Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Budapest lehet a Duna fővárosa
Immár másodszorra adott otthont Budapest annak a nemzetközi szakmai találkozónak, amelyen a közép-európai régió Dunával foglalkozó szakemberei vettek részt. A Duna-menti településeket képviselő résztvevők a találkozón szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a Duna Régió közigazgatási központja Budapest legyen.A március 27-i „A fenntartható gazdaságfejlesztés a Duna Régióban” című DunaLog Konferencia célja az volt, hogy a résztvevők megvitassák a Fekete-erdőtől a Fekete–tengerig tartó térség önálló régióvá, azaz az Európai Unió új, önálló közigazgatási egységgé alakulásának lehetőségeit. „Komoly lehetőség nyílik meg a magyar főváros előtt azzal, hogy Budapest, mint az egyetlen dunai főváros az egyik legesélyesebb pályázó a Duna Régió központja, a „Duna Fővárosa” címre” – mondta el a konferencia előtt Gauder Péter, a konferenciát szervező Studio Metropolitana Kht. igazgatója. A városfejlesztési marketingközpont vezetője szerint az önálló régióvá alakulás előtt álló egységes fejlesztési övezet egyszerre jelent új kitörési pontokat a Duna-menti települések, így Budapest számára is a közlekedésben, a turisztikában, a kultúrában valamint a nemzetközi ingatlan- és vállalkozói piacon. A találkozón szerződést is aláírtak a felek a Duna Régióval kapcsolatos közös stratégiai fellépésről. Ugyanezt a célt szolgálja az a május 6-án Ulmban megrendezésre kerülő „Duna Csúcs”, amelyen a Duna-menti országok miniszterelnökei tárgyalnak majd a szükséges együttműködésről. A DunaLog Konferencia résztvevői szándéknyilatkozatot írtak alá Budapest régió-központi ambíciójának támogatásáról.
Jövő évtől megújul és programoknak ad otthont a siroki vár
Hamarosan nagyszabású felújításon esik át a siroki vár uniós források segítségével. A beruházással a létesítmény a végvári élet hiteles bemutatóhelyévé válhat.Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója ismertette, a „Végvárak világa - barlangvár és turisztikai központ a siroki Vár-hegyen” uniós projektet. A teljes fejlesztés 2010 végére valósulhat meg. Az összességében 356 millió forintos turisztikai fejlesztés során hazánk leglátványosabb barlangvára idegenforgalmi attrakcióvá, a középkori végvári élet hiteles bemutatóhelyévé válhat. E mellett a település központjában lévő tájházban turisztikai központ kerül kialakításra. A munkálatok során az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének műemléki felújítása során, a romkontúr megtartása mellett, jelentős falmagasítások segítségével a lövegtornyokon kilátó teraszt alakítanak ki. Alattuk és a sziklaüregekben középkori mesterségek bemutatóhelyeit rendezik be. A leglátványosabb fejlesztés a felvonóhidas kapuépítmény hiteles és működőképes rekonstrukciója lesz. A várban és környezetében rendezvényi helyszín kerül kialakítása a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíneként, ahol mesteremberek és korabeli öltözetű személyzet közreműködésével látványos bemutatók valósulhatnak meg. A vár díszkivilágítást kap, megtörténik a várnyereg térrendezése. Geológiai tanösvényt alakítanak ki, amely megismertet a táj egyedi látványosságaival, különlegességeivel. A kitisztított vároldalban várostromok, romantikus szellemtörténetek adhatók elő.
2009-ben újra „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny
A „Virágos Magyarországért” immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom.Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A 2009. évi versenyt a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok tizenhatodik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: az adott önkormányzat polgármestere interneten keresztül nevezheti be települését. A fődíj Magyarország képviselete a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/, amelyet két település, egy város és egy falu nyerhet el. A 12 európai ország részvételével zajló Entente Florale Europe versenyben 2008-ban város kategóriában Gyula, és a falu kategóriában indult Tápiógyörgye is ezüst fokozatot ért el. 2009-ben az európai versenyben Szombathely /város/ és Gelse /falu/ képviselik Magyarországot. A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2009-ben a településeket felkereső szakmai zsűri megkülönböztetett figyelmet fordít a kulturális létesítmények környezetének gondozottságára, beleértve az oktatási intézményeket is.
Canopy a Maros-partján
Az országban egyedülálló magaslati sétaút épülhet Makón a Maros hullámterében. A látogatók mintegy 300 méter hosszan sétálhatnak majd a föld felett 5-6 méterrel.Igazi turisztikai attrakcióval rukkolhat elő jövőre Makó. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy benyújtja pályázatát egy olyan különleges tanösvényre, melyet a Maros hullámterében építenének meg – 163 millió forintból. A költségek 95 százalékát az unió állja, csupán 5 százalék, 8 millió forint a városi önerő. Marosvári Attila alpolgármester szerint a megújuló makói fürdő mellett a lombkorona sétány jelentheti a városnak az idegenforgalmi vonzerőt. Szerinte innen olyan állatokat is meg lehet majd figyelni, amelyeket a földről ritkán veszünk észre. Így az őzek, mókusok, fácánok, rókák és nyulak mellett ritkán látható, védett ragadozó- és vízimadarakat nézhetünk meg. Buzás Péter polgármester azt kérte az ellenzékiektől, tegyenek olyan turisztikai javaslatokat, amelyek 5 százalékos városi önerővel megvalósíthatók. Marosváritól tudjuk, hogy a városnak 25 millió forintos terve van a Maros-parti strand és környéke turisztikai hasznosítására. Ebben nemcsak csónakkikötő, de lovarda építése is szerepel. Erre azonban nem írtak ki pályázatot. A mostani projektbe pedig azért nem lehet bevonni a strandot – hangsúlyozta az alpolgármester –, mert nem természetvédelmi terület, márpedig az Unió csak ott engedélyezi a fejlesztést, arra ad pénzt. Az áradások miatt fémből építenék meg a mintegy 300 méter hosszú magaslati sétautat. Kedvező elbírálás esetén 2010 második felében valósulhat meg a makói lombkorona sétány. Különleges tanösvények Németországban, Csehországban és Angliában is vannak. Londonban tavaly avatták fel a Brit Királyi Botanikuskertben a 18 méter magasban vezető magaslati sétautat. Itthon a makói mellett Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben terveznek még egy mintegy 200 méter hosszú lombkorona sétányt.