Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Magyar színdarab az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon
2006. augusztus 03.

Kálloy Molnár Péter egy skóciai templom színpadán


Színháztörténeti esemény gazdagítja az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Edinburgh Fringe Fesztivál hivatalos programját. Kálloy Molnár Péter egy skóciai templom falai között adja majd elő Böszörményi Gyula: Kucó című monodrámáját. A fesztivál hatvan éves történetében ez lesz az első magyar nyelvű előadás!

Kálloy Molnár Péter fellépése az Albannach Skót Kulturális Egyesület, az easyJet légitársaság valamint a Visit Britain, a Brit Turisztikai Hivatal támogatásával valósul meg.

Hol és mikor lesz az előadás?

Kálloy Molnár Péter a Kucó című darabot (Nooky, man in the matchbox) az edinburghi vár közvetlen szomszédságában lévő St. Mark's Unitárius templomban viszi színpadra - magyar nyelven, angol kivetített felirattal. A templom már évek óta a Fringe hivatalos helyszínei között szerepel, ám magyar előadót most fogad először.

Az előadásokra 2006. augusztus 13. és 14-én, 18 órától kerül sor a templomban, jegyek a Fringe hivatalos jegyirodáiban kaphatók. Elővételben máris számos jegy elkelt, elsősorban a Nagy-Britanniában élő magyarok jelezték részvételi szándékukat, de már amerikai, brit és ausztrál vendégek is vásároltak a jegyekből.

A darabot Radó Gyula, a Komédium Színház igazgatója rendezte.

Mi is az a Fringe? - avagy a kontinentális depressziótól a világhírig

A II. Világháború csapásai a kultúra világára is hatással voltak; a fesztiválszervező városok (München, Salzburg) képletesen romba dőltek. A skót főváros, Edinburgh vezetése merész ötlettel gondolta feloldani a háborús időszak kontinentális depresszióját.

Két ősfesztivál indult útjára 1945 után, s az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál és a Fringe sikere azóta is töretlen. Érdekesség azonban, hogy míg a Nemzetközi Fesztivál leginkább a klasszikus darabokra összpontosít, addig a Fringe (nevéből adódóan is) inkább a könnyedebb szórakozást helyezi előtérbe; fellépői számára nincsen megkötés.


A Nemzetközi Fesztiválon csakis meghívásos alapon lehet részt venni, a Fringe-en azonban jószerivel bárki bármit bemutathat.

A Fringe életre hívását is a fesztiváli szigor hozta, nyolc skót és két angol társulat ugyanis hiába szerette volna bemutatni produkcióját a fesztiválon, a szakmai zsűri nem engedélyezte azt. Ezért edinburghi kocsmák padlásain és pincéiben léptek fel, olykor nagyobb sikerrel, mint a "nagyok". A Fringe azóta is megőrizte ezt a fajta hangulatát, a produkciók színhelyei és a szervezés persze azóta sokat változott.

Idén 16.990 fellépő szerepel a hivatalos programban, az előadások harminchat százaléka világpremiernek számít, százhetvenhét esemény ingyenesen látogatható.

Tavaly 1.338.550 jegyet adtak el a Fringe-en, ez milliárdos bevételt jelent a művészek számára. Nem beszélve a skót és közvetlenül az edinburghi gazdaságról, a város bevétele tavaly hetvenötmillió font volt.

Fringe-adatok

- Többek között a Fringe felfedezettje volt: Robin Williams, Hugh Grant, Emma Thompson és Jude Law.
- A Fringe-jegyek 44 százalékát a fesztivál saját honlapján keresztül értékesítik: ezzel az eredménnyel Nagy-Britannia egyik legsikeresebb művészeti oldalának számít.
- 2005-ben közel 1 800 előadás, 16.000 előadó és több mint egymillió eladott jegy
- Fontosabb idei Fringe adatok: 1.867 előadás 261 helyszínen, 16.090 előadó, 177 ingyenes show.
- 1996-ban, az 50. fennállási évfordulóján, a Guinness Book of Records a Fringe-et nevezte meg a világ legnagyobb fesztiváljának (ez azóta sem változott).
- Ha valaki a Fringe eddigi minden programját meg szeretné nézni: öt évébe, 11 hónapjába és tizenhat napjába kerülne.
- A Fringe-ről harminc különböző ország ezerötszáz médiamunkása tudósít.

Miért pont Kálloy Molnár Péter?

Kálloy Molnár Péter, az Üvegtigris és a Kútfejek című filmek, valamint számos színházi produkció sztárja az Albannach Skót Kulturális Egyesület tiszteletbeli tagja. A színművész korábban a társaság számos rendezvényén részt vett, legutóbb a skót nemzeti hős, William Wallace halálának hétszázadik évfordulójára szervezett fáklyás megmozduláson szavalt a budapesti Hősök terén; de Kálloy volt az Albannach által rendezett első magyar Robert Burns Maraton főszereplője is idén januárban.

Kálloy számára nagy kihívás és óriás megtiszteltetés a jubileumi Fringe hivatalos programjában szerepelni, különösen egy magyar színdarabbal, magyar nyelven. A színművész egy megható, megrázó, igazi útmutató darabot készül színpadra vinni Skócia fővárosában. Kálloy korábban már több éven keresztül játszotta sikerrel Böszörményi Gyula: Kucó című monodrámáját, amely egy értelmi fogyatékos fiú életéről, egyedi világlátásáról szól. A pesti színházi életben már sikerre vitt egyszemélyes darabot a skót sajtó máris "exkluzív UK-premierként" említi.

Kálloy Molnár Péter Kucó című előadásáról számos sajtótudósítás jelent meg korábban. Néhány részlet:

Páholy (kulturális folyóirat): "...Kálloy Molnár Péter korántsem hatásvadász, egyszemélyes jelenléte, roppant fizikai és lelki kiszolgáltatottsága felvillantja zsenialitását. A darab 1998-ban az év legjobb monodrámája lett (...) olyan őszinteséget, tisztaságot képes felmutatni, ami ritka, mint a fehérholló (...) Az élet, mint gyönyörű borzalom, pár méterre tőlünk. Ha hagyjuk, beszippant, megtisztít, felemel."

Népszava: "A szerző, Böszörményi Gyula ma is tolókocsiban él, s bár ő maga "csupán" mozgásában korlátozott, emellett kiemelkedő művészi, írói tehetséggel rendelkezik - életkényszerei miatt jól ismeri a fogyatékosok, az elmeszociális intézmények világát. Regénye önéletrajzi ihletésű (...) Kálloy megrendítően "éli" a fiút."

Reform: "E kívülállóktól elzárt sajátos mikromilliő megjelenítője egy különc srác, a bátorságot vakmerőséggel vállaló Kálloy Molnár Péter. Úgy játszik a magánnyal, mint más a csapat élén. Olyanfajta színész, akinek direkt jól jön az önkihívás, akkor él igazán, ha egyedül veheti a vállára a terhet"

Ez a Divat: "A Kucót alakító Kálloy Molnár Péter a nézőkkel szorosan összezárva éli meg a szívszorító drámát. Színészi artistabravúr ez a javából: úgy egyensúlyozni a lélek szakadékai fölött, hogy elég egy zavaró hang, papírzörgés, csuklás és azonnal megtörik az előadás. Nem tartozik ez a könnyű színházi esték közé, de ad valamit, amivel mostanában adósak a színházak: katarzist."

Pesti Riport: "Ez egy híd. Egy átjáró a szellemileg egészségesektől a fogyatékosokig. S persze a felkiáltás is, a helyzetükről, ahogy ma hazánkban élnek."

Kálloy Molnár Péter karrierje:
A költőként is sikeres színész-rendező 1970. június 6.-án született Mezőcsáton. 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán; diplomájának megszerzése után a Vígszínház társulatának tagja volt majd négy éven át. Ezt követően egyebek mellett játszott a Komédium Színházban, az International Buda Stage-en és a Thália Színházban is.

Kálloy Molnár Péter főbb szerepei: Svejk (Hasek: Svejk); Hamlet (Shakespeare); Dromio (Tévedések vígjátéka); Price (Komédiások); Fiú (Enquist: A nap huszonötödik órája); Monostatos (Mozart: A varázsfuvola); Action (Bernstein: West Side Story); Benvolio (Shakespeare: Rómeó és Júlia); Villon (A legújabb Villon); Frank N' Further (O'Briens: Rocky Horror Show); Charlie Gordon (Keyes: Virágot Algernonnak); Lucifer (Balázs-Gáspár-Balázs: Isteni show); Caveman (Caveman); Jake (Kövek a zsebben); Romov (Csehov: Leánykérés); Podkoljoszin (Gogol: Háztűznéző); Koppány (István, a király rockopera); Pilátus (Jézus Krisztus Szupersztár); Jose (Fame); Lautrec (Aznouvour: Lautrec)

Főbb film- és tévészerepei: Meselánc (tv-sorozat); Kézirat (tv-sorozat); Egy kis szívesség (tv-film); Szibériai nyuszt (tv-film); Üvegtigris 1. (mozifilm); Üvegtigris 2. (mozifilm); Kútfejek (mozifilm)

Főbb rendezései: Virágot Algernonnak; Rocky Horror Show, Hamlet, Három nővér

Verseskötetei: Keselyűdal (1995); Staccato (1997); Last Minute (1998); Ígéreted a magházban (1999)

Nagylemezei: Rocky Horror Show (magyar verzió - 1994); A legújabb Villon (1996)

Radó Gyula, a darab rendezője 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Kecskeméti Filmstúdió alapító tagja; 1964-től a Magyar Televízió munkatársa. Negyven tévéfilm, számtalan riport- és dokumentumfilm fűződik a nevéhez. Munkásságát korábban Balázs Béla-díjjal jutalmazták. Jelenleg a Komédium Színház művészeti vezetője.

Főbb rendezései: Francia tanya; Adáshiba; Bólyai estéje; Van Gogh.

KUCÓ
Szópantomim egy részben
Író: Mészöly Gábor, Böszörményi Gyula
Rendező: Radó Gyula
Színész: A fiú - Kálloy Molnár Péter
Díszlet- és jelmeztervező: Paseczki Zsolt


Bővebben a Kucó című előadásról

Van egy bizarr elnevezés: elme-szociális otthon. Ide gyűjtik össze mindazokat, akikkel nem tud mit kezdeni a társadalom.

Ilyen otthonokban szerzett be életre szóló élményeket Böszörményi Gyula, akit a szélesebb nyilvánosság Robin Mash néven, meseregényei miatt ismer (Gergő és az álomfogók, Gergő és a bűbájketrec), és akiről talán sokan nem is tudják, hogy tolókocsihoz kötve éli az életét egy gyógyíthatatlan betegség, izomsorvadás folytán.

Bár egészségesen született, a betegség jelei már kétéves korában mutatkoztak, és a sors különös kegyetlensége folytán családja is széthullott körülötte. Így került - másutt nem nyervén bebocsátást - egészségügyi gyermekotthonba, ahol mozgássérültként, de éles, nyílt szellemmel töltötte mindennapjait szellemi fogyatékosok között.

Ebből a megrázó élményből építette fel a Kucó című írás elbeszélőjének személyiségét, a szellemi fogyatékos fiúét, aki tizenkét "beszélésbe" rendezve mondja el mindazt, amit a maga eszével, emberségével a világból az őt körülvevő környezetből meglát, érzékel, felfog, érez, s az évek során tapasztalatokká rendez.

Az ő helyesírásával rögzíti papírra Böszörményi Gyula azokat a helyzetképeket, melyek - a Kucó főhőse számára talán nem megrázóak - de az olvasóban torokszorító érzéseket keltenek. Böszörményi Gyula Kucó című művéből készült monodrámát pedig hét éven keresztül játszotta a Komédiumban Kálloy Molnár Péter, melyet idén első magyar előadóként a Fringe Fesztivál színpadán is bemutat.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Edinburgh
Nagy-Britannia