Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

100 ezer betiltott könyvből épült ez a különleges templom
2017. július 11.

A nácik egykori könyvégetéseinek helyszínére épített monumentális installációt az argentin művész, összesen 100 ezer betiltott könyv felhasználásával.

1933-ban a "németellenes", azaz a fasiszta ideológiától eltérő irodalom elleni kultúrharcban a nácik nagyjából 2000 könyvet égettek el, főleg zsidó szerzők műveit. Az egykori rémtettek helyszínén most az argentin művész, Marta Minujín épített nagyszabású installációt a Documenta 14 Művészeti Fesztivál alkalmából: összesen 100.000 betiltott könyv felhasználásával húzta fel a Parthenón pontos mását.

Minujín látványos könyvtemploma a kultúra betiltása elleni tiltakozás szimbóluma, ehhez pedig a közösség erejét is segítségül hívta, ugyanis a téglákként szolgáló könyveket magánszemélyektől kérte be.

A forma, azaz az akropoliszi Parthenón megidézése sem véletlen: a görög demokrácia és a tudás istennőjének szimbóluma nagyon is összecseng Munujín projektjével. A könyvek egyébként a világ minden tájáról érkeztek Kassel városába, és elég sokkoló élmény lehet úgy kibetűzni a címeket az oszlopokon, hogy tudjuk, ezeket egyes országokban még mindig tilos forgatni.

forrás: www.nlc.hu