Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Jól zárt a Balaton
A Balaton kereskedelmi szálláshelyein összesen 11,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák- és 13,6 százalékkal a vendégek száma az év első nyolc hónapjában 2006 azonos időszakához képest, ami már nem csak a hazai érdeklődés további növekedésének, hanem a külföldi turistaforgalomban beállt kedvező fordulatnak is köszönhető - egy, az év első nyolc hónapjáról készített gyorsfelmérés szerint. A felmérést készíttető Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Rosta Sándor az MTI-nek elmondta, a Balaton régió főbb kereskedelmi szállásadóinak mintegy ötöde, 17, zömében három-négy csillagos szálloda szolgáltatott adatokat a gyorsmérleghez. Az adatok alapján a tópart közelében jóval erőteljesebb volt az eddigi forgalomnövekedés, mint a víztől távolabb eső szálláshelyeken. A Balaton-parti szállodákban az év első nyolc hónapjában a belföldiek 20,9, a külföldiek 20,8 százalékkal töltöttek el több vendégéjszakát, mint egy évvel ezelőtt. A tótól távolabb eső szállásadóknál a belföldi érdeklődés 13,8, míg a külföldi 1,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vendéglétszám tekintetében a tóparti szállodákban a belföldiek 15,5, a külföldiek 14,6 százalékkal voltak többen, mint tavaly. A Balatontól távolabb eső szállásadók pedig arról számoltak be, hogy 17,7 százalékkal több belföldi és 4,6 százalékkal több külföldi vette igénybe a szolgáltatásaikat.
Kaposvár egyre népszerûbb
A kaposvári Tourinform irodában januártól augusztus végéig mintegy 33 ezer érdeklődőnek adtak felvilágosítást.Ez az előző év azonos időszakához képest 10%-os növekedést jelent. A belföldi turisták tavasztól késő őszig érkeznek a városba, és leginkább a látnivalók, szálláshelyek, rendezvények és a Virágfürdő iránt érdeklődnek. Az átutazó turistáktól gyakran hallani, hogy a kiadványok hatása, a város sajátos hangulata és szépsége miatt mindenképpen visszatérnek, akár több napra is. A helyiek leggyakrabban a városi és az országos programok, koncertek, az élményfürdő, a Kaposvár Kártya és az üdülési csekk felől érdeklődnek. Gyakran keresik a magyarországi régiós és települési látnivalókról, szálláshelyekről szóló kiadványokat. A külföldi turisták érkezése főként a nyári szezonra koncentrálódik. Nagyobb számban látogatják a várost német, osztrák, holland, francia és horvát vendégek, az olasz, lengyel, orosz, cseh turisták száma kevesebb. Sok egy napos látogató érkezik a Balatonról. Több napot nemzetközi rendezvények és Kaposvár nagyrendezvényei idején töltenek el a városban. A Tourinform - Kaposvár többféle eszközzel igazodik az érdeklődők igényeihez. Szezonon kívül hétfőtől szombatig; május végétől szeptember közepéig pedig hosszabbított nyitva tartással, hétfőtől vasárnapig áll a látogatók rendelkezésére. Nyitva tartási időn kívül az irodaépület oldalán elhelyezett érintőképernyős információs terminálról tájékozódhatnak a turisták, valamint felkereshetik az iroda számos érdekességgel szolgáló honlapját a www.tourinformkaposvar.hu címen.
A legnépszerűbb hazai városok
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban - a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján - a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte Budapest.Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló szerezte meg: Hévízen 927 ezer, Hajdúszoboszlón 823 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek az elmúlt évben. Siófok a dobogóról 154 ezer vendégéjszakával maradt le. A tíz legnépszerűbb város 2005. évi rangsorához képest az utolsó három helyen történt változás: a 2005-ben 10. helyen álló Debrecen tavaly a 8. helyre lépett elő, Zalakarost és Egert megelőzve. A belföldi utazók körében legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló és Siófok követi. A 2005-höz képest Zalakaros pozíciója jelentősen javult, míg 2005-ben a 10., 2006-ban a 7. legtöbb belföldi vendégéjszakát regisztráló magyarországi város volt. 2005-ben Pécs is szerepelt a top 10-ben, a város helyét 2006-ban Bük vette át. A Magyarországra látogató külföldiek Budapest mellett jellemzően a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton-közeli településeket keresték fel a leggyakrabban 2006-ban. Az abszolút első helyezett Budapestet (5 ,2 millió külföldi vendégéjszaka) Hévíz követi 595 ezer vendégéjszakával. A 2005-höz képest Bük és Hajdúszoboszló javított, Siófok és Balatonfüred veszített pozíciójából. Az első tízbe új belépő városok Debrecen és Harkány, kimaradt viszont Keszthely és Tihany. A tíz legtöbb vendégéjszakát regisztráló település közül Debrecent (+30,4%), Zalakarost (+22,4%) és Hajdúszoboszlót (+19,2%) jellemezte kiemelkedő vendégéjszakaszám-növekedés. A külföldi vendégforgalom ezzel szemben Debrecenben (+20,8%), Hajdúszoboszlón (+2,2%) és Zalakaroson (+0,7%) mutatott növekedést a megelőző évhez képest.