Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Jól vizsgázott a Váci utca
A Mystery Shopping Providers Association (MSPA) tagjai 15 ország 16 híres bevásárló utcáját tesztelték. A kutatás arra keresett választ, hogy a sétálóutcák mennyire vonzó arcukat mutatják a vásárlóknak, milyen a kiszolgálás színvonala az üzletekben, de kíváncsiak voltak az utca hangulatára, tisztaságára és a közbiztonságra is.A MSPA hazai partnere, a ClientFirst Consulting Kft. jóvoltából idén először a budapesti Váci utca - Közép-Európából egyedül - bekerült a rangos mezőnybe. A Váci utca az összesített eredmények alapján a 7. helyet szerezte meg. A megméretés győztese Los Angeles Beverly Hills-i sétálóutcája, a Rodeo Drive lett, megelőzve Madridot és Isztambult. A Váci utca olyan városok bevásárló utcáit utasította maga mögé, mint Párizs, Moszkva, Amszterdam vagy Milánó - így mutatja az azonos szempontok szerint végzett bírálat. A pénztári kiszolgálás udvariasságában az első helyen végeztünk, viszont az utolsó helyeken kullogunk a zavartalan biztonság és az üzletek külső-belső környezetét illetően. A sajtótájékoztatón Rusznák Imre, a Budapest- Közép-Dunavidéki RIB elnöke jelezte, hogy a hibák kiköszörülése érdekében a Turisztikai Egyeztető Tanácsban ismét felveti egy belvárosi közterületi koncepció kidolgozását. Dr. Niklai Ákos, az MT Zrt. elnöke örömét fejezte ki a Váci utca sikerével kapcsolatosan, hiszen a turizmus fontos, a költés 17,7 százalékát adó eleme a bevásárlás. Mindazonáltal ügyelni kell a negatív jelenségek felszámolására, mert Budapest közvetlen vetélytársai, Bécs és Prága igen erősek a bevásárló utcai mezőnyben.
Indul a Budapesti Karácsony
A szokásosnál korábban, november 21-én kezdődik a Vörösmarty téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, amely nem csupán a főváros, hanem a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi – jelentette be Fekete László, a rendezvényt szervező BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. igazgatója. A keddi sajtótájékoztatón jelen volt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is, aki hangsúlyozta, hogy a rendezvényre nem nyomja rá bélyegét semmilyen válságjel. A Budapesti Karácsonyi Vásár immár Európa-szerte ismert attrakcióvá vált, a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a Travel&Leisure magazin Európa 10 legjobb karácsonyi rendezvénysorozata közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig „nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni”. A rendezvényt évről évre egyre többen keresik fel, a felmérések szerint a látogatók száma tavaly túllépte a 600 ezret.Az akár téli fesztiválnak is tekinthető Budapesti Karácsonyi Vásár idén egy kettős jubileum jegyében zajlik: egyrészt immár tizedik alkalommal rendezik meg, másrészt 135 éve egyesült Budapest. A 10 éves évforduló alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel, a 135 éves születésnapról pedig többek között egy múltidéző kiállítás és egy régimódi játszóház emlékezik meg a téren. A vásáron kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg. A több mint 100 kézműves elárusító helyen kizárólag a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékeket kínálnak. A hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet (ezt december 13-tól lehet megtekinteni), az óriási adventi koszorú mellett a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium díszíti a teret. A jótékonysági célra felajánlott festményeket rejtő ablakokból december 1-24. között minden nap 17 órakor fednek fel egyet - harangjáték, fúvósok és fényjáték kíséretében. A mintegy 180 programból álló műsorválasztékból kiemelkedik Kárászy Szilvia zongoraművésznő illatosított(!) ünnepi hangversenye a Magyar Tudományos Akadémián, amelyre azonban már minden jegy elkelt, így a művésznő kilátásba helyezte még egy koncert megtartását.
Rövidebb lesz a városligeti műjégszezon
A múlt évvel ellentétben idén nem november elején, hanem csak 21-én nyit, és várhatóan két héttel korábban, február közepén zár a városligeti műjégpálya. A döntést a jégpálya alatt húzódó vezetékrendszer jelentős korrodálódásával, esetenként szitaszerű helyzetével indokolták - erősítette meg Hardy Róbert (SZDSZ), a Fővárosi Közgyűlés sport albizottságának elnöke. Már tavaly is egyharmaddal csökkenteni kellett a jégfelületet a csőrendszer elhasználódása miatt. Az elnök tájékoztatása szerint jövőre megkezdődhet a műjégpálya rekonstrukciójának 4,6 milliárd forintos következő üteme. Ezáltal 2010 nyarától ismét lehet majd csónakázni a tavon, télen pedig megújult és megnövelt jégfelületet vehetnek majd birtokba a korcsolyázók. A jórészt EU-támogatásból megvalósuló rekonstrukció önrészét több sportcélú ingatlan, a Zágrábi úti lőtér, az Esztergom-Sipolóhegyi kemping, a Tusculanum Szálló és egy hajógyári-szigeti evezősház eladásából teremtik elő.Bertha László, a fővárosi önkormányzat városligeti műjégpályájának igazgatója elmondta, ha az időjárás és a műszaki körülmények lehetővé teszik, márciusig meghosszabbítják a szezont. A rekonstrukció várhatóan jövő nyáron kezdődik, emiatt jövő télen nem lehet majd korcsolyázni a műjégen. Az idei szezonban hétköznaponként péntek délelőttig a tavalyihoz hasonlóan 700 forintot, péntek délutántól vasárnap estig pedig ezer forintot kell majd fizetni a belépődíjért. Tavaly egyébként 970 forint volt a hétvégi jegy ára. Újdonság, hogy hétfőn délután kedvezményes, 500 forintos jegyárat vezetnek be. Továbbra is árulnak majd bérleteket: például a 10 jegy áráért 11 alkalomra szólót is. Változást jelent, hogy az eddig ingyenes ruhatár használatáért száz forintot kérnek majd. (MTI)
2010-ben nyithat a szegedi Régi Hungária Hotel
600 millió forintot nyert az egykori Kass Szálló tulajdonosa, a Quaestor csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft., így hamarosan megkezdődhet a patinás szegedi szállodaépület felújítása. A belváros egyik legszebb épülete 32 éve áll üresen a Stefánián. A tervek szerint két év múlva eredeti funkcióját megőrizve szállodaként és konferencia-központként nyithat majd meg. A Régi Hungária Szálló 1976-ban búcsúzott vendégeitől, bezárt, s falai között azóta sincs élet. Az egykor szebb napokat megélt legendás épületet 1994-ben vásárolta meg a Quaestor Zrt., amely ugyan évekkel ezelőtt a Kass homlokzatát rendbe hozta, ám a belső térre sokáig nem jutott elegendő forrás. A napokban azonban elnyerte azt a 600 millió forintos uniós támogatást a cégcsoporthoz tartozó Régi Hungária Kft., amelynek birtokában már hozzáfoghat a felújításhoz. Az 1994 óta épülettulajdonos pénzügyi csoport először 4 évvel ezelőtt jelentette be, hogy szállodaként szeretné felújítani az épületet. Az elmúlt években több pályázaton indultak, de eddig egyiken sem nyertek. Molnár Sándor, a Régi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az épületet a felújítást követően exkluzív négycsillagos szállodaként, a tervek szerint Régi Hungária néven nyitnák meg 2010 végén. Az építkezés költségvetése több mint 2 milliárd forint. A fennmaradó közel másfél milliárd forintot a cégcsoport részben saját erejéből finanszírozza majd.
Fejlesztések a Hideghegyen
A Jeszenszky Géza vezetése alatt álló Magyarországi Kárpát Egyesület évek óta védnökséget vállal Nagy-Hideghegy, újabban pedig Dobogókő fölött is. A november 2-i napos, meleg vasárnap kis csoportban takarították a Hideghegy környéki sítúra-útvonalakat, és a hegyről levezető 8 km hosszú síutat. A Magas Tax – Hideghegy – Csóványos háromszögben 700 m fölötti, hótartó utak egész rendszere várja a túrázókat, akiket Királyrétről menetrendszerű síbusz szállít föl, visszafelé pedig havon lehet lesiklani. A taxi réten egy bébi-lift várja nemcsak a kicsiket, de minden kezdőt. Hideghegyen két szlovák gyártmányú Poma-lift működik a két, napos, enyhébb déli pályán, egy harmadik pedig a nagy északi pálya felső felén. A 230 méter szintkülönbségű északi pályán az 1986-ban elkészült felvonó helyére kerülő új húzós Poma-lift szerelése még zajlik, az oszlopok felállítása a napokban befejeződik, remélhetőleg még a hideg beállta előtt megérkeznek a szlovákiai szerelők és karácsonyra működik ez a felvonó is. A pályák lekaszálva, megtisztítva várják a havat és a közönséget, sőt az északi pályák közötti ritkás bükkerdő jelentős része is letört ágaktól mentesen remek lesiklási, szlalomozási lehetőséget kínál a gyakorlott sportolóknak. Amennyiben kiépülne a déli pályára tervezett mesterséges hógyártó-rendszer, akkor itthon lehetne tanulni, felkészülni a magashegyi pályákra – tájékoztatta szerkesztőségünket Jeszenszky Géza.
Lovas postakocsi szolgálat a Bükkben
Erdei utakon, lovaskocsin szállítják az utasokat, a postai küldeményeket és igény esetén a kisebb tömegű piacra szánt portékákat a közforgalomtól elzárt települések között a Bükkben. A lovaskocsik túrák lebonyolítására is kibérelhetőkA projekt célja olyan gyakorlati eredményekkel járó, fenntartható működésű, elsősorban turisztikai szempontból eladható rendszert kiépítése, amely főleg a Bükkben található, közforgalomtól elzárt, településeket összekötő erdei utak használatán alapszik. A gépjárművek kizárásával lovas postakocsi szolgálat biztosítja a közlekedést, mely a rövid erdei utakon gyorsabb, olcsóbb, környezetkímélőbb, mint a jelenlegi nagy kerülővel járó közúti közlekedés - ez a megoldás ilyen nagy területre szervezetten egyedülálló. A menetrend szerinti lovas postakocsi járatok két fő útvonalon haladnak majd: a Bükkaranyos – Harsány – Kisgyőr-Mocsolyás – Bükkszentkereszt – Répáshuta útvonalon, valamint a Bükkszentkereszt – Sály – Borsodgeszt – Tibolddaróc – Bükkábrány útvonalon. A menetrend olvasható lesz a megállókban és a világhálón is hozzáférhetővé válik. Lehetőség nyílik majd az internetes, illetve telefonos helyfoglalásra, a postakocsik egy része igény szerint lovaskocsis túrák lebonyolítására is igénybe vehető, ezen esetekben az erdőtársaságokkal, illetve a Bükki Nemzeti Parkkal egyeztetett, fentiektől eltérő útvonalak is teljesíthetők. A postakocsi szolgálat poggyász és küldeményszállítási feladatokat is teljesít, a piacok ellátásához szükséges kisebb tömegű portékák vásártérre fuvarozása is megoldottá válik. Tájba illő megállóit a helyi kézművesek alkotásaival díszítették. A projekt keretében tervezték meg és gyártották le a három zárt kocsiszekrényes lovas postakocsit. A járművek egyenként hat-hét fő szállítására alkalmasak, első körben kettes fogatként közlekednek a rövidebb kijelölt erdei útvonalakon. A projekt 7,5 millió forintos összköltséggel, 3,3 millió forintos EU és hazai támogatással valósult meg.
Tállya kilépne a tokaji világörökségi területből?
Néhány település azt fontolgatja, hogy kilép a 2002-ben világörökségi címet kapott tokaji kultúrtáj védett területéből, mert a címmel járó szigorú szabályozások gátolhatják a térség fejlődését - írta a Népszabadság. Még nem volt példa arra, hogy bárki a világörökségi terület csökkentését kérte volna Magyarországon. Osika József, az egyik érintett település, Tállya polgármestere egy kistérségi összejövetelen arról beszélt: a rendkívüli kötöttséggel járó feltételek miatt nem épülhetnek ipari üzemek Tokaj-Hegyalján, pedig ezek létfontosságúak a települések számára. Osika szerint ezek az üzemek a helyieket sokkal nagyobb számban tudnák foglalkoztatni, mint a kiemelten kezelt borászat vagy az idegenforgalom. Májer János tokaji polgármester, aki egyben a Tokaj Világörökségi Egyesület elnöke "hisztériának" nevezte a települések felvetését, szerinte azt a szerencsi szalmatüzelésű erőművel szembeni borvidéki ellenállás okozza. Májer szerint épülhet ipari üzem világörökségi területen is, csak annak működése nem árthat a térség értékeinek. Májer azt mondta: a világon mindenhol fejlődést eredményezett a világörökségi cím az érintett vidékeknek. A tokaji polgármester hozzátette: nemrég ért véget az a kétmilliárd forintot meghaladó borvidéki program, amelynek során több, az idegenforgalmi vonzerőt erősítő beruházás is elkészült, és most újból elérhetők lesznek olyan források, amelyekre csakis világörökségi területeken található falvak és városok pályázhatnak. (MTI)