Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Autómentes lesz a Hősök tere, mélygarázsok épülnek a Városligetnél
Kitiltanák a forgalmat a Városligetből az új szabályozási terv alapján. A Hősök tere teljes mértékben a gyalogosoké lenne, a forgalmat a múzeumok mögött vezetnék el. A főváros öt mélygarázs megépítését készíti elő magántőke bevonásával, kettő a ligetnél épülne.Teljes egészében gyalogoszónává válna a Hősök tere területe a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok között, a Városliget szabályozási terve szerint a forgalmat a múzeumok mögött vezetnék el, távlatilag pedig a Kós Károly sétányt is 'kivonnák a forgalomból', megszüntetve annak főúthálózati szerepét - döntött hétfőn a főpolgármesteri kabinet. Az Állatkerti körút alatt nyolcszáz, a korábbi Felvonulási téren pedig 1450 férőhelyes mélygarázs épülne. Előbbi utcában megszüntetnék a felszíni parkolást és az átmenő forgalmat. A turistabuszoknak két külön parkoló épülne, az 56-os emlékműnél 15, a Vágány utcánál pedig 26 hellyel. A főváros összesen öt helyen építene mélygarázst, magántőke bevonásával, építési koncesszióban. A kabinet támogatta, hogy a koncessziós eljárás megindítására vonatkozó pályázati kiírást augusztus 31-éig terjesszék az önkormányzat megfelelő testületei elé. Az első ütemben megvalósuló öt mélygarázs megvalósítása az előkészítés eltérő fázisában tart. Az előbbiek mellett, a Március 15. tér alatt 630 férőhelyes mélygarázs épülne, a Műegyetem rakpart alatt szintén 630, a Keleti pályaudvarnál pedig 480 férőhelyes mélygarázs építését tervezik. Döntött a kabinet arról is, hogy uniós támogatásra pályáznak további fejlesztésekre az állatkertben. Több mint egymilliárd forintból a Nagyszikla belső terében interaktív kiállító- és rendezvényhelyszínt hoznának létre, valamint Kós Károly eredeti tervei rekonstruálnák a Zsiráfház és a Bölényház háborúban megsemmisült, később modern formában újjáépített épületét. (nol.hu)
Strandra Magyar! Magyarországi Strandfesztivál
Június 27. és július 5. között rendezik meg a Strandra Magyar! magyarországi Strandfesztivált a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében. A Fesztivál kivételes strandolási lehetőséget nyújt a fürdőzni vágyóknak: egyszeri kedvezményes belépő megvásárlásával 9 napon át országszerte közel 100 strandra, aquaparkba, termál- és gyógyfürdőbe, uszodába biztosít belépést!Az esemény – amely jól illeszkedik a Kulturális Turizmus Éve „Itthon láss csodát!” belföldi szlogenjéhez – célja, hogy a hazai utazóközönség jobban ismerje meg és próbálja ki a hazai termál- és gyógyfürdőket, és fedezze fel újra a belföldi vízpartokat, fürdőhelyeket. A 9 napra szóló belépő rossz idő esetén sem vész kárba, mert a programhoz fedett uszodák és fürdők is csatlakoznak, továbbá a Strandra Magyar! karszalaggal rendelkezők a legtöbb strandra sorban állás nélkül is bejuthatnak.A strandokkal, fürdőkkel egy településen működő szállodák közül is többen vállalták, hogy az akció keretében kedvezményes szálláslehetőséget kínálnak a résztvevőknek, elősegítve a nyaralással kapcsolatos választási döntéseket. További információk, valamint a programhoz folyamatosan csatlakozó strandok és szállodák részletes ajánlatai a www.strandramagyar.hu weboldalon, valamint a jeggyel rendelkezőknek az első belépéskor átadott programfüzetben érhetők el.
Nyitott Pincék negyedszer
Idén, a Kulturális Turizmus Éve „Bor és gasztronómia” pillérének jegyében, a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Bormarketing Kht., a Magyar Turizmus Zrt. és a magyarországi borvidékek pincészetei összefogásában ismét, negyedszer is megrendezésre kerül a Nyitott Pince Napok akció május 30. – június 1 között.Az immár hagyománnyá vált nagysikerű Nyitott Pince Napok keretében több mint 150 csatlakozott pincészet idén is három napon keresztül várja a borkedvelőket, kedvezményes, illetve ingyenes borkóstolóval. Az akció célja a pincelátogatás népszerűsítése és a hazai borturizmus élénkítése. Az esemény szorosan kapcsolódik a Kulturális Turizmus Éve „Bor és gasztronómia” pilléréhez, az MT Zrt. ezért is széleskörű promóciót fejt ki az akció népszerűsítésére. Az akció keretében a csatlakozott pincészetek vállalják, hogy a három napból minimum két napon 9 és 19 óra között nyitva tartanak, továbbá a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. Az érdeklődők megtekinthetik a pincészetet, továbbá kedvezményesen – akár ingyenesen, vagy fél áron – kóstolhatják meg a pince borait, és a vásárolt borok árából is engedményt kapnak. A háromnapos akciótól a szervezők a vendégéjszakák számának növekedését remélik, tekintettel arra, hogy a borbarátok várhatóan a tőlük távolabb eső borvidékekre is ellátogatnak. Utazásuk megtervezésében a www.itthon.hu mellett, segítségükre lehet a május 18-tól elérhető www.borkaland.hu élményportál, a borturisztikai szolgáltatók első átfogó hazai adatbázisa. Cél, hogy mind többen ismerjék meg Magyarország gyönyörű borvidékeit, változatos borkínálatát, és egyre nagyobb borkedvelői kör alakuljon ki.
Budapestet is végigfotózza a Google
Pár hétig járőröznek majd Budapesten a Google autói, hogy minden bejárható utcát lefotózzanak. Ha rákerül a képekre, szoftver mossa majd el az arcát, de kérésre el is távolítják a Street View-ból.A Google Street View szolgáltatása számos vitát kavart az Egyesült Államokban, hiszen sokan úgy érezték, személyiségi jogaikat sértette meg a cég, amikor lefotózta a nagyvárosok utcáit, majd azokat publikálta a neten. Európában főleg csak az előnyös oldalait láttuk eddig a Street View-nak, hiszen fotónézetre váltva szinte átélhettük, milyen lehet New York vagy San Francisco utcáin sétálgatni. Most azonban mindennek vége, hiszen a Google sajtóközleménye szerint kedden Magyarországra is megérkeznek a fényképezőgépekkel szerelt autók, hogy Budapesten végighajtva digitalizáljanak mindent. A cég gépjárműveit könnyű felismerni: a fekete Opel Astrák önmagukban még nem lennének feltűnők, ezekből azonban kinő egy másfél méteres torony, amikben kilenc digitális kamera van lézeres távolságmérők, valamint gps, 3G és wifi-antennák társaságában. A folyamat teljesen automatikus, a sofőrnek csak annyi a dolga, hogy lassan végigguruljon Budapest minden bejárható utcáján, a gépek maguktól fotóznak. Miután az Astrák befejezték feladatukat, egy szoftver dolga lesz, hogy összefűzze a képeket, ahogy az arcok és a rendszámok kitakarása is automatikusan történik majd. Arról nincs hír, hogy a Google mikorra tervezi lezárni a projektet, hiszen az függ a forgalomtól meg az időjárástól is, sötétben vagy zuhogó esőben például nem is lehet fotózni, de az is elképzelhető, hogy átvezénylik az autókat valamelyik szomszédos országba, ha ott megfelelőbbek az időjárási körülmények. Az viszont biztos, hogy a munka „pár hétig" biztosan eltart, és hogy a végeredményt „pár hónap" múlva nézhetjük meg. A Street Viewba eddig száz nagyváros került bele, kilenc országban fejezték már be a munkát. Az Egyesült Államok után Európa is szóba került, eddig Franciaországról, Spanyolországról, Olaszországról, az Egyesült Királyságról és Hollandiáról vannak fent fotók. (Index)
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.A GfK Hungária több mint 20 éve kíséri figyelemmel a magyar étkezési szokások alakulását. Az idei legfrissebb felmérés szerint a legtöbben egyre inkább otthon esznek, az éttermet, vendéglőt és a gyorséttermeket egyre kevesebben választják. A főétkezésnek továbbra is az ebéd számít, ezzel párhuzamosan azonban nőtt azoknak az aránya, akik a vacsorát részesítik előnyben. A megkérdezettek fele egy átlagos hétköznapon háromszor ül le az asztalhoz. A tradicionális magyar ételek és ízek továbbra is meghatározóak. A húsok kedveltsége az elmúlt évek alatt nem változott: ezen belül is a szárnyas a legkedveltebb. A rangsorban ezt követi a sertés, a hal, a marha és a borjú. A tíz lekedveltebb étel listáján is a szárnyasok vezetnek. Ezt követik a hagyományos főzött levesek és a gyümölcsök. Az elmúlt évekhez képest nem történt változás az egészségesen étkezők és a "normálisan" táplálkozók arányában: a megkérdezettek 12 százaléka előbb, míg 55 százaléka utóbb csoportba tartozónak vallja magát. Évek óta változatlanul sokan szeretnének azonban fogyni, idén a válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy kevesebb testsúlyra vágyik. A kutatás nyolc társadalmi csoportba sorolta az embereket, ez alapján is felmérték, hogy ki mit eszik. A felmérés szerint a lakosság 14 százalékát alkotó "befutott értelmiségiek" esznek leginkább étteremben. Kedvelik a félkész termékeket és nyitottak az új ízek kipróbálására. Szívesen esznek szárnyasokat, barna kenyeret és joghurtokat. Az emberek 17 százalékát kitevő "hedonista fiatalok" kevésbé tudnak főzni és leginkább szintén étteremben esznek. Az ételek közül átlag felett kedvelik a felvágottakat, a fehér kenyeret, az ízesített joghurtokat és a fagylaltot. Jellemző rájuk továbbá a rendszeres alkoholfogyasztás. Több kategóriában egyre inkább az otthoni étkezésé lesz a főszerep. A "városi alsóközép" réteg - ami az emberek 7 százalékát jelenti - nagyon családcentrikus és ragaszkodik a tradicionális termékekhez. Nem szeretnek étterembe járni és ott pénzt költeni. Kedvelik a sertéshúst, a burgonyát és a fehér kenyeret, valamint a tojást. A társadalom 13 százalékát alkotó "szegény munkásrétegre" szintén a tradicionális ételek a jellemzőek és a rendszertelen étkezés. A magyarok 25 százalékát kitevő "szegény nyugdíjasok" szinte soha nem járnak étteremben, de rendszeresen étkeznek. Kedvelik és gyakran fogyasztanak szárnyast, zöldségeket, tésztaféléket, tojást és tejet.(Független Hírügynökség)
Hogy néz ki a legszebb szállodai szoba?
A Turizmus Kft. és a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) 2009-ben negyedszer hirdeti meg az év szállodaszobája versenyt, amelyre 3, 4 és 5 csillagos kategóriában lehet nevezni augusztus 19-ig.A Turizmus Kft. közlése szerint bármely, 2004. január 1. után átadott új építésű vagy felújított szállodaszoba pályázhat. A versenybe kizárólag standard, kétágyas szoba nevezhető. Nem nevezhető olyan szoba, amely az előző pályázatokon 1-3. helyezést ért el.A jelentkezőnek rendelkeznie kell magyarországi működési engedéllyel, illetve érvényes osztályba sorolással.A szállodák pályázati anyaga szeptember 15-től tekinthető meg a Turizmus Kft. weboldalán, szeptember 15. és október 30. között az internetes szavazók ugyancsak itt adhatják le szavazataikat. Az idén a nagyközönség is szavazhat. Az így elnyert pontszámok és az MSZSZ által felkért szakmai zsűri értékeléséből összegződő pontszámok alapján alakul ki a végeredmény. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az MSZSZ téli közgyűlésén kerül sor.A szavazólap négy szempont szerint kér minősítést, 1-10-ig terjedő pontozással. A szempontok között szerepel az esztétikum, design, a használhatóság, kényelem, a kreatív megoldások és az összhatás.A kategória győztesek oklevelet kapnak, amelyet a szálloda lobbijában kitehetnek, a címet pedig marketingkommunikációjukban felhasználhatják. A győzteseket a következő évi MSZSZ-tagdíjukból 50 százalék kedvezmény illeti meg.Tavaly az ötcsillagos szállodák közül az első a debreceni Hotel Divinus lett, a második a budapesti MaMaison Andrássy Hotel, a harmadik pedig a Budapest Marriott Hotel volt. A négycsillagosok között az első a Buda Castle Fashion Hotel volt, a második helyen a Hédervár Kastélyszálloda, a harmadikon a zalakarosi MenDan Thermal Hotel és Aqualand végzett. A háromcsillagos kategória győztese a harkányi Hotel Baranya lett, a második helyen a budapesti Promenade City Hotel végzett, a harmadik pedig a bánki Tó Wellness Hotel lett.
Elképesztő mennyiségű szúnyogra számítanak a szakemberek a Balatonnál
Leghamarabb jövő hét végétől rendelhetnek el szúnyogirtást a Balatonnál, ahol az idei üdülési szezonban az előző éveknél több szúnyogra lehet számítani - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője.Tájékoztatása szerint jelenleg nincs olyan komoly szúnyogfertőzöttség az üdülőövezetben, amely indokolttá tenné a beavatkozást. Az ilyenkor szokásos biológiai védekezést is elhalasztották, mert még alacsony a pangó vizekben a lárvaszám. Amennyiben a szúnyogcsípések száma jelentősen növekszik, a kritikusként meghatározott 30-40 csípés/óra/fő felé emelkedve, akkor egyszerre szeretnének szúnyoggyérítő légi kémiai és megelőző biológiai irtást elrendelni. Erre leghamarabb 10-14 nap múlva lehet számítani.Várhatóan elegendő lesz a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló forrás - mondta a szakember. Az állam a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül 25 millió forintot biztosított a célra, míg a balatoni önkormányzatoknak kell állniuk a költségek 40 százalékát biológiai és 60 százalékát kémiai irtás esetén - tette hozzá.Az idei szezonban két biológiai és négy kémiai irtást terveznek, de a tényleges beavatkozások száma az időjárástól függ majd. A lárvatenyésző helyeken jelenleg nyoma sincs aszálynak, szemben a mezőgazdaságban tapasztaltakkal. Emiatt és a csapadék-előrejelzések miatt ítélik úgy a szakemberek, hogy az elmúlt éveknél nagyobb szúnyoginváziókra lehet számítani idén a Balatonnál - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.