Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Nem javultunk vendégszeretetből
Az idei évben is megjelent a World Economic Forum Travel and Tourism Competitiveness Reportja, amelyben turisztikai versenyképességük alapján rangsorolják a különböző országokat.Hazánk az idei évben összességében a 33. helyen végzett, amely javulást jelent a tavalyi rangsorban elfoglalt 40. helyünkhöz képest. A turisztikai versenyképességi index alapján az idei első három helyezett - mint a tavalyi évben is - Svájc, Ausztria és Németország lett. A versenyképességi index három alindexből tevődik össze: az ország turisztikai szabályozó rendszerére, a turisztikai üzleti környezetére és infrastruktúrájára, valamint a turisztikai humán, természeti és kulturális erőforrásaira kapott értékekből. Hazánk a turizmusszabályozás szempontjából az előkelő 19. helyen végzett, e besorolásban például Hollandia, Ciprus, Belgium, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia Lengyelország és Bulgária is mögöttünk áll. Az üzleti környezet szerinti rangsorban 41. helyezést ért el az ország. Humán, kulturális és természeti erőforrásaink tekintetében az 50. helyre sorol minket a tanulmány. A tavaly kiadott Travel and Tourism Competitiveness Report fájó pontjaként emelte ki a hazai média hazánk vendégszeretet szerinti besorolását, akkor 124 ország közül a 100. helyen hozta Magyarországot a tanulmány. A vendégszeretet szerinti besorolásban az idei évben sem kerültünk előbbre, a most vizsgált 130 ország közül 109. lett hazánk. Ami elkeserítőbb képet mutat, hogy hátulról a harmadik, azaz a 128. helyen végeztünk abból a szempontból, hogy a válaszadók mennyire javasolják az üzleti utazóknak, hogy hosszabbítsák meg tartózkodásukat szabadidős céllal.
Bormarketing a fellegekben
Elismert magyar pincészetek boraival újította meg kínálatát a Malév repülőgépei fedélzetén.A fehér-, vörös- és desszertborokat, valamint pezsgőket a légitársaság 34 ország 53 célállomására közlekedő mintegy napi 120 járatán kínálják a Malév légiutas-kísérői a javarészt külföldi utasoknak. A januártól megújult borkínálatot a légitársaság a legnagyobb, Boeing 767-300 típusú gépének fedélzetén Tompa Imre szakújságíró segítségével mutatta be a sajtó képviselőinek. A Malév hagyományosan nagy gondot fordít arra, hogy utasainak jó minőségű magyar borokat kínáljon, és ezzel a minőségi hazai borok jó hírét terjessze világszerte. Az idén január elején megújult borkínálatba hat fehér-, négy vörös-, két desszertbort, valamint két pezsgőt választott a légitársaság. A minőségi magyar borokat a business utasoknak bármely napszakban, míg a turista utasoknak a 10.00 óra után induló járatokon kínálják. Egy járatra egyszerre hétfajta bor és egyfajta pezsgő kerül felkészítésre, a business osztályon két-két fajta vörös és fehérbor, egyfajta desszertbor és pezsgő, míg a turista osztály kínálatában egy-egy fajta fehér és vörösbor szerepel. A tendernyertes borok folyamatosan váltják egymást a fedélzeten, ezzel is változatosabbá téve a légitársaság borkínálatát. A Malév utasai összesen 291 ezer palack bort és pezsgőt fogyasztottak a fedélzeten 2007-ben. A legtöbb, 160 ezer palack (120 ezer liter) a vörös borból fogyott, míg a fehérborból összesen 91 ezer palacknyit (68.250 liter) szolgáltak fel.
Biztonsági szempontból ismét "tiszta" a Budapest Airport
A Budapest Airport (BA) üdvözli, hogy az Európai Bizottság biztonsági szempontból ismét "tisztának" minősítette a Ferihegyi repülőteret.A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága 2007. december 21-én hivatalosan értesítette a BA-t, hogy a társaság befektetései és átalakításai eredményeként a repülőtér megfelel az EU minden biztonsági követelményének. Az Európai Bizottság már értesítette a tagállamokat, ami azt jelenti, hogy a repülőtér kereskedelmi egységeiben vásárolt árukat immár nem kobozzák el egyes európai légikikötőkben. A ferihegyi utasok szabadon vásárolhatnak a tranzit területén található "duty-free" boltokban, és a termékeket bármiféle korlátozás nélkül fel is vihetik a repülőgép fedélzetére. A Budapest Airport több milliárd forintot fordított arra, hogy ismét megszerezze a "tiszta" minősítést. Két és félmilliárd forintból 19 411 méter hosszú új biztonsági kerítés épült, amellyel a szigorított biztonsági területek - a futópályák, a terminálok forgalmi előterei, a tranzit területek, a gurulóutak - fizikailag különváltak a repülőtér egyéb területeitől. További 500 millió forintos beruházással a BA három új, a legmodernebb technikát felvonultató poggyászellenőrző röntgenberendezést is üzembe állított, valamint 70 fővel megnövelte az utasbiztonsági ellenőrzést végző munkatársai számát.