Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Megújult fogadótér és 4D mozi Ipolytarnócon
Nemrég mutatták be Ipolytarnóc megújult fogadóépületét a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében megvalósult projekt részeként.A beruházások egy többlépcsős térségi turisztikai fejlesztés első ütemét képezték, amelynek végső eredményeként a salgótarjáni és a szécsényi kistérség, valamint a Szlovákiában található losonci és nagykürtösi járás területén kialakulhat egy határokon átnyúló interregionális természetvédelmi és turisztikai terület, amely keretbe foglalja a Palócföld páratlan természeti és kulturális örökségét. A most lezárult első ütemben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az önkormányzati és a civil szférával partnerségben a nagyközönség számára jobban bemutathatóbbá tette a kezelésében lévő, Európa Diplomás Ipolytarnóci Ősleletet, amely így a térség idegenforgalmi kínálatának meghatározó részévé válik. A projekt keretében felújították, átalakították és bővítették a leromlott állagú fogadóépületet, amelyben egy szimulációs termet, kiállítóteret, konferenciatermet, ajándékboltot, valamint a turisták által önállóan kezelhető információs portált is kialakítottak. A fogadóépület mellett - a projekttől függetlenül - szabadtérben elhelyezték el a Bükkábrányból átmentett 8 millió éves ősfenyőket, amelyek még a tél beállta előtt védőtető alá kerülnek. A projekt keretében valósult meg a II. számú bemutatócsarnok páramentesítése, a turisták fogadására alkalmas parkoló bővítése, és a bemutatócsarnokok, valamint a túraútvonal akadálymentesítése. A projekt másik fő elemeként a Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban létrehoztak egy, az ősvilági élőhelyet 3D formában bemutató vizuáltechnikai rendszert, amely tudományos alapokon nyugvó időutazásba repíti a látogatókat. Ez a túravezető segítségével bemutatott interaktív nyomolvasási program világviszonylatban egyedülálló attrakciót kínál. A tudományos igényű bemutatót követően a fogadóépület szimulációs termébe telepített "4D Motion Theatre" segítségével a látogatók személyesen is átélhetik az ősvilági történéseket. A 20 személyes mozi attól 4 dimenziós, hogy a 3D animációs filmet a nézők olyan székekből nézhetik, amelyek a látvánnyal összehangolva mozognak, még életszerűbbé téve ezáltal a filmet. A film és a mozgó szék is magyar alkotók munkája. A projekthez tanulmányok, internetes honlap szerkesztése és marketingtevékenység is társult.
A Dél-Dunántúli régió lett Magyarország klassz helye
Október 9-én, éjfélkor lezárult a TV2 Magellán című ismeretterjesztő műsorában meghirdetett Klassz hely játék sms-szavazása.A nézők úgy döntöttek, hogy az ország kilenc turisztikai régiója közül a Dél-Dunántúl érdemli meg a "Magyarország klassz helye" címet. A sorozattal a Magyar Turizmus Zrt. célja a belföldi turizmus élénkítése, a régiók turisztikai kínálatának minél szélesebb közönséggel történő megismertetése volt. A bemutatásra kerülő nevezetességek, tájak, szórakozási lehetőségek kiválasztásában a nemzeti turisztikai marketingszervezet szakemberei segítették a televíziós csatorna munkatársait, annak érdekében, hogy a szombati adásokkal minél többeket belföldi kirándulásra csábítsanak. Csütörtökön a Magellán stábja újra ellátogatott a Dél-dunántúli régióba, hiszen a sorozat utolsó, október 13-án látható adásában Szebeni István "Magyarország klassz helyéről" köszönti majd a nézőket. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, dr. Róna Iván tegnap délután ünnepélyes keretek között átadta a Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetőjének, Hegyi Zsuzsannának az elismerő oklevelet. A nemzeti turisztikai marketingszervezet a nyertes régiót kiemelt promóciós támogatásban részesíti jövő évi tevékenységében. Dr. Róna Iván továbbá ajándékkal köszönte meg Vujity Tvrtko riporternek és Pásztori Dóra paraolimpikon aranyérmes úszónak, a leglelkesebben kampányoló dél-dunántúli személyiségeknek a régió népszerűsítése érdekében végzett tevékenységüket.
Kívül-belül megújult a pécsi Zsolnay Múzeum
Szeptember 29-én ünnepélyes keretek között ismét megnyitotta kapuit a pécsi Zsolnay Múzeum.Az elmúlt időszakban az épület teljes rekonstrukciója zajlott Kistelegdi István DLA (Doctor Liberalium Artium) tervező elképzelései szerint. A 415 millió forintot meghaladó értékű beruházás 2005-ben indult, amelyből 372,5 millió forint címzett támogatás, a Baranya megyei Önkormányzat önrésze pedig majdnem 42 millió forint volt. A megújult épületben kibővült a kiállítótér, korszerű elhelyezést nyert a díszkerámia raktár. A kiállítás tartalmi megújulásának is szemtanúi lehetnek a látogatók. A földszinti kiállítótermekben a Zsolnay építészeti kerámia fejlődését kísérhetik nyomon a historizáló díszítményektől a nagyszabású egyedi munkákig. A kiállítás újdonsága a Steindl Imre féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza tervezte Kacsás kút és a festőien dekorált falburkolólapokból összeállított válogatás. Az emeleti kiállítótermekben az 1870-es évektől az államosításig terjedő időszakban készült tárgyak kaptak helyet. A legkiválóbb tervezők elképzelései alapján készült gazd ag formavilágú, jellegzetes technikájú korai népies korsókat, az irizáló fényű eosin díszedényeket és a két világháború között készült porcelán plasztikákat tekinthetik meg a látogatók. Ismét látható lesz a népszerű Zsolnay emlékszoba, megnyílik a látogatók számára is a Zsolnay kerámiákkal díszített belső kert is.