Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Ne induljon kocsival a Szigetre
Tömegközlekedéssel, bringával és hajóval érkezzenek az idei Szigetre – erre kérik a szervezők a fesztivál látogatóit. A Budai Rakpart lezárása tovább nehezíti a helyzetet, ezért a szervezők sűrítik a hajójáratokat, több hév és külön buszjárat is indul – tudtuk meg Tóth Tibortól, a Sziget szolgáltatásfejlesztési vezetőjétől.Sajnálatosan az idei Sziget és a Budai Rakpart alatt történő főgyűjtő csatornaépítési munkálatok kezdési időpontja egybeesnek, és a határidők miatt nem lehet a munkákat elhalasztani, így a rakpart lezárás miatt még nehezebb lesz a közlekedés a Szentendrei úton és környékén. A legjobb megoldásnak azt tűnik, ha a közönség nem gépjárművel érkezik, hanem a Sziget-szervezők által ajánlott alternatívákat alkalmazza. Egyrészt a BKV sűríti járatait és több kocsiból álló HÉV szerelvényeket fog indítani, amelyek az éjszakai órákban is közlekedni fognak. Másrészt menetrendszerű különbusz járatokat indítanak a Szigetről az éjszakai órákban, a város több forgalmas csomópontját érintve. Az elmúlt évek legnépszerűbb és leggyorsabb Szigetre jutási lehetőségét a hajójáratokat tovább sűrítik, és menetrendjüket meghosszabbítják, valamint most már három indulási - érkezési pont is (Jászai Mari tér, Vigadó tér, Batthyány tér) az érdeklődők rendelkezésére áll. Idén újdonságként, a lakók kérésének eleget téve, az önkormányzattal közösen a szervezők lezárják a rendezvény gépkocsi forgalma elől a Sziget bejárata körüli kis utcákat és oda csak az ott lakók hajthatnak majd be.
2009-től a BalatonRing is bekerül a MotoGP versenynaptárába
Szerdán délelőtt Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentette, hogy 2009-től minimum öt éven keresztül Magyarország is rendez MotoGP futamot.A hazai verseny a BalatonGP nevet viseli majd és a 2009-es évben szeptemberben rendezik meg a Balaton nyugati csücskében, Sávoly térségében megépülő BalatonRing versenypályán. A miniszter kitért rá, hogy a MotoGP hazánkba hozatala nem csupán sport szempontból jelentős, a beruházások, a létrejövő új munkahelyek és a sportturizmus pozitív hatását a térség és az egész ország megérzi majd.A verseny rendezéséhez szükséges fejlesztések első ütemében a Sedesa csoport 40 milliárd forintot meghaladó értékű beruházásokat tervez. Az összesen 100 ezer fő befogadására alkalmas versenypálya mellett várhatóan golfpálya, logisztikai központ és egy utánpótlásképző iskola is nyílik majd. A versenypálya építési munkálatai várhatóan 8-10 hónapot vesznek igénybe, az építése idén ősszel kezdődhet meg. A BalatonGP hozzájárulhat a balatoni turisztikai szezon megnyújtásához is, hiszen a magyarországi verseny vagy tavasszal vagy ősszel kerül majd megrendezésre az elkövetkező években, nem pedig a turisztikai főszezonban, mondta el Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A vidéki helyszín bekapcsolása csökkentheti a turizmus területi koncentrációját, hiszen még mindig minden turizmusra fordított 100 forintból 70-et Budapesten költenek el. Kiemelte: a MotoGP a világ harmadik legnézettebb eseménye, országmarketing szempontjából jelentős, hiszen a futam előtt 18 országban lesz majd átható bemutatófilm hazánkról. Az eseményre az első évben 110-140 ezer látogatót várnak, a várakozások szerint ennek közel 50 százaléka lesz külföldi.
Telt házzal zárt a Balaton Sound
Fennállásának második évében már telt házat vonzott a Balaton Sound fesztivál: míg tavaly 32 ezren látogattak el Zamárdiba, a vasárnap véget ért rendezvényen összesen 88 ezren jártak. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a hazai zenei fesztiválok történetében egyedülálló módon a szervező Sziget Kft. már szerdán közleményt adott ki, felhívva a figyelmet, hogy a pénteki és szombati napra a napijegyek, valamint a bérletek elővételben elfogytak, a rendezvény első és utolsó napjára is csak korlátozott számban lehetett jegyet vásárolni. Természetesen a jegyüzérek is hatalmas piacot láttak a rendezvényben, volt olyan, aki a 7 ezer forintos napijegyet 50 ezerért kínálta. A telt ház ellenére még kényelmesen el lehetett férni a Balaton-partján, és a szervezők jövőre sem tervezik a kiadható jegyek számát növelni, hiszen ezzel elveszne a kulturált, sorban állástól mentes szórakozás lehetősége. Mindenesetre az idő is kegyes volt a fesztiválozókhoz, a vasárnap délutáni hatalmas vihar a Balatonnak ezt a pontját megkímélte, így zavartalanul lehetett élvezni a világsztárok és hazai kiválóságok koncertjeit. A fellépőknek pedig annyira megtetszett a Balaton, hogy sokan rögtön meg is hosszabbították hazai tartózkodásukat. A fesztiválra egyébként a magyar közönség mellett Ausztriából, Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkeztek látogatók.
Kiosztották a Kékhullám Zászlókat a minőségi strandoknak
34 strand és 7 vitorlás kikötő érdemelte ki idén a Kékhullám Zászlót a Balatonon és három nagy tavunkon. A minősítést 2008-ban azok a strandok és kikötők nyerhették el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is. Idén először a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is mintastrandokat választottak a szakemberek. A minősítéseket Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át Daróczi Dávid kormányszóvivővel közösen szombaton Siófokon.Kiváló a Balaton vízminősége és magas a vízállása, a tó vízminősége évek óta folyamatosan javul – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A Balaton kémiai jellemzői – oxigén- és tápanyagháztartása – kedvező, és várhatóan a vízállás is végig megfelelő marad az üdülési szezon alatt. A tó klorofill-tartalom szempontjából a kiváló és a jó kategóriában mozog. A több mint száz balatoni strand túlnyomó többségén a vízminőség kiváló, fürdésre és sportolásra alkalmas. A Balatonnál 34 minősített fürdőhelyen - 29 strandon és 5 vitorlás kikötőnél – strandolhatnak a nyaralók. A strandokat a zöldtárca megbízásából és finanszírozásával a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, civil és szakmai szervezetek bevonásával. Idén először mintastrandokat és –kikötőket is kiválasztottak a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon, összesen hetet. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – amely 2004-ben kezdeményezte a nemzetközileg is alkalmazott Kék Zászló minősítési rendszer átültetését balatoni körülményekre – a jövőben országossá kívánja tenni a strandok versengését a nívódíjért. A 2008-ban Kékhullám Zászló minősítést viselő strandok listája megtalálható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján.
Újra indul a Balatoni Nyár
A Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Televízió Zrt. együttműködésében idén másodszor valósul meg a Balatoni Nyár című műsor, amely június 7-től egészen augusztus végéig minden nap aktuális Balaton-parti hírekkel, programajánlókkal és érdekes riportokkal jelentkezik a Híradó után öt percben.A műsor minden nap friss információkat nyújt a Magyarország első számú nyaralóhelyén zajló eseményekről, valamint programajánlatokkal, ötletekkel segíti a „Magyar tengernél” nyaralókat, illetve a tóhoz készülő utazókat. Az aktualitásokról, a pontos és első kézből származó információkról a Magyar Televízió kitelepült stábja és a tó körül cirkáló riporterei gondoskodnak, akik a pécsi, szegedi és miskolci körzeti stúdió munkatársaival közösen készítik a műsort. A Balatoni Nyár stúdióját ezúttal Balatonaligán, a kikötő mellett alakítja ki a köztévé, ahonnan – kétheti váltásban – Csorba Viktória (31) és Gmoser Zoltán (30), a Híradó riporterei köszöntik a képernyő előtt ülőket. A hét legfontosabb eseményeivel, információival – a tavalyi évhez hasonlóan – az érdeklődők idén is hetente többször a Híradó keretein belül is megismerkedhetnek. A tavalyi műsor rendkívül sikeres volt: 2007-ben 116 helyszíni riportot, 174 programajánlót és 50 élő Híradó bejelentkezést láthattak a nézők a nyár folyamán. A napi ötperces magazint esténként közel hétszázezren kísérték figyelemmel.
Biztonságos nyár
Az Önkormányzati Minisztérium a Turisztikai Célelőirányzat forrásaiból évek óta támogatja a turisztikai szempontból kiemelt településeken működő megyei rendőr-főkapitányságok közbiztonsági és közrendvédelmi feladatait. 2008-ban a tervek szerint 46 millió forintot fordítanak erre a célra.Tavaly a budapesti, a pest megyei és a balatoni megyék rendőr főkapitányságaival szerződést kötöttek e feladatokra, az idén további két turisztikailag fontos területre – Tisza-tó, Velencei-tó – terjesztik ki ezt az együttműködést. Somogy és Veszprém Megye Rendőr-főkapitánysága 2008-ban 10-10 millió forint, Zala Megye Rendőr-főkapitánysága pedig 5 millió forint támogatást kap a Balaton parti települések rendőri feladatainak ellátására. Az erről szóló megállapodást 2008. május 30-án írták alá Balatonfüreden. Az eseményen részt vettek a három balatoni megye rendőr-főkapitányai, valamint Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára. A támogatásért cserébe a rendőrkapitányságok vállalják, hogy a turisták által leglátogatottabb területeken egy-egy ún. információs mini-centrumot hoznak létre, ahol állandó rendőri jelenlétet biztosítanak a turizmust zavaró jelenségek (zsebtolvajlások, tiltott szerencsejáték, turisták zaklatása stb.) visszaszorítása érdekében, a kiemelt településeken a rendőrjárőrök munkáját segítő diáktolmács-rendszert működtetnek, illetve több nyelven beszélő segítőket alkalmaznak. A vállalások között szerepel, hogy a Balaton-parti megyei rendőrkapitányságok létszámát növelik, a Balaton-parti rendőrkapitányságokon a bűn- és baleset-megelőzési előadók a szállodák üzemeltetőivel kapcsolatot alakítanak ki a turisták mind szélesebb körének – alapvetően bűnmegelőzési célú – tájékoztatása érdekében.
Kilencszáz milliós fejlesztés Ferihegyen
Több mint három és fél millió euróért - közel 900 millió forintért - vásárolt új, csúcsminőségű röntgengépeket, mágnes kapukat és más utasbiztonsági berendezéseket a Budapest Airport (BA). Az 1-es terminálon szolgálatot teljesítő berendezéseket a hét elején állította üzembe a repülőtér-üzemeltető.A Budapest Airport gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálást, rövidebb sorokat és nagyobb biztonságot vár az új rendszertől. A berendezésekkel a BA teljesen lecseréli az utasbiztonsági rendszereket a repülőtér mindhárom termináljának indulási szintjén. A tizenkét darab kézipoggyász-vizsgáló röntgengép közül három az 1-es terminálon kap helyet, öt a 2A terminálon, négy pedig a 2B terminálon üzemel majd. Az üzembeállítást megelőzően a gépeket átfogó tesztelés alá vetik a hatóságok. A röntgengépek mind a repülőtéri biztonsági rendszerekre specializálódott Smiths Heimann cég legújabb modelljei. A berendezések az orvoslásban használt computer tomográfhoz (CT) hasonló elven működnek. A csomagokról az utasbiztonsági ellenőrök két képet látnak két szemszögből, vagyis semmi sem marad rejtve előttük, még azok a tárgyak sem, amelyek tökéletesen elfedik egymást. Háromdimenziós képet alkotnak az átvilágított tárgyak belső szerkezetéről, majd az atomok súlyának és az anyag sűrűségének vizsgálata után egyértelműen meg tudják állapítani, ha a poggyász robbanóanyagot tartalmaz. A gépek software fejlesztés után képesek lesznek folyékony robbanóanyagok felismerésére is, valamint biztonságosan átvilágítani a laptopokat anélkül, hogy azokat a laptop táskából ki kellene venni. Igaz, utóbbi képességeiket még a magyar hatóságok vizsgálják, és használatukhoz az Európai Unió engedélyére is szükség lesz. A 2-es terminálon a biztonsági csatornák szállítószalag-rendszere is megújul: 9 db új 13,5 méter hosszú csatornát állít üzembe a BA. Ezek képesek egyszerre több utast is kiszolgálni, és szétválasztják a gyanúsnak tűnő kézipoggyászokat a „tiszta” csomagoktól. A szalagok mellett paravánok is kerülnek a biztonsági kapuk mögé, ahol – amennyiben szükséges – az utasok jóval kellemesebb körülmények között tudják levenni cipőjüket, és a ruházat-átvizsgálás is diszkréten végezhető el. Ráadásul a szeparált átvizsgálás fel is gyorsítja az utasbiztonsági folyamatot. Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, a csúcstechnológiájú gépeket már az új terminálépületbe, a SkyCourt-ba vásárolták, de különös tekintettel a közeledő nyári csúcsforgalomra úgy döntöttek, hogy már most üzembe állítják azokat. A repülőtér üzemeltetője a technikai fejlesztések mellett személyi állományát is bővíti: május végéig közel 100 fővel 350 fősre gyarapodik a repülőtér utasbiztonsági személyzete.
Megnyitja kapuit az egri törökfürdő
Kedden kulturális-turisztikai sajtótájékoztatót tartott Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zsinagóga Galériában. „Az eszményi szép apostola” című, Székely Bertalan pályáját bemutató film ősbemutatója után Habis László polgármester beszélt a város új turisztikai beruházásairól.A polgármester kiemelte a történelmi fontosságú Egri Várban tervezett munkákat, a Szép Bástya rekonstrukcióját, a Gótikus palota felújítását. A törökfürdő megújulása folyamatban van, a 800 millió Ft-os beruházás befejezése és egyben a létesítmény birtokba vétele az év végére várható. A beruházás egy háromoldalú (Eger Megyei Jogú Város, Heves Megyei Önkormányzat és az Eger Termál Kft.) összefogás eredményeként jött létre. Az Eger Termál Kft. sikeresen pályázott a Magyar Turisztikai Hivatal „ A működő műemlékek gyógyfürdők fejlesztésének támogatására” kiírt pályázatra, és 466 millió Ft vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. Az összeget a két Önkormányzat 225 millió Ft-tal egészítette ki, a fennmaradó részre bankhitelt vettek fel.Az épületet eddig a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórháza csak betegellátás céljára használta. A felújítás eredményeként egy igazi törökfürdő, hamam gazdagítja Eger turisztikai kínálatát. A klasszikus törökfürdő minden eleme megjelenik a felújított fürdőben. Dörzsölő és habmasszázs, gőz és leöntőfürdő, hangulatos pihenőrész, hang és fényterápiás relaxációs terem, török kávézó gondoskodik az igazi török hangulatról. Ezeken kívül orvosi szoba, gyógymasszázs, tangentor-kezelés és Caracalla kád várja majd a vendégeket. Nyáron egy közlekedőn keresztül biztosítják a mellette lévő Strand és Termálfürdőbe való átjárást, így a két fürdő egész évben bőséges fürdőprogrammal lép fel Eger és környéke egészségturizmus piacára. A Termálfürdőben fedett gyógymedence, élményvilág, különböző szaunák, négyféle csúszdából álló csúszdamedence, a kisgyerekeknek külön élménymedence kerül kialakításra.