-free shop kialakítása, így további szolgáltatásokkal bővült a reptér kínálata. A repülőjáratok biztonságos üzemanyag ellátása is megoldódott azzal a tenderrel, amelyet a Total Hungária nyert meg. Az Airport-Debrecen Kft. és az Országos Mentő Szolgálat egy 4000 négyzetméteres légibázis kialakításáról is megállapodott, így a jövőben még biztonságosabb körülmények között dolgozhatnak a légimentők.