Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Az év legszebb sírját, egy 4400 éves temetkezési helyet fedezték fel Szakkarában
2019. január 02.

A nemrégiben megtalált és feltárt sír egy magas rangú pap örök nyughelyéül szolgált. A sírkamrát a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban találták meg a régészek.

A sír meglepően jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is csaknem egykori pompájukban ragyognak. A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra. A pap Noferirkaré fáraó idején élhetett, aki i.e. 2500 és 2300 között uralkodhatott Egyiptomban.

A kamra falfestményeinek többségén az elhunyt jelenik meg anyjával, feleségével és más családtagjaival. A többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jeleneteket, vallási áldozat bemutatását, zenés előadásokat, vadászjeleneteket láthatunk - írta az MTI.

A hieroglifákkal is ékesített sírkamra falaiba 18 nagy fülkét vájtak, melyekben 24 nagy színes szobor kapott helyet. A nagy falmélyedések alatt 26 kis fülke és 31 kisebb szobor látható. Ezekről azonban még nem tudják kiket ábrázolnak. Az egyiptomi régészeti hatóságok további felfedezésekre számítanak a temetkezési hely feltáratlan kamráiban. A munkákat 2019 januárjában kezdik meg.

forrás: VJM.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Egyiptom