Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Da Vinci kód és Budapest
2006. április 30.

Már csak három hét és az európai mozik bemutatják az utóbbi évek legnépszerűbb könyve, a Da Vinci kód filmváltozatát, Tom Hanks főszereplésével. A könyv körüli hisztéria a turizmusra is kihatott: rajongók és fanatikusok vetik magukat a regény valós helyszíneinek és Leonardo műveinek nyomába.

Párizs, London, Róma

Dan Brown sok vitát kiváltó regénye nyomán a könyv lapjain szereplő történelmi helyszíneken érezhetően megnőtt a turistaforgalom. A Mona Lisának otthont adó Louvre Denon-szárnyától kezdve a Róma melletti pápai nyári rezidencia kertjein át a skóciai Rosslyn kápolnáig turisták ezrei keresik fel a könyv lapjairól ismert helyszíneket.

A Travelocity utazási portál a legfanatikusabb rajongók számára összegyűjtötte azokat a városokat, helyszíneket, ahol a történethez és Leonardo Da Vinci munkáságához kapcsolódó történelmi emlékeket kereshetnek fel és megcsodálhatják a művész alkotásait, a legnyilvánvalóbb helyektől kezdve a kevésbé ismert amerikai helyszínekig. Az igazi fanatikusok akár egy teljes szabadság idejét is feláldozhatják a Da Vinci Kód európai helyszíneinek felkeresésére, de ha nincs ennyi időnk, elég, ha lesétálunk a Hősök terére, a Szépművészeti Múzeumba.

A legfontosabb helyszínek:

Párizs

A francia főváros a legfontosabb helyszíne a könyv cselekményének. A látogatók elzarándokolhatnak a regény indító jelenetének helyszínére, a hatalmas Louvre múzeumba, vagy akár egy kávé erejéig a Ritz Paris hotelt is felkereshetik. Nem szabad kihagyni az albínó szerzetes kutatásainak célpontját sem, a Saint-Sulpice templomot. Leonardo festményei közül persze ne csak a Mona Lisára figyeljünk párizsi látogatásunk alkalmával, hiszen olyan remekműveket tekinthetünk meg itt, mint a regényben is megemlített Sziklás Madonna, vagy a Szent Anna a szűzzel és a gyermekkel.

London

Mi más lehetne egy vérbeli Da Vinci Kód-rajongó londoni utazásának első állomása, mint a híres Temple Church, a Templomos lovagok szentélye. Ha kapunyitás előtt érkezünk, ne felejtsünk el bezörgetni a kapun! Tovább követve a Grál nyomát London utcáin nem maradhat ki a sétából Isaac Newton sírja a Westminster Apátságban, vagy egy kiadós séta a St. James parkban.

Olaszország

Rómában járva a Vatikán és a Vatikáni múzeum felkeresése mellett ne hagyjuk ki a pápák nyári rezidenciájának, Castel Gandolfonak felkeresését, ahol újra átélhetjük a regény emlékezetes pillanatait. A legismertebb Da Vinci-mű, az Utolsó Vacsora megtekintéséhez ugyanakkor Milánóba, Santa Maria Delle Grazie kolostorba kell utaznunk. Firenzében járva az Uffizi-képtárban pedig megcsodálhatjuk a művész első önálló festményét is.

Da Vinci nyomában az Egyesült Államokban:

Washington

A National Gallery of Art-ban található az egyetlen Leonardo kép, amelyet Amerikában csodálhat meg a közönség, Ginevra de'Benci, egy fiatal firenzei nemeshölgy portréját. A szakértők sokáig vitáztak azon, hogy a festmény valóban Leonard da Vinci munkája-e, de végül az az állásfoglalás született, hogy a képet a művész festette. Minden esetre a festmény hátoldalán egy rejtélyes latin mondat áll: A szépség ékesíti az erényt. Talán Da Vinci egy újabb titkos üzenete? Az amerikai főváros egyébként központi szerepet játszik majd Dan Brown újabb regényében. Addig is, ha Washingtonban járunk és a város titkairól szeretnénk többet megtudni, látogassunk el a Nemzetközi Kém Múzeumba!

New York

A város központjában, Manhattan szívében a Lexington Avenue 243-as számnál egy felirat nélküli 17 emeletes robosztus toronyházat találunk. Ez a legendás Opus Dei, a sok vitát kiváltó katolikus szekta főhadiszállása. Miután kibámultuk magunkat és összegyűjtöttünk néhány Da Vinci Kód-ellenes röplapot folytathatjuk utunkat a Metropolitan múzeum felé, ahol megcsodálhatjuk da Vinci néhány rajzát.

A könyv legfontosabb helyszínei mellett a történethez szorosan nem kapcsolódó, de Leonardo da Vinci munkássága szempontjából fontos városokat is felkereshetnek a Da Vinci kód rajongói.

München: Az Alte Pinakothek művészeti múzeumban található a Szekfűs Madonna című festményt, amit egykor Leonardo da Vinci mesterének tulajdonítottak, de egyre inkább valószínűsíthető, hogy a festmény valójában Leonardo egyik első önállóan elkészített műve.

Krakkó: Milánó hercege Leonardo legbőkezűbb patrónusa volt. A bájos Hermelines Hölgy című festmény a herceg fiatal szeretőjét ábrázolja. A kép jelenleg a krakkói Czartoryski múzeumban látható. A festményt a második világháború idején a nácik elrabolták Lengyelországból és a szövetséges csapatok találtak rá Bajorországban.

Budapest: A Szépművészeti múzeum antik szoborgyűjteményében tekinthető meg Leonardo da Vinci egy alkotása, a bronz lovas szobor, amelyet a művész egyik utolsó alkotásának tartanak és 1516-1519 között készült.

forrás: www.origo.hu