Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Kulturális kaleidoszkóp - Magazin
Magyar származású fotós kiállítása nyílt Párizsban

A világhírű magyar származású fotóművésznek, Brassainak a párizsi házfalak graffitijeiről készült eredeti felvételeiből látható kiállítás a párizsi Pompidou Központban.Az örmény anyától és magyar apától származó Halász Gyula (1899-1984) az erdélyi Brassóban született, Budapesten, majd Berlinben végezte tanulmányait, 1924-ben telepedett le Párizsban. A francia fővárosban a házfalakon található graffitiket és falfirkákat 1932-től fotózta, de először csak 1956-ban állították ki a képeket a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).Brassai úgy vélte, hogy a művészet egyik legeredetibb kifejezési formája a falfirka. Feltehetően ezért követte figyelemmel 25 éven át Párizsban a graffitiket. A falfirkákról készült fotói közül 126 eredeti felvétel tekinthető meg január 30-ig a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti múzeumában.Az évek során Brassai a párizsi grafittiknek valóságos katalógusát alkotta meg. Az első felvételeket a Le Minotaure nevű szürrealista folyóiratban közölte 1933-ban, amelynek baráti köréhez tartozott."Eleinte valószínűleg csak képeket gyűjtött, ahogy azt a szürrealisták is tették" - hangsúlyozta Karolina Lewandowska, a kiállítás kurátora a France Info francia hírrádióban.Brassai különösen kedvelte az olyan primitív falfirkákat, amelyek a barlangrajzokra emlékeztetnek. Ilyen például egy falba karcolt fej égnek álló hajszálakkal, amelyek napsugarakat formáznak - mondta a kurátor. A Napkirály nevű felvétel "egy nagyon egyszerű kép, amely hatalmas erőt sugároz a firkáknak köszönhetően" - tette hozzá.Az 1950-es években Brassai elsősorban a politikai graffitiket fotózta, amelyek jól tükrözik az algériai háború okozta francia belpolitikai feszültségeket és közéleti vitákat. Az úgynevezett Lotharingiai kereszt például a későbbi államfő, Charles de Gaulle tábornoknak a hatalomba való visszatérését sürgette.
BŐVEBBEN
A macska mint szent állat
Az egyiptomi istenségek között igen kiemelkedő szerepe jutott a macskáknak, nem is ok nélkül, melyet sajnos igen kevesen ismernek. A hiedelem szerint a Nílus partján élő emberek elmondása szerint Ré, a napisten éjszakánként fekete kandúr macska képében jelenik meg a célból, hogy felvegye a harcot Agep, a sötétség kígyója ellen.Mindemellett azonban a macskákat Bastet istennő állataként is tisztelték, akit gyakran jelenítettek meg macskafejű asszonyként. Az emberek mély empátiával viseltettek a macskaanyák törődéséért és odaadásáért, valamint elbűvölte őket e fenséges állatok éjszakai kalandozásai. Mint a legtöbb macskatulajdonos tudja: a cicák igen kényes, kecses és önfejű állatok; szeretik a törődést, szeretgetést, de nem bármikor hajlandóak eltűrni azt; emellett pedig egyenrangúaknak tekintik magukat az emberekkel.Na, de ne kanyarodjunk nagyon előre, nézzük, miért és hogyan tisztelték az istennőt és vele együtt a macskákat! Bastet istennő központja a Nílus deltájától keletre eső Bubasztisz város volt. Amikor a Kr.e 950-es években zeszonk fáraó berendezte itt fővárosát, az istennő íránti tisztelet még jobban elterjedt.A mendemondák szerint Kr.e 450 körül Hérodotosz, görög történetíró beszámolót készített egy csodálatos 300 méter hosszú templomról, melyet Bastet istennő számára emeltek. Érdekessége az volt, hogy ezen építmény több ezer macskának adott otthont, akikre macska-papok vigyáztak. Az elbeszélés szerint a templomot 30 méter széles vizesárok ölelte körül, a főcsarnokban pedig az istennő szobra kapott helyet. Az ország más tájain is emeltek építményeket Bastet istennőnek, ám még beszédesebb az a tény, hogy a lakosság java hordott magánál amolyan macska-amuletteket.Az évtizedek, évszázadok ugyan múltak, ám macskaszeretet továbbra sem hagyott alább. Később már minden egyiptomi háztartásban fellelhető volt egy-egy mau fajtájú cica, akit az emberek sokszor jobban szerettek, mint a saját gyermekeiket. Ha egy családban elpusztult a macska, az egész família gyászruhát öltött és díszes szertartás közepette illatos olajokkal enték be az elhunyt "családtagot" annak érdekében, hogy az állat esetlegesen később visszatérhessen testébe. A múmiacicákat lágy szalagokkal tekerték be, majd apró koporsóba téve, a macskatemetőben helyezték örök nyugalomra.
Vallás és hagyományok
A török tradíciók egyoldalúan csak az ottani vallás - az iszlám - hatása alatt vannak. Minden, amire egy igazi moszlimnak szüksége van, megvan írva a Koránban, Mohamed próféta által létrehozott könyvben, aki az összes moszlim számára nagy példakép. A világ iszlamizációja a világról alkotott iszlám kép nagy részét képezi. A moszlimok igyekeznek vallásukat az egész földgömbön terjeszteni, mert hisznek benne, hogy amíg az összes ember nem tér át a vallásukra, addig nem jöhet el a világbéke. Ebből ered az ún. szent háború és a terrorizmus.Az igaz muszlim soha nem fogja megkóstolni a disznóhúst és a hűtött sört, mivel vallása megtiltja a disznóhús és az alkohol fogyasztását.Az iszlámban élő nőknek a többi európai nővel szemben nincs irigylésreméltó helyzete. A háttérben élnek, mindig a férjük mögött meghúzódva. Ha esetleg találkozik is valamikor egy asszonnyal az utcán, akkor általában a fejétől egész a lábáig el van takarva. A nőknek az iszlám jog szabályozza a sálhordást és a vallási parancsolás tiszta jele.A moszlimok számára a házasság kötelező. A nem muszlim nem házasodhat össze muszlim nővel, muszlim férfinak azonban joga van nem muszlim nőt elvenni feleségül. Neki azonban át kell térnie az iszlámra. A gyerekeik pedig automatikusan muszlimoknak vannak véve és a társadalomban sokkal nagyobb értéke van egy fiúnak. A hagyományok közé tartozik a fiúk körülmetélése 6-tól 12 éves korig, ami egy nagyon jelentős szertartásnak van véve. Az esküvők is nagy események, nem kivétel a több száz meghívott vendég és a néhánynapos lagzi.Egy muszlim nem tagadhatja meg vallását. Ilyen esetben az iszlám szerint létezik a halálbüntetés joga.
A rovat további hírei
Műemléki világnap - díjmentesen látogatható számos műemlékegyüttes
A műemléki világnapon, pénteken tizennégy műemlékegyüttes kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt: az ingyenes belépés mellett különleges idegenvezetéssel is várja a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a látogatókat, akik az épületek máskor elzárt részeit is megismerhetik.Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kezdeményezéssel hagyományt kívánnak teremteni, egyben fel akarják hívni a figyelmet a műemlékvédelem mostoha helyzetére. Hozzátette: az ünnep alkalmából nem csupán díjmentes belépést biztosítanak a tizennégy kiválasztott épületbe, hanem rendhagyó idegenvezetést is, így az érdeklődők előtt megnyílnak a műemlékek máskor nem látogatható részei is.A műemléki világnapon megnyitja kapuit a fertődi Esterházy-kastély, a pécsi Jakováli Hasszán-dzsámi és Idrisz baba türbéje, az ozorai várkastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, a fáji Fáy-kastély, a fertőrákosi püspöki palota, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Majkon a volt kamalduli remeteség, a péceli Ráday-kastély, a szegvári volt vármegyeháza és a tuzséri Lónyay-kastély.Az uniós projektekről beszélve Varga Kálmán elmondta, hogy a 12 ezer hazai műemlék 8-10 százaléka szorul sürgős felújításra. Mivel azonban a hazai költségvetési források általában rendkívül szűkösek, az európai uniós pályázatok jelenthetik a megoldást: a projekteken keresztül elérhető forrásmennyiség révén a következő 4-5 évben már láthatóak lesznek az eredmények is - vélekedett az igazgató.Külön kiemelte a fertődi Esterházy-kastélyt, amely részben megújulva jövőre a Haydn-év rendezvénysorozatának ad otthont.2009 a kulturális örökség éve lesz Magyarországon, így jövőre a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen számos különleges programot készítenek elő - számolt be terveikről Varga Kálmán, majd hozzátette: épületeik egységes nyitva tartásával, új szolgáltatások kiépítésével céljuk a látogatói komfort növelése és a turisták jobb kiszolgálása. Az igazgató így elérhetőnek tartja a tavalyi négyszázezres látogatószám akár 40-50 százalékkal történő növelését is.A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.
Fedezze fel a világot a Lonely Planet útikönyvekkel!
A Park Könyvkiadó évek óta ad ki utazással foglalkozó könyveket, gondoljunk csak Az utazás enciklopédiái sorozatra vagy a Párizs, New York, Róma, Madrid vagy London zsebkönyvekre. A kiadó újabb, az eddigieknél összehasonlíthatatlanul nagyobb vállalkozásba kezdett ezen a területen: útikönyvsorozatot indított.Az első Lonely Planet útikönyv 2003-ban jelent meg magyarul, az eredeti sorozat története azonban több mint 30 évvel korábban kezdődött. Az 1970-es években két lelkes ausztrál utazó, az éppen friss házas Tony és Maureen Wheeler indították el, akik egy kontinenseken átívelő utazást tettek Londonból Ázsián keresztül Ausztráliába. A hosszú út után annyian ostromolták őket a kérdéseikkel, hogy úgy döntöttek, könyvet írnak tapasztalataikról. Így jelent meg az Olcsón Ázsiában című könyv, amely helyi bestseller lett, s a szerzőket újabb utazásokra, egyben újabb útikönyvek megírására és kiadására sarkallta. A második kötet, a Fillérekért Délkelet-Ázsiában, egy 18 hónapos túrát követően íródott, és minden idők legnépszerűbb útikönyve lett.A mai napig Wheelerék a Lonely Planet kiadó tulajdonosai, és az ausztrál útikönyvsorozat nemcsak hazájukban, de az egész világon hírnévre tett szert. A tulajdonosok maguk is rengeteget utaznak, mindamellett immár 400 munkatársuk dolgozik melbourne-i, oaklandi, londoni és párizsi irodájukban. Százötven tapasztalt szerzőjük járja a világ minden szegletét, könyveik száma 650 fölött van. A Lonely Planet márka nemzetközi elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világsajtó rendszeresen az ő szakértőihez fordul az utazással kapcsolatos legfrissebb információkért.A sorozat angol nyelven Magyarországon is régóta jól ismert a rendszeres utazók körében, a magyar kiadás egy hosszú évek óta meglévő igényt elégít ki. Eddig megjelent kötetek: Thaiföld (2 kiadás), Horvátország (2 kiadás), Ausztria (elfogyott), Kenya, Ciprus, Portugália, Olaszország, Egyiptom, Málta és Gozo, Kanári-szigetek, Kuba, Tunézia (2 kiadás), Skandinávia, Spanyolország, Franciaország, Toszkána és Umbria, Japán, Írország, Ausztrália keleti partvidéke, Jordánia.Előkészületben: Nyugat-Balkán, Balti államok, Görög szigetekLonely Planet - a naprakész útravalóAdatgazdagság és megbízhatóságAmennyire ez rohamosan változó világunkban egyáltalán lehetséges, az adatok gazdagsága és megbízhatósága a Lonely Planet legfőbb erőssége. Részletekbe menő információkat ad menetrendekről, jegy- és egyéb árakról, nyitvatartási időkről, hasznos internetcímekről és telefonszámokról. Segítségével az utazó alkalmasint a sarki fűszeres nyitvatartási idejéről is tájékozódhat. Útvonalajánlatok, sportolási és túralehetőségek, gyerekprogramok kellő részletességgel találhatók meg benne. A Lonely Planet a tervezéstől a hazautazásig szinte minden kérdésére választ ad.Rendszeres frissítésA Lonely Planet könyvek szerzői tapasztalt, széles látókörű utazók. Maguk járják be az országokat, amelyekről írnak, így mind az első, mind a későbbi kiadásoknál személyesen szerzett információkkal szolgálnak.ObjektivitásAz információk elfogulatlanságát biztosítja, hogy a könyvek nem tartalmaznak idegenforgalmi reklámokat. A szerzők nem fogadhatnak el ingyenes szolgáltatásokat azért, hogy cserébe kedvező színben tüntessenek fel egy szállodát, éttermet vagy bármely más szolgáltatást.Széles választékAkár filléres alapon utazik valaki, akár bátrabban költekezhet, a Lonely Planet útikönyvben meg fogja találni a kedvére való szállás- és vendéglátóhelyet leírással és elérhetőségekkel!TérképekValamennyi útikönyv közül a Lonely Planet könyvek tartalmazzák a legtöbb térképet, amelyeket, mint minden más információt, a szerzők folyamatosan ellenőriznek.KisszótárMinden Lonely Planet könyvben van egy kisszótár, amely az adott nyelv legfontosabb szavait, a nyelvtani alapokat és kifejezéseket tartalmazza.Háttér-információkMinél többet tud az utazó a helyről, amelyet meglátogat, annál élvezetesebben töltheti ott az idejét, és annál kevésbé érhetik kellemetlen meglepetések. A Lonely Planet útikönyv bemutatja a helyiek szokásait, etikettjét, történelmét, részletes leírást ad a természeti és éghajlati viszonyokról, szól a vallási és kulturális életről, a politikai helyzetről.Tartós kivitelezésA Lonely Planet kivitelében is úgy készül, hogy kiállja a kalandos utazás próbáját. Kötése biztosan tart, felépítése könnyen áttekinthető, így egyszerű használni, és - mindig kéznél van. www.parkkiado.hu Vevőszolgálat: 346-0570, E-mail: info@parkkiado.hu
70 csillag európa kulturális fővárosának egén
Liverpool bemutatta 2008-as programsorozatának legjavátSzakértők szerint, aki 2008-ban látogat a Beatles szülővárosába, Liverpool-ba, annyi kulturális és művészeti eseményt valamint programot tekinthet meg, amennyit egy város egyébként csak két évtized során mutathatna be a nagyközönségnek. Európa 2008. évi Kulturális Fővárosában jövőre több ezer esemény várja majd a programokra érkező mintegy 2 millió látogatót. A fennállásának idén 800-ik évfordulóját ünneplő Liverpool a közelmúltban ismertette a 2008. évi programsorozat 70 kiemelt eseményét, köztük számos ingyenes koncertet, kiállításokat, divat-, tánc- és filmfesztiválokat valamint nagyszabású tudományos és képzőművészeti eseményeket. Európa Kulturális Fővárosa jövőre számos európai hírű és brit művészlegendának is emléket állít, így Anton Csehov, Charles Le Corbusier, James Tissot, Gustav Klimt vagy Benjamin Britten és William Shakespeare életét és alkotásait bemutató eseményeket is megtekinthetnek a Liverpoolba látogatók.Egy város átalakul - az előkészületekLiverpool 2003. június 4-én nyerte el az "Európa Kulturális Fővárosa 2008." címet, ezzel pedig pályázata megvalósításának lehetőségét. A cím odaítélése óta, a fennállásának idén 800-ik évfordulóját ünneplő város élete gyökeresen megváltozott. A kulturális fővárossá vallásra készülődés jegyében Liverpoolban számos új hotel nőtt ki a földből, lebontották a kikötő régi gyártelepeit, amelyek helyét egy új városnegyed szórakoztató központjai vették át, felépült a 10.000 fő befogadására alkalmas Liverpool Arena konferencia és kulturális központ és létrejött az új Művészeti és Design Akadémia a liverpooli John Moores Egyetemen.A vasútállomástól a kék kabátig - a helyszínekA városszerte zajló ünnepségek és események persze nemcsak új, de régebbi helyszíneken - az új szerephez jutott buszmegállóktól kezdve a katedrálisokon át a kifejezetten a közösségi előadásokhoz épített pavilonokig - is folynak majd, így többek között művészeti központtá alakítják a világ legrégebbi, az Edge Hill-nél található vasútállomását és újra megnyílik az Egyesült Királyság legrégebbi művészeti központja, a Bluecoat is.2008 már 2007-ben - az előprogramokEurópa Kulturális fővárosa a közelmúltban bemutatta a kulturális évad 70 kiemelt eseményét. Repertoárjának gazdagsága miatt Liverpool számos, a kulturális évadra szánt programot és eseményt már 2007 júliusától megnyit a nagyközönség előtt. A Liverpooli Nemzeti Múzeum ad otthont a város 800 éves történelmét bemutató, 18 hónapon át látható "Egy Varázslatos Történelmi Utazás" (A Magical History Tour) névre keresztelt kiállításnak. Ugyancsak Liverpool városa, a Tate Liverpool lesz majd a helyszíne a 2007. évi Turner Díj kiállításának, amely októbertől januárig tekinthető meg és jelentőségét emeli, hogy ez az első alkalom, amikor a tekintélyes eseményt Londonon kívül rendezik meg. A város még a kulturális évad januári nyitóünnepsége előtt színre viszi a Liverpool születése c. (The Liverpool Nativity) musicalt is.Akik már biztosan ott lesznekA kulturális évadon fellépők névsorát terjedelemi korlátok miatt nehéz lenne közreadni. Az ismertebb művészek közül 2008-ban Liverpoolban lesznek majd láthatóak többek között Jyll Bradley, Ben Johnson, Michael Nyman, Sir John Tavener és Richard Wilson, továbbá Vladimir Ashkenazy, Seamus Heaney, Akram Kahn, Philip Pullman és Sir Simon Rattle alkotásai és munkái.Program ízelítőA liverpooli kulturális évad januárban a Liverpool Biennáléval indul, amely egy nagyszabású köztéri művészeti programmal a karácsonyi díszkivilágítás szezonját meghosszabbító Téli Fények Fesztiváljával veszi kezdetét.Még szintén januárban utcai előadások és köztéri művészeti programok egész éves sorozata is elindul, amelynek ingyenes programjait a szervezők úgy tervezték meg, hogy az a város minden részét egy hatalmas festővászonná illetve színpaddá alakítsa. A városlakók és az ide látogatók szinte minden utcasarkon alkothatnak, vagy meghallgathatnak valamit.A liverpooli kulturális évad rengeteg újszerű előadással és premierrel is büszkélkedhet. Eleget tesz a város felkérésének a svájci Pipilotti Rist is, mi több, a művésznő első játékfilmjének világpremierére a FACT filmfesztivál valamint a januári Film, Videó és Új Média Fesztivál keretében kerül sor.A publikum bevonása fontos szerepet játszik a 2008-as programban. Ennek jegyében a szervezők tervei között szerepel például a város "megtáncoltatása" hatalmas utcafesztiválok keretében, illetve két látványos bécsi báli hagyományokat idéző bálon, amelyeket áprilisban tartanak a Liverpooli Királyi Filharmonikusok zenei kísérete mellett.Áprilistól júliusig lesz látogatható a Walker Művészeti Galériában a Monet-től Hopper-ig - A Művészet és a Vasút című tárlat, ahol többek között olyan híres festők képei is bemutatásra kerülnek mint, mint Pissaro és Van Gogh.A Liverpooli Egyetem új Shipping Lines Irodalmi Fesztiválján az irodalmi világ nagyjai - többek között Seamus Heaney, Melvyn Bragg, Doris Lessing, Roger McGough és Philip Pullman - tartanak felolvasást saját műveikből és a világirodalom remekeiből a közönség számára.Júniusban, a nyár kezdetén, a Liverpool Katedrálisban a híres angol zeneszerző Benjamin Britten Háborús Requiemjét tűzi műsorra a Kölni Dóm Kórusa, a két liverpooli katedrális énekkara, illetve a Liverpooli Filharmonikusok közreműködésével.Liverpool, ahonnan a világhírű Beatles is indult, vitathatatlanul a világ egyik zenei fővárosa, amit a város most az egyszeri és megismételhetetlen The Liverpool Sound koncert keretében tervez megünnepelni. A világhírű művészek részvételével megrendezett eseményt a város történelmi partvonaláról élőben közvetítik majd világszerte.Júliusban a World Museum Liverpool falai között nyílik az a kiállítás, amely a város zenei örökségét mutatja be a The Beat Goes On című kiállítás keretében.Júniusban a Loveliverpool Egyesület rendezi meg az Emberek Fesztiválját (The People's Festivalt), amely a város munkáskultúráját ünnepli egy hétvégén át a futballtól kezdve, a divaton át egészen a munkások által kedvelt zenék bemutatásáig.Júliusban kerül sor a tengerészeti fesztiválra, mely magában foglalja a Virotláshajók Versenye (The Tall Ship's Races) 2008-as futamának látványos rajtját, Európa több mint 3.000, különböző országokból érkező fiatal hajósának részvételével.A fiatalok számára több kiemelt programot is kínál a liverpooli kulturális évad. Lesz számukra kultúrfalu, itt kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Parlament és a brit iskolák országos Shakespeare Fesztiváljának júliusi fináléja is.Az egyedülálló produkcióinak köszönhetően mind nagyobb hírnévnek örvendő város színházai egy sor új "igazi liverpool-i" (Made In Liverpool) alkotást visznek színre. Három új musicalt állítanak színpadra. Ezek közül az egyik Liverpool fennállásának 800-ik évfordulójáról emlékezik meg, a The Adelphi Hotel-t áprilisban játsszák, októberben pedig bemutatásra kerül az Eric's című musical is, amely a késői 70-es évek nagy hatású éjszakai bárjának életét eleveníti fel.A szervezők a komolyabb műfajokat kedvelőkről sem feledkeztek meg, hiszen Csehov Három Nővér című drámájának feldolgozását májusban láthatja majd a közönség, és már folynak a tárgyalások a Pete Postlethwaite közreműködésével tervezett Lear Király előadásról is.Ősszel hazatér Liverpoolba a világhírű karmester, Sir Simon Rattle is, aki szeptemberben a Berlini Filharmonikusokat, októberben pedig a Liverpooli Filharmonikusokat vezényli majd.Októberben rendezik meg Liverpoolban az RIBA Stirling Építészeti Díjat, illetve az elmúlt 20 év legnagyobb nagy-britanniai kiállítását, amely Le Corbusier munkásságát és építészetét mutatja be. A rendezvénynek a Metropolitan Katedrális Altemploma ad majd otthont 2009. február 28-ig.
EZ NEM NEKED VALÓ: szobrok beszélgetése
2006. november 22-től a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary bemutatja az alábbi művészek szobrait, assemblage-ait és szoborinstallációit:document.write('Francesca von Habsburg');AI WeiWei, Davide BALULA, Fiona BANNER, Monica BONVICINI, CHEN Qiulin, Ingar DRAGSET & Michael ELMGREEN, Isa GENZKEN, Jeppe HEIN, Jim LAMBIE, Sarah LUCAS, Jan MANCUSKA, Carsten NICOLAI, Olaf NICOLAI, Jorge PARDO, Gerwald ROCKENSCHAUB, Eva ROTHSCHILD, Rachel SELEKMAN, Andreas SIEKMANN, Do-ho SUH, Heimo ZOBERNIGA Thyssen-Bornemisza Art Contemporary gyűjteményéből szobrok, tárgyak és szoborinstallációk alkotják az EZ NEM NEKED VALÓ: szobrok beszélgetése című kiállítás tematikus középpontját.A mai szobrászati gyakorlat megközelítések, anyagok és formák sokféleségét öleli fel, amelyek a valósággal való közvetített és fizikai találkozást kínálják. A szobrászatnak ez a fokozatosan táguló fogalma magától értetődőnek tartja a tárgy, kép, szöveg, fogalmi keretalkotás és a néző befogadásának teljes összekuszálódását. A kiállításon bemutatott munkák a készen gyártott, talált és az elsődleges formától a kontextuális művészetig terjedő képlékeny forma történelmi fejlődésének folytatását, és az 1980-as és 1990-es évek, valamint a térrel és tárgyakkal folytatott kritikai kísérleteik intézményes kritikáját képviselik.Az intézményes tér átalakítását, eltolását és művészeti helyszínné történő aktiválását az EZ NEM NEKED VALÓ c. kiállítás keretében olyan művészek, mint Jim Lambie, Heimo Zobernig, Jorge Pardo és Gerwald Rockenschaub, a kiállítási tér padlóját, falait, fényét, berendezését és színét megváltoztató művei tárgyalják újra. Ezek a művek bizonyos térbeli szituációk létrehozásával megkísérlik befolyásolni a látogatók befogadását, részvételét és képzeletét, és következetesen szakítanak a rend, stabilitás és a kiállítási tér irányításának konvencióival. A kiállításon keresztül földrajzi és kulturális viszonyulások jönnek létre azért, hogy megvitassák a legkülönbözőbb narratívák viszonyát: az irányadó kulturális és politikai elképzelések törékenységét (szociális jóléti állam, egyéni élettér, légvédelem, militarizmus és demokrácia); a populáris kultúra, a kulturális örökség és a kézműves népművészet összefüggését a kortárs gyakorlattal; és a néprajzi megfigyelések stratégiáját, mint a megőrzés és a megemlékezés stratégiája. A kiállítás címét Monica Bonvicini kint, a földszinti udvaron bemutatott fényszobra, a NEMNEKED adja. A nyelvet, mint a hatalmi struktúrák kifejezését használja (tiltás / parancs), de formailag az óriásplakátokból és karneváli fényekből származik. Apró változások a kijelzőn annak megerősítő igényét tartalmazzák, hogy a néző elolvassa és újraolvassa Bonvicini feliratát, mert minden egyes olvasással a villogó fénynek egy új konfigurációja az olvasónak az olvasat egy új variációját mutatja be.Kiállítás megtekinthető:2006. november 23 - 2007. március 30Nyitva tartás:kedd - szombat: 12:00-18:00Helyszín:Thyssen-Bornemisza Art Contemporaty1010 Bécs, Himmelpfortgasse 13. I. emeletA BELÉPÉS DÍJTALANNéhány a kiállított tárgyak közül:document.write('Színes vázák');Ai WeiWei(*1957, Peking, Kína)Colored Vases (Színes vázák) 2006Neolitikus vázák, ipari festéssel, egyenként 30x20 cmA T-B A21 gyűjteményeFotó: a művész hozzájárulásaAi WeiWei Colored Vases (Színes vázák) című alkotásában a félrevezetés aktusa egyszerre provokatív és meggyőző: ősi edények szolgálnak absztrakt felületként, kiragadva történetükből, hogy ne legyenek több mint Ai szobrának alapanyaga.Monica Bonvicinidocument.write('Nemneked');(*1965, Velence, Olaszország)NOTFORYOU (Nemneked), 2006Világító felirat, galvanizált vas betűk, 40 wattos izzók,számítógéppel irányított fényprogram99x400 cmA T-B A21 gyűjteményeFotó: West of Rome, Inc, Los AngelesMonica Bonvicini NOTFORYOU (Nem neked való) című fényszobra a kirekesztés és elkülönítés helyzeteire, valamint a hatalom nyelvi struktúráira utal, amelyek kontrollálják a tartózkodási terület hozzáférhetőségét és jogosultságát.Chen Qiulindocument.write('Vándorlás - Barack virág gyümölcsöskert');(*1975, Hebei Provincia, Kína)Migration - Peach Flower Orchard(Vándorlás - Barack virág gyümölcsöskert 2005-06Vegyes média installáció, egycsatornás,színes videó vetítés, 8 perc 8 másodperc, hanggalMódosítható dimenzióFotó: Long March Space, PekingA kínai Chen Qiulin Migration - Peach Flower Orchard (Vándorlás - Barack virág gyümölcsöskert) című nagyszabású installációja a Sichuan tartománybeli Xinsheng város 'masszázs szalonja' illetve társasági találkozó helye, egy eredeti enteriőr, amelyet a Three Gorges Dam alkotása során "vándoroltattak". A Peach Flower Orchard helyi és kontextuális elmozdítása szabad szemmel nem látható módon megidézi a totalitárius kormányuralommal szembeni néma tehetetlenséget.Michael Elmgreen & Ingar Dragsetdocument.write('Társadalmi mobilitás 2.');(*1961, Koppenhága, Dánia & *1965 Trondheim, Norvégia)Social Mobility Fig. 2. (Társadalmi mobilitás 2.), 2005Alumínium, fa, styrofoam, vas, beton, 'kijárat' tábla430x700x200 cmFotó: Thor BroedreskiftA kontextuális és építészeti átalakítás és elmozdítás formáit használva Ingar Dragset és Michael Elmgreen teret teremt az új és módosított értelmezéshez, a mindennapi tárgyakban és helyszínekben leleplezve az ideológiai irányítás mögöttes mechanizmusait. A Social Mobility című alkotásban a szobrászi installáció a pszichoépítészet színpadi jelenetévé alakul át, a jelenlegi társadalmi viszonyok reménytelenségének metafórájaként.Isa Genzkendocument.write('empire vampire III');(*1948, Bad Oldesloe, Németország)empire vampire III, 19, 2004Műanyag, fém, üveg, szövet, zománc, papír, fa320x100x75 cmA T-B A21 gyűjteményeFotó: Jens Ziehe, BerlinA néző elé szemmagasságba helyezett empire vampire III. című alkotással Isa Genzken bizarr látványt kelt. Irritáló a hátborzongató assemblage hűvös pontossága, és bár az assamblage minden eleme ismerős lehet a nézőnek, félbeszakítja az elbeszélés bármely formáját. A mindennapi esztétikát nem csupán az elsősorban nem-művészi anyagok választása és ötvözése határozza meg, hanem az eljárás anti-monumentális formája is.document.write('Kapu');Do-Ho Suh(*1962, Szöul, Dél-Korea)Gate (Kapu), 2003Selyem és rozsdamentes acélcső327x212x100 cmA T-B A21 gyűjteményeFotó: Lehmann Maupin, New York hozzájárulásaDo-Ho Suh Gate (Kapu) című műve az építészeti ábrázolás témájával foglalkozik. Egy hagyományos koreai kapu lóg le a kiállítótér mennyezetéről, átlátszó anyagok felhasználásával egy árnyék valóság álomszerű állapotába áthelyezve.
Kép- és hangorgia Kőrösi Csoma emlékére
Kőrösi Csoma Sándor, az Erdélyből indult világutazó-tudós tizenhárom nyelven beszélt, mikor elindult, hogy gyalogszerrel járja be Keletet, és a magyarság gyökereit keresse. Ott további hét nyelvet sajátított el, és a buddhizmus megszállott kutatójává vált. Majd miután megszerkesztette a tibeti-angol szótárt, s megalapította a tibetológiát, mint tudományt, a Kalkuttai Brit Ázsiai Társaság könyvtárosaként halt meg 58 évesen.Ennek a hihetetlenül gazdag életútnak állít emléket Szemző Tibor "Az élet vendége - Csoma legendárium" című filmje.A mozi műfaja jószerével behatárolhatatlan: nem sorolható sem a dokumentum, sem a fikciós műfajba, hiszen minden területen otthonosan mozog. Az eredeti helyszíneken, Super 8-as kamerával rögzített felvételek hitelesen mutatják be a nagy magyart körülvevő miliőt, míg az animált festmények az érzékelés egészen új szintjein mutatják be Kőrösi Csoma életét, gondolatait, világát.A film egy csodálatos ezoterikus utazás, a képek és a hangok újszerű egyvelege: a zeneszerzőből rendezővé avanzsált Szemző minden érzékre egyszerre próbál hatni. Az indiai helyszínek hiteles bemutatása a valóság talaján tart, az animált képsorok a legendáriumot keltik életre, mellyel a nagy utazó emlékét veszik körül. A zene pedig magában foglalja mindazoknak a keleti és nyugati nyelveknek a hangzását, melyeket Kőrösi Csoma maga is beszélt.Mindez együtt meditatív hangulatba ringatja a nézőt. Ehhez nyújt segítséget a képeket narráló Törőcsik Mari, valamint maga a rendező összetéveszthetetlen orgánuma. Az élet vendége egy felejthetetlen utazás Kőrösi Csoma Sándor lélek- és életútján: szeptember 21-től bárki bejárhatja a hazai mozikban.A film a 37. magyar filmszemle rendezői különdíjában részesült. A szemlén tartózkodó külföldi fesztiválszervezők és kritikusok véleménye elindította egy világkarrier felé. A Csoma-film számos meghívást kapott nagy nemzetközi filmmustrákra.
Magyar színdarab az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon
Kálloy Molnár Péter egy skóciai templom színpadándocument.write('Kálloy Molnár Péter');Színháztörténeti esemény gazdagítja az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Edinburgh Fringe Fesztivál hivatalos programját. Kálloy Molnár Péter egy skóciai templom falai között adja majd elő Böszörményi Gyula: Kucó című monodrámáját. A fesztivál hatvan éves történetében ez lesz az első magyar nyelvű előadás!Kálloy Molnár Péter fellépése az Albannach Skót Kulturális Egyesület, az easyJet légitársaság valamint a Visit Britain, a Brit Turisztikai Hivatal támogatásával valósul meg.Hol és mikor lesz az előadás?Kálloy Molnár Péter a Kucó című darabot (Nooky, man in the matchbox) az edinburghi vár közvetlen szomszédságában lévő St. Mark's Unitárius templomban viszi színpadra - magyar nyelven, angol kivetített felirattal. A templom már évek óta a Fringe hivatalos helyszínei között szerepel, ám magyar előadót most fogad először.Az előadásokra 2006. augusztus 13. és 14-én, 18 órától kerül sor a templomban, jegyek a Fringe hivatalos jegyirodáiban kaphatók. Elővételben máris számos jegy elkelt, elsősorban a Nagy-Britanniában élő magyarok jelezték részvételi szándékukat, de már amerikai, brit és ausztrál vendégek is vásároltak a jegyekből.A darabot Radó Gyula, a Komédium Színház igazgatója rendezte. Mi is az a Fringe? - avagy a kontinentális depressziótól a világhírigA II. Világháború csapásai a kultúra világára is hatással voltak; a fesztiválszervező városok (München, Salzburg) képletesen romba dőltek. A skót főváros, Edinburgh vezetése merész ötlettel gondolta feloldani a háborús időszak kontinentális depresszióját.Két ősfesztivál indult útjára 1945 után, s az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál és a Fringe sikere azóta is töretlen. Érdekesség azonban, hogy míg a Nemzetközi Fesztivál leginkább a klasszikus darabokra összpontosít, addig a Fringe (nevéből adódóan is) inkább a könnyedebb szórakozást helyezi előtérbe; fellépői számára nincsen megkötés.document.write('');A Nemzetközi Fesztiválon csakis meghívásos alapon lehet részt venni, a Fringe-en azonban jószerivel bárki bármit bemutathat. A Fringe életre hívását is a fesztiváli szigor hozta, nyolc skót és két angol társulat ugyanis hiába szerette volna bemutatni produkcióját a fesztiválon, a szakmai zsűri nem engedélyezte azt. Ezért edinburghi kocsmák padlásain és pincéiben léptek fel, olykor nagyobb sikerrel, mint a "nagyok". A Fringe azóta is megőrizte ezt a fajta hangulatát, a produkciók színhelyei és a szervezés persze azóta sokat változott. Idén 16.990 fellépő szerepel a hivatalos programban, az előadások harminchat százaléka világpremiernek számít, százhetvenhét esemény ingyenesen látogatható. Tavaly 1.338.550 jegyet adtak el a Fringe-en, ez milliárdos bevételt jelent a művészek számára. Nem beszélve a skót és közvetlenül az edinburghi gazdaságról, a város bevétele tavaly hetvenötmillió font volt.Fringe-adatok- Többek között a Fringe felfedezettje volt: Robin Williams, Hugh Grant, Emma Thompson és Jude Law.- A Fringe-jegyek 44 százalékát a fesztivál saját honlapján keresztül értékesítik: ezzel az eredménnyel Nagy-Britannia egyik legsikeresebb művészeti oldalának számít.- 2005-ben közel 1 800 előadás, 16.000 előadó és több mint egymillió eladott jegy- Fontosabb idei Fringe adatok: 1.867 előadás 261 helyszínen, 16.090 előadó, 177 ingyenes show.- 1996-ban, az 50. fennállási évfordulóján, a Guinness Book of Records a Fringe-et nevezte meg a világ legnagyobb fesztiváljának (ez azóta sem változott). - Ha valaki a Fringe eddigi minden programját meg szeretné nézni: öt évébe, 11 hónapjába és tizenhat napjába kerülne.- A Fringe-ről harminc különböző ország ezerötszáz médiamunkása tudósít.Miért pont Kálloy Molnár Péter?Kálloy Molnár Péter, az Üvegtigris és a Kútfejek című filmek, valamint számos színházi produkció sztárja az Albannach Skót Kulturális Egyesület tiszteletbeli tagja. A színművész korábban a társaság számos rendezvényén részt vett, legutóbb a skót nemzeti hős, William Wallace halálának hétszázadik évfordulójára szervezett fáklyás megmozduláson szavalt a budapesti Hősök terén; de Kálloy volt az Albannach által rendezett első magyar Robert Burns Maraton főszereplője is idén januárban. Kálloy számára nagy kihívás és óriás megtiszteltetés a jubileumi Fringe hivatalos programjában szerepelni, különösen egy magyar színdarabbal, magyar nyelven. A színművész egy megható, megrázó, igazi útmutató darabot készül színpadra vinni Skócia fővárosában. Kálloy korábban már több éven keresztül játszotta sikerrel Böszörményi Gyula: Kucó című monodrámáját, amely egy értelmi fogyatékos fiú életéről, egyedi világlátásáról szól. A pesti színházi életben már sikerre vitt egyszemélyes darabot a skót sajtó máris "exkluzív UK-premierként" említi.Kálloy Molnár Péter Kucó című előadásáról számos sajtótudósítás jelent meg korábban. Néhány részlet:Páholy (kulturális folyóirat): "...Kálloy Molnár Péter korántsem hatásvadász, egyszemélyes jelenléte, roppant fizikai és lelki kiszolgáltatottsága felvillantja zsenialitását. A darab 1998-ban az év legjobb monodrámája lett (...) olyan őszinteséget, tisztaságot képes felmutatni, ami ritka, mint a fehérholló (...) Az élet, mint gyönyörű borzalom, pár méterre tőlünk. Ha hagyjuk, beszippant, megtisztít, felemel."Népszava: "A szerző, Böszörményi Gyula ma is tolókocsiban él, s bár ő maga "csupán" mozgásában korlátozott, emellett kiemelkedő művészi, írói tehetséggel rendelkezik - életkényszerei miatt jól ismeri a fogyatékosok, az elmeszociális intézmények világát. Regénye önéletrajzi ihletésű (...) Kálloy megrendítően "éli" a fiút."Reform: "E kívülállóktól elzárt sajátos mikromilliő megjelenítője egy különc srác, a bátorságot vakmerőséggel vállaló Kálloy Molnár Péter. Úgy játszik a magánnyal, mint más a csapat élén. Olyanfajta színész, akinek direkt jól jön az önkihívás, akkor él igazán, ha egyedül veheti a vállára a terhet"Ez a Divat: "A Kucót alakító Kálloy Molnár Péter a nézőkkel szorosan összezárva éli meg a szívszorító drámát. Színészi artistabravúr ez a javából: úgy egyensúlyozni a lélek szakadékai fölött, hogy elég egy zavaró hang, papírzörgés, csuklás és azonnal megtörik az előadás. Nem tartozik ez a könnyű színházi esték közé, de ad valamit, amivel mostanában adósak a színházak: katarzist."Pesti Riport: "Ez egy híd. Egy átjáró a szellemileg egészségesektől a fogyatékosokig. S persze a felkiáltás is, a helyzetükről, ahogy ma hazánkban élnek."Kálloy Molnár Péter karrierje:A költőként is sikeres színész-rendező 1970. június 6.-án született Mezőcsáton. 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán; diplomájának megszerzése után a Vígszínház társulatának tagja volt majd négy éven át. Ezt követően egyebek mellett játszott a Komédium Színházban, az International Buda Stage-en és a Thália Színházban is. Kálloy Molnár Péter főbb szerepei: Svejk (Hasek: Svejk); Hamlet (Shakespeare); Dromio (Tévedések vígjátéka); Price (Komédiások); Fiú (Enquist: A nap huszonötödik órája); Monostatos (Mozart: A varázsfuvola); Action (Bernstein: West Side Story); Benvolio (Shakespeare: Rómeó és Júlia); Villon (A legújabb Villon); Frank N' Further (O'Briens: Rocky Horror Show); Charlie Gordon (Keyes: Virágot Algernonnak); Lucifer (Balázs-Gáspár-Balázs: Isteni show); Caveman (Caveman); Jake (Kövek a zsebben); Romov (Csehov: Leánykérés); Podkoljoszin (Gogol: Háztűznéző); Koppány (István, a király rockopera); Pilátus (Jézus Krisztus Szupersztár); Jose (Fame); Lautrec (Aznouvour: Lautrec)Főbb film- és tévészerepei: Meselánc (tv-sorozat); Kézirat (tv-sorozat); Egy kis szívesség (tv-film); Szibériai nyuszt (tv-film); Üvegtigris 1. (mozifilm); Üvegtigris 2. (mozifilm); Kútfejek (mozifilm)Főbb rendezései: Virágot Algernonnak; Rocky Horror Show, Hamlet, Három nővérVerseskötetei: Keselyűdal (1995); Staccato (1997); Last Minute (1998); Ígéreted a magházban (1999)Nagylemezei: Rocky Horror Show (magyar verzió - 1994); A legújabb Villon (1996)Radó Gyula, a darab rendezője 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Kecskeméti Filmstúdió alapító tagja; 1964-től a Magyar Televízió munkatársa. Negyven tévéfilm, számtalan riport- és dokumentumfilm fűződik a nevéhez. Munkásságát korábban Balázs Béla-díjjal jutalmazták. Jelenleg a Komédium Színház művészeti vezetője.Főbb rendezései: Francia tanya; Adáshiba; Bólyai estéje; Van Gogh. KUCÓSzópantomim egy részbenÍró: Mészöly Gábor, Böszörményi GyulaRendező: Radó GyulaSzínész: A fiú - Kálloy Molnár PéterDíszlet- és jelmeztervező: Paseczki Zsolt Bővebben a Kucó című előadásrólVan egy bizarr elnevezés: elme-szociális otthon. Ide gyűjtik össze mindazokat, akikkel nem tud mit kezdeni a társadalom.Ilyen otthonokban szerzett be életre szóló élményeket Böszörményi Gyula, akit a szélesebb nyilvánosság Robin Mash néven, meseregényei miatt ismer (Gergő és az álomfogók, Gergő és a bűbájketrec), és akiről talán sokan nem is tudják, hogy tolókocsihoz kötve éli az életét egy gyógyíthatatlan betegség, izomsorvadás folytán. Bár egészségesen született, a betegség jelei már kétéves korában mutatkoztak, és a sors különös kegyetlensége folytán családja is széthullott körülötte. Így került - másutt nem nyervén bebocsátást - egészségügyi gyermekotthonba, ahol mozgássérültként, de éles, nyílt szellemmel töltötte mindennapjait szellemi fogyatékosok között. Ebből a megrázó élményből építette fel a Kucó című írás elbeszélőjének személyiségét, a szellemi fogyatékos fiúét, aki tizenkét "beszélésbe" rendezve mondja el mindazt, amit a maga eszével, emberségével a világból az őt körülvevő környezetből meglát, érzékel, felfog, érez, s az évek során tapasztalatokká rendez. Az ő helyesírásával rögzíti papírra Böszörményi Gyula azokat a helyzetképeket, melyek - a Kucó főhőse számára talán nem megrázóak - de az olvasóban torokszorító érzéseket keltenek. Böszörményi Gyula Kucó című művéből készült monodrámát pedig hét éven keresztül játszotta a Komédiumban Kálloy Molnár Péter, melyet idén első magyar előadóként a Fringe Fesztivál színpadán is bemutat.
A Da Vinci kód és Budapest
Már csak három hét és az európai mozik bemutatják az utóbbi évek legnépszerűbb könyve, a Da Vinci kód filmváltozatát, Tom Hanks főszereplésével. A könyv körüli hisztéria a turizmusra is kihatott: rajongók és fanatikusok vetik magukat a regény valós helyszíneinek és Leonardo műveinek nyomába.Párizs, London, RómaDan Brown sok vitát kiváltó regénye nyomán a könyv lapjain szereplő történelmi helyszíneken érezhetően megnőtt a turistaforgalom. A Mona Lisának otthont adó Louvre Denon-szárnyától kezdve a Róma melletti pápai nyári rezidencia kertjein át a skóciai Rosslyn kápolnáig turisták ezrei keresik fel a könyv lapjairól ismert helyszíneket.A Travelocity utazási portál a legfanatikusabb rajongók számára összegyűjtötte azokat a városokat, helyszíneket, ahol a történethez és Leonardo Da Vinci munkáságához kapcsolódó történelmi emlékeket kereshetnek fel és megcsodálhatják a művész alkotásait, a legnyilvánvalóbb helyektől kezdve a kevésbé ismert amerikai helyszínekig. Az igazi fanatikusok akár egy teljes szabadság idejét is feláldozhatják a Da Vinci Kód európai helyszíneinek felkeresésére, de ha nincs ennyi időnk, elég, ha lesétálunk a Hősök terére, a Szépművészeti Múzeumba.A legfontosabb helyszínek:PárizsA francia főváros a legfontosabb helyszíne a könyv cselekményének. A látogatók elzarándokolhatnak a regény indító jelenetének helyszínére, a hatalmas Louvre múzeumba, vagy akár egy kávé erejéig a Ritz Paris hotelt is felkereshetik. Nem szabad kihagyni az albínó szerzetes kutatásainak célpontját sem, a Saint-Sulpice templomot. Leonardo festményei közül persze ne csak a Mona Lisára figyeljünk párizsi látogatásunk alkalmával, hiszen olyan remekműveket tekinthetünk meg itt, mint a regényben is megemlített Sziklás Madonna, vagy a Szent Anna a szűzzel és a gyermekkel.LondonMi más lehetne egy vérbeli Da Vinci Kód-rajongó londoni utazásának első állomása, mint a híres Temple Church, a Templomos lovagok szentélye. Ha kapunyitás előtt érkezünk, ne felejtsünk el bezörgetni a kapun! Tovább követve a Grál nyomát London utcáin nem maradhat ki a sétából Isaac Newton sírja a Westminster Apátságban, vagy egy kiadós séta a St. James parkban.OlaszországRómában járva a Vatikán és a Vatikáni múzeum felkeresése mellett ne hagyjuk ki a pápák nyári rezidenciájának, Castel Gandolfonak felkeresését, ahol újra átélhetjük a regény emlékezetes pillanatait. A legismertebb Da Vinci-mű, az Utolsó Vacsora megtekintéséhez ugyanakkor Milánóba, Santa Maria Delle Grazie kolostorba kell utaznunk. Firenzében járva az Uffizi-képtárban pedig megcsodálhatjuk a művész első önálló festményét is.Da Vinci nyomában az Egyesült Államokban:WashingtonA National Gallery of Art-ban található az egyetlen Leonardo kép, amelyet Amerikában csodálhat meg a közönség, Ginevra de'Benci, egy fiatal firenzei nemeshölgy portréját. A szakértők sokáig vitáztak azon, hogy a festmény valóban Leonard da Vinci munkája-e, de végül az az állásfoglalás született, hogy a képet a művész festette. Minden esetre a festmény hátoldalán egy rejtélyes latin mondat áll: A szépség ékesíti az erényt. Talán Da Vinci egy újabb titkos üzenete? Az amerikai főváros egyébként központi szerepet játszik majd Dan Brown újabb regényében. Addig is, ha Washingtonban járunk és a város titkairól szeretnénk többet megtudni, látogassunk el a Nemzetközi Kém Múzeumba!New YorkA város központjában, Manhattan szívében a Lexington Avenue 243-as számnál egy felirat nélküli 17 emeletes robosztus toronyházat találunk. Ez a legendás Opus Dei, a sok vitát kiváltó katolikus szekta főhadiszállása. Miután kibámultuk magunkat és összegyűjtöttünk néhány Da Vinci Kód-ellenes röplapot folytathatjuk utunkat a Metropolitan múzeum felé, ahol megcsodálhatjuk da Vinci néhány rajzát.A könyv legfontosabb helyszínei mellett a történethez szorosan nem kapcsolódó, de Leonardo da Vinci munkássága szempontjából fontos városokat is felkereshetnek a Da Vinci kód rajongói.München: Az Alte Pinakothek művészeti múzeumban található a Szekfűs Madonna című festményt, amit egykor Leonardo da Vinci mesterének tulajdonítottak, de egyre inkább valószínűsíthető, hogy a festmény valójában Leonardo egyik első önállóan elkészített műve.Krakkó: Milánó hercege Leonardo legbőkezűbb patrónusa volt. A bájos Hermelines Hölgy című festmény a herceg fiatal szeretőjét ábrázolja. A kép jelenleg a krakkói Czartoryski múzeumban látható. A festményt a második világháború idején a nácik elrabolták Lengyelországból és a szövetséges csapatok találtak rá Bajorországban.Budapest: A Szépművészeti múzeum antik szoborgyűjteményében tekinthető meg Leonardo da Vinci egy alkotása, a bronz lovas szobor, amelyet a művész egyik utolsó alkotásának tartanak és 1516-1519 között készült.
Tükörvilágom - harmadik kötet - Könyvajánló
Bolyongtam a Föld nevű bolygónLatin-Amerika, a Karib-, és a Csendes-óceáni szigetvilág Kerek lett a világ! Megjelent Husz Mariann "Tükörvilágom, Bolyongtam a Föld nevű bolygón" című könyvsorozatának harmadik kötete.A könyvek nem könnyen sorolhatók semmilyen kategóriába, mint ahogy írója is kilógna minden osztályozásból. Élménykönyveknek nevezhetnénk leginkább. A szerző saját élményeit, saját benyomásait és történeteit dolgozza fel nagyon élvezetes stílusban. Megmutatja a világ különböző tájait, kultúráját, konyhai titkait, kor és kórképet rajzol a világról.A több mint száz ország bebarangolása csak ürügy volt Husz Mariannak, hogy elmondja véleményét a világ látható vagy érezhető gondjairól, szépségéről, megmutatva a szenvedéseit. Megtudjuk, hogyan látja önmaga fejlődését. Családja, munkahelyei és szerelmei történetein keresztül betekinthetünk abba a fura korba, amely a ma emberének kijutott. Utazási élményei tettek hozzá ahhoz a tanulási folyamathoz, amely a sztereotípiákat felülírni és újragondolni képes nyíltszívű és agyú, gondolkodó emberré tették.Első kötetében India, Távol-Kelet és Ausztrália, második kötetében a Meditteráneum és Afrika barangolásainak helyszíne, míg a most megjelent harmadik kötetben Latin-Amerika, a Karib és Csendes Óceáni szigetvilág tájaira viszi magával a kedves olvasót.A szívbe markoló lírai részek és a humor ugyanúgy megjelennek e könyvek lapjain, és nem fukarkodik az öniróniával sem. Mindeközben minden fontosat megtudunk az adott országról. Szerinte, hiszen ez az ő Tükörvilága.A könyvet most is Dános Judit remek grafikái színesítik.RÉSZLETEK:Időutazás a szerelmek körüldocument.write('Szerelmek');Soha nem voltam szerelmes típus. Főleg álmodoztam, gondolatokkal játszadoztam fiatalon. Valami rózsaszín köd, föld felett járkálás, édes virágillat lengte körül a szerelem szót, valami földön kívülit kerestem mindig, és sokáig ragaszkodtam ehhez a soha nem létező képhez. Fiatalon sokat olvastam szép szerelmekről, gyakran sírtam egy szerencsétlen sorsú nő történetén, és szomorkodtam a női lét miatt.Mexikódocument.write('Mexikó');A híres Garibaldi térre mentünk vacsorázni. Egy agyoncsicsázott étteremben, elképesztő dekorációk között ettük a jó erős mexikói ételeket. Műanyag virágok lógtak alá még a plafonról is. Sárga üvegvázácska a művirágnak, színes kis rózsákkal díszített hamutál, piros rózsás terítő az asztalon, kovácsoltvas kerítés-imitáció az asztalunk mellett ráfuttatott mű- muskátlival, amelybe valaki cigarettacsikkeket nyomott el.Belizedocument.write('Belize');Gyönyörű a vidék. Nem az igazi esőerdő, mert ott nagyobbak a fák. Ez itt a "másodlagos esőerdő", magyarázza a vezetőnk. Egybekapaszkodott, egymással szimbiózisban élő növények sűrűn növik be a vidéket. Nagyon szépek a vadorchideák, szintén társakba kapaszkodva élnek együtt a fákon. Az egész környéknek varázslatos hangulata van.Hondurasdocument.write('Honduras');Másnap reggel megindultunk a legfontosabb hondurasi látnivalóhoz, a lényeghez, amiért ide jöttünk. Megindultunka "maják Firenzéjébe" Copánba. Lassú a reggeli, itt minden egy kissé lelassult, egy picit elhanyagoltabb, mint kellene. Más az egész ritmusuk.Guatemaladocument.write('Guatemala');A piac. Akár csak Peruban, itt is csak múltbéli emlék az árucsere, bár van az is. Amikor reklamáltam Evelinnél, megmutatta, hol cserélik a terméket termékre. Egyébként egy sátorváros iszonyú tömeggel, a földre kirakott különböző jópofa használati cserépedényekkel a turista bóvlik között. Az igazi látvány az élénk színekben pompázó maszkok, szőttesek, és az embereken lévő ruhák.Bolíviadocument.write('Bolívia');Bementünk a légitársaság irodájába pénzt váltani, mert egy árva helyi petákunk sem volt. A kollégák felhomályosítottak bennünket, hogy az iszonyú infláció miatt okosabb minden nap csak annyi valutát átváltani, amennyire feltétlenül szükségünk van. Ugyanis a következő nap helyi pénzben esetleg megduplázhatjuk aznapi valuta adagunkat. Meg is adták azt a helyet, ahová el kell mennünk a pénzünket átváltani. Figyelmeztettek, hogy több pénz ne legyen nálunk, csak amit váltani szándékozunk.Perudocument.write('Peru');Az inka birodalom szinte az egész Andok területén Quitótól a mai Chiléig terjedt. Az inka szó eredetileg csak az uralkodót (Inka) jelentette, később a többi nemesnek is kijárt a Nap Fia elnevezés, végül az egész népet így hívták. Az első inka uralkodót maga Inti Napisten küldte a földre, 1200 körül. Az utolsó Inkát a spanyolok 1533-ban kivégezték, ezzel az egész inka birodalomnak vége lett.Ecuadordocument.write('Ecuador');Punta Suarez szigete volt talán a legizgalmasabb, annak ellenére, hogy a talaj iszonyúan nehéz, a meleg már-már elviselhetetlen, ráadásul állandóan a lábunk alá kellett nézni a sziklák, lávakövek és különböző kavicsok miatt. Nehéz volt a gyaloglás, és még arra is vigyázni kellett, hogy a nagyon gazdag madár és állatvilág egy-egy pici példányát nehogy eltapossuk.Argentínadocument.write('Argentína');A város egyik igen izgalmas kerülete a San Telmo. A művészetekről, régiségekről, antik piacáról híres negyed valamikor az egyik legelőkelőbb buenosi kerület volt. A XIX. században az itteni folyómedernél sárgaláz ütötte fel a fejét, és a lakosság nagy része északra húzódott. Ma már nem annyira jó hely itt lakni, de a turisták feltétlenül felkeresik régiségpiaca miatt. Európa minden országából valaha idecipelt tücsköt, bogarat lehet itt kapni, köztük sok értékes darabot is felfedezhet, aki vásárlási céllal keresgél.Uruguaydocument.write('Uruguay');Egyik sétánk alkalmával kicsit messzebbre merészkedtünk, a mindig fújdogáló szellő olyan kellemessé tette a levegőt, szinte vitt a lábunk. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy itt is eluralkodtak a hatalmas felhőkarcolók, minden lebontott ház helyére épült az oda nem illő üvegkocka. Akkor már gyönyörködjünk inkább a főleg bankok és külföldi cégek által megvásárolt, francia építészek által tervezett, felújított házakban. Azok valóban szépek. A Plaza Independencián van az a toronyház is, amely sokáig egész Amerika legmagasabb épülete volt.Brazíliadocument.write('Brazília');A karnevál hivatalosan a gyerekek felvonulásával kezdődik pénteken. Szombaton a gyengébbek, vasárnap és hétfőn pedig a legjobb tizennégy szamba iskola vonul fel. Régebben egy napon volt mind a tizennégy, de részben megerőltető volt, másrészt két napra elosztva a legjobbakat, dupla bevételre lehet szert tenni.Kolumbiadocument.write('Kolumbia');István reggeli után kicsit jobban lett, elsétáltunk a két sarokra lévő hetedik körútra. Vasárnap lévén az úttest egyik oldalán az egyébként igen nagy forgalmat lezárják, és a három sávon reggel hattól délután kettőig a biciklisták és a gyalogosok, joggingolók veszik birtokba. Állítólag más utcákban is rendeznek ilyen vasárnapi bulikat. Elnéztem az embereket. Sokan csak felöltöznek sportosba, hajpánt, tornadressz, tornacipő, és jókat dumálnak sétálás közben. Ahogy Uruguay a tangónak biztosít vasárnap helyet a lezárt utcákon, itt a sporté az ajándék hely.Csendes-óceáni szigetvilágdocument.write('Csendes-óceáni szigetvilág');A paradicsom fővárosa, Honolulu, a föld legnagyobb kiterjedésű városa. A szigeten felépítettek egy Polinéz Kulturális Központ nevű remek helyet. Egészen odavagyok az ötlettől. Egy egész napos egyéni túrára fizettünk be. Külön kisbusz száguldott velünk másfél órát a szigeten, amíg elértük a központot. A kapuban egy fiatal lányt kaptunk kísérőnek, Marissa Brudert, Pápua Új-Guineából jött ide egyetemre. Mert itt minden alkalmazott egyetemista, a Csendes-óceáni szigetekről toborozták őket.Karib szigetvilágdocument.write('Karib szigetvilág');Aruba szigete vulkáni működés eredménye. Kevés zöld növény él meg a köves területen, de gyönyörű a víz. Az összesen nyolcvanötezer lelket számláló sziget önálló állam. Fővárosában, Oranjestadban kötött ki a hajó. A parton szállodák sorakoznak és boltok, az egész part egy kész turista-attrakció. Árusok kínálgatják a portékáikat, minden kapható, ami színes, vicces és giccses.A könyv honlapja: www.tukorvilagom.hu
Hat Világrész - Utazások és felfedezések
Az Enciklopédia Kiadó egy teljesen elfeledett, még az antikváriusok számára is ismeretlen reprint sorozattal rukkol elő az idei évben. A HAT VILÁGRÉSZ - Utazások és fölfedezések a Világirodalom Könyvkiadóvállalalat 1922-1926 között megjelentetett útleírás-sorozata, melyet Halász Gyula szerkesztett. Ki is volt Halász Gyula? (Budapest, 1881. április 17. - Budapest, 1947. november 7.) Két, egymáshoz rejtett szálakkal kapcsolódó tudomány töltötte ki Halász Gyula életét: nyelvészet és geográfia. Nem volt ugyan egyiknek sem szaktudósa, inkább nemes szándékú ismeretterjesztõje, aki komolyan veszi olvasóját, s ezért elkerüli mind az ezoterikus tudományosság, mind a felületes ismerethalmozás csapdáit. A világ megismerésének vágya párosult benne a tudás továbbadásának szenvedélyével. 1922-ben kezdte el egyik legnagyobb szabású vállalkozását A hat világrész című, Utazások és fölfedezések alcímű sorozatának szerkesztését, amelyben fordítóként is rész vállalt. Az igen jól összeválogatott kötetekben olvashatók többek között klasszikus útleírások (Pigafetta, Cook, Drake), a XIX-XX. század legjelentősebb, nemzetközileg is elismert felfedezőinek (Amundsen, Nansen, Nordenskjöld) beszámolói, valamint magyar utazók (Torday Emil, Bíró Lajos) és utazásnépszerűsítők (Lambrecht Kálmán, Pásztor Árpád) munkái is. document.write('Roald Amundsen északi útja'); document.write('Shackleton: Az Antarktisz szívében'); Az eddig megjelent kötetek: Roald Amundsen északi útja A hat világrész első kötete Roald Amundsen, norvég sarkkutató 1903-06 között megtett hajóútját írja le. Legendás hajóján, a Gjöán először kelt át az Észak-nyugati-átjárón. Az Északi-sark meghódítását 1909-ben vette tervbe, ám indulása előtt értesült arról, hogy Peary már megelőzte. Tervét megváltoztatva indult a Déli-sark felderítésére, amit négy héttel Scott előtt ért el. 1926-ban repülte át a Norge léghajóval az Északi-sarkvidéket a Spitzbergák és Alaszka között. Nobile expedícióját keresve 1928-ban tűnt el a repülőgépével a Barents-tenger felett. Shackleton: Az Antarktisz szívében Sir Ernest Shackleton (1874-1922) az ír származású brit Déli-sarkkutató négy alkalommal is kísérletezett a pólus meghódításával, de a célt csak 180 kilométerre közelítette meg. Életével fizetett érte. Ő volt korának a "legdélebbre jutott embere", ezért lovaggá is ütötték az ünnepelt kutatót. Néhány idézet az első kötet megjelenése utáni kritikákból: "...Amundsen vonzóhangú elbeszélő; előadásában érdekes olvasmánnyá válik a hosszú és keserves sarkvidéki küzdelem leírása..." (Az Ujság) "A nagy norvég kutató hatalmas küzdelmei eleven erővel jelennek meg a magyar olvasó előtt..." (Földrajzi Közlemények) "Izgalmas és humoros jelenetek változatos filmje pereg le az olvasó előtt." (Magyarság) "...zamatos, fordulatos nyelve plasztikusan elénk tárja Észak szépségeit és borzalmait." (Uj Nemzedék) "Az elbeszélés ... egyszerű és vonzó, emberien érdekes ... szinte kedvet érzünk, bárcsak minket is fölvett volna Amundsen parányi hajójára, a Gjöá-ra..." (Világ) "Nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna oly közvetlen hangú, ... élvezetes útleírást, mint Amundsennek ez a könyve. Aki ezt a művet elolvasta, türelmetlenül várja a többi köteteket... Nagy élvezettel olvastam különösen... a pompás tájleírásokat. A kietlen éghajlat, a gazdag állatvilág és a kevésszámú nomád eszkimó-család talajtalan élete a jég és víz hátán- egymásnak csaknem matematikai függvényei..." (Föld és Ember) Tervezett kötetek: 3. Magalhaes: A Föld elsõ körülhajózása - Megjelenik 2005-ben 4. Popper József: A mai Szovjetoroszország. Egy tanulmányút élményei képekkel és térképvázlattal (1926) - Megjelenik 2005-ben 5. Sir Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül 6. Zboray Ernõ: Az örök nyár hazájában. Feljegyzések Jáva szigetérõl 7. Haardt-Dubreuil: A szaharán keresztül. A sivatag elsõ átszelése Citroen-automobilon 8. Torday Emil: Bolyongások Afrikában 9 Nicaud: Pelletier Doisy repülõútja Párizstól Tokióig 10. Erland Nordenskiöld: Az indiánok között. El Gran Chaco (Dél-Amerika) A könyvek megrendelhetőek az Enciklopédia Kiadó weboldalán, vagy kaphatóak a könyvesboltokban.
Tükörvilágom - második kötet - Könyvajánló
Bolyongtam a Föld nevű bolygónA Földközi-tenger vidéke és AfrikaAki most találkozik első ízben a "bolyongóval" és tükörvilágával, joggal lepődik meg. Mi ez az írás? Útikönyv vagy önvallomás, nemzetközi szakácskönyv vagy művészettörténet? Egyik sem, és mégis mindez együtt. Egy sokat utazó, mindenre kíváncsi, érdeklődő, nyitott ember, jobban mondva asszonyember groteszk humorral megírt élménykönyve a világról.A szerző első kötetében India, a Távol-Kelet, Ausztrália és Új-Zéland tájaira kalauzolta el olvasóit. Mostani bolyongásainak színhelye a Földközi-tenger vidéke és Afrika. Aki a könyvet olvassa, akár úgy is érezheti, mesét olvas. Szórakoztató formában ismerkedhet meg több ezer év történetével, népek vándorlásával, bepillanthat az európai művészet kincsesházába, és nem utolsó sorban élvezheti a mediterrán világ nyújtotta kulináris örömök leírását. Míg az első kötetben az indíttatás, az ember sorsát nagymértékben meghatározó családi háttér a kiindulópont, a jelenlegiben az olvasó végigkísérheti a szerző életének néhány fontos mozzanatát, pályafutását, egy fura kor fura változásaihoz való alkalmazkodását. Egészen addig a pontig, amíg tollat vett a kezébe, amíg az írásig eljutott.Most is, változatlanul, az "érted haragszom" hevületével nézi a világot, ami azt jelenti, hogy kritikus szemmel is szemléli, hiszen az öröm és a szépségek ábrázolása mellett hangot ad kiábrándultságának, csalódásainak is: vajon mi az oka annak, hogy mi emberek, szinte szánt szándékkal tesszük tönkre a saját világunkat?A földgolyó itt említett vidékein nem egy olvasó is bizonyára megfordult már. Lehet, hogy más szemmel nézte és látta mindazt, amit a szerző leír, vagy más értékekkel találkozott utazásai során. Ez így természetes, de a jelen könyv a szerző, és csak az ő tükörvilága. Ő így látta, így érzi. Nem akarja senkire ráerőltetni a véleményét, csak mesél. Mintha együtt ülnénk vele egy kényelmes pamlagon, egy pohár jóféle bor mellett, és hallgatjuk a szavát. Megtudhatjuk évekig őrzött, féltett titkait, azt, hogy milyennek látta a múltat és jelent, hogy szerinte mitől olyan szép és miért olyan szörnyű a világ, és miért gondolja, hogy mindazt, amit ő át- és megélt, meg kell osztania másokkal is.RÉSZLETEK:Jordániadocument.write('Jordánia');Idegenvezetőnk, Vahib egyúttal a sofőr is, régi motoros a szakmában. Nagyon hamar ránk érzett, közvetlen, kulturált jó negyvenes, széles látókörű, Franciaországban végzett archeológus és alkalmi idegenvezető. Később rájöttünk, hogy mellesleg ismeri a fél ország, sőt, szereti, mint annak több helyen bizonyságát adták.Egyiptomdocument.write('Egyiptom');Ahogyan egyébként az egyiptomi fegyveres erő kinéz, beleértve a turistarendőrséget, az felér egy függelemsértéssel. Posztó egyenruhájukon, különösen a feketén, az elmúlt évek összes ebéd- és vacsora menüsora ott hagyta bélyegét, az utolsó vasalás még a gyárban történt, szóval a "tehén szájából rángatták ki" a legjobb jellemzése az állapotuknak.Izraeldocument.write('Izrael');Újabb kirándulásra indultunk észak felé, egészen a libanoni határig. A tengerparti országúton mindkét oldalon virágzó narancs- és citromligetek között utaztunk. Közben kísérőnk elmagyarázta, hogy milyen az izraeli öntözés. Az ország legnagyobb részén terméketlen és száraz a talaj, de kitaláltak egy olyan öntözőrendszert, amit mint know-how-t exportáltak sokfelé a világba. Csöveket fektetnek le a megöntözendő területen és csöpögtetéses módszerrel, kevés vízfelhasználással sikerül a sivatagokból zöldséges- és gyümölcsöskerteket varázsolni.Ciprusdocument.write('Ciprus');Sok étterem között válogathattunk a tengerparton, de csak úgy az orrunkra hagyatkozva ültünk be egy nagyon családiasnak tűnő tavernába. Szinte természetes volt, hogy étlapot is találtunk az asztalon. De az még inkább illett a hely szelleméhez, hogy nem volt rá szükség.Görögországdocument.write('Görögország');Megérkeztünk Kalambakába. A kisváros a meteórai túrák kiindulópontja. Ott épült fel, ahol a Piniosz folyó kilép a zord, sőt egyenesen félelmetes Pindosz hegység szürke, összeszabdalt hegycsúcsaiból. Elvileg csak éjszakázás volt a program, de volt még időnk, és elmentünk megnézni egy "vegyes" templomot. Vegyesnek azért neveztem el, mert egy antik görög templom maradványait építették bele, de megtalálhatók benne a római oszlopok és feliratok is.Máltadocument.write('Málta');Első alkalommal Máltára véletlenül, vagy ha úgy tetszik, menekülésképpen kerültünk. 1983-ban az akkori magyar állam csak háromévente engedte állampolgárait Nyugatra utazni. Évente a szocialista országokba mehettünk, ehhez külön piros útlevelet biztosítottak. Hát milyen színe lett volna egy szocialista útlevélnek?Szicíliadocument.write('Szicília');Taormina nagyon gazdag történelme bővelkedett a gazdaváltásokban. 358-ban a görögök alapították, de előttük is laktak itt. A görögök és a karthágóiak ellen harcolt sokat. A város legjobb idejét a rómaiak alatt élte. Mivel a punokkal szemben a rómaiak oldalára állt, kedvezményeket kapott. Sőt i. e. 36-ban Octavianus, a későbbi császár kolóniává nevezte ki a területet. Ez volt a jólét időszaka.Nápolydocument.write('Nápoly');Sorrentóban megálltunk kávézni, majd egy kis sétát tettünk a városban. A kilátás igazán csodálatos. Nem véletlen, hogy annyi híresség lakja a kisvárost, nagy énekesük, Caruso is ide jött meghalni.Positano a következő kisváros, gyönyörű. A parton mindenütt vártornyok, őrtornyok sorakoznak, furán övezik a vidéket. Ezekből a tornyokban az őrszemek azt lesték, hogy nem jönnek-e a szaracénok. Mert azok többször megtámadták őket, és elrabolták az asszonyaikat.Toszkánadocument.write('Toszkána');Egy bűbájos kis középkori faluban álltunk meg először, a neve Montefioralle. Része a Greve nevű városnak, ami a fekete kakasos Chianti-vidék központja. A Greve folyó völgyében fekszik. Bűbájos a falucska, gyönyörű kilátással.Greve éppen az évi rendes borfesztiválját tartotta a templom előtti hatalmas téren. A térre vonultak fel a különböző bortermelők, sátrakban mérték a bort. Az ember a kapunál megváltja a jegyét, kap egy poharat, és azzal végigkóstolhatja az eladásra kínált borokat.Marokkódocument.write('Marokkó');Casablancával csak átutazóban, futtában találkozik az ember. Legutoljára meglepően tiszta, zöld, virágos és rendezett volt. Látnivaló a városban nincs. A központi téren, a galambok szökőkútja szépen gondozott, virágzó park. Az európai városrész hatalmas forgalmú, európai épületeivel, boltjaival elüt a városfallal körülvett medinától, ahol a mai napig a lakosság kilencven százaléka él.Főleg az esti órákban már messziről látszik az óriási nagymecset, amelyet II. Hasszán király tiszteletére a kilencvenes évek elején építettek, és ahová a technika minden vívmányát beépítették.Katalóniadocument.write('Katalónia');Tarragonába ismét egy új fiút kaptunk kísérőnek és sofőrnek. Az utak remek állapotban vannak, szinte élvezet száguldozni rajtuk. Egy gyönyörű kisvárosba érkeztünk, és rögtön a római amfiteátrummal kezdtünk. Elvégre ez is a Mediterráneum, jár ide egy amfiteátrum is. A főleg állatokkal való küzdelemre, vagy kivégzésekre épített amfiteátrum közvetlenül az azúrkék tenger fölé épült.Kenyadocument.write('Kenya');A hangulat változatlan volt a szavannákon. Megcsapott az afrikai levegő, a virágokban pompázó fák, millió gnú, sok száz különböző gazella, itt-ott egy-egy oroszlán, topik, kisebb-nagyobb elefántcsorda illata. Mint régi ismerősök üdvözöltük őket. Pillanatok alatt feltűnt egyik kedvencünk, a gepárd, három tinédzser kölykével.Nyugat-Afrikadocument.write('Nyugat-Afrika');Ghána kikötőjében, Temában iszonyú zajt csapva óriási dobok és színes táncosok üdvözölték a hajót. A remek táncosok utánozták az állatok mozgását. Gyönyörű testű emberek, sehol egy dekányi súlytöbblet.Jót vigyorogtam azon, ahogy az adminisztratív munkások feljöttek a hajóra. Azelőtt sokkal több hajó járt arrafelé, egy kis pénzkereseti forrást jelentve az ott élőknek. Az utóbbi időben a sok bizonytalanság miatt inkább lemondtak a hajóstársaságok Afrika megkerüléséről, főleg ebben az irányban.Dél-Afrikadocument.write('Dél-Afrika');Egyik délután tele kocsival, egy angol házaspárral és négy olasz fiatallal elindultunk szafarizni. Vagy a sok eső, vagy az aznap többször is forgalmas reptér volt az oka, de órákig mentünk, és csak a szokásos, tömegesen előforduló állatokat láttuk. Később valaki beszólt a mikrofonba, hogy egy fehér rinocérosz járkál a környéken.A könyv honlapja: www.tukorvilagom.hu