Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Újabb 30 Flirt vonat a MÁV flottájában
A Stadler Rail Group (Stadler) leszállította és átadta a MÁV részére az újabb 30 FLIRT motorvonat első két darabját.Az új szerelvények az eredetileg vállaltnál két hónappal korábban érkeznek Magyarországra. A flotta utolsó darabjai várhatóan 2010 februárjában kerülnek forgalomba, így 2010-ben már összesen 60 motorvonat áll szolgálatba.A MÁV és a Stadler 2006-ban írta alá a 30+30 darab villamos-motorvonat szállítására vonatkozó szerződést. Ennek alapján a MÁV 2007 decemberében – az első 30 motorvonat megérkezése után – a második 30 FLIRT motorvonat leszállítására is megbízást adott a Stadlernek. Ennek beszerzését a Raiffeisen Bank finanszírozza: a pénzintézet összesen 141,6 millió eurós hitelt biztosít a MÁV részére. Az első 30 motorvonat a Budapest–Győr, a Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Pusztaszabolcs vasútvonalakon teljesít szolgálatot. Az új és korszerű villamos-motorvonatok beszerzése annak a modernizációs programnak a része, amelyet a MÁV az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése, a szolgáltatási színvonal emelése és az elővárosi vonalakon közlekedő vonatok menetidejének csökkentése érdekében indított el.Az újabb Flirt motorvonatok megérkezésével az elkövetkezendő időben több vasútvonalon is javulnak a személyszállítás minőségi feltételei. Az első járműveket a Budapest–Székesfehérvár, valamint a Budapest–Pusztaszabolcs vonalon állítja forgalomba a MÁV-START Zrt. 2009 májusától a Budapest–Gödöllő–Hatvan vasútvonalon is igénybe vehetik az utasok a korszerű motorvonatokat. A folyamatosan beérkező vonatok forgalomba-állásával a MÁV-START Zrt. fokozatosan cseréli le az eddigi korszerűsített, valamint a hagyományos elővárosi, úgynevezett Bhv ingaszerelvényeit. Az újabb FLIRT motorvonatok üzembeállításával hétvégente a nyugat-magyarországi elővárosi vonalak után a Dunakanyar térségbe is közlekednek. Hétvégenként elsőként a zónázó vonatokban járnak a minden igényt kielégítő motorvonatok, majd a járművek fokozatos üzembeállásával a Vácig közlekedő járatokban is hétvégenként utazhatnak FLIRT vonatokkal az utasok. Nyáron, az elővárosi forgalomból felszabaduló szerelvények a Balaton déli partján szolgálnak majd a szerelvények. (Világgazdaság)
Szállodaépítési láz a Dél-Alföldön
Egyszerre négy szálloda rekonstrukciója, illetve építése zajlik Szegeden, Mórahalmon és Szentesen, az összesen közel hétmilliárd forint értékű ingatlanfejlesztés megvalósítását 2,1 milliárdos uniós támogatás segítheti.A térségben nemcsak abban bíznak, hogy új munkahelyek jönnek létre, hanem abban is, hogy a szállodafejlesztések lendületet adnak más beruházásoknak. A Szegeden még 2007 októberében bezárt belvárosi Royal Szálló mintegy 1,5 milliárdos forintos költséggel újul meg, négycsillagos színvonalon. A Régi Hungáriára több mint 2 milliárd forintot költ tulajdonosa és ugyancsak négycsillagosként nyitja majd meg újra kapuját. A régi városi fürdő területén az önkormányzattal közösen aqualandot építő Hunguest Hotels Zrt. 1,5 milliárd forintot költ a Forrás felújítására, amelyet négycsillagossá fejlesztenek és konferenciaközpontot is kialakítanak benne. A közel 2 milliárd forintba kerülő mórahalmi Hotel Colosseumot a helyi önkormányzat projektcége építi fel várhatóan 2010-re, mintegy 500 millió forint értékű uniós támogatással, a fürdő mellett megvalósuló wellnesshotelben 69 szobát és öt lakosztályt alakítanak ki. A több mint 110 éves szentesi Petőfi Szálló rekonstrukciójához a Pendola Kft. kezdett hozzá, a patinás épületet 4 milliárd forintot is meghaladó költséggel fejlesztik a térség első ötcsillagos hoteljévé. (Napi Gazdaság)
Piacképessé tennék a téli Balatont
Az elmúlt évhez képest az idén megduplázódott azoknak a programoknak a száma, amelyekkel januártól március végéig próbálnak vendégeket csábítani a Balaton partjára.Legfrissebb felmérésük szerint a különböző településeken immár közel 300 olyan időszakos, illetve alkalmi rendezvény lesz, amelyek lendületet adhatnak az évtizedek óta legkevesebb vendéget vonzó hónapoknak - nyilatkozta Sárosdy Pál, a Pegazus Idegenforgalmi és Utazásszervező Kft. ügyvezető igazgatója. Sárosdy szerint erre most különösen nagy szükség van, hiszen a jelenlegi 25-30 százalékos foglaltsági mutatókat - amelyek közel tíz százalékkal rosszabbak a tavalyinál - csak vonzó rendezvényekkel lehet növelni. A különböző zenés-táncos farsangi mulatságokon, koncerteken kívül több helyütt rendeznek utcabált, vásárt, borünnepet, szabadtéri ökörsütést és még sok minden mást. A programok jelentős részét az önkormányzatokkal közösen elsősorban szállodák és az idegenforgalomban érdekelt helyi vállalkozók szervezik. Az ügyvezető igazgató hozzátette: biztató, hogy a legnagyobb hévízi, siófoki, illetve balatonfüredi szállodák és fürdőt működtető cégek is támogatják a rendezvényeket. Az ágazat szereplői közül egyre többen ismerik fel, hogy kihasználható a téli Balaton. Bár a lapunknak nyilatkozó szakember a várható forgalomnövekedést illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, úgy vélte, az már most látszik, hogy egy-egy jól kigondolt programsorozatra a gazdasági nehézségek ellenére is lehet majd hazai, sőt külföldi vendégeket is toborozni. (Napi Gazdaság)
Kolbászból lesz a kerítés Békéscsabán
Közel félmilliárd forintból, európai mércével mérve is egyedülálló látványosságot, kalandparkot építenek Békéscsabán. A város több százmilliós uniós forrást nyert a megvalósításra. A továbbiakban egy kolbászfalut is kialakítanának.A békéscsabai parkerdő 44 hektáros önkormányzati tulajdonú területén egyedülálló látványosság, kalandpark valósulhat meg a közeljövőben. A város a megvalósításra 209 millió 485 ezer forintot nyert a Dél-alföldi Regionális Operatív Program Turisztikai Attrakciófejlesztés programjában. A pályázat támogatási intenzitása ötvenszázalékos, tehát az önkormányzatnak még egyszer ekkora összeget kell társítania a teljes beruházás megvalósulásához. A kalandpark ötletével a parkerdő természeti adottságait igyekszünk kihasználni, megőrizni és továbbfejleszteni. Első körben akadálymentesített, valamint kivilágított túra, illetve séta útvonalak szelnék át a területet, érintetlenül hagyva a természeti környezet jelentős részét. Ezenkívül csónakázótó, illetve télen korcsolyapálya is várná a kikapcsolódni vágyókat - beszélt a részletekről Hanó Miklós. Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, egy négyemeletes épület magasságú kilátóval felszerelt szánkódombot is kialakítanának. Ezenfelül mászóvár, állatsimogató, kamikaze vízicsúszda és kanopi-pálya szintén helyet kapna a beruházásban. A terveken szerepel egy 443 négyzetméteres fogadóház kialakítása. Az épületben egyebek mellett kiállító- és fogadóhelyiségek, irodák, raktárak, valamint büfé kapna helyet. Ezenkívül egy nyolcvannégy férőhelyes, akadálymentesített parkolót is megépítenének. - Abban bízunk, hogy a későbbiekben a befektetők saját látványosságaikat is behoznák, működtetnék a kalandparkban, ezzel is növelve a szolgáltatások körét - hangsúlyozta Hanó Miklós. Hozzátette, a kalandpark későbbi továbbfejlesztésének lényeges eleme lehetne egy a város emblematikus termékét a kolbászt középpontba állító tematikus élménypark, a kolbászfalu, ahol egy rendezvénycsarnok, hagyományőrző épületek egész sora és kiépített szálláshelyek várnák a turistákat. A jelenlegi elképzelések szerint a békéscsabai kalandpark kivitelezési munkálatait várhatóan a jövő esztendő késő tavaszán kezdik meg. A pályázati kiírás értelmében az első kapavágástól számítva két éven belül kell befejezni a teljes beruházást. Így előreláthatólag 2011 tavaszán, nyarán veheti birtokba a területet a viharsarki nagyközönség. (Békés Megyei Hírlap)