Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Égből pottyant söröshordó
Égből pottyant söröshordóVIII. Csabai Sörfesztivál és CsülökparádéMájus 20-25. között tartják a VIII. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, amelynek fő céljai a kulturált sörfogyasztás elterjesztése, Békéscsaba idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint igazi gasztronómiai ínyencségek bemutatása.Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján arról beszélt, milyen fontosak a hasonló fesztiválok a belföldi turizmus fejlődésében. Bora Imre, a fesztivál egyik fő szervezője elmondta, hogy 8 évvel ezelőtt ezer négyzetméteres standon tartották a rendezvényt, addig mára, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már több mint 10 ezer négyzetméternyi területen várják a látogatókat. Az eseményt Romániában és Spanyolországban is promótálták, továbbá bíznak benne, hogy a rendezvény négy nyelvű honlapja a határon túli magyarokat is idecsalogatja. Összesen mintegy 70 ezer érdeklődőre számítanak. A rendezvény első napján – ahogy ezt már megszokhatta a közönség – ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó. Az idei év egyik különlegessége, hogy a tervek szerint egy székelyudvarhelyi és egy eszéki csárda is vendége lesz a fesztiválnak. A sokféle, köztük különlegesnek számító sörfajták és a gasztronómiai élvezetek mellett színes programok gondoskodnak a tartalmas szórakozásról: főzőverseny, ételkészítési bemutatók, koncertek, sport- és gyereknapi programok járulnak hozzá a jó hangulathoz.
Több program- és diszkó-hajó lesz a Balatonon
A Balatoni Hajózási Zrt. (BH) 90 millió forint adózott eredményt ért el 2007-ben, a tavalyelőtti 60 millióval szemben a közgyűlés által elfogadott mérleg szerint - számolt be Horváth Gyula vezérigazgató a cég szezonnyitó sajtótájékoztatóján. A közgyűlés által pozícióján újabb három évre megerősített vezérigazgató elmondta 2007-ben 12 százalékkal nőtt az árbevétel - 1,8 milliárdról 2,1 milliárd forintra -, és a rendszerváltás óta a legjobb gazdálkodási eredményt érték el. A balatoni idegenforgalom kedvezően érzékeltette hatását több területen: tavaly 744 ezren utaztak a balatoni személyhajókon, ami 2,5 százalékos forgalomnövekedést jelent az előző évhez képest.A programhajók - főként a Badacsony és Tihany túra - iránt jelentősen, 40 százalékkal nőtt a kereslet. A kerékpárturizmus fellendülését jelzi, hogy a személyhajókra 10 százalékkal több biciklijegyet váltottak. A hajókon megtartott rendezvények népszerűsége 11 százalékkal-, a kompon átkelő utasok száma 5,8-, a járműveké 7,6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Egyedül a cég egy hoteljében és két kempingjében nem regisztráltak forgalomnövekedést, amelyek kihasználtsága nem változott a korábbi évhez képest.A 22 kikötővel, 24 személyhajóval egy vitorlással és 4 komppal rendelkező társaság a 162. idényét megkezdve bővíti kínálatát az igényekhez alkalmazkodva - mondta Horváth Gyula. Az elhúzódó engedélyeztetéstől függ, hogy mikor tudják forgalomba helyezni a szezonnyitó rendezvény kapcsán bemutatott és kipróbált 12 személyes gyorshajót, amely 20 perc alatt teszi meg a Siófok-Balatonfüred közötti távolságot. Az idén több, összesen 11 kikötőből indítanak hajókat kisgyermekes családoknak bohócokkal és gyermekanimációs programokkal. A legtöbb kikötőből indul majd retro-diszkó hajó, és Siófok mellett idén nyártól Keszthelyen is válthatunk jegyet Grill-partyval egybekötött sétahajóra. Nemcsak a fő-, hanem az elő- és utószezonban is részt lehet venni már Badacsony-túrán, és a korábbiaknál több kikötőből indítanak borkóstolással egybekötött hajójáratokat. (MTI)
Világszínvonalú repülőtér épül Mezőkövesden
A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben tartott sajtótájékoztatón írta alá ünnepélyes keretek között Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Miskolc polgármestere, valamint az ír-magyar Fieldstone Kft. részéről Peter Dolan a mezőkövesdi repülőtér fejlesztésének alapjául szolgáló 100 évre szóló bérleti szerződést.A 600 hektáros volt szovjet katonai repülőtér a magyar állam tulajdonából díjmentesen került át az önkormányzatokhoz. Az állam az ingatlan 5/6 részét Mezőkövesdnek és Mezőkeresztesnek, 1/6 részét pedig Miskolc városának juttatta. (A közeli és szintén pályázó Eger nem jutott tulajdonhoz). A Fieldstone Kft. nemzetközi utas-és teherforgalomra építi ki a mezőkövesdi légikikötőt, amely stratégiailag ideális kapu lehet Kelet-Európa és az egész keleti világ felé. A térség életében meghatározó jelentőségű lehet ez a fejlesztés, amelynek következtében új munkahelyek jönnek létre: szerelőhangárok épülnek, logisztikai és Air Cargo átrakó és tároló bázisok létesülhetnek. A repülőtér létrejöttével remélhetőleg növekszik a turizmus is, Mezőkövesd mellett Eger és a Tisza -tó is profitálhat a nemzetközi légi forgalomból. A mezőkövesdi repülőtér katalizátorként hathat a térség gazdaságának minden szegmensére. A Fieldstone Kft. vállalta, hogy 3 éven belül befejezi a fejlesztés 10-12 millió eurós költségű első fázisát.
Pünkösdre kinyitnak a pincék
Idén immár három napon át – május 10-12. között – várják a borbarátokat a „Nyitott Pince Napok” szervezői, azaz a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és az akcióhoz csatlakozó 116 kisebb-nagyobb pincészet hazánk 18 borvidékéről.Mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a cél a magyar borok népszerűsítése és a hazai vendégéjszakák számának növelése ebben az időszakban. Mivel a naponta 9-19 óra között nyitva lévő pincészetekben - ahol háromféle bort lehet a betérőknek ingyen, vagy kedvezményes áron kóstolniuk - elsősorban a borral foglalkozó gazdák várják a nagyérdeműt, az akció sikerét abban látják a szervezők, hogy ez alkalommal a borkészítés legbensőségesebb pillanataiba is betekintést nyerhetnek a borszerető kívülállók. És létrejöhet borosgazda és fogyasztó között egy olyan ismeretség, kötődés, amely valószínűsíti, hogy ez a kapcsolat nem csupán pünkösdi királyság. A tavalyi Nyitott Pince Nap alkalmával végzett felmérésből is hallhattunk adatokat. Eszerint a pincék elérték céljukat: bővül vendégkörük, kulturált borfogyasztásra adódik lehetőség három napon át, és az is kiderült, a hozzájuk betérő borturisták 74 százaléka tudatosan kereste fel valamelyik nyitva tartó pincészetet. Sok köztük a külföldi vendég, a borvásárlási lehetőséggel pedig mind a hazaiak, mind a külföldiek éltek: összesen 72 százalékban válaszolták azt a pincészetek, hogy nem távoztak tőlük üres kézzel a borturisták. 18,6 százalékuk szállást is foglalt a közelben, 40 százalékuk pedig ételt is rendelt a pincészetben a borkóstoló mellé. A megkérdezett pincészetek 65 százaléka válaszolta, hogy neve ismertségét segítette az akció, és 76 százalékuk bízik abban, hogy ez egyben vendégkörbővüléssel is jár. Egyébként idén elég változatos módon várják a kisebb-nagyobb – elsősorban családi vállalkozásként működő – pincészetek a Pünkösdkor hozzájuk betérőket: van, ahol nem aprózzák el, és ökröt sütnek ez alkalomra, van, ahol friss pogácsát tesznek a pohár mellé borkorcsolyaként. Végül két különlegességről is hallhattunk: a Sopron környéki pincéket egy 40 fős kerékpározó csapat keresi fel (már bejelentkeztek a pincészetekbe), és legtöbb helyen lesz lopóból kóstoltatás. Ami, mint kiderült, Európában különleges dolognak számít, a külföldről érkezők külön keresik ezt a fajta borkóstolást.
Több mint 2 milliárd forint a szentendrei skanzen fejlesztésére
Kiemelt projektként 2,222 milliárd forintos európai uniós és állami támogatásban részesül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (skanzen). Az erről szóló Skanzen Örökség Program szerződését, amelyet Cseri Miklós, a skanzen főigazgatója és Lukovich Tamás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója már aláírt, pénteken ünnepélyes körülmények között, újságírók előtt jegyezte ellen Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter.A Skanzen Örökség Program négy beruházást foglal magában. Az első keretében a skanzen az eddig meglévő hét tájegység mellé felépíti az észak-magyarországi falut, amely az Ipoly és a Hernád közötti észak-magyarországi palóc terület hagyományos népi építkezését és életmódját mutatja be. A második: új bejáratot kap a múzeum, amely a mezőhegyesi vasútállomás épületének eredeti tervek szerinti rekonstrukciója lesz. Az épület fogadórészében csomagmegőrzőt és pelenkázót, valamint új kiszolgáló helyiségeket is kialakítanak. A harmadik kiemelt beruházás keretében 2,4 kilométer hosszú, korhű skanzenvasút épül öt megállóval. A fejlesztés negyedik elemeként Nyitott Muzeológiai Műhely épül, amely nyilvános műhelyként, kiállítóhelyként és új oktatási színhelyként működik majd. A fejlesztések 2010. március 31-ig megvalósulnak.